Постанова
від 14.01.2013 по справі 1170/2а-4048/12
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 січня 2013 року Справа № 1170/2а-4048/12

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді -Сагуна А.В.;

при секретарі - Дегтярьові Д.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Кіровограді адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Хортицькому районі м. Запоріжжя Запорізької області Державної податкової служби до товариства з обмеженою відповідальністю "Вілга" про стягнення податкового боргу по податку на додану вартість у розмірі 7569,96 грн., на прибуток у розмірі 692 грн., а також на доходи найманих працівників у розмірі 24,10 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Хортицькому районі м. Запоріжжя Запорізької області Державної податкової служби (в подальшому -ДПІ у Хортицькому районі м. Запоріжжя Запорізької області ДПС або позивач), звернулася в суд з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Вілга" (в подальшому -ТОВ "Вілга" або відповідач), в якому просить стягнути з відповідача кошти за податковим боргом по податку на додану вартість у розмірі 7569,96 грн., на прибуток у розмірі 692 грн., а також на доходи найманих працівників у розмірі 24,10 грн.

Заявлені позовні вимоги обґрунтовано тим, що у відповідача наявний податковий борг по самостійно визначених зобов'язаннях з ПДВ, податкових повідомленнях-рішенням з ПДВ, з самостійно визначених зобов'язаннях з податку на прибуток приватних підприємств, а також пені з податку на доходи найманих працівників, всього у розмірі 8 286,06 грн.

Відповідачу направлялась вимога про сплату боргу, однак зазначені дії не призвели до погашення заборгованості.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, надавши клопотання про розгляд справи без його участі, зазначивши, що наполягає на позовних вимогах (а.с. 47).

Представник відповідача повторно не з'являвся в судове засідання, про дату час та місце розгляду справи, повідомлений належним чином, що підтверджується матеріалами справи (а.с. 26,46).

У відповідності до п. 2 ч. 1 ст. 41 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Враховуючи викладене, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає задоволенню повністю з наступних підстав.

Згідно п. 20.1.18 ст. 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

У відповідності до пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до п. 57.1 ст.57 ПК України, платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно п. 59.1. ст. 59 ПК України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Відповідно до п. 95.2. ст. 95. ПК України стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Згідно п. 95.3. ст. 95. ПК України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Судом встановлено, що ТОВ "Вілга" взято на облік позивача.

Відповідач є платником податку на додану вартість, на підтвердження чого видане свідоцтво про реєстрацію платника податку на додану вартість.

У податкових деклараціях з податку на додану вартість відповідачем самостійно визначені податкові зобов'язання за березень 2012 року у розмірі 808 грн., за квітень 2012 року у розмірі 604 грн., всього у розмірі 1 412 грн. (а.с. 19-21).

Відповідно до п. 54.1 ст. 54 ПК України платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Таким чином, заборгованість відповідача по податку на додану вартість, за період березень-квітень 2012 у розмірі 1 412 грн. є узгодженою.

Відповідачу на підставі акту про результати камеральної перевірки даних, задекларованих у податковій звітності з податку на додану вартість від 19.07.2012 у зв'язку неподанням податкової декларації з ПДВ за січень -березень, травень 2012 року, податковим органом, винесено податкове повідомлення-рішення №0000911520 від 02.08.2012, яким відповідачу нараховані штрафні (фінансові) санкції в сумі 4080 грн. (а.с.14,17).

Також, відповідачу на підставі акту камеральної перевірки даних задекларованих у податковій звітності з ПДВ від 07.09.2012, у зв'язку неподанням податкової декларації з ПДВ за червень - липень 2012 року, представником позивача, винесено податкове повідомлення-рішення №0001061520 від 18.09.2012, яким відповідачу нараховані штрафні (фінансові) санкції в сумі 2040 грн. (а.с. 48-49).

Зазначені акти та рішення вручені представнику відповідача, що підтверджується матеріалами справи (а.с. 5,15,16,18,49).

Рішення ні в адміністративному, ні в судовому порядку не оскаржувалось, а тому сума заборгованості по зазначеним рішенням, складає 6120 грн. та відповідно до положень п. 59.1. ст. 59 ПК України є узгодженою.

Відповідно до абз. Б п.п 129.1.1. п. 129.1 ст. 129 Податкового кодексу України пеня нараховується при нарахуванні суми грошового зобов'язання контролюючими органами - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного у податковому повідомленні-рішенні згідно із цим Кодексом.

Згідно п. 129.4. ст. 129 Податкового кодексу України пеня, визначена підпунктом 129.1.1 пункту 129.1 цієї статті, нараховується на суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені) із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті.

З огляду на викладене, відповідачу у зв'язку з несвоєчасною сплатою узгодженої суми податкового зобов'язання з ПДВ, була правомірно нарахована пеня у розмірі 37,96 грн. за вказаний період, що підтверджується зворотнім боком облікової картки платника (а.с. 13).

Таким чином, заборгованість відповідача з податку на додану вартість за вказаний період становить 7569,96 грн.

Також, у податковій декларації з податку на прибуток підприємства відповідачем самостійно визначені податкові зобов'язання за І-й квартал 2012 року у розмірі 271 грн., за ІІ-й квартал 2012 року у розмірі 421 грн., всього за вказаний період у розмірі 692 грн. (а.с. 6-9).

З огляду на положення п. 54.1 ст. 54 ПК України, заборгованість відповідача з податку на прибуток підприємства, за І й та ІІ й квартали 2012 року у розмірі 692 грн. є узгодженою.

Таким чином, заборгованість відповідача з податку на прибуток підприємства за вказаний період становить 692 грн.

Також, відповідачу відповідно до абз. Б п.п 129.1.1. п. 129.1 ст. 129 Податкового кодексу України правомірно нарахована пеня з податку на доходи найманих працівників у розмірі 24,10 грн. у зв'язку з несвоєчасною сплатою боргу по зазначеному податку у розмірі 1020 грн., що підтверджується зворотнім боком облікової картки платника (а.с. 11).

З огляду на викладене, заборгованість відповідача з податку на доходи найманих працівників за вищевказане порушення податкового законодавства становить 24,10 грн.

Представнику відповідача вручена податкова вимога форми «Ю» від 24.02.2012 (а.с. 10).

Відповідно до п. 59.5. ст. 59 Податкового кодексу України у разі коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що виник після надіслання (вручення) податкової вимоги.

Враховуючи, що зазначена податкова вимога не відкликана, сума податкового боргу збільшилась, а тому вона є чинною.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що у відповідача наявний податковий борг з податку на додану вартість у розмірі - 7569,96 грн., з податку на прибуток підприємства у розмірі - 692 грн., з податку на доходи найманих працівників у розмірі - 24,10 грн., всього у розмірі - 8 286,06 грн., який підлягає стягненню в порядку встановленому ст.95 Податкового кодексу України.

Згідно ч.4 ст.94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійсненні позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст.94, 158 - 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути кошти з товариства з обмеженою відповідальністю "Вілга", вул. Першотравнева, 5, с. Липняжка, Добровеличківський район, Кіровоградська область, код ЄДРПОУ 31219759 в обслуговуючих банках, у рахунок погашення податкового боргу з податку на додану вартість у розмірі - 7569,96 грн., з податку на прибуток підприємства у розмірі - 692 грн., з податку на доходи найманих працівників у розмірі - 24,10 грн., всього у розмірі - 8 286 гривень 06 коп. (вісім тисяч двісті вісімдесят шість гривень 06 коп.), на користь державного бюджету в особі Державної податкової інспекції у Хортицькому районі м. Запоріжжя Запорізької області Державної податкової служби, з них:

- 7569,96 грн. на р/р 31117029700008, одержувач: УДКСУ у Хортицькому район, код платежу 14010100, код ЄДРПОУ 38025414, банк одержувача -ГУДКСУ в Запорізькій області, МФО 813015;

- 692 грн. на р/р 31115009700008, одержувач: УДКСУ у Хортицькому район, код платежу 11021000, код ЄДРПОУ 38025414, банк одержувача -ГУДКСУ в Запорізькій області, МФО 813015;

- 24,10 грн. на р/р 33215800700008, одержувач: УДКСУ у Хортицькому район, код платежу 11010100, код ЄДРПОУ 38025414, банк одержувача -ГУДКСУ в Запорізькій області, МФО 813015.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі її апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Кіровоградський окружний адміністративний суд шляхом подання в 10-денний строк з дня її проголошення, а у разі відкладення складання постанови в повному обсязі, а також прийняття постанови у письмовому провадженні, -впродовж десяти днів з дня отримання копії постанови, апеляційної скарги. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду А.В. Сагун

СудКіровоградський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.01.2013
Оприлюднено21.01.2013
Номер документу28682785
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1170/2а-4048/12

Ухвала від 30.09.2013

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

А.В. Сагун

Ухвала від 13.12.2012

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

А.В. Сагун

Ухвала від 09.10.2013

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

А.В. Сагун

Ухвала від 26.11.2012

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

А.В. Сагун

Постанова від 14.01.2013

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

А.В. Сагун

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні