Постанова
від 23.01.2013 по справі 2а/1270/10019/2012
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

8.3.2

ПОСТАНОВА

Іменем України

23 січня 2013 року Справа № 2а/1270/10019/2012

Суддя Луганського окружного адміністративного суду Матвєєва В.В., розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Старобільської міжрайонної державної податкової інспекції Луганської області Державної податкової служби до Селянського (фермерського) господарства «Надежда» про припинення підприємницької діяльності юридичної особи,-

ВСТАНОВИВ:

17 грудня 2012 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Старобільської міжрайонної державної податкової інспекції Луганської області Державної податкової служби до Селянського (фермерського) господарства «Надежда» про припинення підприємницької діяльності юридичної особи.

Ухвалою від 18 грудня 2012 року справу призначено до розгляду у порядку скороченого провадження.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач зазначив, що відповідач зареєстрований як суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа Старобільською районною державною адміністрацією Луганської області 26.08.1993 за № 139. Перебуває на податковому обліку в Старобільській МДПІ Луганської області Державної податкової служби з 26.08.1992.

Згідно висновку Старобільської МДПІ Луганської області Державної податкової служби станом на 10.12.2012 відповідач, як юридична особа, останню податкову звітність до податкових органів надавав 30.01.2011. У зв'язку з чим позивач просив припинити підприємницьку діяльність юридичної особи Селянського (фермерського) господарства «Надежда».

Відповідачем, у строк, встановлений частиною 3 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, не подано до суду заперечень проти позову.

Ухвала про відкриття скороченого провадження та пам`ятка про права та обов'язки направлена відповідачу на адресу: 92764, Луганська область, Старобільський район, с. Шульгінка, вул. Тітова, 53.

24.12.2012 на адресу суду повернувся конверт з відміткою «за зазначеною адресою не проживає» (а. с. 19). Відповідно до Довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, відповідач станом на 29.11.2012 зареєстрований за вищезазначеною адресою та відомості про зміну свого місця знаходження не надавав (а. с. 14-16).

Відповідно до положень ч. 11 ст.35 КАС України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Відповідно до статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України (КАС України) вважається, що юридична особа повідомлена про час та місце слухання справи, якщо судова повістка доставлена за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру.

При цьому, слід враховувати, що відповідно до частини першої статті 18 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» від 15 травня 2003 року №755-IV, якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

У зв'язку з тим, що будь-яких відомостей відносно зміни місця реєстрації відповідач державному реєстратору не надав, записи до реєстру не вносились, суд позбавлений можливості повідомити відповідача про розгляд даної справи за іншою адресою.

З огляду на вищезазначене, суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача належним чином для реалізації ним права судового захисту своїх прав та інтересів.

Оцінивши повідомлені позивачем обставини, суддя вважає, що достатньо наявних обставин для розгляду справи у скороченому провадженні та задоволення позову з наступних підстав.

Встановлено та підтверджується матеріалами справи, що відповідач Селянське (фермерське) господарство «Надежда» суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа Старобільською районною державною адміністрацією Луганської області 26.08.1993 за № 139 (а. с. 9), про що внесено запис до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (а. с. 8). Перебуває на податковому обліку в Старобільській МДПІ Луганської області Державної податкової служби з 26.08.1992.

На даний час, згідно довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців № 02-19/4259 від 28.11.2012 державну реєстрацію відповідача не скасовано (а. с. 14-16).

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 16 Податкового кодексу України платники податків зобов'язані подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Отже, відповідач, зважаючи на вищевказане та вимоги частини 8 статті 19, частин 1, 2 статті 55, частини 1 статті 58 Господарського кодексу України, визнається суб'єктом господарювання та зобов'язаний своєчасно надавати податковим органам декларації про доходи, інші необхідні відомості для нарахування податків та інших обов'язкових платежів.

Крім того, обов'язок платника податків і зборів (обов'язкових платежів) подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів) передбачений пунктом 2 частини 1 статті 9 Закону України «Про систему оподаткування».

Згідно висновку Старобільської МДПІ Луганської області Державної податкової служби (а. с. 7), станом на 10.12.2012 відповідач, як юридична особа, останню податкову звітність до податкових органів надавав 30.01.2011.

Відповідно до частини 1 статті 33, частини 2 статті 38 Закону № 755-IV юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом; підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Згідно п. п. 20.1.12 ст. 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право 20.1.12. у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Відповідно до п. 67.2 ст. 67 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців.

Згідно з п. 1 ст. 33 Закону України від 15.05.2003 р. № 755 -IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону України від 15.05.2003 р. № 755 -IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

За вказаних обставин, зважаючи на неподання відповідачем податкових декларацій та документів фінансової звітності до органу державної податкової служби більше одного року, суд вважає вимоги позивача обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 2, 9, 10, 11, 17, 18, 71, 87, 94, 105, 158-163, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Старобільської міжрайонної державної податкової інспекції Луганської області Державної податкової служби до Селянського (фермерського) господарства «Надежда» про припинення підприємницької діяльності юридичної особи - задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу - Селянське (фермерське) господарство «Надежда», ідентифікаційний код 20188804, здійснену Старобільською районною державною адміністрацією Луганської області 26.08.1993 за № 139, юридична адреса: 92764, Луганська область, Старобільський район, с. Шульгінка, вул. Тітова, 53.

Копію постанови, після набрання нею законної сили, направити Старобільській районній державній адміністрації Луганської області (92700, Луганська область, Старобільський район, вул. Комунарів, 35) для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення щодо припинення юридичної особи - Селянського (фермерського) господарства «Надежда».

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Донецького апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з моменту отримання копії постанови з одночасним поданням її копії до суду апеляційної інстанції

Постанову складено у повному обсязі 23 січня 2013 року о 10 год. 10 хв.

Суддя В.В. Матвєєва

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.01.2013
Оприлюднено05.02.2013
Номер документу28799693
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1270/10019/2012

Постанова від 23.01.2013

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

В.В. Матвєєва

Ухвала від 18.12.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

В.В. Матвєєва

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні