Постанова
від 20.01.2009 по справі б-39/112-08     
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Б-39/112-08     

Україна

Харківський апеляційний господарський суд

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

«19»січня 2009 р.                                                           Справа №Б-39/112-08

Колегія Харківського апеляційного господарського суду у складі:

                            

                             головуючий суддя    - Істоміна О.А.,

                               суддя –доповідач    - Пуль О.А.,

                                                    суддя    - Білоусова Я.О.,

                                          

при секретарі -  Анікіній К.Є.,

за участю представників сторін:  

кредитора –предст. Галаган О.М. ( дов. № 303/10/1—020 від 19.01.2009 р.),

ліквідатора –Філатової В.К.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського апеляційного господарського суду у м. Харкові апеляційну скаргу (вх. 2917Х/2-6) Державної податкової інспекції у Київському районі м. Харкова  на ухвалу господарського суду Харківської області від 30.10.2008 р. по справі № Б-39/112-08,

 

за заявою боржника - Приватної  фірми «Росток»,м. Харків,

про  порушення провадження у справі про визнання банкрутом Приватної фірми «Росток», м. Харків, код 30289322,  -

встановила:

Ухвалою господарського суду Харківської області від 30.10.2008 року (суддя Швидкін А.О.) затверджено наданий суду звіт ліквідатора і ліквідаційний баланс. Ліквідовано юридичну особу –Приватну фірму «Росток», зареєстровану виконкомом Харківської міської ради, номер запису № 14801200000037612 від 01.02.1999 р., код ЄДРПОУ 30289322, за адресою : 61003, м. Харків, вул. Калова,9-а. Вимоги, не задоволені за недостатністю майна вирішено вважати погашеними. Провадження у справі припинено. Зобов'язано реєструючий орган і інші державні органи, в яких знаходився на обліку банкрут, виключити його з державних реєстрів.

Кредитор - ДПІ у Київському районі м. Харкова, з ухвалою суду не погодився, подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу господарського суду Харківської області від 30.10.2008 року по даній справі  та направити справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Свої вимоги апелянт обґрунтовує тим, що ліквідатор ПФ «Росток»в порушення частини 3 статті 14 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»не повідомив ДПІ про наслідки розгляду її кредиторських вимог, тобто на адресу ДПІ не надходило жодного повідомлення щодо повного або часткового визнання вимог або їх відхилення. Крім того, ДПІ не отримувало копію ухвали суду про затвердження ліквідаційного звіту та ліквідаційного балансу  та про ліквідацію ПФ «Росток». Отже, на думку апелянта, судом першої інстанції, в порушення статті 32 вищевказаного Закону господарським судом затверджено ліквідаційний звіт ліквідатора, яким кредиторські вимоги ДПІ у Київському районі м. Харкова не були розглянуті.

Ліквідатором боржника  надано відзив на апеляційну скаргу, в якому просить залишити ухвалу господарського суду Харківської області від 30.10.2008 р. по даній справі без змін, а апеляційну скаргу ДПІ у Київському районі м. Харкова - без задоволення. При цьому, ліквідатор повідомляє, що кредиторські вимоги ДПІ у Київському районі м. Харкова були розглянуті  та включені до реєстру вимог кредиторів, що підтверджується самим реєстром, який міститься у матеріалах справи. На думку ліквідатора, господарським судом Харківської області не було порушено норми чинного законодавства, а ухвала про затвердження звіту ліквідатора була винесена у відповідності до ст.ст. 22-25, 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його боржником»та ст. 39 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб –підприємців».

       Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, перевіривши правильність застосування господарським судом норм матеріального та процесуального права колегія суддів  встановила таке.

       Ухвалою господарського суду Харківської області від 04.09.2008 року  порушено провадження у справі № Б-39/112-08 про банкрутство ПФ «Росток»за заявою боржника в порядку статті 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

      Постановою господарського суду Харківської області від 15.09.2008 року        ПФ «Росток»визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено голову ліквідаційної комісії боржника - Філатову В. К., яку зобов'язано в п'ятиденний строк опублікувати відомості про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, виконати ліквідаційну процедуру,  надати  ліквідаційний звіт та ліквідаційний баланc.

          Ліквідатором надано до господарського суду Харківської області ліквідаційний звіт, ліквідаційний баланс та документи, що свідчать про ліквідаційні заходи  по ліквідації ПФ «Росток» ( а.с. 67-150 т.1,  а.с. 1 -74 т.2, а.с. 1-42 т.3) .

          

Матеріалами справи підтверджується, що в газеті «Голос України» № 179 від 20.09.2008 року було опубліковано оголошення про визнання Приватної фірми «Росток»банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, внаслідок чого до господарського суду та ліквідатора звернулися кредитори з грошовими вимогами до боржника, у тому числі  кредитор - ДПІ у Київському районі м. Харкова у сумі 1973745,00 грн.

           Із звіту ліквідатора та доданого до нього реєстру вимог кредиторів ПФ «Росток»вбачається, що вимоги кредитора - ДПІ у Київському районі м. Харкова у сумі 1973745,00 грн. були розглянуті ліквідатором боржника та включені до реєстру у другу чергу  вимог кредиторів ( а.с. 67, 148 т.1).

Під час апеляційного провадження ліквідатором надані докази надіслання на адресу ДПІ у Київському районі м. Харкова 23.10.2008 р. цінним листом повідомлення про розгляд кредиторських вимог, що підтверджується копією повідомлення та описом поштового вкладення до цінного паперу.

Крім того, матеріалами справи підтверджується, що ліквідатором здійснені  заходи по виявленню майна банкрута, а саме: проведено інвентаризацію мана, направлені звернення до КП „Харківське міське бюро технічної інвентаризації”, Управління ДАІ та Харківської регіональної філії ДП „Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах”, а також ліквідатором закриті поточні рахунки банкрута в установах банку, документи довгострокового зберігання передані до архіву, печатки і штампи банкрута знищені, про що суду надані відповідні довідки.

Ліквідатором не виявлено активів банкрута.

       Господарський суд, затверджуючи ліквідаційний звіт, ліквідаційний баланс та припинивши провадження у справі, виходив з того, що внаслідок проведених ліквідатором усіх передбачених законом ліквідаційних заходів не виявлено активів, які можна було б направити на погашення кредиторської заборгованості, у зв'язку з чим вимоги кредиторів під час ліквідаційної процедури не задоволено.

При зазначених вище обставинах та з огляду на те, що згідно п. 6 ст. 31 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”  вимоги, не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними, колегія суддів апеляційного господарського суду повністю погоджується з висновками суду першої інстанції.

          Доводи апелянта про те, що господарським судом порушено норми матеріального та процесуального права тим, що судом не було направлено до ДПІ у Київському районі м. Харкова ухвалу від 30.10.2008 р. про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу,  колегія суддів вважає необґрунтованими, оскільки таке ствердження спростовується приписами чинного законодавства. А саме, відповідно до пункту 5 статті 39 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб – підприємців»від 15 травня 2003 року № 755-1У після завершення ліквідаційної процедури в процесі банкрутства судом постановлене рішення про ліквідацію юридичної особи –банкрута в день набрання ним законної сили направляється  судом його державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи –банкрута для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи. При цьому, державний реєстратор зобов'язаний не пізніше наступного робочого дня з дати надходження судового рішення про ліквідацію юридичної особи –банкрута внести до Єдиного державного реєстру запис про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи та в той же день передати органам статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування повідомлення про внесення до Єдиного державного реєстру запису про проведення державної реєстрації припинення для зняття юридичної особи з обліку.

        За таких обставин, колегія суддів апеляційної інстанції вважає, що оскаржувана ДПІ у Київському районі м. Харкова ухвала господарського суду Харківської області від 30.10.2008 року прийнята у відповідності до матеріалів справи, фактичних обставин та чинного законодавства, що заперечення, викладені в апеляційній скарзі, є необґрунтованими і не можуть бути підставою для скасування оскаржуваної ухвали по даній справі, тому ухвалу господарського суду Харківської області від 30.10.2008 р. по справі № Б-39/112-08 слід залишити без змін, а апеляційну скаргу  - без задоволення.

Керуючись ст. ст. 99, п.1.ч.1 ст.101, ч.1 ст. 103, ст.105, ст.106 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів Харківського апеляційного господарського суду; -                                                          

                                                     постановила:

      

           Апеляційну скаргу  Державної податкової інспекції у Київському районі м. Харкова залишити без задоволення.

           Ухвалу господарського суду Харківської області від 30.10.2008 року  по справі № Б-39/112-08 залишити без змін.

Повний текст постанови підписано 20 січня  2009 року.

         Головуючий суддя                                                                    Істоміна О. А.  

                                 Судді                                                                    Білоусова Я.О.  

                                                                                                               Пуль О.А.  

СудХарківський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення20.01.2009
Оприлюднено06.02.2009
Номер документу2868183
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —б-39/112-08     

Постанова від 28.04.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Ухвала від 27.03.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Постанова від 20.01.2009

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пуль О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні