Рішення
від 22.01.2013 по справі 119/2371/12
СОВЄТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Справа № 119/2371/12

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 січня 2013 року Совєтський районний суд Автономної Республіки Крим у складі:

головуючого - судді Дмитрієва Т.М.

при секретарі - Менусмановій А.К.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт.Совєтський Совєтського району Автономної Республіки Крим цивільну справу за позовом Кредитної спілки «Одіссей» до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про солідарне стягнення заборгованості за договором кредиту, збитків, пені та судового збору,

В С Т А Н О В И В:

Кредитна спілка «Одіссей» звернулася до суду з позовом до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про солідарне стягнення заборгованості за договором кредиту № С1619 від 24 листопада 2011 року у розмірі 2455 гривень, процентів у розмірі 341 гривня 91 копійки, пені у розмірі 352 гривні 76 копійок та судового збору у розмірі 214 гривень 60 копійок. Позовні вимоги мотивовані тим, що 24 листопада 2011 року між позивачем та ОСОБА_1 було укладено кредитний договір № С1619 на суму 3000 гривень, з оплатою щомісячно процентів у розмірі та строки, визначені у договорі повернення кредиту та сплати процентів. Крім того, між позивачем та ОСОБА_2 24 листопада 2011 року було укладені договори поруки за № С1619. У порушення умов зазначеного договору кредиту відповідачка ОСОБА_1 неналежно виконувала взяті на себе зобов'язання, тому у неї утворилася заборгованість за кредитом у сумі 2455 гривень та заборгованість по процентам за користування кредитом у сумі 341 гривня 91 копійка та пені у сумі 352 гривні 76 копійок, у зв'язку з чим позивач просить стягнути з відповідачів зазначену заборгованість та витрати по справі, понесені при подачі позову до суду в рахунок відшкодування судового збору у сумі 214 гривень 60 копійок.

Представник позивача - Кредитної спілки «Одіссей» у судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, направив на адресу суду заяву про розгляд справи за його відсутності, при цьому вказав, що позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в судове засідання не з'явилися, про дату, час і місце судового засідання повідомлені належним чином, направили на адресу суду заяви про розгляд справи за їхньої відсутності, при цьому вказали, що позовні вимоги визнають у повному обсязі.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив такі обставини та відповідні ним правовідносини.

18 листопада 2011 року ОСОБА_1 звернулася до Кредитного комітету Кредитної спілки «Одіссей» із заявою на отримання кредиту на загальну суму 3000 гривень (а.с. 8).

24 листопада 2011 року між Кредитною спілкою «Одіссей» з одного боку, та ОСОБА_1, з іншого, було укладено кредитний договір № С1619 (далі - Договір), згідно якого позивач надав відповідачці грошові кошти у сумі 3000 гривень для споживчих цілей зі строком повернення до 24 листопада 2012 року (а.с. 12).

Крім того, 24 листопада 2011 року між Кредитною спілкою «Одіссей» з одного боку, та ОСОБА_2, з іншого, було укладено договори поруки № С1619 (далі - Договір), згідно яких поручитель та позичальник несуть солідарну відповідальність перед кредитором за договором № С1619 від 24 листопада 2011 року, укладеного між кредитором та позичальником у сумі 3000 гривень та поручитель відповідає по зобов'язанням позичальника в повному обсязі, тобто за повернення кредиту, процентів за його користування, а також за відшкодування збитків, завданих кредитору невиконанням або неналежним виконанням позичальником умов договору позики (а.с. 13).

Позивач, згідно до умов договору, перерахував кредитні кошти в повному обсязі, що підтверджується видатковим касовим ордером № 1463 від 24 листопада 2011 року (а.с. 11).

Відповідно до п. 3.3 та п. 3.5 кредитного договору відповідач повинен погашати кредит та нараховані проценти за користування кредитом згідно графіка розрахунків, що є невід'ємною частиною кредитного договору - першочергово проценти, а в наступну чергу - сума кредиту (а.с. 12).

Зі змісту п. 2.1. Договору випливає, що відповідач була зобов'язана остаточно повернути кредит та сплатити проценти за ним до 24 листопада 2012 року.

Згідно до положень ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити відсотки.

Відповідач в порушення взятих на себе зобов'язань за Договором щодо сплати процентів за користування кредитними коштами та своєчасного повернення основної суми кредиту, які встановлені положеннями ст. 1054 ЦК України, виконував неналежним чином, тому у відповідача станом утворилася заборгованість, яка складається із: заборгованості за кредитом у сумі 2455 гривень та заборгованості по процентам за користування кредитом у сумі 341 гривня 91 копійка, що підтверджується розрахунком кредитного комітету кредитної спілки «Одіссей» наявним у матеріалах справи (а.с. 14).

Пунктом 3.1 кредитного договору встановлена процентна ставка за користування кредитними коштами в розмірі 0,1151% річних. В разі непогашення кредитної заборгованості Спілка має право, згідно до п. 5.4.4 кредитного договору вимагати дострокового погашення позичальником кредиту та нарахованих процентів за користування ним.

Згідно до вимог п. 5.1.3 та п. 5.1.9 кредитного договору, відповідач взяв на себе зобов'язання належним чином використовувати та повернути Спілці суму отриманого кредиту, а також сплатити проценти за користування кредитом, згідно умов договору, та виконувати всі інші боргові зобов'язання в порядку та строки, визначені договором.

Статтею 553 ЦК України передбачено, що за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов'язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником Порукою може забезпечуватися виконання зобов'язання частково або у повному обсязі.

Разом з цим, ст. 554 ЦК України передбачено, що у разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, разом з тим, поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків. Особи, які спільно дали поруку, відповідають перед кредитором солідарно, якщо інше не встановлено договором поруки.

При цьому, розглядаючи спірні правовідносини, які склалися між сторонами, суд виходить з положень ч. 2 ст. 1054 ЦК України, якою передбачено, що до відносин за кредитним договором застосовуються положення ст.ст. 1046 - 1053 ЦК України.

Як передбачено ст. 1050 ЦК України у випадку порушення умов договору позичальник зобов'язаний достроково повернути частину кредиту та сплатити проценти, належні йому у відповідності до ст. 1048 ЦК України.

Статтею 526 ЦК України передбачено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України.

Згідно положень ч. 1 ст. 546 ЦК України виконання зобов'язань може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання (ч. 1 ст. 549 ЦК України).

Згідно з п. 3.8 Договору при порушенні строків оплати кредиту і нарахованих процентів більше ніж 30 календарних днів від дати чергового платежу, що вказана в графіку розрахунків, нарахувати пеню в розмірі 60% річних на суму несплаченої частини кредиту і процентів з моменту настання такого порушення і до моменту повного погашення простроченої заборгованості.

З наявного у матеріалах справи розрахунком, (а.с.14) розмір пені складає 352 гривні 76 копійок.

На підставі викладеного позовні вимоги Кредитної спілки «Одіссей» до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за договором кредиту та судових витрат підлягають задоволенню у повному обсязі.

Вимоги позивача про стягнення судових витрат, понесених при подачі позову до суду, у відповідності зі ст. 88 ЦПК України підлягають присудженню з відповідачів в повному обсязі, а саме, з відповідачів на користь позивача необхідно стягнути судовий збір у розмірі 214 гривень 60 копійок.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10, 14, 60, 74, 79, 88, 169, 207 - 209, 212-218, 223 ЦПК України,

В И Р І Ш И В:

Позов Кредитної спілки «Одіссей» до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про солідарне стягнення заборгованості за договором кредиту, збитків, пені та судового збору задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженки с. Совєтське Совєтського району Автономної Республіки Крим (ідентифікаційний номер НОМЕР_1, прожив.: АДРЕСА_1) та ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4,уродженки сел. Коряжма м. Котлас Архангельської області (ідентифікаційний номер НОМЕР_2, прожив.: АДРЕСА_2) на користь Кредитної спілки «Одіссей» (97200, АР Крим, смт. Совєтський, провул. Южний, б. 1, р/р 26501301001369, МФО 324805, ЄДРПОУ 19003403 у Кримському республіканському управлінні ВАТ «Ощадбанк») заборгованість за кредитом у сумі 2455 (дві тисячі чотириста п'ятдесят п'ять) гривень та процентів за кредитом у сумі 341 (триста сорок одна) гривень 91 копійка, пені у сумі 352 (триста п'ятдесят два) гривні 76 копійок, а також витрати по сплаті судового збору в сумі 214 (двісті чотирнадцять) гривень 60 копійок, а взагалі 3364 (три тисячі триста шістдесят чотири) гривні 27 копійок.

Рішення суду може бути оскаржено до Апеляційного суду Автономної Республіки Крим шляхом подачі в десятиденний строк з дня проголошення рішення через Совєтський районний суд Автономної Республіки Крим апеляційної скарги.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку, передбаченого для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя: Т. М. Дмитрієв

СудСовєтський районний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення22.01.2013
Оприлюднено29.01.2013
Номер документу28816466
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —119/2371/12

Рішення від 22.01.2013

Цивільне

Совєтський районний суд Автономної Республіки Крим

Дмитрієв Т. М.

Ухвала від 09.01.2013

Цивільне

Совєтський районний суд Автономної Республіки Крим

Дмитрієв Т. М.

Ухвала від 18.12.2012

Цивільне

Совєтський районний суд Автономної Республіки Крим

Дмитрієв Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні