Постанова
від 24.12.2012 по справі 1111/6417/12
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 1111/6417/12

1/1111/236/12

ПОСТАНОВА

24.12.2012 року Ленінський районний суд м. Кіровограда в складі:

головуючого судді Безсмолого Є.Б.

при секретарі Ісмієвій А.І.

за участю прокурора Положенцевої О.В.

представника цивільного позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кіровограді кримінальну справу по обвинуваченню:

ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с.Піщаний Брід Добровеличківського району Кіровоградської області, українця, громадянина України, освіта вища, який одружений, працює директором ТОВ «Бізнесстандарт ЛТД», проживає за адресою: АДРЕСА_1, раніше не судимий,

у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 364-1, ч. 1 ст. 366 КК України,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 вчинив:

- службове підроблення, тобто складання, видачу службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів та внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей;

- зловживання повноваженнями, тобто умисне, з метою одержання неправомірної вигоди для інших осіб використання в супереч інтересам юридичної особи приватного права службових повноважень, що завдало істотну шкоду охоронюваним законом інтересам юридичної особи, поєднане з службовим підроблення.

Злочини вчинені за наступних обставин.

В ході виконання своїх функціональних повноважень ОСОБА_2, перебуваючи на посаді директора ТОВ «Бізнесстандарт ЛТД», ознайомився із правами та обов'язками зазначеними в статуті вказаного суб'єкта господарської діяльності.

Відповідно до вказаного статуту підприємства ОСОБА_2, як директор ТОВ «Бізнесстандарт ЛТД», уповноважений: без довіреності здійснювати дії від імені Товариства; укладати договори (контракти) та чинити юридичні дії від імені вказаного підприємства, видавати довіреності; видавати правила внутрішнього трудового розпорядку; організовувати виконання рішень Загальних Зборів Учасників Товариства; розробляти та затверджувати оперативні плани діяльності Товариства; обґрунтовувати порядок розподілу прибутку та засобів покриття збитків; затверджувати акти, які визначають відносини між підрозділами та філіями Товариства; приймати та звільняти працівників, застосовувати до них заходи заохочення та стягнення; відкривати та використовувати рахунки в установах банків та інших фінансово - кредитних установах; забезпечувати виконання рішень Загальних Зборів Учасників Товариства; розпоряджатися майном, що визначається Загальними Зборами Учасників Товариства.

Пунктом 2 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» N 996-XIV від 16 липня 1999 року передбачено, що відповідно до законодавства та установчих документів, питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи). Пунктом 8 ст. 9 зазначеного закону встановлено, що відповідальність за несвоєчасне складання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку та недостовірність відображених у них даних несуть особи, які склали та підписали ці документи.

З урахуванням викладеного, ОСОБА_2 перебуваючи на посаді директора ТОВ «Бізнесстандарт ЛТД», впродовж лютого - квітня 2012 р., діючи як службова особа юридичної особи приватного права, виконував організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції пов'язані із управлінням зазначеним вище товариством.

Під час, виконання адміністративно-господарських та організаційно-розпорядчих функцій директор ТОВ «Бізнесстандарт ЛТД» (код ЄДРПОУ 37918554) ОСОБА_2 уклав договір поставки бітуму із ТОВ «Арсаон» (код ЄДРПОУ 3786742) №0204-2 від 02.02.12 року. Відповідно до п.3 вказаного договору ОСОБА_2 зобов'язався після повної оплати всієї кількості товару, поставити ТОВ «Арсаон» бітум, в кількості 111,5 тон. За результатами укладення договору, ТОВ «Арсаон» перераховано до ТОВ «Бізнесстандарт ЛТД» готівкові кошти на загальну суму 680 тис. грн.

Продовжуючи свій злочинний умисел, директор ТОВ «Бізнесстандарт ЛТД» ОСОБА_2, перебуваючи в м. Кіровограді по вул. Маланюка б. 21оф. 3, діючи умисно та зловживаючи своїм службовим становищем, в особистих інтересах, з метою створення фіктивних правових підстав ухилення від поставки попередньо оплаченого бітуму, в супереч інтересам ТОВ «Арсаон» склав завідомо неправдивий договір поставки №АВ-12/04/12 від 12.04.2012 року про передачу вказаних зобов'язань поставки бітуму до ТОВ «Брейм», який фактично складений по безтоварній фінансово-господарській операції.

В подальшому ОСОБА_2, не виконуючи вимоги договору поставки бітуму №0204-2 від 02.02.12 року в кількості 111, 5 тон., попередньо використавши отримані від ТОВ «Арсаон» кошти в сумі 680 тис. грн. на потреби ТОВ «Бізнесстандарт ЛТД», з метою ухилення від повернення зазначеної суми коштів шляхом створення неправдивих підстав переуступки вказаних зобов'язань здійснення поставки бітуму ТОВ «Брейм», з мотивів невиконанням договірних зобов'язань, склав завідомо недостовірний договір поставки №АВ-12/04/12 від 12.04.2012 р.

Підписавши завідомо неправдивий договір поставки №АВ-12/04/12 від 12.04.2012 р. про постачання ТОВ «Брейм» бітуму на загальну суму 680 тис. грн. директор ТОВ «Бізнесстандарт ЛТД» здійснив складання завідомо неправдивих документів фінансово - господарської діяльності зазначеного підприємства по безтоварній, неіснуючій фінансово - господарській операції щодо поставки вказаного товару.

Отже, директор ТОВ «Бізнесстандарт ЛТД» ОСОБА_2, реалізуючи організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції впродовж лютого - квітня 2012 року (точного часу досудовим слідством не встановлено), перебуваючи у вищевказаному адміністративному приміщенні підприємства, умисно зловживаючи своїми повноваженнями вчинив розпорядчі дії щодо використання печатки ТОВ «Бізнесстандарт ЛТД» та своїх повноважень всупереч інтересам ТОВ «Арсаон» та в особистих інтересах, без прийняття будь - яких заходів направлених на дотримання вимог введення бухгалтерського обліку та фінансової звітності, що спричинило істотну шкоду охоронюваним законом інтересам ТОВ «Арсаон» у вигляді незаконного ухилення від виконання договірних зобов'язань.

Крім того, ОСОБА_2, перебуваючи на посаді директора ТОВ «Бізнесстандарт ЛТД», впродовж лютого - квітня 2012 р., діючи як службова особа юридичної особи приватного права виконував організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, пов'язані із управлінням зазначеним вище товариством.

Під час, виконання адміністративно-господарських та організаційно-розпорядчих функцій директором ТОВ «Бізнесстандарт ЛТД» (код ЄДРПОУ 37918554) ОСОБА_2 укладено договір поставки бітуму із ТОВ «Арсаон» (код ЄДРПОУ 3786742) №0204-2 від 02.02.12 року.

Відповідно до п.3 вказаного договору директор ТОВ «Бізнесстандарт ЛТД» ОСОБА_2 зобов'язався після повної оплати всієї кількості товару, поставити ТОВ «Арсаон» бітум, в кількості 111,5 тон.

Продовжуючи свій злочинний умисел директор ТОВ «Бізнесстандарт ЛТД» ОСОБА_2, перебуваючи в м. Кіровограді по вул. Маланюка б. 21 оф. 3, діючи умисно в особистих інтересах, з метою створення фіктивних правових підстав ухилення від поставки 111, 5 тон бітума всупереч інтересам ТОВ «Арсаон» склав завідомо неправдивий договір поставки вказаного товару товариством з обмеженою відповідальністю «Брейм» (код ЄДРПОУ 37867369) №АВ-12/04/12 від 12.04.2012 р. на загальну суму 680 тис. грн. Склавши вказаний договір ОСОБА_2 підписався від імені директор ТОВ «Брейм» ОСОБА_3, зазначивши про зобов'язання останнього поставити ТОВ «Арсаон» бітум в кількості 111,5 тон.

Потім, не виконуючи вимоги договору поставки №0204-2 від 02.02.12 року директор ТОВ «Бізнесстандарт ЛТД» ОСОБА_2, з метою ухилення від постачання 111,5 тон бітуму, попередньо отримавши оплату за подальше постачання вказаного товару, шляхом створення недостовірних підстав подальшої переуступки зобов'язань, склав завідомо недостовірний договір АВ-12/04/12 від 12.04.2012 р. про поставку ТОВ «Арсаон» 111,5 тон. бітуму на загальну суму 680 тис. грн., яким фактично зафіксовано безтоварну неіснуючу операцію по укладенню зобов'язань щодо поставки зазначеного товару.

В подальшому, після настання строку поставки бітуму директор ТОВ «Бізнесстандарт ЛТД» ОСОБА_2 діючи умисно, з метою ухилення від поставки раніше оплаченого товару (бітуму) надав директору ТОВ «Арсаон» ОСОБА_4 завідомо недостовірний договір поставки №АВ-12/04/12 від 12.04.2012 р..

Допитаний в судовому засіданні підсудний ОСОБА_2 вину у вчиненні інкримінованих злочинів визнав повністю та пояснив, що являється директором, бухгалтером та засновником ТОВ «Бізнесстандарт ЛТД». Зазначене підприємство він особисто не створював, а був призначений директором з метою зайняття підприємницькою діяльністю та отримання прибутку. З початку 2012 року займався веденням господарської діяльності та складанням, поданням податкової звітності. Основним видом діяльності ТОВ «Бізнесстандарт ЛТД» являється посередництво в торгівлі продукцією, паливом, непродовольчими товарами та надання послуг, ін. В функціональні обов'язки входять повноваження, передбачені статутом ТОВ «Бізнесстандарт ЛТД». Із ТОВ «Арсаон» було укладено договір поставки бітуму № 0204-2 від 02.02.12 року. Відповідно до п.3 вказаного договору він, як директор ТОВ «Бізнесстандарт ЛТД» зобов'язався після повної оплати всієї кількості товару, поставити ТОВ «Арсаон» бітум, в кількості 111,5 тон. Директор ТОВ «Арсаон» ОСОБА_4 повністю розрахувався з ним за поставку бітуму перерахувавши кошти на рахунок ТОВ «Бізнесстандарт ЛТД». Точної дати перерахування готівкових коштів не назвав, оскільки він не пам'ятає. В квітні 2012 року він перебуваючи в м. Кіровограді по вул. Маланюка б. 21 в оф. 3 підробив договір №АВ-12/04/12 від 12.04.2012 р. про поставку ТОВ «Брейм» бітуму до ТОВ «Арсаон», в кількості 111,5 тон. Вказаний договір підробив з метою ухилення від постачання 111, 5 тон бітуму ТОВ «Арсаон». Розраховував на те, що директор ТОВ «Арсаон» ОСОБА_4 вирішить пред'являти претензії по поверненню коштів до директора ТОВ «Брейм», а не до його підприємства. Крім того, знав, ТОВ «Брейм» буде ліквідовуватись, і він відповідно розраховував на те, що ОСОБА_4 не зможе найти директора ТОВ «Брейм» і довго буде через суд намагатися відшкодувати збитки. Він погасив за вказані кошти борги підприємства, а не використав кошти на закупівлю бітуму. Підроблюючи підпис від імені директора ТОВ «Брейм» ОСОБА_3, розраховував ввести в оману ОСОБА_4 для того, щоб більше було часу, щоб зібрати кошти для повернення до ТОВ «Арсаон».

В судовому засіданні підсудний ОСОБА_2 заявив суду клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності у зв'язку із дійовими каяттям, оскільки завдана матеріальна шкода відшкодована ТОВ «Арсаон» в повному обсязі, що підтверджується банківськими чеками, скоєний злочин є невеликої тяжкості, вперше притягується до кримінальної відповідальності. У вчиненому щиро розкаюється.

Заслухавши клопотання підсудного, думку прокурора, яка не заперечувала проти його задоволення, захисника, який підтримав заявлене клопотання, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню, а ОСОБА_2 звільненню від кримінальної відповідальності у зв'язку із дійовим каяттям, за наступних підстав.

Статею 45 КК України передбачено звільнення особи у зв»язку з дійовим каяттям, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості, якщо вона після вчинення злочину щиро покаялася, активно сприяла розкриттю злочину і повністю відшкодувала завдані збитки або усунула заподіяну шкоду.

Із матеріалів кримінальної справи вбачається, що ОСОБА_2 обвинувачується у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 364-1, ч. 1 ст. 366 КК України, які відносяться до категорії злочинів невеликої тяжкості, до кримінальної відповідальності притягується вперше, після вчинення вказаного злочину щиро покаявся, активно сприяв розкриттю злочину, крім того повністю відшкодував завдану матеріальну шкоду в сумі 680 000 грн., а тому ОСОБА_2 підлягає звільненню від кримінально відповідальності у зв'язку із дійовим каяттям.

Керуючись ст. 45 КК України, ст.7-2 КПК України /1960 року/ суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Звільнити ОСОБА_2 від кримінальної відповідальності у звязку із дійовим каяттям, провадження в кримінальній справі - закрити.

Міру запобіжного заходу, обрану ОСОБА_2 у виді підписки про невиїзд - скасувати.

Цивільний позов у справі не заявлений.

Речові докази - залишити зберігатися при матеріалах справи.

Судові витрати у справі віднести за рахунок держави.

Постанова може бути оскаржена до апеляційного суду Кіровоградської області протягом семи діб з моменту її проголошення.

Суддя Ленінського районного

суду м. Кіровограда Безсмолий

Дата ухвалення рішення24.12.2012
Оприлюднено18.01.2013
Номер документу28589979
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1111/6417/12

Постанова від 24.12.2012

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Безсмолий Є. Б.

Постанова від 06.08.2012

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Безсмолий Є. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні