Рішення
від 30.01.2013 по справі 17/61/2012/5003
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

30 січня 2013 р. Справа № 17/61/2012/5003

Господарський суд Вінницької області в складі головуючого судді Стефанів Т. В.,

при секретарі судового засідання Незамай Д. Д. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом : Головного управління агропромислового розвитку

Вінницької облдержадміністрації,

вул. Соборна, 15 А, м. Вінниця

до : Українського державного фонду підтримки фермерських господарств в

особі Вінницького відділення українського державного фонду

підтримки фермерських господарств,

вул. Соборна, 15 А, м. Вінниця

про стягнення заборгованості 14 874,23 грн. по орендній платі та

комунальним платежам

за участю представників :

позивача : Шмагалов В. Б. - за довіреністю;

відповідача : Вельгус Ю.В. - за довіреністю.

ВСТАНОВИВ :

Головне управління агропромислового розвитку звернулося до господарського суду Вінницької області з позовом до Українського державного фонду підтримки фермерських господарств в особі Вінницького відділення українського державного фонду підтримки фермерських господарств про стягнення заборгованості 14 874,23 грн. по орендній платі та комунальним платежам, в тому рахунку: 148,98, грн. орендної плати, 11290,90 грн. комунальних платежів та 3434,35 грн. штрафних санкцій.

Ухвалою суду від 03.12.2012 р. порушено провадження у справі № 17/61/2012/5003 з призначенням судового засідання на 11 грудня 2012 р.

11.12.2012 р. у зв'язку з неявною представника відповідача та ненаданням сторонами всіх доказів, необхідних для вирішення спору, розгляд справи було відкладено на 24.01.2013р.

В судове засідання 24.01.2013 р. з'явились представники позивача та відповідача, разом з тим, за клопотанням сторін для надання можливості мирного врегулювання спору, у судовому засіданні було оголошено перерву до 30.01.2013 р.

В судове засідання 30.01.2013 р. з'явились представники позивача та відповідача. Представник позивача подав заяву про зменшення розміру позовних вимог, зокрема стосовно стягнення орендної плати в сумі 148,98 грн. (у зв'язку зі сплатою відповідачем заборгованості з орендної плати, що підтверджується випискою по рахунку), а також штрафних санкцій (пені) в розмірі 3434,35 грн., оскільки відповідач є державною структурою та фінансується з державного бюджету і не має вільних коштів для їх сплати З огляду на вказану заяву просить стягнути з відповідача тільки 11 290,90 грн. заборгованості зі сплати комунальних послуг. Представник відповідача визнав позов з врахуванням заяви про зменшення позовних вимог.

Згідно з ч.4 ст. 22 ГПК України позивач вправі до прийняття рішення по справі збільшити розмір позовних вимог за умови дотримання встановленого порядку досудового врегулювання спору у випадках, передбачених статтею 5 цього Кодексу в цій частині, відмовитись від позову або зменшити розмір позовних вимог . До початку розгляду господарським судом справи по суті позивач має право змінити предмет або підставу позову шляхом подання письмової заяви.

Подана позивачем заява (вх. № канцелярії суду 08-46/14113/13 від 30.01.2013 р.) про зменшення позовних вимог в частині стягнення орендної плати в сумі 148,98 грн. та 3 434,35 грн. штрафних санкцій (пені) приймається судом, оскільки в даному випадку, як вбачається із матеріалів справи та характеру відносин, які склались між сторонами, дії позивача стосовно зменшення позовних вимог не суперечать чинному законодавству та не порушують прав і охоронюваних законом інтересів інших осіб.

При цьому суд враховує положення п.3.10 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України №18 від 26.12.2011 р. "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" під зменшенням розміру позовних вимог слід розуміти зміну (у бік зменшення) кількісних показників, у яких виражається позовна вимога, в тому числі ціни позову.

Згідно з частиною третьою статті 55 ГПК України ціну позову вказує позивач.

Отже, у разі зменшення позовних вимог, якщо заяву прийнято господарським судом, має місце нова ціна позову, виходячи з якої й вирішується спір, в даному випадку - це є сума 11290,90 грн.

Суд розглядає справу з врахуванням заяви про зменшення позовних вимог.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представників сторін, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

01.12.2010 р. на виконання рішення 34 сесії Вінницької обласної Ради 5 скликання від 25 жовтня 2010 року № 1133 та у відповідності до рішення 21 сесії Вінницької обласної Ради 5 скликання від 24 грудня 2008 року № 695 (розділ 1 договору № 6 від 01.12.2010р.), сторони продовжили укладений між Головним управлінням агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації, (Позивачем, Орендодавець) та Вінницьким відділенням українського державного фонду підтримки фермерських господарств (Відповідачем, Орендар) договір оренди індивідуального визначеного (нерухомого та іншого) майна, що є об'єктом права спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Вінницької області (далі -Договір) (а.с. 9-15).

Пунктами 1.1, 1.2 даного договору (№ 6 від 01.12.2010р.) сторони визначили, що у відповідності до рішення 34 сесії 5 скликання Вінницької обласної Ради від 25 жовтня 2010 року орендар продовжує строкове платне користування майном (надалі - об'єкт оренди) кімнатою загальною площею 59,5 м 2 розташованим за адресою: вул. Соборна буд. 15 А у м. Вінниця для використання його під офіс. Вартість об'єкта визначена згідно зі звітом про оцінку/актом оцінки від "29" жовтня 2010 р. і становить за незалежною оцінкою/залишковою вартістю 14 516 310 грн.

Зазначений вище об"єкт оренди 16.01.2008 р. згідно акту прийому-передачі об'єкту оренди до Договору оренди на оренду приміщення № 6 від 16.01.2008 р. було передано Головним управлінням агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації, (Позивачем, Орендодавець) Вінницькому відділенню українського державного фонду підтримки фермерських господарств (Відповідачу, Орендар) (а.с.16).

Аналізуючи розділ ІІІ Договору судом встановлено, що за користування об'єктом оренди орендар сплачує орендну плату, яка визначається на підставі Методики розрахунку орендної плати, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2006 року № 1846 із змінами та доповненнями, рішення 13 сесії Вінницької обласної Ради 5 скликання від 25 жовтня 2007 року № 419, і становить без ПДВ за перший місяць оренди 117,81 грн. Крім оренди Орендар зобов'язується сплачувати Орендодавцю плату за користування земельною ділянкою, розраховану пропорційно до зайнятої Орендарем площі в адмінбудинку, згідно виставленого рахунку.

Розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції.

Нарахування ПДВ здійснюється у порядку, визначеному законодавством.

Розмір орендної плати переглядається на вимогу однієї із Сторін у разі зміни Методики розрахунку, істотної зміни стану об'єкта оренди з незалежних від Сторін причин та в інших випадках, передбачених чинним законодавством.

Орендна плата та плата за користування земельною ділянкою в повному обсязі перераховується орендарем орендодавцю щомісяця не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним.

Орендна плата та плата за користування земельною ділянкою, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягає індексації і стягується орендодавцем відповідно до чинного законодавства з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України на дату нарахування пені від суми заборгованості за кожний день прострочення, включаючи день оплати.

Орендар також сплачує комунальні послуги і експлуатаційні витрати відповідно до виставлених рахунків та актів виконаних послуг, не пізніше 25 числа поточного місяця.

При проведенні платежів, у разі наявності боргу зі сплати орендної плати, плати за користування земельною ділянкою, плати за комунальні послуги, експлуатаційні витрати, сума платежу в першу чергу зараховується на погашення пені за прострочення платежів, а потім на погашення суми боргу відповідно з орендної плати, плати за користування земельною ділянкою, комунальних послуг, експлуатаційних витрат за користування об'єктом оренди Орендар сплачує орендну плату за перший місяць оренди без врахування ПДВ у сумі 408,67 грн., а розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати на індекс інфляції за попередній місяць. Орендна плата перераховується Орендарем щомісяця не пізніше 20 числа місяця наступного за звітним.

Згідно п. 5.2. Договору, Орендар зобов'язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату, плату за користування земельною ділянкою, плату за комунальні послуги та експлуатаційні витрати.

Разом з тим свої зобов'язання по Договору № 6 від 01.12.2010 р. відповідач не виконав, зазначену в договорі плату за комунальні послуги не сплатив.

Таким чином загальна заборгованість відповідача перед позивачем станом на день розгляду справи становить 11 290,90 грн.

Суд вважає вимогу позивача обгрунтованою з наступних підстав.

Статтею 193 Господарського кодексу України (ГК України) визначено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язання є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. ст. 526, 525 ЦК України зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цивільного кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Частиною 1 ст.530 ЦК України передбачено, що, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Як випливає з Договору, між позивачем та відповідачем виникли правовідносини, що випливають з договору найма (оренди).

Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу (ч.ч.1, 2 ст.509 ЦК України).

Відповідно до ч.1 ст.626 ЦК України , договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Відповідно до статті 6 ЦК України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього кодексу , інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.(ст.627 ЦК України ).

Відповідно до ст.759 ЦК України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк; законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору найму (оренди).

Аналогічні положення містяться у ст.283 ГК України .

В силу ст. ст. 4-3, 33 ГПК України, сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

Відповідно до ст.43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом і ніякі докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили.

Обґрунтованість та правомірність заявлених позивачем вимог підтверджуються наданими ним та дослідженими судом письмовими доказами, а саме: договором оренди індивідуального визначеного (нерухомого та іншого) майна, що є об'єктом права спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Вінницької області № 6 від 01.12.2010р., актом прийому-передачі об"єкту оренди, рахунками, виписками по рахунку, актами звірки взаєморозрахунків, відсутністю заперечень відповідача проти позову, а відтак суд дійшов висновку, що дані позовні вимоги підлягають задоволенню, як такі, що відповідають законодавству.

Судові витрати зі сплати судового збору відповідно до приписів ст. 49 ГПК України покладаються на відповідача.

Окрім того, оскільки позивачем сплачено судовий збір у сумі 1677,00 грн. за платіжним дорученням № 894 від 21.11.2012 року, тоді як, виходячи з суми позову, позивачу слід було сплатити 1609,50 грн., судовий збір у розмірі 67,50 грн., підлягає поверненню за ухвалою суду на підставі п. 1 ч.1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" № 3674-VI від 08.07.2011 року.

Керуючись ст.ст. 4 3 , 4 5 , 32, 33, 34, 36, 43, 44, 49, 82-85, 115, 116 ГПК України, суд

ВИРІШИВ :

позов задовольнити.

Стягнути з Українського державного фонду підтримки фермерських господарств (04112, м. Київ, вул. О.Теліги, буд. 8 кімн. 85А, 59, код ЄДРПОУ 20029342) в особі Вінницького відділення українського державного фонду підтримки фермерських господарств (21100, вул. Соборна, 15 А, м. Вінниця) на користь Головного управління агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації (21100, вул. Соборна, 15 А, м. Вінниця, код ЄДРПОУ 33716544) - 11290,90 грн. зі сплати комунальних послуг та 1609,50 грн. витрат на сплату судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Повернути Головному управлінню агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації (21100, вул. Соборна, 15 А, м. Вінниця, код ЄДРПОУ 33716544) з державного бюджету 67,50 грн. зайво сплаченого судового збору за платіжним дорученням № 894 від 21.11.2012 року, про що видати відповідну ухвалу.

Повне рішення складено 01 лютого 2013 р.

Суддя Стефанів Т.В.

віддрук. прим.:

1 - до справи

Дата ухвалення рішення30.01.2013
Оприлюднено04.02.2013
Номер документу29010584
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості 14 874,23 грн. по орендній платі та комунальним платежам

Судовий реєстр по справі —17/61/2012/5003

Ухвала від 27.01.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Стефанів Т.В.

Ухвала від 11.12.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Стефанів Т.В.

Ухвала від 03.02.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Стефанів Т.В.

Ухвала від 20.01.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 30.01.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Стефанів Т.В.

Рішення від 30.01.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Стефанів Т.В.

Ухвала від 03.12.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Стефанів Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні