Рішення
від 19.01.2009 по справі 9780-2008
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

9780-2008

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люксембург/Речна, 29/11, к. 309

РІШЕННЯ

Іменем України

19.01.2009Справа №2-22/9780-2008

За позовом           Орендного підприємства «Кримтеплокоммуненерго» в особіЄвпаторійської філії  (м. Євпаторія, вул.Лінейна, 10)

до

          Євпаторійської міської організації Кримської республіканської організаціїї Народно-демократичної партії (м. Євпаторія, вул. Тучіна, 1)

про           спонукання до укладення договору

      

          Суддя: Калініченко А.А.

Представники сторін:           

Позивача :          Пан А.Р. – юрист, дов. № 01 від 05.01.2009 р.

Відповідача:

           не з'явився

встановив:

Позивач  -  ОП “Кримтеплокоммуненерго”  в особі Євпаторійської філії ОП “Кримтеплокоммуненерго” звернувся до Господарського суду АР Крим з позовною заявою до відповідача - Євпаторійської міської організації Кримської республіканської організації Народно-демократичної партії, у якій просить суд  зобов'язати відповідача  укласти договір  № 230  купівлі –продажу теплової енергії від 21.03.2008 року в редакції позивача.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відмова відповідача від укладення договору купівлі-продажу теплової енергії є необґрунтованою та такою, що суперечить нормам чинного законодавства України.

Відповідач в судове засідання не з'явився,  явку  представника у  судове засідання не забезпечив, про причини неявки суду не повідомив. Про дату проведення судового засідання був повідомлений належним чином, ухвала Господарського суду про час та місце проведення судового засідання надіслана на його адресу рекомендованою кореспонденцією.

Суд вважає можливим  розглянути справу за наявними в ній матеріалами, у порядку ст. 75 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд –

встановив:

01.06.2002  року між орендодавцем – Управлінням економіки міської ради та Євпаторійською міською організацією Кримська республіканська організація Народно-демократичної партії (орендар) укладений договір, у відповідності до п. 1 якого орендодавець передає, а орендар приймає у строкове платне користування комунальне майно – нежитлові приміщення першого поверху, загальною площею 140,8 кв.м, яке розташоване за адресою: м. Євпаторія, вул.Тучіна, 1/2.

У відповідності до статті 1 Закону України «Про теплопостачання» теплова енергія  є товарною продукцією та її споживання можливе виключно на підставі договору.

Згідно до статті 24 Закону України «Про теплопостачання» основним обов'язком споживача теплової енергії є, зокрема, своєчасне укладання договору з теплопостачальною організацією на постачання теплової енергії, а також додержання вимог договору та нормативно-правових актів.

З матеріалів  справи вбачається, що позивачем був складений  проект договору купівлі-продажу теплової енергії (а.с 6-9) № 230 від 01.08.2008 р.

Даний проект договору був направлений позивачем разом із супровідним листом вих. № 2298 від 14.08.2008 р. на адресу Євпаторійської міської організації Кримської республіканської організації Народно-демократичної партії, про що свідчить фінансовий чек (а.с13).

Зміст договору спрямований на врегулювання взаємовідносин між позивачем та відповідачем з урахуванням діючого законодавства, зокрема, з урахуванням вимог Закону України «Про теплопостачання».  

Однак відповідач ухилився від укладання договору купівл-продажу теплової енергії.

Суд звертає увагу на те, що під час розгляду даної справи, суду  не було надано доказів повернення позивачу другого примірника проекту договору підписаним або з протоколом розбіжностей.

За змістом п. 1 ч. 3 ст. 20 Закону «Про житлово-комунальні послуги», споживач зобов'язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору. Спеціальною нормою, що регулює відносини у сфері теплопостачання також визначено, що основним обов'язком споживача теплової енергії є своєчасне укладення договору з теплопостачальною організацією на постачання теплової енергії (ч. 3 ст. 24 Закону України «Про теплопостачання»).

Відповідно до статті 275 ГК України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов'язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується. Відпуск енергії без оформлення договору енергопостачання не допускається.

З акту обстеження приміщень, що опалюються від 27.03.2008 р. вбачається, що теплова енергія фактично постачається у нежитлове приміщення за адресою м. Євпаторія, вул.Тучіна, 1/2, споживається відповідачем, однак Євпаторійська міська організація Кримської республіканської організації Народно-демократичної партії ухиляється від укладення договору купівлі-продажу теплової енергії.

Відповідно до статті 187 ГК України спори, що виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом. Інші переддоговірні спори можуть бути предметом розгляду суду у разі якщо це передбачено угодою сторін або якщо сторони зобов'язані укласти певний господарський договір на підставі укладеного між ними попереднього договору. День набрання чинності рішенням суду, яким вирішено питання щодо переддоговірного спору, вважається днем укладення відповідного господарського договору, якщо рішенням суду не визначено інше.

За таких обставин суд вважає, позовні вимоги є обґрунтованими, підтверджуються матеріалами справи, засновані на нормах чинного законодавства та підлягають задоволенню.

Згідно зі ст. 49  ГПК України судові витрати підлягають віднесенню на відповідача.

Керуючись ст.ст. 49,  82 –85 ГПК України, суд

вирішив:

1.  Позов  задовольнити.

2. Зобов'язати Євпаторійську міську організацію Кримської республіканської організації Народно-демократичної партії (м. Євпаторія, вул. Тучіна, 1, ЄДРПОУ 26171740) укласти з Орендним підприємством  «Кримтеплокоммуненерго» в особі Євпаторійської філії  (м.Євпаторія, вул.Лінейна, 10,  ЄДРПОУ 26178681) договір купівлі-продажу теплової енергії № 230 від 01.08.2008 р. в редакції Орендного підприємства  «Кримтеплокоммуненерго» в особі Євпаторійської філії  (м. Євпаторія, вул. Лінійна, 10,  ЄДРПОУ 26178681) та вважати договір № 230 від 01.08.2008 р. укладеним на умовах поданого Орендним  підприємством  «Кримтеплокоммуненерго» в особі Євпаторійської філії  (м. Євпаторія, вул. Лінейна, 10,  ЄДРПОУ 26178681) проекту цього договору.

4. Стягнути з Євпаторійської міської організації Кримської республіканської організації Народно-демократичної партії (м.Євпаторія, вул. Тучіна, 1, ЄДРПОУ 26171740) на користь  Орендного  підприємства  «Кримтеплокоммуненерго» в особі Євпаторійської філії (м. Євпаторія, вул. Лінійна, 10, п/р 26003301325441 КЦО «ПІБ» МФО 324430  ЄДРПОУ 26178681) державне мито у сумі 85 грн., а також 118 грн. витрат, пов'язаних із забезпеченням судового процесу.

Видати накази після набрання судовим рішенням законної сили.

  

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Крим                                        Калініченко А.А.

Дата ухвалення рішення19.01.2009
Оприлюднено06.02.2009
Номер документу2864418
СудочинствоГосподарське
Суть          спонукання до укладення договору      &nbsp

Судовий реєстр по справі —9780-2008

Рішення від 19.01.2009

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Калініченко А.А.

Рішення від 19.01.2009

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Калініченко А.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні