Рішення
від 25.01.2013 по справі 5026/1876/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 січня 2013 року Справа № 09/5026/1876/2012

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого - судді Курченко Н.М., при секретарі - Лавріненко С.І., за участю прокурорів - Шкрьобка О.В., Володіна А.Ф., представника позивача - Вдовиченко Ю.В. за довіреністю, розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Черкаси справу за позовом прокурора міста Черкаси в інтересах держави в особі позашкільного навчального закладу "Центр дитячої та юнацької творчості м.Черкаси" до товариства з обмеженою відповідальністю "Алекс-3А" м.Черкаси про стягнення 28292,10 грн., -

ВСТАНОВИВ :

Подано позовну заяву, у якій прокурор просить стягнути з ТОВ "Алекс-ЗА" (далі - відповідач) на користь Позашкільного навчального закладу "Центр дитячої та юнацької творчості м.Черкаси" (далі - позивач) 28716,96 грн., у тому числі: 26679,25 грн. боргу по договору оренди №139 від 01.12.2010 року (далі - Договір), 817,89 грн. пені, 793,21 грн. три проценти річних та 426,61 грн. інфляційних втрат.

Позовні вимоги мотивовані тим, що згідно договору оренди №139 від 01.12.2010 року позивач передав відповідачу в оренду частину приміщення площею 15,6 кв.м за адресою: м.Черкаси, вул.Смілянська, 33, однак відповідач сплачував орендну плату та комунальні платежі не в повному обсязі, внаслідок чого утворився прострочений борг з орендної плати; за прострочення виконання грошових зобов'язань з відповідача підлягають стягненню договірна пеня та нараховані відповідно до ст.625 ЦК України три проценти річних, інфляційні втрати за весь період прострочення.

Відповідач письмовий відзив на позовну заяву не подав, представника у судове засідання вдруге не направив. Ухвала суду, направлена за адресою реєстрації відповідача, повернута поштою з довідкою "За закінченням терміну зберігання". Таким чином, судом виконані вимоги ГПК України щодо належного повідомлення відповідача про дату, час розгляду справи. Згідно ст.64 ГПК України у разі відсутності сторін за адресою, зазначеною в ЄДР юридичних та фізичних осіб-підприємців, ухвала про порушення провадження у справі вважається врученою належним чином.

Неявка у судове засідання представника відповідача, явка якого не визнавалась обов'язковою, та неподання відповідачем письмового відзиву на позовну заяву не перешкоджають вирішенню спору по суті.

Згідно ст.75 ГПК України справу розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Відповідно до ст.77 ГПК України у судовому засіданні оголошувалась перерва з 24 по 25 січня 2013 року.

Представником позивача подана заява про зменшення розміру позовних вимог, у якій він вказав, що позивачем проведено перерахунок сум заборгованості по орендній платі, пені та трьох відсотків річних, тому просить стягнути з відповідача 28292,10 грн., у тому числі: 26679,30 грн. боргу з орендної плати, 1559,94 грн. пені та 52,86 грн. три проценти річних.

Заява представника позивача про зменшення позовних вимог відповідає його праву, встановленому ст.ст.22, 28 ГПК України, і прийнята судом до розгляду.

Згідно ст.77 ГПК України у судовому засіданні оголошена перерва з 24 по 25 січня 2013 року.

У судовому засіданні:

- прокурори підтримали зменшені позовні вимоги та просили їх задовольнити;

- представник позивача підтримав зменшені позовні вимоги, просив їх задовольнити повністю, пояснив, що об'єкт оренди повернутий відповідачем у липні 2012 року, на дату повернення об'єкту оренди мала місце заборгованість з орендної плати, про що був складений двосторонній акт звірки розрахунків, проте на вимогу позивача заборгованість з орендної плати відповідач не сплатив, що змусило звернутись до прокурора.

Згідно ст. 85 ГПК України у судовому засіданні оголошені вступна та резолютивна частини рішення.

Заслухавши пояснення прокурорів та представника позивача, дослідивши докази, наявні у матеріалах справи, судом встановлені наступні обставини.

Позашкільний навчальний заклад "Центр дитячої та юнацької творчості м.Черкаси" (позивач у справі), відповідно до Статуту, є комунальним комплексним позашкільним навчально-виховним закладом, заснованим на комунальній власності міста, засновником якого є Черкаська міська рада.

Відповідно до п.6.5 Статуту позивач у процесі провадження фінансової діяльності має право за погодженням з власником здавати в оренду (без права викупу) у тимчасове користування споруди, обладнання, тощо.

01 грудня 2010 року між позивачем (орендодавець за Договором) та відповідачем (орендар за Договором) укладено Договір оренди №139, відповідно до якого орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування нежитлове приміщення будівлі ПНЗ "Центр дитячої та юнацької творчості" загальною площею 15,6 кв.м за адресою: м.Черкаси, вул.Смілянська, 33, з метою організації пункту обміну іноземної валюти.

Договір погоджений із директором Департаменту освіти та гуманітарної політики виконкому Черкаської міської ради.

Відповідно до п.3.1 Договору за користування об'єктом оренди орендар щомісячно сплачує орендодавцеві орендну плату в розмірі, визначеному згідно додатку №1, що є невід'ємною частиною цього Договору. Орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку орендної плати, затвердженої рішенням міськвиконкому і становить без ПДВ за перший місяць оренди - грудень 2010 року 1563,04 грн.

Згідно п.п.3.3, 3.4 Договору внесення орендних платежів проводиться щомісячно в строк до 30 числа наступного за звітним місяцем на підставі рахунків орендодавця. В орендну плату не входять, а сплачуються окремо на підставі рахунків орендодавця витрати на утримання об'єкта оренди та за фактично отримані комунальні послуги.

У пункті 3.7 Договору встановлено, що у разі несвоєчасної сплати орендної плати орендар сплачує пеню в розмірі 0,2% від суми недоїмки за кожен день прострочення.

Відповідно до п.7.1 Договору за несвоєчасне внесення орендної плати та комунальних платежів орендар сплачує пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми несплаченої орендної плати та комунальних платежів за кожен день прострочення виконання зобов'язання.

Приміщення було передано відповідачу по акту прийому-передачі від 01 грудня 2007 року, який був підписаний на виконання попереднього договору оренди №139 від 01.12.2007 року.

Відповідно до вищезазначених умов Договору позивач у період з 20.12.2010 року по 20.07.2012 року виставляв відповідачу рахунки на сплату орендної плати та на відшкодування комунальних послуг. Всього за вказаний період позивачем виставлено рахунки на суму 32483,36 грн. орендної плати, відповідачем сплачено лише 5804,06 грн., що підтверджується банківськими виписками. Отже заборгованість по орендній платі становить 26679,30 грн. (32483,36 грн. - 5804,05 грн.).

По акту приймання-передачі від 31 липня 2012 року відповідач повернув орендоване приміщення позивачу.

01 серпня 2012 року позивач направив відповідачу претензію, у якій вказав на наявність заборгованості в сумі 26679,30 грн. та просив її сплатити на розрахунковий рахунок позивача. Відповідач на претензію не відповів, заборгованість не сплатив.

07 листопада 2012 року позивачем та відповідачем підписано акт звірки взаємних розрахунків, згідно якого залишок заборгованості станом на 01 листопада 2012 року становить 26679,25 грн.

Оцінюючи докази у справі в їх сукупності, суд вважає позовні вимоги підлягаючими частковому задоволенню, з огляду на наступне.

Предметом спору у справі є стягнення грошових сум, що складають заборгованість з орендної плати за користування комунальним майном та пені, три проценти річних, у зв'язку з простроченням виконання грошових зобов'язань.

З матеріалів справи вбачається, що між сторонами (позивач і відповідач у справі) виникли майново-господарські зобов'язання з господарського договору оренди об'єкта нерухомості, що належить до комунальної власності.

Правові засади оренди державного та комунального майна, відносини щодо оренди майна державної та комунальної власності регулюються спеціальним Законом України "Про оренду державного та комунального майна", іншими нормативно-правовими актами.

Договір оренди, на підставі якого виникли зобов'язання сторін, відповідає вимогам ст. 283 Господарського кодексу України (далі - ГК України) та ст. 759 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), якими встановлено, що за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності сторонами.

З вищенаведених доказів у справі вбачається, що в порушення умов п.3.3 Договору, вимог ст.18 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", відповідач не вносив орендну плату в установлений строк та розмірі. Незважаючи на письмову вимогу позивача, відповідач борг не погашав, внаслідок чого утворився прострочений борг з орендної плати в сумі 26679,30 грн.

Відповідач не скористався правом подання письмового відзиву на позов, докази сплати вказаного боргу не подав.

Згідно зі статтями 193, 202 ГК України та статтями 525, 526, 530 ЦК України зобов'язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог чинного законодавства; одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається, якщо інше не передбачено договором або законом.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

З огляду на встановлені обставини справи, наведені норми чинного законодавства суд вважає обґрунтованими та доведеними вимоги щодо стягнення боргу з орендної плати в сумі 26679,30 грн., позовні вимоги в цій частині підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 193 ГК України кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язань, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Статтею 218 ГК України визначено, що підставою господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання. Учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення.

Одним із видів господарських санкцій згідно з частиною другою статті 217 ГК України є штрафні санкції, до яких віднесено штраф та пеню (частина перша статті 230 ГК України).

Розмір штрафних санкцій відповідно до частини четвертої статті 231 ГК України встановлюється законом, а в разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в передбаченому договором розмірі. При цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов'язання або в певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов'язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг).

Такий вид забезпечення виконання зобов'язання як пеня та її розмір встановлено частиною третьою статті 549 ЦК України, частиною шостою статті 231 ГК України, статтями 1, 3 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" та частиною шостою статті 232 ГК України.

Згідно умов Договору (пункт 3.7) встановлено, що у разі несвоєчасної сплати орендної плати орендар сплачує пеню в розмірі 0,2% від суми недоїмки за кожен день прострочення. Також у пункті 7.1 Договору встановлено, що за несвоєчасне внесення орендної плати та комунальних платежів орендар сплачує пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми несплаченої орендної плати та комунальних платежів за кожен день прострочення виконання зобов'язання.

Позивачем нарахована пеня в загальній сумі 1559,94 грн., у тому числі 270,23 грн. по пункту 7.1 Договору та 1289,71 грн. по пункту 3.7 Договору. Подвійне нарахування пені за одне й теж саме господарське правопорушення суперечить нормам чинного законодавства, нарахування пені згідно п.3.7 Договору у розмірі 0,2%, що перевищує розмір подвійної облікової ставки НБУ, також суперечить наведеним нормам ГК України та Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань".

Тому суд вважає, що з відповідача на користь позивача підлягає стягненню пеня, нарахована згідно п.7.1 Договору, в сумі 270,23 грн.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший

Сторони Договору не встановили інший розмір процентів річних, тому позивачем обґрунтовано нараховані три проценти річних від простроченої суми боргу в сумі 52,86 грн.

З огляду на викладене, суд вважає доведеним право прокурора та позивача вимагати стягнення з відповідача 26679,30 грн. боргу, 270,23 грн. пені, 52,86 грн. три проценти річних, тому задовольняє позов частково.

Відповідно до 49 ГПК України з відповідача в доход Державного бюджету України підлягає стягненню судовий збір в сумі 1720,50 грн.

Керуючись ст.ст.49,82-85 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Алекс-3А" (м.Черкаси, вул. Пастерівська, 25, кв.108, ідентифікаційний код 22805000) на користь позашкільного навчального закладу "Центр дитячої та юнацької творчості м.Черкаси" (м.Черкаси, вул. Смілянська, 33, ідентифікаційний код 21367288) - 26679,30 грн. боргу, 270,23 грн. пені, 52,86 грн. три проценти річних.

Відмовити в решті позову про стягнення пені.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Алекс-3А" (м.Черкаси, вул. Пастерівська, 25, кв.108, ідентифікаційний код 22805000) в доход державного бюджету України через державну податкову інспекцію у місті Черкаси (м.Черкаси, вул.Хрещатик, 235) із зарахуванням на рахунок №31213206783002, отримувач - УДКСУ м. Черкаси, Черкаської області код - 38031150, банк - ГУДКСУ у Черкаській області, МФО - 854018, код бюджетної класифікації - 22030001 - 1720,50 грн. судового збору. Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду через господарський суд Черкаської області протягом 10 днів з дня складення повного рішення.

Повне рішення складено 30 січня 2013 року.

СУДДЯ Н.М. Курченко

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення25.01.2013
Оприлюднено31.01.2013
Номер документу28950765
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5026/1876/2012

Рішення від 25.01.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Курченко Н.М.

Ухвала від 13.12.2012

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Курченко Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні