Постанова
від 23.01.2013 по справі 2а-0770/1046/12
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Cправа № 2a-0770/1046/12

Рядок статзвітності № 8.1.5

Код 2

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 січня 2013 року м. Ужгород

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Гебеш С.А.

за участю секретаря судового засідання - Приходько Т.В.

сторони у судове засідання не з'явилися;

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Закарпатського окружного адміністративного суду адміністративну справу за позовною заявою Мукачівської об'єднаної державної податкової інспекції Закарпатської області до Закарпатської обласної ради про стягнення заборгованості, третя особа на стороні відповідача - Комунальне підприємство Аптека №121 м.Мукачево Закарпатського обласного виробничого об'єднання «Фармація», -

ВСТАНОВИВ:

Мукачівська об'єднана державна податкова інспекція Закарпатської області звернулася до Закарпатського окружного адміністративного суду із адміністративним позовом до Закарпатської обласної ради, якою просить суд винести рішення про стягнення коштів у розмірі 20518,96 грн. з Закарпатської обласної ради в рахунок погашення податкового боргу платника податків Комунального підприємства Аптека №121 м.Мукачево Закарпатського обласного виробничого об'єднання «Фармація».

Представник позивача в судове засідання не з'явився, однак надав суду клопотання про розгляд даної адміністративної справи без участі представника інспекції. Адміністративний позов підтримав повністю та просив суд задовольнити його повністю з підстав наведених у позовній заяві.

Відповідач в судове засідання не з'явився повторно з невідомих суду причин, письмових заперечень проти позову суду не надавав, хоча про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином за адресою, внесеною до свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи серії А00 №385506, а за таких обставин, на підставі ст. 35 КАС України, сторона вважається належним чином повідомленою про дату, час та місце судового засідання. Суд вважає, що спір можливо вирішити на підставі наявних у справі доказів.

Відповідно до частини 1 статті 41 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень КАС України розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. А оскільки сторони в судове засідання не з'явилися, фіксування судового процесу не здійснюється.

Розглянувши подані документи та матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висновків.

В ході судового розгляду судом встановлено, що згідно свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи серії А00 №610973 та згідно довідки №124 про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України наданої управлінням статистики у м.Мукачево Комунальне підприємство Аптека №121 м.Мукачево Закарпатського обласного виробничого об'єднання «Фармація» знаходиться за адресою: 89600,Закарпатська область, м. Мукачеве, пл.Миру, 26, ідентифікаційний код - 25441047, що стверджується копіями згаданих документів наявних в матеріалах справи.

Згідно пп.16.1.4 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Крім цього, слід зазначити, що відповідно до ст.36 Податкового кодексу України податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом. Податковий обов'язок є безумовним і першочерговим стосовно інших неподаткових обов'язків платника податків, крім випадків, передбачених законом.

Як вбачається з матеріалів даної адміністративної справи Комунальне підприємство Аптека №121 м.Мукачево Закарпатського обласного виробничого об'єднання «Фармація» за організаційно правовою формою є комунальним підприємством, засноване на майні спільної власності територіальних громад, що закріплюється за ним на праві господарського відання.

Згідно п.1.2 статуту даного підприємства Засновником і Власником підприємства є Закарпатська обласна рада, що підтверджується копією даного статуту наявною в матеріалах справи. Комунальне підприємство Аптека №121 м.Мукачево Закарпатського обласного виробничого об'єднання „Фармація" являється юридичною особою та стоїть на обліку в Мукачівській ОДПІ як платник податків за №166, що підтверджується копією довідки про взяття на облік платника податків ф.№4-ОПП від 08.12.1998 року.

Станом на день подання позовної заяви за відповідачем рахується заборгованість в загальній сумі 20518,96 грн., що підтверджується довідкою про суми податкового боргу по платежах наявною в матеріалах справи.

Вказана вище заборгованість по сплаті податку виникла у відповідача з наступних підстав.

Згідно самостійно поданої податкової декларацій з податку на прибуток підприємства №54396 від 10.05.2011 року, відповідачем визначено податкове зобов'язання з податку на прибуток у розмірі 16257,98 грн.., та не сплачено в добровільному порядку, що стверджується копією даної декларації наявної в матеріалах справи.

Крім того, слід зазначити, що за відповідачем рахується заборгованість зі сплати податку на додану вартість в сумі 4122,69 грн., яка виникла на підставі самостійно поданих декларацій №9003416390 від 19.05.2011 року, № 60554 від 20.06.2011 року, № 70554 від 20.07.2011 року та № 9013811563 від 19.01.2012 року, копії яких наявні в матеріалах справи.

Також суд зазначає, що як вбачається з матеріалів справи, відповідачу надсилалось податкове повідомлення рішення ф «Ш» № 0001191640 від 28.09.2011 року за прострочення строків сплати самостійно визначених зобов'язань на суму 138,29 грн., копія якого наявна в матеріалах справи.

Пунктом 49.2 ст.49 ПК України встановлено обов'язок платника податків, за кожний встановлений цим Кодексом звітний період, подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді. Незалежно від наявності відмови у прийнятті податкової декларації платник податків зобов'язаний погасити податкове зобов'язання, самостійно визначене ним у такій податковій декларації, протягом строків, установлених Кодексом. Податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків у поданій податковій декларації оскарженню не підлягає відповідно до п.56.11 ст.56 ПК України.

Згідно п.57.1 ст. 57 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно п.59.1 ст.59 ПК України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення. Так, Мукачівською ОДПІ прийнято податкову вимогу №332 від 18.03.2011р. та вручено платнику, що підтверджується копією даної вимоги наявною в матеріалах справи.

Так, згідно п.203.2 ст.203 ПК України платник податку зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають після закінчення 20-тиденного строку, встановленого для подання податкової декларації.

Також, суд вважає за необхідне зазначити, що як встановлено в ході судового розгляду даної адміністративної справи, Мукачівською ОДПІ було направлено запити до КП „Мукачівське МБТІ та ЕО" та Мукачівський ВРЕР ВДАІ УМВС України в Закарпатській області про наявність майна у КП Аптека №121, що підтверджується копіями зазначених запитів наявних в матеріалах справи.

Згідно довідки КП „Мукачівське МБТІ та ЕО" від 06.12.2011р. №2952 за КП Аптека №121 не зареєстровано право власності на об'єкти нерухомості, копія якої наявна в матеріалах справи.

Листом від 23.12.2011р. №2092 Мукачівський ВРЕР ВДАІ УМВС України в Закарпатській області повідомив, що за КП Аптека №121 транспортні засоби не значаться, що підтверджується згаданим листом наявним в матеріалах справи.

Отже, в даному випадку позивачем не можливо було здійснити акт опису майна та передання його в податкову заставу, оскільки таке відсутнє у Комунального підприємства Аптека №121 м.Мукачево Закарпатського обласного виробничого об'єднання «Фармація», що підтверджується вищезгаданими листами - відповідями на відповідні запити податкового органу.

Згідно п.96.1 ст.96 Податкового кодексу України у разі якщо сума коштів, отримана від продажу внесеного в податкову заставу майна комунального підприємства, не покриває суму його податкового боргу і витрат, пов'язаних з організацією та проведенням публічних торгів, або у разі відсутності у такого боржника власного майна, що відповідно до законодавства України може бути внесено в податкову заставу та відчужено, орган державної податкової служби зобов'язаний звернутися до органу місцевого самоврядування чи органу виконавчої влади, до сфери управління якого належить майно такого платника податків, з поданням щодо прийняття рішення про:

- виділення коштів місцевого бюджету на сплату податкового боргу такого платника податків. Рішення про фінансування таких витрат розглядається на найближчій сесії відповідної ради;

- затвердження плану досудової санації такого платника податків, який передбачає погашення його податкового боргу;

- ліквідацію такого платника податків та призначення ліквідаційної комісії;

- прийняття сесією відповідної ради рішення щодо порушення справи про банкрутство платника податків.

У разі якщо сума коштів, отримана від продажу внесеного в податкову заставу майна державного підприємства, яке не підлягає приватизації, у тому числі казенного підприємства, не покриває суму податкового боргу такого платника податків і витрат, пов'язаних з організацією та проведенням публічних торгів, або у разі відсутності майна, що відповідно до законодавства України може бути внесено в податкову заставу та відчужено, орган державної податкової служби зобов'язаний звернутися до органу виконавчої влади, до сфери управління якого належить такий платник податків, з поданням щодо прийняття рішення про:

1) надання відповідної компенсації з бюджету за рахунок коштів, призначених для

утримання такого органу виконавчої влади, до сфери управління якого належить такий платник податків;

2) досудову санацію такого платника податків за рахунок коштів державного бюджету;

3) ліквідацію такого платника податків та призначення ліквідаційної комісії;

4) виключення платника податків із переліку об'єктів державної власності, які не підлягають приватизації відповідно до закону, з метою порушення справи про банкрутство, у порядку, встановленому законодавством України.

На виконання вимог Податкового кодексу України 13.02.2012 року №851/10/24-00 Мукачівською ОДПІ було вручено лист Закарпатській обласній раді про прийняття відповідного рішення по погашенню податкового боргу КП Аптека №121, копія якого наявна в матеріалах справи.

Згідно п.96.3 ст.96 ПКУ відповідь щодо прийняття одного із зазначених рішень надсилається органу державної податкової служби протягом 30 календарних днів з дня направлення звернення.

У разі неотримання зазначеної відповіді у визначений цим пунктом строк або із отримання відповіді про відмову у задоволенні його вимог орган державної податкової служби зобов'язаний звернутися до суду із позовною заявою про звернення стягнення - податкового боргу на кошти державного органу, в управлінні якого перебуває таке державне (комунальне) підприємство або його майно.

Станом на день звернення до суду на адресу інспекції не надходило жодної відповіді від Закарпатської обласної ради з приводу направленого листа від 13.02.2012року, і в ході судового розгляду даної адміністративної справи відповідачем не надано доказів щодо направлення відповіді на лист податкового органу від 13.02.2012 року.

Враховуючи викладене, а також те, що в ході судового розгляду даної адміністративної справи не надано доказів щодо направлення відповіді на відповідний лист податкового органу та не спростовано доводів позивача щодо погашення наявного податкового боргу Комунального підприємства Аптека №121 м.Мукачево Закарпатського обласного виробничого об'єднання «Фармація», яке знаходиться на балансі Закарпатської обласної ради, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, заявленими відповідно до чинного законодавства і такими, що підлягають задоволенню.

Судові витрати по справі згідно ч. 4 ст. 94 КАС України з відповідача не стягуються.

Виходячи з вищенаведеного та керуючись статтями 11, 70, 71, 86, 160-163, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, Податковим кодексом України суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Мукачівської об'єднаної державної податкової інспекції Закарпатської області до Закарпатської обласної ради про стягнення заборгованості, третя особа на стороні відповідача - Комунальне підприємство Аптека №121 м.Мукачево Закарпатського обласного виробничого об'єднання «Фармація» - задовольнити повністю.

Стягнути з Закарпатської обласної ради в рахунок погашення податкового боргу платника податків Комунального підприємства Аптека №121 м.Мукачево Закарпатського обласного виробничого об'єднання «Фармація» (89600,Закарпатська область, м. Мукачеве, пл.Миру, 26, ідентифікаційний код - 25441047) в дохід державного бюджету заборгованість в сумі 20518,96 (двадцять тисяч п'ятсот вісімнадцять гривень дев'яносто шість копійок).

Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 254 КАС України, та може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд в порядку та строки, встановлені ст. 186 КАС України. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України - протягом десяти днів з дня отримання копії постанови (копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції).

Суддя Гебеш С.А.

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.01.2013
Оприлюднено05.02.2013
Номер документу28894214
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0770/1046/12

Ухвала від 17.09.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Карась О.В.

Ухвала від 21.05.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Карась О.В.

Ухвала від 31.03.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Карась О.В.

Ухвала від 04.03.2015

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Коваль Р.Й.

Постанова від 23.01.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С. А.

Ухвала від 03.05.2012

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С. А.

Ухвала від 13.04.2012

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні