Постанова
від 05.02.2013 по справі 915/94/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"05" лютого 2013 р.Справа № 915/94/13 м. Миколаїв

Заявник (боржник) : Товариство з обмеженою відповідальністю "ХАРВЕСТ ТРЕЙД" (54001, м. Миколаїв, вул. Мала Морська, 12, кв. 1, код ЄДРПОУ 36579137)

Державний реєстратор : Виконавчий комітет Миколаївської міської ради

Головне управління юстиції у Миколаївській області , 54020, м. Миколаїв, вул. 8 Березня, 107

Суддя Ржепецький В.О.,

Представники :

від боржника: Дубровний М.О. за довіреністю б/н від 02.01.2013р.

Суть спору : про банкрутство

встановив:

Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 16.01.2013р. за заявою боржника порушено справу про банкрутство за ознаками ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції від 30 червня 1999 року).

При розгляді зазначеної заяви господарський суд враховує такі обставини.

З 19 січня 2013 року Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон) викладено у редакції згідно із Законом України від 22 грудня 2011 року № 4212-VI.

Відповідно до абз. 1, 3 п. 1-1 Закону (зі змінами, внесеними Законом України від 2 жовтня 2012 року N 5405-VI), положення цього Закону застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження в яких порушено після набрання чинності цим Законом. Положення цього Закону, що регулюють ліквідаційну процедуру, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом, якщо на момент набрання ним чинності господарським судом не було прийнято постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

З положень ч. 4 ст. 10 Закону (в редакції від 30 червня 1999 року) витікає, що саме в підготовчому засіданні господарський суд встановлює наявність або відсутність ознак неплатоспроможності боржника.

Правовий аналіз зазначених положень дозволяє дійти висновку про те, що на момент вирішення даної справи процедура визначення підстав для визнання боржника банкрутом регулюється положеннями Закону в редакції від 30 червня 1999 року.

Як витікає з матеріалів справи, заяву боржника мотивовано неспроможністю погасити безспірну кредиторську заборгованість в сумі 348000,00 грн. через відсутність майна та грошових коштів.

Представник боржника підтримує заяву про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором у справі арбітражного керуючого Дубровного Михайла Олександровича (ліцензія серії АВ №521539 від 06.07.2010р.).

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника боржника, суд дійшов висновку про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури з огляду на такі міркування.

Статтею 1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» визначено, що боржник - суб'єкт підприємницької діяльності (юридична особа або фізична особа - підприємець), неспроможний виконати протягом трьох місяців свої грошові зобов'язання після настання встановленого строку їх виконання, які підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили, та постановою про відкриття виконавчого провадження, якщо інше не передбачено цим Законом. Фізична особа - підприємець є боржником лише за зобов'язаннями, які виникли у неї у зв'язку зі здійсненням підприємницької діяльності.

Необхідною передумовою для звернення до суду із заявою про порушення справи про банкрутство за ознаками ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є дотримання ліквідатором (ліквідаційною комісією) вимог цивільного та господарського законодавства щодо ліквідації юридичної особи, зокрема: оцінка вартості наявного майна боржника, публікація оголошення, згідно з вимогами ст. 105 ЦК України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості, повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства та складання проміжного ліквідаційного балансу.

Відповідно п. 1 ч.1 ст. 110 Цивільного кодексу України юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Частиною 3 вказаної статті встановлено, що в разі, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа здійснює всі необхідні дії, встановлені законом про відновлення платоспроможності або визнання банкрутом.

Згідно статті 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» у разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутися в господарський суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Товариство з обмеженою відповідальністю "ХАРВЕСТ ТРЕЙД" зареєстроване як суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа виконавчим комітетом Миколаївської міської ради 10.07.2009р. Засновником (учасником) товариства є гр. Довгань В.В. (витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців станом на 25.12.2012р.).

23.10.2012р. засновником ТОВ "ХАРВЕСТ ТРЕЙД" прийнято рішення про ліквідацію товариства в зв`язку із збитковістю діяльності та неспроможністю товариства погасити існуючу кредиторську заборгованість через недостатність активів, ліквідатором призначено Довганя Валерія Вікторовича.

У відповідності до вимог ст. 105 Цивільного кодексу України ліквідатор повідомив державного реєстратора про припинення юридичної особи, про що державним реєстратором внесено відповідний запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Оголошення про банкрутство ТОВ "ХАРВЕСТ ТРЕЙД" опубліковано в Бюлетені державної реєстрації №229 (29) від 30.10.2012р.

Окрім цього, боржник письмово повідомив всіх можливих кредиторів, в т.ч. державні органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів).

На підставі розглянутих заяв кредиторів про визнання грошових вимог виявлено безспірну кредиторську заборгованість ТОВ "ХАРВЕСТ ТРЕЙД" в сумі 348000,00 грн. на користь ТОВ "СИТИ КОМПЛЕКС".

Грошові вимоги кредитора ліквідаційною комісією визнані в повному обсязі.

Проміжний ліквідаційний баланс ТОВ "ХАРВЕСТ ТРЕЙД" станом на 02.01.2013р. свідчить про відсутність у боржника оборотних та необоротних активів для задоволення вимог кредитора.

Оцінка майна товариства не проводилась в зв`язку з його відсутністю, про що свідчить акт інвентаризації №02-01/1 від 02.01.2013р. Відсутність у боржника майна та грошових коштів підтверджується довідками УДАІ УМВС України в Миколаївській області від 16.11.2012р. №9/9239, управління Держкомзему у місті Миколаєві від 09.11.2012р. №3252/751-2/1400, КП ММБТІ від 12.11.2012р. №8374, Миколаївської дирекції ПАТ «ТЕРРА БАНК» (арк. справи 48), філії «Південне регіональне управління» АТ «Банк «Фінанси та Кредит» №4.1-13/2725 від 26.12.2012р., витягом з Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна №39685886 від 28.12.12р., витягом з Державного реєстру обтяжень рухомого майна №39685913 від 28.12.12р.

Дебіторської заборгованості, за рахунок якої можливо здійснити погашення зобов`язань перед кредитором, в балансі не обліковується.

Боржник не має заборгованості по відшкодуванню шкоди, заподіяної життю та здоров'ю громадян, вихідної допомоги працівникам боржника, виплаті авторської винагороди.

В зв'язку з неможливістю погасити борги, учасником товариства 02.01.2013р. прийнято рішення про звернення до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство.

Зазначені обставини у відповідності до положень абз. 4 ст 1 Закону (в редакції від 30 червня 1999 року) є підставою для визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Відповідно до абз. 3 п. 1-1 Закону у редакції згідно із Законом України від 22 грудня 2011 року N 4212-VI (зі змінами, внесеними Законом України від 2 жовтня 2012 року N 5405-VI), положення цього Закону, що регулюють ліквідаційну процедуру, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом, якщо на момент набрання ним чинності господарським судом не було прийнято постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Згідно з положеннями ч. 3 ст. 95 Закону (в редакції згідно із Законом України від 22 грудня 2011 року N 4212-VI), офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури здійснюється в порядку, встановленому цим Законом, із зазначенням строку пред'явлення кредиторами вимог до банкрута.

Разом з тим, пунктом 1 Прикінцевих та перехідних положень цього Закону визначено, що він набирає чинності через рік з дня його опублікування, крім положень щодо офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет, які набирають чинності через два роки з дня опублікування цього Закону. До набрання чинності цими положеннями офіційне оприлюднення відомостей про справу про банкрутство здійснюється в офіційних друкованих органах (газетах «Голос України» або «Урядовий кур'єр»).

Враховуючи ці обставини, господарський суд вважає за необхідне зобов'язати ліквідатора здійснити офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури боржника в офіційних друкованих органах (газетах «Голос України» або «Урядовий кур'єр»).

Відповідно до ч. 2 ст. 95 Закону за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна .

У відповідності до положень ст. 114 Закону (в редакції згідно із Законом України від 22 грудня 2011 року N 4212-VI), кандидатура арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) для виконання повноважень розпорядника майна визначається судом самостійно із застосуванням автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України. Положення про автоматизовану систему з відбору кандидатів на призначення розпорядника майна господарським судом у справах про банкрутство затверджується Пленумом Вищого господарського суду України за погодженням з державним органом з питань банкрутства. Під час прийняття заяви про порушення справи про банкрутство суд в ухвалі зобов'язує визначеного автоматизованою системою арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) надати заяву на участь у даній справі. У разі якщо від арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), визначеного автоматизованою системою, не надійшла заява про згоду стати розпорядником майна в цій справі, то розпорядника майна призначає суд без застосування автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України. Кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого санацією або ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів, а у разі відсутності такого клопотання - за ініціативою суду, крім випадків, передбачених цим Законом.

Враховуючи, що: станом на момент порушення провадження у цій справі не було затверджено Положення про автоматизовану систему з відбору кандидатів на призначення розпорядника майна господарським судом у справах про банкрутство, у відповідності до п. 6 Прикінцевих та перехідних положень Закону (в редакції згідно із Законом України від 22 грудня 2011 року N 4212-VI) з дня набрання чинності цим Законом продовжують діяти ліцензії на право здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), господарський суд, за відсутності заперечень представника боржника, керуючись положеннями ч. 2 ст. 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (в редакції Закону №4212-VІ від 22.12.2011р.), вважає за можливе призначити ліквідатором в цій справі арбітражного керуючого Дубровного Михайла Олександровича.

Керуючись ст. 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (в редакції від 30 червня 1999 року, ст. ст. 37, 38, 95, п.п.1, 1-1, 6 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (в редакції Закону №4212-VІ від 22.12.2011р.), господарський суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Визнати боржника - Товариство з обмеженою відповідальністю "ХАРВЕСТ ТРЕЙД" (код ЄДРПОУ 36579137 ) - банкрутом.

2. Відкрити ліквідаційну процедуру.

3. Призначити ліквідатором у справі арбітражного керуючого Дубровного Михайла Олександровича (ідентифікаційний номер 3018819831, ліцензія серії АВ №521539 від 06.07.2010р., 54058, м. Миколаїв, вул.. Кр. Майовщиків, 17-Б. кв. 7).

4. Зобов'язати ліквідатора здійснити офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури в офіційних друкованих органах (газетах «Голос України» або «Урядовий кур'єр»). Оголошення має містити повне найменування банкрута, його поштову адресу, банківські реквізити, найменування та адресу господарського суду, номер справи, відомості про ліквідатора, граничний строк подання заяв конкурсних кредиторів з вимогами до боржника. Докази опублікування оголошення подати до господарського суду в строк до 15.02.2013 року.

5. Постанову надіслати кредитору, банкруту, ліквідатору, державному реєстратору, Центральному ВДВС Миколаївського міського управління юстиції (54020, м. Миколаїв, вул. Декабристів, 41/23), Головному управлінню юстиції у Миколаївській області (54020, м. Миколаїв, вул. 8 Березня, 107).

Відповідно до ч. 4 ст. 8 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», постанова про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури набирає законної сили з моменту її прийняття.

СуддяВ.О.Ржепецький

Дата ухвалення рішення05.02.2013
Оприлюднено07.02.2013
Номер документу29123424
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/94/13

Ухвала від 09.04.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

Ухвала від 25.03.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

Постанова від 05.02.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

Ухвала від 16.01.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні