Постанова
від 21.01.2013 по справі 2а/0570/17714/2012
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 січня 2013 р. Справа № 2а/0570/17714/2012

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 10:45

Донецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді - Хохленкова О. В.,

за участю секретаря судового засідання Пронініна Д. С. ,

за участю:

представника позивача - Тутова Д.С.,

відповідача - не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Донецькій області до Донецької обласної громадської організації «Козацький Донбас» про стягнення заборгованості за адміністративним договором, -

В С Т А Н О В И В:

Регіональне відділення Фонду Державного майна України по Донецькій області звернулось до Донецького окружного адміністративного суду з позовом до Донецької обласної громадської організації «Козацький Донбас» про стягнення заборгованості за адміністративним договором в сумі 6841,83 грн.

В обґрунтування позову позивач зазначив, що між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Донецькій області та Донецькою обласною громадською організацією «Козацький Донбас» було укладено адміністративний договір - договір оренди від 03.08.2010 року № 4413/2010 на нерухоме державне майно - окремо розташовану будівлю загальною площею 218,8 кв.м. за адресою м.Донецьк, вул..Софійська, 2, яке знаходиться на балансі Донецького казенного заводу хімічних виробів та органом управління якого є Державне агентство України з управління державними коро портативними правами та майном.

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 27.06.2012 року по справі № 2а/0570/6904/2012 були задоволені вимоги регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області до Донецької обласної громадської організації «Козацький Донбас» про розірвання адміністративного договору оренди № 4413/2010 від 03.08.2010 року, стягнення заборгованості та зобов'язання відповідача повернути орендоване майно. Дана постанова набрала законної сили та на її підставі був виданий виконавчий лист.

Але відповідач не повернув орендоване майно в строк, передбачений законом, ї позивачем була нарахована неустойка в сумі 5615,76 грн., борг з орендної плати в розмірі 1084,63 грн. та пеню в сумі 141,44 грн., а разом 6841,83 грн.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав заявлений позов та надав пояснення, аналогічні викладеним в позові.

Відповідач у судове засідання не з'явився. Був повідомлений належним чином про дату, час та місце судового розгляду справи.

На адресу суду надійшов конверт із судовою повісткою по закінченню терміну зберігання.

Відповідно до ч.4 ст.33 КАС України, у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за адресою їх місця проживання вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Заслухавши представника позивача, розглянувши матеріали справи, вивчивши доводи позову, дослідивши зібрані по справі докази в їх сукупності, проаналізувавши зміст норм матеріального і процесуального права, які врегульовують спірні правовідносини, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Позивач - Регіональне відділення Фонду Державного майна України по Донецькій області зареєстроване як юридична особа 15.06.1994 виконавчим комітетом Донецької міської ради, що підтверджується випискою з ЄДР, включено до ЄДРПОУ за номером 13511245.

Регіональне відділення Фонду державного майна України по Донецькій області є суб'єктом владних повноважень, який в даних правовідносинах реалізує надані йому Положенням про регіональне відділення Фонду державного майна України, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 15.06.1994 року № 412, Положенням про регіональне відділення Фонду державного майна України, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 15.05.2012 року № 678, Законом України «Про оренду державного та комунального майна» повноваження.

Відповідач - Донецька обласна громадська організація «Козацький Донбас» є юридичною особою, зареєстрованою 26.03.2009 року, код ЄДРПОУ 36443224.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про Фонд державного майна України», Фонд державного майна України є центральним органом виконавчої влади із спеціальним статусом, що реалізує державну політику у сфері приватизації, оренди, використання та відчуження державного майна.

Пунктом 4 ст. 5 вказаного Закону, Фонд державного майна України, зокрема, у сфері оренди державного майна, виступає орендодавцем цілісних (єдиних) майнових комплексів підприємств, їх структурних підрозділів та нерухомого майна, а також майна, що не увійшло до статутного капіталу господарських товариств у процесі приватизації (корпоратизації), що перебувають у державній власності.

Статтею 6 Закону України «Про Фонд державного майна України» передбачено, що Фонд державного майна України здійснює свої повноваження безпосередньо і через регіональні відділення в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі та представництва у районах та містах, створених Фондом державного майна України, у разі необхідності. Представництва підпорядковуються регіональним відділенням. Фонд державного майна України, регіональні відділення та представництва становлять єдину систему державних органів приватизації. Регіональні відділення та представництва Фонду державного майна України є юридичними особами публічного права, мають самостійний баланс, рахунки в органах Державної казначейської служби України, печатку із зображенням Державного Герба України і своїм найменуванням. Регіональні відділення та представництва діють на підставі положень, що затверджуються Головою Фонду державного майна України.

Відповідно до Положення про Регіональне відділення Фонду державного майна України, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 15.05.2012 року № 678, представництво Фонду державного майна України у районі, місті (далі - представництво) є територіальним органом Фонду державного майна України (далі - Фонд), який утворюється у разі необхідності Фондом і підпорядковується йому та відповідному регіональному відділенню Фонду.

Основними завданнями представництва є: організація та проведення приватизації майна, яке перебуває у державній власності; продаж об'єктів приватизації; здійснення повноважень орендодавця нерухомого майна, а також майна, що не увійшло до статутного капіталу господарських товариств у процесі приватизації (корпоратизації), що перебувають у державній власності; здійснення повноважень власника щодо майна, яке приватизується відповідно до прийнятих ним рішень.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької діяльності. Державну політику у сфері оренди державного майна здійснюють Фонд державного майна України, його регіональні відділення та представництва.

Статтею 4 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» визначено перелік об'єктів оренди, так згідно цього Закону об'єктом оренди, зокрема, є нерухоме майно (будівлі, споруди, нежитлові приміщення) та інше окреме індивідуально визначене майно підприємств.

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» Фонд державного майна України, його регіональні відділення та представництва є орендодавцями щодо цілісних майнових комплексів підприємств, їх структурних підрозділів та нерухомого майна, а також майна, що не увійшло до статутного (складеного) капіталу господарських товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації), що є державною власністю, крім майна, що належить до майнового комплексу Національної академії наук України та галузевих академій наук, а також майна, що належить вищим навчальним закладам та/або науковим установам, що надається в оренду науковим паркам та їхнім партнерам.

Як встановлено судом, між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Донецькій області (орендодавець) та Донецькою обласною громадською організацією «Козацький Донбас» було укладено адміністративний договір - договір оренди від 03.08.2010 року № 4413/2010 на нерухоме державне майно - окремо розташовану будівлю загальною площею 218,8 кв.м. за адресою м.Донецьк, вул..Софійська, 2 (далі по тексту - Договір), яке знаходиться на балансі Донецького казенного заводу хімічних виробів та органом управління якого є Державне агентство України з управління державними коро портативними правами та майном.

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 27.06.2012 року по справі № 2а/0570/6904/2012 були задоволені вимоги регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області до Донецької обласної громадської організації «Козацький Донбас» про розірвання адміністративного договору оренди № 4413/2010 від 03.08.2010 року, стягнення заборгованості та зобов'язання відповідача повернути орендоване майно. Дана постанова набрала законної сили та на її підставі був виданий виконавчий лист.

Згідно з ч.1 ст.785 ЦК України, ст..27 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та п.п.10.9, 10.10 Договору, передбачено що у разі припинення або розірвання Договору оренди майно протягом трьох робочих днів повертається орендарем балансоутримувачу.

Відповідно до ч.2 ст.785 ЦК України, якщо наймач не виконує обов'язку щодо повернення речі, наймодавець має право вимагати від наймача сплати неустойки у розмірі подвійної плати за користування річчю за час прострочення.

Таким чином, позивачем за весь час прострочення повернення відповідачем орендованого майна із оренди позивачем нарахована неустойка у розмірі 5615,76 грн., пеня в сумі 141,44 грн. та борг по орендній платі в сумі 1084,63 грн.

Проаналізувавши наданий позивачем розрахунок позовних вимог, суд дійшов висновкупро правомірність нарахування неустойки у розмірі 5615,76 грн., пені в сумі 141,44 грн. та боргу по орендній платі в сумі 1084,63 грн.

Листом від 07.11.2012 № 11-06-05-11214 позивач зазначив про необхідність погашення заборгованості відповідачем по орендній платі, неустойки та пені за цим адміністративним договором.

Таким чином, суд вважає, що Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Донецькій області було вжито всіх передбачених законодавством заходів щодо самостійного стягнення з відповідача зазначеної суми заборгованості по орендній платі, пені та неустойки.

Оскільки відповідачем в добровільному порядку не сплачена заборгованість по орендній платі, пені та неустойки за адміністративним договором, суд з урахуванням приведених норм діючого законодавства приходить до висновку про необхідність стягнення зазначеної суми з відповідача на користь Державного бюджету України.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2-15, 17-18, 41-42, 47-51, 56-59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110-111, 121, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 185-186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, -

П О С Т А Н О В И В :

Позов Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Донецькій області до Донецької обласної громадської організації «Козацький Донбас» про стягнення заборгованості за адміністративним договором, задовольнити повністю.

Стягнути з Донецької обласної громадської організації «Козацький Донбас», 83014, м.Донецьк, пр-т Дзержинського, 64, код ЄДРПОУ 36443224 на користь Державного бюджету України (р/р 31113094700005, МФО - 834016, код бюджетної класифікації - 22080300, отримувач ГУДКСУ у Донецькій області, ЄДРПОУ 38034015) заборгованість по орендній платі в сумі 1084 (одна тисяча вісімдесят чотири) гривні 63 копійки, пені в сумі 141 (сто сорок одна) гривня 44 копійки та неустойку в сумі 5615 (п'ять тисяч шістсот п'ятнадцять) гривень 76 копійок, а разом 6841 (шість тисяч вісімсот сорок одна) гривні 83 копійки.

Постанова прийнята у нарадчій кімнаті та її проголошено у судовому засіданні 21 січня 2013 року у присутності представника позивача.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення. У разі застосування судом ч. 3 ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Хохленков О.В.

Дата ухвалення рішення21.01.2013
Оприлюднено21.01.2013
Номер документу28688018
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/17714/2012

Ухвала від 22.04.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Хохленков О.В.

Постанова від 21.01.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Хохленков О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні