Рішення
від 15.01.2013 по справі 5015/5506/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.01.13 Справа№ 5015/5506/12

За позовом : Приватного торговельно-посередницького малого підприємства фірма «Едельвейс», м. Рава-Руська

до відповідача: Державного комунального аптечного підприємства «Під Фемідою», м. Львів

про стягнення заборгованості в сумі 432 869, 34 грн.

Суддя Коссак С.М.

при секретарі Кміть М.Б.

Представники:

Від позивача: Котловець Н.В.-представник за довіреністю № б/н від 28.12.2012р.

Від відповідача:Чорнопицький В.Ю. -в.о. директора (наказ №08-П від 02.03.2010р.).

Господарським судом Львівської області розглядається справа за позовом Приватного торговельно-посередницького малого підприємства фірма «Едельвейс»до Державного комунального аптечного підприємства «Під Фемідою»про стягнення заборгованості в сумі 432 869, 34 грн.

Ухвалою суду від 28.12.2012 р. порушено провадження у справі та призначено судовий розгляд справи на 15.01.2013 р.

В судовому засідання 15.01.2013р. представнику позивача та відповідача роз'яснено права та обов'язки передбачені статтями 20, 22 ГПК України. Заяв та клопотань про відвід судді не поступало. Представники не наполягають на фіксації судового процесу технічними засобами, про що подали клопотання.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав з підстав зазначених в позовній заяві, просить позовні вимоги задоволити повністю та стягнути з відповідача 432 869,34 грн. боргу, з яких: 288 579,56 грн. - заборгованість по оплаті за медпродукцію та 144 289,78 грн. - штраф за несвоєчасну оплату. На виконання вимог ухвали суду від 28.12.2012р. надав витяги з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців, щодо позивача та відповідача, надав копії накладних для доручення до матеріалів справи та оригінали для огляду в судовому засіданні

В судовому засіданні представник відповідача подав відзив вх.№1072/13 від 15.01.2013р., в якому позовні вимоги у справі про стягнення заборгованості в сумі 432 869,34 грн. (з яких 288 579,56 грн. -основний борг та 144 289,78 грн. -штраф) визнає повністю.

У судовому засіданні 15.01.2013р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи та їх оригінали в судовому засіданні, заслухавши пояснення представників сторін, повно, всебічно і об'єктивно з'ясувавши обставини в їх сукупності, дослідивши наявні в матеріалах докази судом встановлено таке.

01.01.2012р. між Приватного торговельно-посередницьке мале підприємство фірма «Едельвейс»(продавець) та Державним комунальним аптечним підприємством «Під Фемідою (покупець) було укладено договір № -88 (далі за текстом - договір).

Згідно п.1.1. договору продавець (позивач) зобов'язується продати, а покупець (відповідач) прийняти та оплатити замовлений товар (надалі - товар).

Асортимент товару, одиниці виміру, кількість та ціна вказується у супровідних документах (накладних) на кожну партію товару окремо (п.1.2. договору).

Відповідно п.6.1. договору, строк дії договору -з моменту підписання договору сторонами до отримання однією із сторін письмового повідомлення від іншої сторони про розірвання договору.

З матеріалів справи вбачається, що відповідач отримав медпродукцію на загальну суму 288 579,56 грн., що підтверджується накладними (копії в матеріалах справи, оригінали оглянуто в судовому засіданні), підписані сторонами та скріплені печатками без жодних застережень.

Крім цього, позивачем подано Акт звірки розрахунків, з якого вбачається, що станом на 06.12.2012р. заборгованість відповідача перед позивачем за поставлений товар становить 288 579,56 грн., який підписаний сторонами та скріплений печатками, та визнається відповідачем (відзив вх.№1072/13 від 15.01.2013р.).

Відповідач покладені на нього зобов'язання щодо оплати придбаного товару за договором не виконав, у зв'язку з чим позивач згідно п.4.1. договору нарахував відповідачу штраф в сумі 144 289,78 грн., який визнаний відповідачам (відзив вх.№1072/13 від 15.01.2013р.).

Доказів погашення заборгованості та штрафу станом на день розгляду справи сторонами до суду не надано.

При прийнятті рішення суд виходив з наступного.

Відповідно до статті 1 Господарського процесуального кодексу України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності, мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Відповідно до частини 1 статті 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до статті 179 Господарського кодексу України майново-господарські зобов'язання, які виникають між суб'єктами господарювання або між суб'єктами господарювання і негосподарюючими суб'єктами - юридичними особами на підставі господарських договорів, є господарсько-договірними зобов'язаннями.

Відповідно до статті 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

В силу положень статті 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу інших актів цивільного законодавства.

Статтею 629 Цивільного кодексу України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до статті 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Між сторонами у справі виникли зобов'язання на підставі договору купівлі-продажу в силу пункту 1 частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України.

Статтею 509 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послуги, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу. Зобов'язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Статтею 530 Цивільного кодексу України встановлено - якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно з ст. 655 Цивільного кодексу України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього грошову суму.

Відповідно до ч.1 ст. 692 Цивільного кодексу України покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Згідно з ст.612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ст.610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання. Статтею 611 Цивільного кодексу України передбачені наслідки порушення зобов'язання.

Матеріалами справи підтверджено факт виконання позивачем своїх зобов'язань за договором №-88 від 01.01.2012р., що зокрема, вбачається з накладних та акту звірку розрахунків від 06.12.2012р., підписаних сторонами та скріпленими печатками, без жодних застережень. В судовому засіданні відповідачем визнано позовні вимоги, що підтверджується відзивом на позовну заяву вх.№1072/13 від 15.01.2013р. Тому з врахування ст. 22 Господарського процесуального кодексу України, суд прийшов до висновку про задоволення позовних вимог в частині стягнення з відповідача 288 579,56 грн. заборгованості по оплаті за медпродукцію, оскільки такі обґрунтовані та підтверджені матеріалами справи.

Відповідно до статті 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно п.4.1. договору за несвоєчасну оплату покупець разом з основною сумою боргу виплачує продавцю штраф у розмірі 50% від простроченої суми та відшкодовує продавцю збитки, незалежно від сплати штрафу.

Тому стягнення 50% штрафу в сумі 144 289,78 грн. за несвоєчасну оплату, який визнаний відповідачем підлягають задоволенню, оскільки такі обґрунтовані та підтверджені матеріалами справи.

Згідно з ст.33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Відповідно до ст.34 Господарського процесуального кодексу України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Судові витрати покладаються на відповідача, згідно із вимогами ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 179, 193 Господарського кодексу України, ст.ст. 11, 15, 509, 526, 549, 610-612, 626, 629, 655, ч.1 ст.692 Цивільного кодексу України, та ст.ст. 1, 22, 33, 34, 49, 82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити повністю.

2. Стягнути з Державного комунального аптечного підприємства «Під Фемідою»(79000, Львівська область, місто Львів, вулиця Дорошенка, будинок 36; ідентифікаційний код 23973679) на користь Приватного торговельно - посередницького малого підприємства фірма «Едельвейс»(80316, Львівська область, Жовківський район, місто Рава -Руська, вулиця Калнишевського, будинок 5; ідентифікаційний код 13808034) 288 579,56 грн. - заборгованість по оплаті за медпродукцію, 144 289,78 грн. - штраф за несвоєчасну оплату та 8 657,39 грн. - витрати по сплаті судового збору.

3. Наказ видати відповідно до ст.116 ГПК України.

Повний текст рішення складено 17.01.2013 року.

Рішення набирає законної сили відповідно до статті 85 Господарського процесуального кодексу України, може бути оскаржене до Львівського апеляційного господарського суду в порядку і строки, передбачені статтями 91-93 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Коссак С.М.

Дата ухвалення рішення15.01.2013
Оприлюднено21.01.2013
Номер документу28667495
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5015/5506/12

Рішення від 15.01.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні