Ухвала
від 17.01.2013 по справі 905/390/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

У Х В А Л А

ПРО ПОВЕРНЕННЯ ЗАЯВИ ПРО БАНКРУТСТВО

17.01.13р. № 905/390/13-г

за заявою кредитора (заявника) Управління Пенсійного фонду України в Петровському районі м. Донецька

до боржника Приватного підприємства «Донбасенергоресурс», м. Донецьк

про визнання банкрутом

Суддя М.О. Лейба

До господарського суду Донецької області 15.01.13 надійшла заява Управління Пенсійного фонду України в Петровському районі м. Донецька №424/08 від 10.01.13 про порушення справи про банкрутство Приватного підприємства «Донбасенергоресурс», м. Донецьк на підставі ст.52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

В тексті заяви кредитор посилається на наявність заборгованості Приватного підприємства «Донбасенергоресурс», м. Донецьк перед кредитором у загальній сумі 33234,69грн., відсутність боржника за юридичною адресою та неподання податкової звітності протягом року.

Пунктом 1 статті 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» передбачено, що заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором у разі, якщо керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявністю інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника.

Відповідно до п.7 ст.7 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» заява кредитора повинна містити докази обґрунтованості вимог кредитора та інші обставини, на яких ґрунтується заява кредитора.

В силу п.1 ст.9 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» суддя повертає заяву про порушення справи про банкрутство і додані до неї документи без розгляду, якщо у заяві не вказано повне найменування сторін, їх поштову адресу, інші відомості, перелічені в статті 7 цього Закону, та з інших підстав, передбачених ст.63 ГПК України з врахуванням вимог цього Закону.

Згідно п.3 ст.63 ГПК України суддя повертає заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо у позовній заяві не вказано обставин, на яких ґрунтується позовна вимога, доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини.

В обґрунтування відсутності боржника за юридичною адресою, в заяві про порушення справи кредитор посилається на акт державного виконавця від 15.11.10.

З вказаних обставин на думку заявника вбачається, що боржник не знаходиться за юридичною адресою та свою підприємницьку діяльність не здійснює.

Інших доказів відсутності боржника за адресою його місця реєстрації суду не надано.

Згідно ст.34 ГПК України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до ст.17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» відомості про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням повинні міститися в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців. У зв'язку з чим, при встановлені факту відсутності керівних органів боржника - юридичної особи за її місцезнаходженням як ініціюючий кредитор, так і суд мають керуватися відомостями, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Статтею 18 цього Закону, яка визначає статус відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, передбачено, що якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

При цьому, якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців, не були до нього внесені, вони не можуть бути використані в спорі з третьою особою.

У зв'язку з чим, при встановлені факту відсутності керівних органів боржника - юридичної особи за її місцезнаходженням як ініціюючий кредитор, так і суд мають керуватися відомостями, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Відповідної правової позиції дотримується Верховний Суд України в постанові від 06.06.06р. у справі № Б48/12-05 та Вищий господарський суд України в постанові від 04.11.08р. по справі №04-05/27-33-8б.

Згідно з доданої до заяви копії витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців серії АА №247194, виданої державним реєстратором виконавчого комітету Донецької міської ради від 03.12.12 відповідно до наступних критеріїв пошуку, зокрема, ідентифікаційний код: 31322742 - ідентифікаційний код юридичної особи Приватного підприємства «Донбасенергоресурс», в ЄДР знайдено записів у кількості - 1, де в графі «Статус відомостей про юридичну особу» зазначено: «не підтверджено».

Таким чином, надана копія витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців серії АА №247194 від 03.12.12 не містить запису відносно боржника: «відсутність юридичної особи за місцезнаходженням», і відповідно не може бути належним доказом на підтвердження відсутності юридичної особи - Приватного підприємства «Донбасенергоресурс» за його місцезнаходженням, оскільки лише факт внесення таких відомостей до Єдиного державного реєстру може слугувати доказом відсутності боржника.

Крім того, до заяви додані копії свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи Приватного підприємства «Донбасенергоресурс», яке видане 31.01.01. Вказаний документ виданий більше 12 років тому до дати звернення до суду із заявою про порушення справи про банкрутство, тому не може бути прийняте судом як належний доказ того, що на теперішній час боржник включений до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Також, суд звертає увагу кредитора на наступне:

За змістом поданої заяви Управління Пенсійного фонду України в Петровському районі м. Донецька просить порушити справу про банкрутство відсутнього боржника - Приватного підприємства «Донбасенергоресурс».

В обґрунтування факту ненадання боржником податкової звітності в тексті заяви кредитор посилається на відповідь ДПІ в Петровському районі м. Донецька №16948/10/18-013 від 20.12.12.

В доданому до заяви про порушення справи листі ДПІ в Петровському районі м. Донецька «про надання інформації щодо звітування окремих підприємств протягом 12011-2012 років» №16948/10/18-013 від 20.12.12 найменування боржника вказано - ПП «Донбас - енергоресурси» (ЄДРПОУ 31322742).

В той же час, як вбачається з вищезазначеної копії витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців серії АА №247194 від 03.12.12 в ЄДР з кодом 31322742 значиться інша юридична особа, а саме - Приватне підприємство «Донбасенергоресурс».

У зв'язку з викладеним вказаний лист не може бути прийнятий судом як належний доказ ненадання боржником податкової звітності.

Враховуючи викладене, суд вважає, що кредитором належним чином не доведена наявність ознак відсутнього боржника, необхідних для порушення провадження у справі на підставі ст.52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

З огляду на вищевикладене, суд визнає за необхідне заяву про порушення справи про банкрутство повернути без розгляду на підставі п.1 ст.9 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Відповідно до п.2 ст.9 вказаного закону повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущеного порушення.

Враховуючи викладене та керуючись п.п. 7, 11 ст.7, п.1 ст.9, ст.52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ст.ст. 17, 18 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», ст.ст. 34, 43, ст.86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

У Х В А Л И В:

Заяву Управління Пенсійного фонду України в Петровському районі м. Донецька №424/08 від 10.01.13 про порушення справи про банкрутство Приватного підприємства «Донбасенергоресурс», м. Донецьк повернути без розгляду.

Додаток: заява про порушення справи №424/08 від 10.01.13 з доданими документами на 112 арк.

Суддя Лейба М.О.

Вик. тел.

Надруковано примірників - :

- господарському суду Донецької області,

- сторонам,

Дата ухвалення рішення17.01.2013
Оприлюднено17.01.2013
Номер документу28638246
СудочинствоГосподарське
Сутьпорушення справи кредитор посилається на акт державного виконавця від 15.11.10. З вказаних обставин на думку заявника вбачається, що боржник не знаходиться за юридичною адресою та свою підприємницьку діяльність не здійснює. Інших доказів відсутності боржника за адресою його місця реєстрації суду не надано. Згідно ст.34 ГПК України

Судовий реєстр по справі —905/390/13-г

Ухвала від 17.01.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні