Рішення
від 29.01.2009 по справі 10/428-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/428-08

                          ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

      01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16                                                     тел. 230-31-77

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

"29" січня 2009 р.                                                                          Справа № 10/428-08

за позовом Фастівської об'єднаної державної податкової інспекції  Київської області

до Споживчого товариства „Веприк”

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача –

Виконавчого комітету Фастівської міської ради Київської області

про припинення  підприємницької діяльності

Суддя –О.В.Тищенко

Представники:

від позивача: Козачук Ю.С. (довіреність від 08.01.2009р. №2/8/10-039)

від відповідача: не з'явився;

від третьої особи: не з'явився;

суть спору:

До господарського суду Київської області надійшла позовна заява Фастівської об'єднаної державної податкової інспекції  Київської області  до Споживчого товариства „Веприк” про припинення  підприємницької діяльності.

Ухвалою господарського суду Київської області від 23.12.2008р. порушено провадження у справі, розгляд справи призначено на 20.01.2009р, залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Виконавчий комітет Фастівської міської ради Київської області.

У зв'язку із неявкою в судове засідання представників відповідача та третьої особи,  ухвалою господарського суду Київської області від 20.01.2009р. розгляд справи відкладався на 29.01.2009р. о 14:45год.

Позивач обґрунтовує позовні вимоги порушенням відповідачем вимог Закону України „Про систему оподаткування”, а саме неподання відповідачем протягом року податковим органам документів фінансової звітності.

В судовому засіданні 29.01.2009р. позивач підтримав позовні вимоги з підстав викладених в позовній заяві. Представники відповідача та третьої особи  в судове засідання не з'явилися, про причини неявки суд не повідомили, хоча про час та місце розгляду справи були  повідомлені  належним чином.

В силу вимог ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен при вирішенні судом питання щодо його цивільних прав та обов'язків має право на судовий розгляд упродовж розумного строку.

Обов'язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням ч. 1 ст. 6 даної Конвенції (§66 –69 рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005р. у справі “Смірнова проти України”).

Суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами відповідно до ст. 75 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши докази в сукупності суд –

в с т а н о в и в:

Споживче товариство „Веприк”  зареєстровано Виконавчим комітетом Фастівської міської ради Київської області 14.04.99р., що підтверджується відповідним свідоцтвом про державну реєстрацію   (перереєстрацію) суб'єкта підприємницької діяльності –юридичної особи.

Відповідно до п. 1, 2 ст. 9 Закону України “Про систему оподаткування”, платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані вести бухгалтерський облік, складати звітність про фінансово-господарську діяльність і забезпечувати її зберігання у терміни, встановленні законами, а також подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

В порушення зазначеної норми Закону відповідач не звітує до Фастівської об'єднаної державної податкової інспекції  Київської області з 1 кварталу 2003р.,  про що свідчить залучена до матеріалів справи Довідка Фастівської об'єднаної державної податкової інспекції  Київської області від 27.11.08р. № 8492/10/28.

Згідно Довідки Фастівської об'єднаної державної податкової інспекції  Київської області від 27.11.2008р. №8499/10/19 у відповідача не має заборгованості зі сплати податків і зборів.

Відповідно до підпункту 8.6 п. 8 Інструкції про порядок обліку платників податків, затвердженої Наказом Державної податкової адміністрації України від 19.02.1998р. №80, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.03.1998р. за №172/2612, якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом, та в разі неподання протягом одного року в органи державної податкової служби податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, керівник державної податкової служби приймає рішення про звернення до господарського суду із позовною заявою про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

Відповідно до Закону України “Про державну податкову службу в Україні” органи державної податкової служби у випадках, в межах компетенції та у порядку, встановлених законом України, мають право звертатися у передбачених законом випадках до судових органах із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

П. 1 ст. 247 ГК України передбачено, що у разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, до нього може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації.

Згідно п. 2 ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

З огляду на вищевикладене, господарський суд дійшов висновку про задоволення  позовних  вимог в повному обсязі.

На підставі ст.49 ГПК  України  судові витрати покладаються на відповідача.

Беручи до уваги викладене вище, керуючись ст. 124 Конституції України, ст.ст. 49, 75, 82-85 ГПК України, господарський суд –

вирішив:

1. Позовні вимоги задовольнити.

2. Припинити підприємницьку діяльність юридичної особи  Споживчого товариства „Веприк” (08500, Київська область, м. Фастів, вул. Чапаєва, код ЄДРПОУ 30389214).

3. Зобов'язати державного реєстратора внести до Єдиного державного реєстру запис про судове рішення щодо припинення підприємницької діяльності юридичної особи  - Споживчого товариства „Веприк” (08500, Київська область, м. Фастів, вул. Чапаєва, код ЄДРПОУ 30389214)  у відповідності з вимогами ст. 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців”.

4. Стягнути із  Споживчого товариства „Веприк” (08500, Київська область, м. Фастів, вул. Чапаєва, код ЄДРПОУ 30389214) в Доход державного бюджету України 85 грн. державного мита та 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

5.   Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили.

6. Копію рішення надіслати позивачу, відповідачу та Білоцерківській районній державній адміністрації Київської області.

           Суддя                                                               Тищенко О.В.

Дата ухвалення рішення29.01.2009
Оприлюднено11.02.2009
Номер документу2900373
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/428-08

Рішення від 29.01.2009

Господарське

Господарський суд Київської області

Тищенко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні