Постанова
від 24.11.2006 по справі а-6/281
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А-6/281

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 2-57-62

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 листопада 2006 р.   Справа № А-6/281   

Господарський суд Івано-Франківської області у складі :

 Cуддя  Грица Юрій Іванович     

При секретарі   Цюрак Андрій Михайлович

за позовом  ЗАТ "Прикарпатський меблевий комбінат"  вул.Промислова, 29,Івано-Франківськ,76019

до відповідача  Управління Пенсійного фонду України в м.Івано-Франківську  вул. Незалежності,44,Івано-франківськ,76000

про немайнові спори (визнання рішення/акту нечиннним)

Представники:

Від позивача: Смотрук В.В., (довіреність № 434 від 15.11.06 юрисконсульт )

Від відповідача:: Пілюк О.І. головний спеціаліст відділу надходження доходів,

СУТЬ СПРАВИ: подано позов про визнання нечинним рішення  управління  Пенсійного фонду України в м.Івано-Франківську №224 від 31.07.06 про застосування фінансових санкцій  на суму 29756 грн 02 коп та нарахування пені на суму 3883 грн 37 коп.

             В судовому засіданні оголошувалася перерва до 24.11.06

             Відповідач в судовому засіданні проти позову заперечив, відзиву на позов не подав.

      Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, суд встановив, що управлінням  Пенсійного фонду України в м.Івано-Франківську винесено рішення №224 від 31.07.06, яким  до позивача застосувано фінансові санкції  на суму 29756 грн 02 коп та нараховано пеню на суму 3883 грн 37 коп за  несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків.

        Не погодившись з вищевказаним рішенням, позивач звернувся до суду з вимогою про визнання його нечинним.

             Згідно п.3 ст.106 Закону україни "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"    територіальні  органи  Пенсійного  фонду  за  формою  і  у строки,  визначені   правлінням   Пенсійного   фонду,   надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. про нарахування пені та накладення штрафів, передбачених частинами дев"ятою вищевказаної статті. посадові особи виконавчих органів Пенсійного фонду, в порядку, встановленому управлінням Пенсійного   фонду, виносять рішення, які протягом  трьох робочих днів з дня їх винесення надсилають страхувальнику.       

       Відповідно до п.п.9.3.2 п.п.9.3 п.9  Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України у  разі  коли страхувальник не сплачує (не перераховує) або несвоєчасно сплачує (несвоєчасно перераховує) страхові внески, у тому числі донараховані ним самостійно або  органами  Пенсійного фонду,  накладається  штраф  залежно від строку затримки платежу

            Рішення про  застосування   штрафів,   зазначених   у   цьому підпункті,  складається  в  залежності від терміну затримки сплати (погашення) страхових внесків:

    1) при затримці до 30 календарних днів включно,  на наступний день після закінчення зазначених 30 календарних днів, рішення  про застосування штрафу виноситься у розмірі десяти відсотків від суми фактично сплаченої (погашеної) за цей період недоїмки. Тобто, рішення   виноситься   одне   на  всю  суму  сплаченої (погашеної)  недоїмки  за  період  з  1  до  30  календарного  дня незалежно від кількості випадків сплати за вказаний період;

    2) при затримці сплати страхових внесків  до  90  календарних днів  включно,  на  наступний  день після закінчення зазначених 90 календарних днів, рішення про  застосування  штрафу  виноситься  у розмірі двадцяти відсотків від суми фактично сплаченої (погашеної) за цей період недоїмки. Тобто, рішення   приймається   одне  на  всю  суму  сплаченої (погашеної) недоїмки  за  період  з  31  до  90  календарного  дня незалежно від кількості випадків сплати за вказаний період;

    3) при затримці сплати страхових внесків,  що  є  більшою  90 календарних   днів,   рішення   виноситься  у  розмірі  п'ятдесяти відсотків від суми фактично сплаченої (погашеної) недоїмки.

            Рішення приймається  одне  на  всю суму сплаченої (погашеної) недоїмки за період від  91  календарного  дня  до  дня  фактичного погашення  всієї  суми  недоїмки  незалежно від кількості випадків сплати за цей період.

            На підставі п.п.10.5 п.10 інструкції рішення про нарахування  пені  посадові  особи  органів Пенсійного  фонду  виносять  одночасно  з  прийняттям  рішення про  застосування фінансових санкцій , зазначених у п.п.9.3.2 п.9.3 цієї інструкції, яке протягом трьох робочих днів з дня його винесення надсилається страхувальнику з повідомленням про вручення.

              Таким чином, рішення про застосування штрафних санкцій та пені (за несвоєчасну сплату) повинно складатися на нступний день після фактичного погашення недоїмки за базовий звітний період та в трьохденний строк  надсилатися платнику.

            Крім того, відповідно до п.п.8.2 п.8 вищевказаної інструкції органи  Пенсійного  фонду   надсилають   страхувальникам вимогу про сплату недоїмки в таких випадках:

б) якщо страхувальник має на кінець звітного базового періоду недоїмку зі сплати страхових внесків;

    в) якщо страхувальник має на кінець звітного періоду борги зі сплати фінансових санкцій (штрафів) та пені.

           До суми боргу, що подаються за даними карток особових рахунків платників, включаються також суми, узгоджених з платником, фінансових  санкцій (штрафів) та пені.    

         Проте, як випливає з матеріалів справи, в зазначених законом термін ніякі рішення позивачем не виносились, вимоги не надсилались і з позивачем не узгоджувались.                  

         Враховуючи вищевикладене,   суд вважає, що вимоги позивача правомірні і підлягають задоволенню.     

              Судові витрати стягнути з Державного бюджету України.

Керуючись ст.124 Конституції України,  Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"  Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України,  ст.ст.158-163  Кодексу адміністративного судочинства України  , суд

ПОСТАНОВИВ:

позов задоволити.

        Визнати нечинним рішення  управління  пенсійного фонду України в м.Івано-Франківську №224 від 31.07.06 про застосування фінансових санкцій  на суму 29756 грн 02 коп та нарахування пені на суму 3883 грн 37 коп.

            Стягнути з Державного бюджету україни на користь  ЗАТ "Прикарпатський меьлевий комбінат", вул. Промислова, 29 м.івано-Франківськ ( код ЄДРПОУ 32077797) - 3 грн 40 коп судового збору.

На постанову господарського суду, яка не набрала законної сили, сторони мають право подати апеляційну скаргу, а прокурор апеляційне подання протягом десяти днів з дня прийняття (підписання) постанови через місцевий господарський суд.

 

Суддя                                                            Грица Юрій Іванович

                                                            

 

Виготовлено в АС "Діловодство суду"


  

Дата ухвалення рішення24.11.2006
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу288512
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а-6/281

Постанова від 23.10.2008

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Грица Ю.І.

Постанова від 24.11.2006

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Грица Ю.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні