Постанова
від 28.11.2006 по справі 14/3497
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

14/3497

   

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путятинський,3/65

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "28" листопада 2006 р.                                                     Справа № 14/3497

Господарський суд Житомирської області у складі:

Судді Костриці О.О.

при секретарі Ткач М.М.

за участю представників сторін

від позивача Тарканій І.Д. дор. № 01-257 від 29.05.2006р.

від відповідача не з'явився

представник прокуратури Сидоренко О.П.

 

Розглянув у відкритому судовому засіданні справу за позовом Прокурора Володарсько-Волинського району в інтересах держави в особі Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Володарсько-Волинському районі Житомирської області (смт.Володарсько-Волинський)  

до Відкритого акціонерного товариства "Володарсько-Волинський льонозавод" (с.Рижани Володарсько-Волинського району)

про стягнення 487,21 грн.

Прокурором в інтересах держави пред'явлена вимога про стягнення звідповідача на користь позивача 487,21 грн. недоїмки по сплаті страхових внесків.

В засіданні суду представник позивача та прокуратури позовні вимоги підтримали в повному обсязі.

Відповідач заперечень на позовну заяву не надав, свого представника в засідання суду не направив, хоча про час та місце судового засідання був належним чином повідомлений.

Заслухавши представника позивача та прокуратури, дослідивши матеріали справи, господарський суд,-

ВСТАНОВИВ:

Відкрите акціонерне товариство "Володарсько-Волинський льонозавод" (відповідач у справі) як платник страхових внесків знаходиться на обліку у Відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Володарсько-Волинському районі Житомирської області (позивач у справі).

Згідно зі статтею 5 Закону України  "Про  загальнообов'язкове державне   соціальне   страхування   від   нещасного   випадку  на виробництві та професійного захворювання,  які спричинили втрату працездатності", обов'язковість сплати страхувальником страхових внесків є одним з основних принципів страхування.

Відповідно до  статей  15,  16,  18  цього Закону, страхування від нещасного випадку  здійснює  Фонд  -  некомерційна самоврядна   організація,   що   діє  на  підставі  статуту,  який затверджується її правлінням;  управління Фондом  здійснюється  на паритетній  основі  державою,  представниками застрахованих осіб і роботодавців;  безпосереднє  управління  Фондом  здійснюють   його правління  та  виконавча  дирекція;  робочими  органами виконавчої дирекції Фонду є  її  управління  в  Автономній  Республіці  Крим, областях,  містах  Києві  та Севастополі,  відділення в районах та містах обласного значення.

Пунктом 2  частини  другої  статті  45  Закону  України  "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування  від  нещасного випадку   на   виробництві   та   професійного  захворювання,  які спричинили  втрату  працездатності", передбачено обов'язок  роботодавця  як  страхувальника  своєчасно  та повністю сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду.

Частиною першою   статті   46   цього   Закону, встановлено,  що Фонд провадить  збір  та  акумулювання  страхових внесків,  має  автономну,  незалежну від будь-якої іншої,  систему фінансування.

Безпосередньо порядок  обчислення  і сплати страхових внесків до  Фонду,  обліку  та  витрачання  страхових  коштів,  здійснення платежів,  ведення  бухгалтерського  обліку  і  звітності визначає Інструкція  про  порядок  перерахування,  обліку   та   витрачання страхових   коштів  Фонду  соціального  страхування  від  нещасних випадків  на  виробництві  та  професійних  захворювань   України, затверджена постановою   правління   Фонду  від  20.04.2001  N  12.

Згідно з    підпунктом   8.1   пункту   8   цієї   Інструкції робочі органи виконавчої дирекції Фонду здійснюють контроль  за  правильністю  нарахування,  своєчасністю  і повнотою перерахування та надходження страхових внесків,  інших платежів до Фонду, а також за цільовим і правильним витрачанням його коштів.

Відповідач зареєстрований у позивача і, відповідно до вимог вищезазначеного Закону, повинен повністю сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду.

Внаслідок неналежного виконання відповідачем свого обов'язку за період з 01.12.2005р. по 01.08.2006р. утворилась заборгованість, яка станом на день розгляду справи становить 487,21 грн., що підтверджується актом № 31 від 09.08.2006р. перевірки правильності нарахування, повноти і своєчасності перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та додатками до акту (а.с. 10-12), а також актом звірки взаєморозрахунків станом на 24.11.2006р., підписаним компетентними представниками сторін та скріпленим печатками (а.с. 21).

Відповідач позов не оспорив, доказів сплати суми боргу не надав.

Враховуючи викладене, господарський суд вважає позовні вимоги обгрунтованими, заявленими відповідно до вимог чинного законодавства та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі на суму 487,21 грн. недоїмки по сплаті страхових внесків.

Відповідно до ч.4 ст.94 КАС України, судові витрати з відповідача стягненню не підлягають.

На підставі Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23.09.1999р. № 1105-ХІV, керуючись ст.ст. 94, 157 п.2, 158-163, 167, 254, п.6 Прикінцевих та перехідних положень КАС України, господарський суд,-      

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Володарсько-Волинський льонозавод", Володарсько-Волинський район, с.Рижани, вул. Заводська, 1, ідентифікаційний код 00306012, на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Володарсько-Волинському районі Житомирської області, смт.Володарсько-Волинський, вул. Гв.-Кантимирівців, 11, ідентифікаційний код 25924047 - 487,21 грн. недоїмки по сплаті страхових внесків.

Згідно ст.ст. 185, 186 КАСУ сторони та інші особи, які беруть участь у справі мають право оскаржувати постанову в апеляційному порядку повністю або частково. Заява про апеляційне оскарження постанови подається протягом 10 днів з дня її проголошення, апеляційна скарга на постанову подається протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Дані заяви подаються до Житомирського апеляційного господарського суду через суд першої інстанції.

Згідно ст. 254 КАСУ, постанова, якщо інше не встановлено КАСУ набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                                       Костриця О.О.  

 

Дата ухвалення рішення28.11.2006
Оприлюднено22.08.2007
Номер документу290467
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/3497

Постанова від 11.03.2008

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Щепанська Г.А.

Рішення від 14.01.2008

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю.В.

Постанова від 13.11.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 02.10.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 14.09.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Дроботова Т.Б.

Постанова від 28.11.2006

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні