Рішення
від 29.01.2009 по справі 11/1018
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/1018

   

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "29" січня 2009 р.                                                     Справа № 11/1018

Господарський суд Житомирської області у складі:

Головуючого судді  

                         судді Маріщенко Л.О.

                         судді  

за участю представників сторін

від позивача Ткачук А.М. голова сільської ради

від відповідача Мулярчук О.М. головний бухгалтер дов. №8 від 12.01.2009 р.

прокурор: Новосад Л.П. посв. №65 

Розглянувши справу за позовом Прокурора Чуднівського району в інтересах держави в особі Дубищанської сільської ради (с. Дубище)

до Чуднівського комунального підприємства "Теплокомуненерго" (смт. Чуднів)

про стягнення 4505,60 грн.

Прокурором в інтересах позивача подано позов про стягнення з відповідача грошових коштів в сумі 4505,60 грн.

В судовому засіданні представник позивача та прокурор позовні вимоги підтримали в повному обсязі.

Відповідач позовні вимоги заперечив, надав письмовий відзив.

Дослідивши в сукупності матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, господарський суд,-

ВСТАНОВИВ:

Прокуратурою Чуднівського району проведено перевірку щодо дотримання вимог земельного законодавства та законодавства про охорону надр на території Дубищанської сільської ради.

Даною перевіркою було встановлено, що відповідач, не маючи дозвільних документів - ліцензії, що посвідчує право користування надрами та земельною ділянкою, проведено видобуток корисної копалини місцевого значення - піску в кількості 256 м.куб. для власних потреб.

В підтвердження даних обставин прокурор надав заяву Дубищанського сільського голови, постанову про відмову в порушенні кримінальної справи, протокол огляду місця події.

Представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Взявши до уваги ціну, за якою реалізовую пісок ВАТ "Житомирський комбінат силікатних виробів", прокурор нарахував відповідачу 4505,60 грн. збитків.

Відповідач позовні вимоги заперечив, зазначив, що має право без спецдозволів та гірчичного відводу видобувати для своїх потреб корисні копалини місцевого значення загальною глибиною розробки до 2 метрів а використовувати надра для господарських потреб, відповідно до ст.23 Кодексу "Про надра"

На думку відповідача, видобуток піску проводиться і іншими підприємствами, тому позов прокурора лише до відповідача є безпідставним.

Крім того, вказує, про часткову сплату збитків позивачу в сумі 1000,00 грн.

За приписом ст.33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Оцінивши в сукупності матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, господарський суд позовні вимоги задовольняє в частковому обсязі.

Статтею 3 Земельного кодексу України закріплено, що земельні відносини регулюються Конституцією України, цим кодексом, а також нормативно-правовими актами.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 Конституції України земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, що знаходяться на території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією України.

Статтею 12 Земельного кодексу України передбачено, що до повноважень міських рад у галузі земельних відносин на території  міст належить здійснення контролю за використанням та охороною земель комунальної власності, додержанням земельного та екологічного законодавства.

За приписом ст.16 Кодексу України про надра, спеціальні дозволи на користування надрами у межах конкретних ділянок надаються спеціалізованим підприємствам, установам і організаціям, а також громадянам, які мають відповідну кваліфікацію, матеріально-технічні та економічні можливості для користування надрами.

Надання спеціальних дозволів на користування надрами здійснюється після попереднього погодження з відповідною Радою народних депутатів питання про надання земельної ділянки для зазначених потреб, крім випадків, коли у наданні земельної ділянки немає потреби.

Згідно ст.18 Кодексу, надання земельних ділянок для потреб, пов'язаних з користуванням надрами, провадиться в порядку, встановленому земельним законодавством України.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем без наявної ліцензії на користування надрами, видобувався піщаний грунт в кількості 256 м.куб. для власних потреб, що підтверджується наявними доказами.

Згідно з нормами ст. 67 Кодексу України про надра, відповідач зобов'язаний відшкодувати збитки, завдані внаслідок порушень законодавства про надра.

Господарський суд, погоджується з сумою збитків згідно розрахунку позивача, як таким, що відповідають чинному законодавству.

Судом не приймаються до уваги заперечення позивача, стосовно видобутку корисних копалин для своїх потреб з глибиною розробки до 2 метрів, оскільки даний факт не підтверджений відповідними доказами.

Разом з тим, судом встановлено, що 18.01.2008р. (до подання прокурором позову) відповідачем було сплачено 1000,00 грн. згідно припису прокурора  Чуднівського району  від 14.01.08 р. "Про усунення порушень законодавства про охорону надр" (а.с. 50).

Таким чином, позовні вимоги в частинні стягнення даної суми є безпідставними.

Відповідно до ч.3 ст.49 Господарського процесуального кодексу України державне мито, від сплати якого позивач у встановленому порядку звільнений, стягується з відповідача в доход державного бюджету  пропорційно розміру  задоволених вимог, якщо відповідач  не звільнений від сплати державного мита.

Враховуючи вищевикладене, керуючись Конституцією України, Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, ст. 33,36,43,44-49,82-85 ГПК України,  господарський суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Чуднівського комунального підприємства "Теплокомуненерго", смт.Чуднів, Житомирська область, вул.50-річчя Жовтня, 18, код 31965609

на користь Дубищанської сільської ради, вул.Леніна, 27, Чуднівський район, Житомирська область, код 04345026,

- 3505,60 грн. збитків;

на користь Державного бюджету України

- 79,36 грн. державного мита;

- 91,81 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення.

В решті позову відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня прийняття.

Суддя                                                                       Маріщенко Л.О.  

Віддрукувати:

1 - в справу

2 - позивачу

3 - відповідачу.

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення29.01.2009
Оприлюднено11.02.2009
Номер документу2898059
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/1018

Рішення від 29.01.2009

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні