Постанова
від 23.01.2013 по справі 2-а/819/39/13
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-а/819/39/13

"23" січня 2013 р. м. Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі:

головуючого судді Баб'юка П.М.

при секретарі судового засідання Придаткевич Н.В.

за участю:

представника позивача: Кадука М.О.;

відповідач: не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі адміністративну справу за адміністративним позовом Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Комунального житлово-експлуатаційного підприємства "Житловик" Тернопільської міської ради про стягнення заборгованості.

ВСТАНОВИВ:

Тернопільське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (надалі позивач, або Фонд) звернувся до суду з адміністративним позовом до Комунального житлово-експлуатаційного підприємства «Житловик» Тернопільської міської ради (надалі відповідач) про стягнення заборгованості в сумі 3210,21 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач, відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» зобов'язаний вчасно та в повному обсязі здійснювати сплату страхових внесків. Однак останній, свій обов'язок не виконував належним чином, внаслідок чого утворилася заборгованість в сумі 3210,21 грн.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав повністю, повідомив, що рішення Фонду №114/02-19/3700 від 10.10.2012 та №30/114/02-19/3847 у встановленому порядку не оскаржені відповідачем, є чинними на час розгляду справи, а тому, просив стягнути з Комунального житлово-експлуатаційного підприємства «Житловик» Тернопільської міської ради заборгованість в сумі 3210,21 грн., з мотивів, викладених у позовній заяві.

Заслухавши в судовому засіданні пояснення представника позивача, оцінивши представлені у справі докази у їх сукупності, судом встановлені наступні обставини.

10.10.2012 року працівниками Міжрайонної виконавчої дирекції м. Тернополя та Тернопільського району Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності проведено планову перевірку коштів в частині правильності їх використання Комунальним житлово-експлуатаційним підприємством «Житловик» Тернопільської міської ради за період з 01.01.2010 року по 10.10.2012 року, результати якої відображені у відповідному акті від 10.10.2012 року.

Перевіркою встановлено, що за обревізований період відповідач призначив допомогу в зв'язку з тимчасовою втратою працездатності без підтверджуючих документів, що є порушенням ч.1 ст. 51 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» (далі - Закон) та несвоєчасно сплатив страхові внески в сумі 272,78 грн. (порушення ч.1 ст.23 та п.2 ч.2 ст.27 Закону).

За результатами перевірки були винесено рішення № 114/02-19/3700 від 10 .10.2012 року про повернення коштів Фонду та застосування фінансових санкцій за порушення законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності в загальній сумі 2910,19 грн.

Відповідач у десятиденний термін вказане рішення №114/02-19/3700 від 10.10.2012 року не виконав.

У разі несвоєчасності повернення або неповернення страхових коштів відповідно до ч.1 ст.21 та ст.22 Закону на страхувальників додатково накладається штраф у розмірі 10% несвоєчасно повернутих або не повернутих страхових коштів. Одночасно на суми несвоєчасно повернутих або неповернутих страхових коштів і штрафних санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1% зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

Враховуючи наведене, Тернопільською міжрайонною виконавчою дирекцією прийнято рішення №30/114/02-19/3847 від 26.10.2012 року, яким до відповідача застосовано штраф у розмірі 10% у сумі 291,02 грн. та нараховано пеню - 9,00 грн.

Доказів, які б свідчили про оскарження відповідачем прийнятих щодо нього вищезазначених рішень про повернення неправомірно витрачених коштів, застосування штрафів та нарахування пені сторонами не надано, а судом в процесі розгляду справи не здобуто.

Оцінивши зібрані по справі докази та дослідивши норми чинного законодавства, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення, виходячи з наступного.

З 01 січня 2011 року набрав чинності Закон України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 року № 2464-VI, який визначає правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку.

Відповідно до пункту 3 розділу VIII "Прикінцеві та перехідні положення "Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" з дня набрання чинності цим Законом платники страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, вважаються платниками єдиного внеску.

При цьому, відповідно до ч. 5 ст. 7 Прикінцевих та Перехідних положень Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» вiд 08.07.2010 року № 2464-VI, який набирав чинності з 1 січня 2011 року, стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій.

На період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року , в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Так, згідно зі статтею 9 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, провадить збір і акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачені статтею 34 цього Закону, та забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів.

Частиною 2 статті 22 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" встановлено, що страхувальники зобов'язані у десятиденний строк перерахувати фінансові санкції, визначені у статті 30 цього Закону.

Так , відповідно до п. 3 ч. 1 с. 30 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" за несвоєчасність сплати страхових внесків на страхувальника накладається штраф у розмірі 50 відсотків суми належних до сплати страхових внесків.

Так, згідно з п. 3 ч. 1 положеннями цієї статті - страхувальники та інші отримувачі страхових коштів у разі порушення порядку використання страхових коштів відшкодовують Фонду в повному обсязі неправомірно витрачену суму страхових коштів та/або вартість наданих соціальних послуг і сплачують штраф у розмірі 50 відсотків такої суми.

Згідно п. 4 ч. 1 ст. 30 Закону (в редакції діючій на момент вчинення порушення) за неповну сплату страхових внесків на страхувальника накладається штраф у розмірі прихованої (заниженої) суми заробітної плати, на яку відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески, а в разі повторного порушення - у трикратному розмірі зазначеної суми.

За несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі страхових коштів відповідно до частини першої статті 21 та статті 22 цього Закону на страхувальників та інших отримувачів коштів Фонду накладається штраф у розмірі 10 відсотків несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів (ч. 1 ст. 30 Закону).

Одночасно на суми несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів і штрафних санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

Відповідно до статті 71 Кодексу Адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Беручи до уваги вищевикладене, враховуючи, що на час судового розгляду справи заборгованість у сумі 3210,21грн. - відповідачем в добровільному порядку не сплачена, відповідні докази, які б підтверджували погашення такого боргу та спростовували б доводи позивача, - відповідачем не надані, суд приходить до висновку, що вимоги позивача є обґрунтованими, належним чином доведеними, не спростовані відповідачем, а отже підлягають задоволенню.

Судові витрати по справі згідно ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 94, 128, 158-167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Комунального житлово-експлуатаційного підприємства "Житловик" Тернопільської міської ради (Тернопільська область, м. Тернопіль, вул. Клима Савури, 3, код ЄДРПУО 33589430) на користь Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (рахунок №25606051686003 в ПАТ КБ "Надра", МФО 338705, одержувач: міжрайонна виконавча дирекція м.Тернополя і Тернопільського району, код ЄДРПОУ 26024541) заборгованість в сумі 3210,21 грн. (три тисячі двісті десять грн. 21 коп.).

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд в порядку і строки, передбачені статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строків апеляційного оскарження. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо воно не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

В повному обсязі постанова складена 28 січня 2013 року.

Головуючий суддя Баб'юк П.М.

Копія вірна:

Суддя Баб'юк П.М.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.01.2013
Оприлюднено06.02.2013
Номер документу28870989
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а/819/39/13

Постанова від 23.01.2013

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баб'юк П.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні