Ухвала
від 16.01.2013 по справі 5013/1375/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ С У Д

Кіровоградської області

ОКРЕМА УХВАЛА

"16" січня 2013 р. Справа № 5013/1375/12

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Поліщук Г.Б. розглянув матеріли справи № 5013/1375/12 від 16.10.2012 року

за заявою кредитора - товариства з обмеженою відповідальністю "БРЕЙМ", 25006, м.Кіровоград, вул. Покровська, 11-д,

до боржника - товариства з обмеженою відповідальністю "Логістичний центр "Укравтовантаж", 25006, м.Кіровоград, вул. Покровська, 11, кв. 3,

про банкрутство відсутнього боржника, -

ВСТАНОВИВ:

Кредитор - товариство з обмеженою відповідальністю "БРЕЙМ", звернувся до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника товариства з обмеженою відповідальністю "Логістичний центр "Укравтовантаж" з причин неспроможності останнього сплатити заборгованість за простим векселем.

Ухвалою господарського суду від 16.10.2012 року порушено провадження у справі №5013/1375/12 про банкрутство відсутнього боржника - товариства з обмеженою відповідальністю "Логістичний центр "Укравтовантаж".

Під час розгляду даної справи господарським судом встановлено наступні обставини. Між товариством з обмеженою відповідальністю "БРЕЙМ" та товариством з обмеженою відповідальністю "Логістичний центр "Укравтовантаж" 01.02.2012 року укладено договір поставки №ДВ-02/02/12, за умовами якого ТОВ "БРЕЙМ" зобов'язалось поставити товар - шифер, а ТОВ "Логістичний центр "Укравтовантаж" прийняти та сплатити за нього на умовах даного Договору.

На виконання умов вказаного договору товариство з обмеженою відповідальністю "БРЕЙМ" передало товариству з обмеженою відповідальністю "Логістичний центр "Укравтовантаж" товар на суму 10920,00 грн., що підтверджується видатковою накладною №РН-0000360 від 20.02.2012 року.

За отриманий товар боржник - ТОВ "Логістичний центр "Укравтовантаж" розрахувався простим векселем на суму 10920,00 грн.

Копію простого векселя ініціюючим кредитором надано до матеріалів справи.

При цьому пунктом 4.2 договору поставки №ДВ-02/02/12 від 01.02.2012 року, який теж було надано ініціюючим кредитором для долучення до матеріалів справи, передбачено розрахунок за кожну поставлену партію товару у безготівковій формі.

У відповідності до ст. 4 Закону України "Про обіг векселів в Україні" видавати переказні і прості векселі можна лише для оформлення грошового боргу за фактично поставлені товари, виконані роботи, надані послуги.

На момент видачі переказного векселя особа, зазначена у векселі як трасат, або векселедавець простого векселя повинні мати перед трасантом та/або особою, якій чи за наказом якої повинен бути здійснений платіж, зобов'язання, сума якого має бути не меншою, ніж сума платежу за векселем.

Умова щодо проведення розрахунків із застосуванням векселів обов'язково відображається у відповідному договорі, який укладається в письмовій формі. У разі видачі (передачі) векселя відповідно до договору припиняються грошові зобов'язання щодо платежу за цим договором та виникають грошові зобов'язання щодо платежу за векселем.

У свою чергу, за приписами статті 13-1 Закону України "Про обіг векселів в Україні" за видачу векселя без наявності грошового боргу за фактично поставлені товари, виконані роботи, надані послуги або без визначення у відповідному договорі умови проведення розрахунків із застосуванням векселів чи із зазначенням суми платежу за векселем, що є більшою від суми зобов'язань трасата перед трасантом або векселедавця (за переказним векселем - трасанта) перед особою, якій чи за наказом якої має бути здійснений платіж, на юридичну особу - векселедавця (за переказним векселем - трасанта) накладається штраф у розмірі від чотирьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Розгляд справ та складання протоколів за порушення умов видачі векселя здійснюються уповноваженими особами державної податкової служби, державної контрольно-ревізійної служби, Національного банку України, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку в порядку, встановленому законом.

Як вбачається з матеріалів справи договором поставки № ДВ-02/02/12 від 01.02.2012 року не передбачено умови проведення розрахунків із застосуванням векселів, як того вимагає спеціальний закон про обіг векселів. Доказів укладення інших письмових договорів, які б визначали такі умови проведення розрахунків, сторонами не надано.

Згідно зі статтею 163-12 Кодексу України про адміністративні правопорушення, видача векселя без наявності грошового боргу за фактично поставлені товари, виконані роботи, надані послуги або без визначення у відповідному договорі умови проведення розрахунків із застосуванням векселів чи із зазначенням суми платежу за векселем, що є більшою від суми зобов'язань трасата перед трасантом або векселедавця (за переказним векселем - трасанта) перед особою, якій чи за наказом якої має бути здійснений платіж, тягне за собою накладення штрафу від чотирьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до вимог статті 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення, у справах про адміністративні правопорушення, протоколи про правопорушення, передбачені, зокрема статтею 163-12 цього Кодексу мають право складати уповноважені на те посадові особи органів державної податкової служби.

Відповідно до статті 90 Господарського процесуального кодексу України господарський суд, виявивши при вирішенні господарського спору порушення законності або недоліки в діяльності підприємства, установи, організації, державного чи іншого органу, виносить окрему ухвалу.

Окрема ухвала надсилається відповідним підприємствам, установам, організаціям, державним та іншим органам, посадовим особам, які несуть відповідальність за ухилення від виконання вказівок, що містяться в окремій ухвалі.

За викладених обставин господарський суд вважає за необхідне винести окрему ухвалу та направити її на адресу керівника товариства з обмеженою відповідальністю "Логістичний центр "Укравтовантаж", а також, враховуючи приписи ст.ст. 163-12 та 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення, направити окрему ухвалу до відома Державній податковій службі у Кіровоградській області.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 86, 90 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

У Х В А Л И В:

1. Винести окрему ухвалу та надіслати її керівнику товариства з обмеженою відповідальністю "Логістичний центр "Укравтовантаж" з метою усунення недоліків та недопущення в подальшому порушень вимог чинного законодавства.

2. Примірник цієї ухвали надіслати товариству з обмеженою відповідальністю "Логістичний центр "Укравтовантаж" (25006, м.Кіровоград, вул. Покровська, 11, кв.3) та Державній податковій службі у Кіровоградській області (25006, м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 55) - до відома.

Суддя Г.Б. Поліщук

Дата ухвалення рішення16.01.2013
Оприлюднено17.01.2013

Судовий реєстр по справі —5013/1375/12

Ухвала від 02.11.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 21.12.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 04.12.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 04.12.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 18.07.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 12.08.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 16.01.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Постанова від 16.01.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 16.10.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні