Постанова
від 27.11.2008 по справі 11/60
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/60

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА  

                 

27 листопада 2008 р.                                                             Справа  № 11/60

   За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ХІПП-Ужгород",

с. Кибляри Ужгородського району

   

 до відповідача: Киблярівської сільської ради, с. Кибляри Ужгородського району

  про: скасування рішення 14 сесії V скликання Киблярівської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області № б/н від 03.04.2008 щодо відмови ТзОВ "ХІПП - Ужгород" в продажі та укладенні договору купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 6783,96  кв. м., яка розташована за  адресою:  Ужгородський  район,  с.  Кибляри, № 85 "А" під виробничими приміщеннями та зобов"язання відповідача прийняти рішення, за яким здійснити продаж земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 6783,96 кв.м., яка розташована за адресою: Ужгородський район, с. Кибляри, № 85 "А"  під  виробничими приміщеннями.

          

              Головуючий суддя Л.М.Якимчук

              Секретар судового засідання  - Раткевич В.С.

             

  Представники:

від позивача –Шевченко В.В. - представник, довіреність від 02.11.2007.

від  відповідача –Пеца О.В. - сільський голова.

   Суть спору:  Позивач звернувся до суду з адміністративним позовом  про скасування рішення 14 сесії V скликання Киблярівської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області № б/н від 03.04.2008 щодо відмови ТзОВ "ХІПП - Ужгород" в продажі та укладенні договору купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 6783,96  кв. м., яка розташована за  адресою:  Ужгородський  район,  с.  Кибляри, № 85 "А" під виробничими приміщеннями та зобов"язання відповідача прийняти рішення, за яким здійснити продаж земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 6783,96 кв.м., яка розташована за адресою: Ужгородський район, с. Кибляри, № 85 "А"  під  виробничими приміщеннями.

          Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що рішенням ХХ сесії ІУ скликання  Киблярівської сільської ради Ужгородського  району Закарпатської області від 24.10.2005 надано дозвіл фірмі "Хіпп-Ужгород Гмбх”, правонаступником якої є ТОВ „ХІПП -Ужгород”, на викуп земельної ділянки площею 7200м2, яка знаходиться під виробничою базою підприємства і розташована у межах с.Кибляри у другій екологічно-планувальній зоні, та зобов'язано фірму підготувати всю необхідну для викупу земельної ділянки документацію.

Після виготовлення всієї необхідної документації для викупу земельної ділянки, позивач звернувся до Киблярівської сільської ради з відповідною заявою щодо укладення з ним договору купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення, яка розташована під його виробничими приміщеннями, однак, йому було відмовлено з посиланням на висновок юридичного відділу Головного управління земельних ресурсів у Закарпатській області до Звіту про експертну грошову оцінку цієї земельної ділянки, згідно якого він не може набути право власності на земельну ділянку, оскільки ст.82 Закону України не передбачає набуття права на земельну ділянку юридичною особою, засновниками якої є особи, постійне місцезнаходження або постійне місце проживання яких за межами України.

          Позивач вважає,  що він має право набути право власності на спірну земельну ділянку на підставі ст.ст. 80, 82 Земельного кодексу України, ст.ст, 1, 8 п.1 Цивільного кодексу України, ст.1, абз.4 ст.2 Закону України „Про зовнішньоекономічну діяльність”, у зв"язку з чим просить скасувати рішення  14 сесії V скликання Киблярівської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області № б/н від 03.04.2008 „Про продаж земельних ділянок несільськогосподарського призначення” щодо відмови ТзОВ "ХІПП - Ужгород" в продажі та укладенні договору купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 6783,96  кв. м., яка розташована за  адресою:  Ужгородський  район,  с.  Кибляри № 85 "А" під виробничими приміщеннями, а також зобов"язати відповідача прийняти рішення, за яким здійснити продаж вказаної земельної ділянки.

          Відповідач, Киблярівська сільська рада, письмовий відзив на позов не подав, але у судовому засіданні проти позову не заперечував.

        

          Вивчивши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників процесу,  суд

                                                    

                                                        ВСТАНОВИВ:

          

Рішенням ХХ сесії ІУ скликання Киблярівської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області від 24.10.2005 „По надання дозволу на викуп орендованої земельної ділянки фірмою „Хіпп-Ужгород Гмбх”,  надано дозвіл фірмі "Хіпп-Ужгород Гмбх", правонаступником якої є   ТзОВ „ХІПП -Ужгород, на викуп земельної ділянки площею 7200 кв.м., орендованої позивачем згідно договору від 22.08.2002, яка знаходиться під виробничою базою даного підприємства у межах села Кибляри у другій економічно-планувальній зоні.

Цим же рішенням зобов'язано позивача підготувати всю необхідну документацію для викупу земельної ділянки.

Позивач звернувся до Киблярівської сільської ради із заявою від 01.04.2008 №55/08 про укладення з ним договору купівлі-продажу вказаної земельної ділянки, подавши  необхідну документацію.

Однак, рішенням 14 сесії У скликання від 03.04.2008 „Про продаж земельних ділянок несільськогосподарського призначення”, ТзОВ „Хіпп-Ужгород” відмовлено в укладенні такого договору з посиланням на висновок юридичного відділу Головного управління земельних ресурсів у Закарпатській області від 29.02.2008 до Звіту про експертну грошову оцінку земельної ділянки несільськогосподарського призначення, яка намічена для викупу ТзОВ „Хіпп-Ужгород” для обслуговування заводу по виробництву дитячого харчування.

Статтею 12  Земельного кодексу України до повноважень сільських рад у галузі земельних відносин віднесено, зокрема: розпорядження землями територіальних громад (п. „а”) та передача земельних ділянок комунальної власності у власність  громадян та юридичних осіб відповідно до цього кодексу (п. „б”).

Частиною першою ст.116  Земельного кодексу України передбачено, що громадяни та юридичні особи набувають права власності та права  користування земельними  ділянками із земель  державної або комунальної власності за рішенням органів  виконавчої влади або органів  місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим кодексом.

Оскільки Киблярівська сільська рада Ужгородського району рішенням 14 сесії У скликання від 03.04.2008 відмовила позивачу  в продажі та укладенні договору купівлі-продажу спірної земельної ділянки позивач звернувся до суду  з позовом до Киблярівської  сільської ради  Ужгородського району  Закарпатської області  та до Головного управління земельних ресурсів у Закарпатській області про визнання права ТОВ "ХІПП-Ужгород" на набуття права власності на земельну ділянку несільськогосподарського призначення площею 6783,96кв.м., на якій розташовані виробничі приміщення останнього (справа №11/64).

Ухвалою суду  від  09.06.2008  провадження у даній справі зупинялось  до прийняття рішення по справі №11/64 та набрання ним законної сили.

Рішенням господарського суду Закарпатської області від 28.10.2008 по справі №11/64 позов ТзОВ "ХІПП" задоволено повністю, визнано його право  на набуття права власності на земельну ділянку несільськогосподарського призначення площею 6783,96 кв.м., яка знаходиться під його виробничими приміщеннями за адресою:  Ужгородський район, с.Кибляри,  № 85”А”.

Вказане рішення, зокрема, мотивовано тим, що не може бути підставою для відмови в укладенні  договору купівлі-продажу земельної ділянки негативний висновок юридичного відділу Головного управління земельних ресурсів, оскільки  це суперечить ч.4 ст.35 Закону України „Про державну експертизу”, якою передбачено, що підставою для прийняття відповідного рішення органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування є висновок державної експертизи землевпорядної  документації.

Крім того, суд констатував, що позивач є господарським товариством заснованим акціонерами, які є іноземними підприємствами,  та виявив бажання купити землю комунальної  власності. Суб'єктами приватного права власності на землю згідно ст.14 Конституції України, ст.80 Земельного кодексу України є громадяни і юридичні особи. Продаж  земельних ділянок юридичним особам здійснюється відповідно до вимог глави 20 Земельного кодексу України на підставі цивільно-правових угод.  Проте, земельне законодавство, зокрема, ст.82 Земельного кодексу України, не містить поняття  юридичної особи, створеної нерезидентами-особами, які мають постійне місце знаходження за межами України, в тому числі ті, що тимчасово перебувають на території України, а також юридичні особи з місцезнаходженням за межами України, які створені і діють  відповідно до законодавства іноземної держави.

Відповідно до п.2 ст.4 Угоди між Українською та Швейцарською Конфедерацією про сприяння та взаємний захист інвестицій, яка набрала чинності 21.01.1997, кожна договірна сторона забезпечуватиме справедливе та неупереджене ставлення на її території по відношенню до інвестицій інвесторів іншої Договірної сторони. Такий режим не може бути менш сприятливий, ніж той, що надається кожною Договірною стороною інвестиціям, зробленим на її території її власними інвесторами, або такий, що надається кожною Договірною стороною інвестиціям, зробленим на її території інвесторами найбільш привілейованої нації, в разі, якщо останній режим є більш сприятливим.

Статтею 9 Конституції України передбачено, що міжнародні договори, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України.

У пункті 6 ст.7 Закону України „Про інвестиційну діяльність” зазначено, що інвестор має право на придбання необхідного йому майна у громадян і юридичних осіб безпосередньо або через посередників за цінами і на умовах, що визначаються за домовленістю сторін, якщо це не суперечить законодавству України, без обмеження за обсягом і номенклатурою.

          Частиною другою ст.19 вказаного Закону встановлено, що інвестиції не можуть бути безоплатно націоналізовані, реквізовані або до них не можуть бути  застосовані заходи, тотожні за наслідками. Такі заходи можуть застосовуватися лише на основі законодавчих актів України з відшкодуванням інвестору в повному обсязі збитків, заподіяних у зв'язку з припиненням інвестиційної  діяльності. Порядок відшкодування збитків інвестору визначається в зазначених актах.           

          Таким чином, суд встановив, що у позивача, як юридичної особи,  заснованої іноземними інвесторами, що здійснює інвестиційну діяльність, право якої прирівнено до прав юридичної особи, заснованої громадянами України або юридичними  особами України, у зв'язку з укладенням зазначеної    міжнародної угоди, виникло право на придбання земельної ділянки у власність.

Відповідно до статті 72  Кодексу адмінстратиного судочинства України обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються  при розгляді  інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої  встановлено ці обставини.

 Оскільки рішенням суду від 28.10.2008 по справі №11/64 по суті  визнано  право товариства з обмеженою відповідальністю „ХІПП-Ужгород” на набуття права власності на земельну ділянку несільськогосподарського призначення площею 6783,96 кв.м., яка знаходиться під його виробничими приміщеннями за адресою: Ужгородський район, с.Кибляри,  № 85”А”, то відповідно рішення  14 сесії V скликання Киблярівської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області № б/н від 03.04.2008 „Про продаж земельних ділянок несільськогосподарського призначення” щодо відмови ТзОВ "ХІПП - Ужгород" в продажі та укладенні договору купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 6783,96  кв. м., яка розташована за  адресою:  Ужгородський  район,  с.  Кибляри № 85 "А" під виробничими приміщеннями є  таким, що порушує  зазначене право позивача.

Згідно п.8 статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України суд  може визнати нормативно-правовий акт, в тому числі акт  органу місцевого самоврядування, незаконним чи таким, що не відповідає правовому акту  вищої юридичної сили, повністю або в окремій його частині.

          З огляду на викладене, рішення  14 сесії V скликання Киблярівської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області № б/н від 03.04.2008 „Про продаж земельних ділянок несільськогосподарського призначення” щодо відмови ТзОВ "ХІПП - Ужгород" в продажі та укладенні договору купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 6783,96  кв. м., яка розташована за  адресою:  Ужгородський  район,  с.  Кибляри, № 85 "А" під виробничими приміщеннями підлягає скасуванню у повному обсязі.

        Оскільки для повного відновлення  порушеного права позивача на придбання земельної ділянки у власність необхідне прийняття  відповідного рішення  органу місцевого самоврядування, то вимога про зобов"язання відповідача прийняти рішення, за яким здійснити йому продаж земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 6783,96 кв.м., яка розташована за адресою: Ужгородський район, с. Кибляри, № 85 "А"  під  виробничими приміщеннями підлягає до задоволення.

         Керуючись ст. ст. 12, 84,  149 Земельного кодексу України, ст.ст. 215, 216, 393 Цивільного кодексу України, ст.ст. 17, 49, 51, 71, ст. ст. 158 - 163,  171,    п. 6 Розділу УІІ Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України,

суд          постановив:

                    1. Адміністративний позов задоволити   повністю.

2. Скасувати рішення  14 сесії V скликання Киблярівської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області № б/н від 03.04.2008 „Про продаж земельних ділянок несільськогосподарського призначення” щодо відмови ТзОВ "ХІПП - Ужгород" в продажі та укладенні договору купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 6783,96  кв. м., яка розташована за  адресою:  Ужгородський  район,  с.  Кибляри, № 85 "А" під виробничими приміщеннями.

3. Зобов"язати Киблярівську сільську раду Ужгородського району Закарпатської області (с.Кибляри, №165, Ужгородського району, код 04349745) прийняти рішення, за яким здійснити продаж земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 6783,96 кв.м., яка розташована за адресою: Ужгородський район, с. Кибляри № 85 "А"  під  виробничими приміщеннями,  Товариству з обмеженою відповідальністю "ХІПП-Ужгород" (с.Кибляри, 85А, Ужгородського району, код  13596193).

4. Постанова набирає законної сили в порядку ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

      5.  Постанову може бути оскаржено  в порядку  та строки, встановлені            ч.ч. 1-3 статті 186  Кодексу адміністративного судочинства України.

          

    

Суддя                                                                                Л.М.Якимчук

Дата ухвалення рішення27.11.2008
Оприлюднено06.02.2009
Номер документу2865233
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/60

Ухвала від 26.04.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 10.02.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 05.01.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 17.11.2022

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 14.10.2022

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 05.07.2022

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 27.06.2022

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Постанова від 23.05.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

Ухвала від 22.05.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

Ухвала від 04.04.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні