Рішення
від 14.12.2012 по справі 10/31/5022-1032/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"14" грудня 2012 р.Справа № 10/31/5022-1032/2012

Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Півторака М.Є.

За позовом : Приватного підприємства " Науково-виробниче об'єднання " Енергоощадні технології " м. Тернопіль вул. Живова,6/22

до відповідача: Відкритого акціонерного товариства " Хоростківський комбінат хлібопродуктів " м. Копичинці вул. Залізнична ,60 Гусятинського району Тернопільської області ;

третьої особи : Гусятинського районного комунального бюро технічної інвентаризації смт. Гусятин пр. Незалежності ,19 Тернопільської області ;

За участю представників:

позивача: Іскерського І.С. -представника , довіреність від 07.02.2010 р.

відповідача: Бесараба В.І. -ліквідатора банкрута , постанова господарського суду від 09.11.2011 року ;

третьої особи : не прибув ;

В розпочатому судовому засіданні представникам сторін роз'яснено процесуальні права та обов'язки передбачені ст.ст.20,22,81-1 ГПК України.

У зв'язку з відсутністю клопотання сторін технічна фіксація судового процесу не здійснювалася .

Суть справи:

Приватне підприємство НВО " Енергоощадні технології " м. Тернопіль вул. Живова , 22 звернулося з позовом до Відкритого акціонерного товариства " Хоростківський комбінат хлібопродуктів " м. Копичинці Гусятинського району , третьої особи : Гусятинського районного комунального бюро технічної інвентаризації смт. про визнання за ним права власності цілісного майнового комплексу , який розташований за адресою вул. Заводська,60 м. Копичинці Гусятинського району Тернопільської області, ринковою вартістю об'єкту 252 000,00 грн.

В обґрунтування заявлених вимог позивач надав Протокол № 5 засідання комітету кредиторів ВАТ від 19.05.2012 року ; Висновок про вартість майна цілісного майнового комплексу ВАТ згідно інвентаризаційного опису № 1 від 31.01.2012 року ; Угода від 07.06.2012 року ; Акт приймання-передачі від 07.06.2012 року , інші документи , які знаходяться в матеріалах справи .

Посилається на приписи статей 16,31 Закону України " Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ", 328 ЦК України .

Ухвалою господарського суду Тернопільської області від 06.12.2012 року призначено судове засідання за участю представників сторін о 11 год. 30 хв. 14.12.2012 року.

Ухвала господарського суду Тернопільської області від 06.12.2012 року була направлена сторонам за адресами , вказаними у позовній заяві , а саме : м. Копичинці вул. Заводська ,60 та смт. Гусятин пр. Незалежності , 60 .

Відповідач у справі ВАТ " Хоростківський КХП " письмового відзиву на позов не подав , у судовому засіданні 14.12.2012 року ліквідатор ВАТ Бесараб В.І. позов визнав повністю .

Третя особа : Гусятинське районне комунальне бюро технічної інвентаризації подало до господарського суду Відзив на позов № 1200 від 11.12.2012 року ( вх.. № 18056 від 14.12.2012 року ) , у якому не заперечує щодо задоволення позовних вимог та просить розглядати справу без участі його представника .

Представник ПП НВО " Енергоощадні технології " м. Тернопіль у судовому засіданні 14.12. 2012 року підтримав позовні вимоги повністю.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача та представника відповідача суд встановив наступне:

Згідно ст. ст. 1,2 Господарського процесуального кодексу України право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів мають підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності.

Пунктом 2 статті 20 Господарського кодексу України визначено, що кожний суб'єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів. Права та законні інтереси зазначених суб'єктів захищаються, зокрема, шляхом визнання наявності або відсутності прав.

Позивач у справі приватне підприємство " Науково-виробниче об'єднання " Енергоощадні технології " , місцезнаходження якого м. Тернопіль вул. Живова 6/ 22 є юридичною особою , яка зареєстрована у встановленому законом порядку виконавчим комітетом Тернопільської міської ради , включене до ЄДРПОУ , ідентифікаційний код 35308407 , що підтверджується Спеціальним Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців , а тому наділене правом на звернення до господарського суду з позовом на захист порушених прав та оспорюваних законом інтересів .

Відповідно до статті 54 Господарського процесуального кодексу України, звертаючись з позовом до господарського суду, позивач самостійно визначає в позові предмет позову та його підстави, тобто, ті обставини, якими він обґрунтовує поданий позов; розглядаючи справу, господарський суд не може вийти за межі зазначених у позові предмету та підстав, за винятком випадків, прямо передбачених процесуальним законодавством.

Предметом позову приватне підприємство " Енергоощадні технології " м. Тернопіль визначило визнання за ним права власності цілісного майнового комплексу , який розташований за адресою вул. Заводська,60 м. Копичинці Гусятинського району Тернопільської області, ринковою вартістю об'єкту 252 000,00 грн.

Статтею 316 Цивільного Кодексу визначено, що право власності - це врегульовані законом суспільні відносини щодо володіння, користування і розпорядження майном, яке охороняється законом.

Позов про визнання права власності -це позадоговірна вимога власника майна про констатацію перед третіми особами факту приналежності позивачу права власності на майно.

Підставою позову є обставини, що підтверджують наявність у позивача права власності. Необхідною умовою захисту права власності шляхом його визнання служить підтвердження позивачем своїх прав на майно.

Відповідно до положень статті 392 Цивільного кодексу України , власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності , якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою , а також у разі втрати ним документа , який засвідчує право власності .

У судовому засіданні встановлено , що в провадженні господарського суду Тернопільської області знаходиться справа № 15/Б-471 про банкрутство ВАТ " Хоростківський КХП " ; Постановою господарського суду Тернопільської області від 09 листопада 2011 року боржника: Відкрите акціонерне товариство "Хоростківський комбінат хлібопродуктів " м. Копичинці вул. Залізнична ,60, ідентифікаційний код 00956170 -визнано банкрутом ; призначено його ліквідатором Бесараба Василя Івановича , жителя АДРЕСА_1 , Ліцензія АВ № 347260 від 25.10.2007 року , видана Державним департаментом з питань ; відкрито його ліквідаційну процедуру .

Статтею 25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"(далі Закон) визначено повноваження ліквідатора і якими, зокрема, є: здійснення інвентаризації та оцінки майна банкрута згідно з законодавством; реалізація майна банкрута для задоволення вимог кредиторів включених до реєстру вимог кредиторів у порядку передбаченому цим Законом.

До ліквідаційної маси банкрута включаються усі види майнових активів (майно та майнові права), які належать йому на праві власності або повного господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури (стаття 26 Закону).

Під час здійснення ліквідаційної процедури ліквідатором Бесараб В.І. було проведено інвентаризацію майна ВАТ , згідно якого в ліквідаційну масу включено майно яке обліковувалося за товариством , а саме цілісний майновий комплекс ( інвентарний опис № 1 від 31.01.2012 року ) , що знаходиться за адресою м. Копичинці вул. Залізнична ,60 Гусятинського району Тернопільської області , ринкова вартість якого становить 252000 грн.

20.07.2012 року Гусятинське районне комунальне бюро технічної інвентаризації смт. Гусятин Тернопільської області надало Інформаційну довідку з Реєстру прав власності на нерухоме майно № 772 від 20.07.2012 року , в якій вказано , що за ВАТ " Хоростківський комбінат хлібопродуктів " зареєстровано право власності на будівлі та споруди ( м. Копичинці вул. Залізнична ,60 Тернопільської області ) згідно дублікату наказу № 695 РВ ФДМУ по Тернопільській області від 18.08.2011 року .

Статтею 316 Цивільного Кодексу України встановлено, що право власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Власникові належить права володіння, користування та розпорядження своїм майном. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місце знаходження майна (ст.317 ЦК України).

Отже , відповідач у справі ВАТ " Хоростківський КХП " був власником цілісного майнового комплексу , який знаходиться в м. Копичинці Гусятинського району Тернопільської області вул. Заводська ,60 .

Пунктом 1 статті 25 Закону України " Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом " ліквідатору надано повноваження щодо реалізації майна банкрута для задоволення вимог , включених до реєстру вимог кредиторів , у порядку , передбаченому цим Законом .

Позивач у справі приватне підприємство Науково-виробниче об'єднання " Енергоощадні технології " м. Тернопіль є кредитором у справі № 15/Б-471 відносно ВАТ " Хоростківський КХП " з грошовими вимогами в сумі 252808.20 грн.

Згідно з пунктом 8 статті 16 Закону про банкрутство до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення , зокрема , про надання згоди на укладення арбітражним керуючим значних угод боржника чи угод боржника , щодо яких є заінтересованість .

З дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури , відповідно до вимог пункту 1 статті 23 Закону , укладення угод, пов'язаних з відчуженням майна банкрута чи передачею майна третім особам , допускається в порядку , передбаченому розділом ІІІ " Ліквідаційна процедура " .

Ліквідатор забезпечує через засоби масової інформації оповіщення про порядок продажу майна банкрута, склад, умови та строки придбання майна. Порядок продажу майна банкрута, склад, умови та строки придбання майна погоджуються з комітетом кредиторів. При цьому продаж майна підприємств-банкрутів, заснованих на державній власності, здійснюється з урахуванням вимог Закону України "Про приватизацію державного майна" ( 2163-12 ) та інших нормативно-правових актів з питань приватизації ( частина друга статті 30 Закону ) .

Отже , ліквідатор без згоди комітету кредиторів не уповноважений реалізувати майно банкрута у ліквідаційній процедурі .

Матеріалами справи підтверджується , що Комітет кредиторів банкрута реалізував своє право , встановлене статтею 16 Закону про банкрутство та прийняв рішення про продаж майна ВАТ " Хоростківський комбінат хлібопродуктів " на відкритих торгах , про що було опубліковано оголошення в західно-регіональному друкованому виданні : газеті " РІА " № 6 від 08.02.2012 року ; № 7 від 15.02.2012 року ; № 8 від 22.02.2012 року ; № 9 від 29.02.2012 року .

19 травня 2012 року комітет кредиторів ВАТ " Хоростківський КХП " прийняв рішення , яким затвердив висновок про вартість цілісного майнового комплексу ВАТ , згідно інвентарного опису № 1 від 31.01.2012 року , яке розташоване за адресою вул. Залізнична ,60 в м. Копичинці суб'єктом оціночної діяльності Товариством з обмеженою відповідальністю " Орієнтир-Реформа " , яке діє на підставі Статуту та Сертифікату суб'єкта оціночної діяльності № 11620/11 від 07.04.2011 року , виданого Фондом державного майна України, що ринкова вартість об'єкту оцінки : цілісного майнового комплексу ВАТ " Хоростківський комбінат хлібопродуктів " становить 252000 грн. ; арбітражному керуючому до 30.05.2012 року підготувати угоду про передачу майнових активів боржника ( цілісного майнового комплексу ) ВАТ " Хоростківський КХП , акт приймання та передачі майнових активів ВАТ кредитору : приватному підприємству Науково-виробниче об'єднання " Енергоощадні технології " м. Тернопіль в рахунок погашення грошових зобов'язань .

Як зазначено у Протоколі №5 від 19.05.2012 року засідання комітету кредиторів ВАТ підставою прийняття такого рішення було відсутність заяв потенційних покупців щодо придбання майна банкрута .

Рішення комітету кредиторів ВАТ " Хоростківстький комбінат хлібопродуктів відповідає приписам статті 30 Закону України " Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом " , не оспорювалося ні кредитором , ні боржником .

Згідно статті 30 Закону України " Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом " після проведення інвентаризації та оцінки майна банкрута ліквідатор розпочинає продаж майна банкрута на відкритих торгах , якщо комітетом кредиторів не встановлено інший порядок продажу майна банкрута .

Отже , спосіб реалізації ліквідатором повноважень з продажу майна банкрута залежить виключно від волевиявлення комітету кредиторів .

Таке волевиявлення комітет кредиторів висловив у своєму рішенні від 19.05.2012року щодо передачі цілісного майнового комплексу єдиному кредитору в рахунок погашення грошових вимог .

07 червня 2012 року між ВАТ " Хоростківський комбінат хлібопродуктів " м. Копичинці та ПП НВО " Енергоощадні технології " м. Тернопіль було укладено угоду , згідно якої кредитор погоджується на передачу йому цілісного майнового комплексу ВАТ " Хоростківський комбінат хлібопродуктів " згідно інвентаризаційного опису № 1 від 31.01.2012 року , який розташований в м. Копичинці вул. Залізнична ,60 Гусятинського району Тернопільської області , що підлягає відчуженню ( ринкова вартість об'єкта 252000 грн. ) в рахунок погашення його кредиторських вимог ( пункт 3.1. Угоди ).

Вказана Угода від 07 червня 2012 року підписана повноважними представниками сторін та скріплена відтисками мокрої печатки .

07 червня 2012 року між сторонами ( банкрутом та кредитором ) підписано Акт приймання -передачі матеріальних цінностей , у якому зазначено , що сторони на виконання рішення зборів кредиторів ( протокол № 5 від 19 травня 2012 року ) та угоди від 07.06.2012 року провели приймання - передачу матеріальних цінностей цілісного майнового комплексу ВАТ " Хоростківський комбінат хлібопродуктів " , що знаходиться за адресою м. Копичинці вул. Заводська ,60 Гусятинського району на загальну суму 252000 грн.

Відповідно до статті 11 Цивільного Кодексу України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків є зокрема договори та інші правочини, інші юридичні факти.

Так, в силу ч. 7 статті 179 ГК України, господарські договори укладаються за правилами, встановленими ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених ГК України, іншими нормативно - правовими актами щодо окремих видів договорів.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків (ст. 626 ЦК України).

Аналогічні вимоги визначає стаття 638 ЦК України.

Загальні вимоги, додержання яких є необхідними для чинності правочину, передбачені ст.ст. 202, 203, 205, 206 ЦК України, відповідно до яких, правочин - є дія особи, яка має необхідний обсяг цивільної дієздатності, вчинена у формі встановленій законом на виконання договору та спрямована на реальне набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків до яких застосовуються загальні положення про зобов'язання та про договори.

Господарський договір вважається укладеним, якщо між сторонами у передбачених законом порядку та формі досягнуто згоди щодо усіх його істотних умов. Істотними є умови, визнані такими за законом чи необхідні для договорів даного виду, а також умови, щодо яких на вимогу однієї із сторін повинна бути досягнута згода. При укладенні господарського договору сторони зобов'язані у будь-якому разі погодити предмет, ціну та строк дії договору (ч.ч.2,3 ст. 180 ГК України).

Відповідно до статті 180 ГК України зміст господарського договору становлять умови договору, визначені угодою його сторін, спрямованою на встановлення, зміну або припинення господарських зобов'язань, як погоджені сторонами, так і ті, що приймаються ними як обов'язкові умови договору відповідно до законодавства. Господарський договір вважається укладеним, якщо між сторонами у передбачених законом порядку та формі досягнуто згоди щодо усіх його істотних умов. Істотними є умови, визнані такими за законом чи необхідні для договору даного виду, а також умови, щодо яких на вимогу однієї із сторін повинна бути досягнута згода. При укладенні господарського договору сторони зобов'язані у будь-якому разі погодити предмет, ціну та строк дії договору.

Угода від 07 червня 2012 року складена у письмовій формі , сторони погодили предмет ( цілісний майновий комплекс , що знаходиться за адресою м. Копичинці вул. Заводська ,60 Гусятинського району Тернопільської області ) , ціну( 252000 грн. ) ,строк дії угоди .

Отже , укладеною Угодою від 07 червня 2012 року сторони встановили взаємні права та обов'язки, а саме : ВАТ " Хоростківський КХП " передає , а ПП НВО " Енергоощадні технології " м. Тернопіль приймає в рахунок погашення грошових зобов'язань майно банкрута : цілісний майновий комплекс ВАТ , що знаходиться за адресою м. Копичинці вул. Залізнична ,60 ринковою вартістю 252000 грн.

17.09.2012 року Приватне підприємство НВО " Енергоощадні технології " м. Тернопіль звернувся з клопотанням до Реєстратора Гусятинського БТІ про проведення зміни власника цілісного майнового комплексу , який розташований в м. Копичинці по вул. Залізничній ,60 Гусятинського району Тернопільської області .

04.10.2012 року за № 1036 Реєстратор Гусятинського районного комунального бюро технічної інвентаризації Безкоровайною Т.І. було відмовлено у реєстрації права власності за приватним підприємством Науково-виробниче об'єднання " Енергоощадні технології " м. Тернопіль вул. Живова ,6/22 , оскільки в Тимчасовому положенні " Про порядок реєстрації права власності на нерухоме майно " ( в його переліку ) відсутній такий правовстановлюючий документ , а саме угода про перехід права власності та акт приймання-передачі товарно-матеріальних цінностей .

Так , Пунктом 2.1. Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно , затвердженого Наказом Міністерства юстиції України 07.02.2002 року № 7/5 ( в редакції Наказу Мінюсту № 36/5 від 17.05.2004 ) для реєстрації виникнення , існування , припинення прав власності на нерухоме майно та оформлення права власності на нерухоме майно до БТІ разом із заявою про реєстрацію прав власності подаються правовстановлюючі документи ( додаток 1 ) , їх копії ( нотаріально засвідчені ) а також документи, що визначені цим Положенням.

Пунктом 1 Переліку правовстановлюючих документів , на підставі яких проводиться реєстрація прав власності на об'єкти нерухомого майна і не вказується про такий документ , як угода про передачу майна боржника в рахунок погашення заборгованості кредитора, що не заперечується Законом України " Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом " .

Разом з тим , пунктом 10 Переліку до правовстановлюючих документів відноситься рішення суду про визнання права власності на об'єкти нерухомості .

Згідно статті 328 Цивільного Кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Статтею 30 Закону України " Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом " надано комітету кредиторів банкрута встановлювати порядок продажу майна банкрута , а також приймати рішення щодо передачі майна банкрута кредитору в рахунок погашення його боргу.

У відповідності з пунктом 4 частини третьої статті 129 Конституції України та статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Оцінивши представлені документальні докази, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги про визнання за приватним підприємством НВО " Енергоощадні технології " м. Тернопіль права власності на цілісний майновий комплекс , що розташований в м. Копичинці вул. Заводська ,60 є документально обґрунтовані і підлягають задоволенню.

На підставі наведеного, керуючись статтями 1,2,43,49,82,84 Господарського процесуального кодексу України, статтею 20 Господарського Кодексу України, статтями 316, 317,392 Цивільного Кодексу України ; ст. ст. 16, 25,26 ,30 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" господарський суд ,-

В И Р І Ш И В:

1.Позов задовольнити.

2.Визнати за Приватним підприємством " Науково-виробниче об'єднання "Енергоощадні технології" код ЄДРПОУ 35308407, м. Тернопіль, вул. Живова, 6/22 право власності цілісного майнового комплексу , який розташований за адресою вул. Заводська,60 м. Копичинці Гусятинського району Тернопільської області, ринковою вартістю 252 000,00 грн.

3.Рішення господарського суду набирає законної сили в десятиденний строк з дня його прийняття.

На рішення суду, яке не набрало законної сили сторонами може бути подано апеляційну скаргу, а прокурором внесено подання протягом десяти днів з дня його прийняття через господарський суд Тернопільської області.

4.Повне рішення складено 14 грудня 2012 року.

Суддя М.Є. Півторак

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення14.12.2012
Оприлюднено01.02.2013
Номер документу29000896
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/31/5022-1032/2012

Ухвала від 06.12.2012

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Рішення від 14.12.2012

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні