Постанова
від 05.02.2013 по справі 801/825/13-а
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

вул. Севастопольська, 43, м. Сімферополь, Автономна Республіка Крим, Україна, 95013

ПОСТАНОВА

Іменем України

м. Сімферополь

05 лютого 2013 р. (16:20 год.) Справа №801/825/13-а

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим у складі головуючого судді Панова О.І., при секретарі Карпенко Л.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Керч АРК

до Фірми "Єнікале" (колективне підприємство)

про стягнення 9877,52 грн.

представники сторін: не з'явились.

Суть справи: Управління Пенсійного фонду України в м. Керч АРК (далі - Позивач) звернулось до Окружного адміністративного суду АР Крим з адміністративним позовом до Фірми "Єнікале" (колективне підприємство) (далі - Відповідач) про стягнення заборгованості у розмірі 9877,52 грн.

Позовні вимоги ґрунтуються на Законі України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", Інструкції "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками і застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в Пенсійний фонд України", затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003р. №21-1, та мотивовані тим, що відповідачем не сплачуються у встановлені законодавством строки та розмірі фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Позивач явку свого представника у судове засідання не забезпечив, надав клопотання про розгляд справи за його відсутністю, а також надав заяву про зменшення позовних вимог, в якій просить стягнути з відповідача заборгованість у розмірі 8197,52 грн.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про місце, час та день його проведення був повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

Враховуючи, що матеріали справи містять достатньо доказів для з'ясування обставин у справі, суд, керуючись статтями 122, 128 КАС України, вважає можливим розглянути справу за відсутності представників сторін.

Розглянувши подані документи та матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

Фірма "Єнікале" (колективне підприємство) зареєстровано як платника збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в Управлінні пенсійного фонду України в м. Керч АР Крим (реєстраційний номер 0401-0138).

Відповідно до статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991р. № 1788-XII (далі Закон №1788) Пенсійний фонд України призначає пенсії за віком на пільгових умовах.

У відповідності зі ст. 8 Закону №1788 виплата пенсій здійснюється з коштів Пенсійного Фонду України. Пенсійний фонд України є самостійною фінансово-банківською системою, не входить до складу державного бюджету України, формується за рахунок коштів, що відраховуються підприємствами і організаціями (в тому числі й тими, що використовують працю громадян за угодами цивільно-правового характеру) на заходи соціального страхування за тарифами, диференційованими залежно від небезпечності, шкідливості, тяжкості робіт та стану інших умов праці, страхових внесків громадян, які займаються підприємницькою діяльністю, обов'язкових страхових внесків громадян, а також коштів державного бюджету України. Положення про Пенсійний фонд України затверджується Кабінетом Міністрів України. Фінансування витрат на виплату пенсій провадиться по всій території України щомісячно незалежно від надходжень коштів та соціально-економічного стану конкретних регіонів за рахунок перерозподілу коштів Пенсійного фонду України в межах країни. Забороняється розрив у строках фінансування витрат на виплату пенсій у різних адміністративно-територіальних одиницях.

Згідно частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"№1058 (далі Закон №1058), зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом. Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій.

Відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду України на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону №1058, в частині пенсій призначених згідно з пунктами "а", "б-з" статті 13 Закону №1788, а саме плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам за списком №1,2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003р. №36.

Розрахунки суми відшкодування розраховуються відповідно до підпункту 6.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. №21-1 (далі -Інструкція).

Згідно до п. 6.4 Інструкції розмір сум до відшкодування за поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, що направляються підприємствам до 20 січня поточного року та протягом 10 днів по новопризначеним пенсіям. Відповідно до п. 6.8 Інструкції підприємства щомісячно до 25 числа повинні вносити до Пенсійного фонду вказану в повідомленні суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Позивачем на адресу відповідача було направлено розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій ПФУ призначених відповідно до п.п. "а", "б-з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (а.с.5-6). Відповідно до вказаного розрахунку відповідач повинен був сплатити позивачу за вересень 2012 р. у сумі 9877,52 грн., а саме по списку №1 - 6300,08 грн. та по списку №2 - 3577,44 грн.

Судом з'ясовано, що на час розгляду справи заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за вересень 2012 року складає 8197,52 грн. грн., оскільки відповідачем частково заборгованість було сплачено у розмірі 1680,00 грн.

Відповідно до ст. 71 КАС України відповідач не надав доказів сплати ним заборгованості в розмірі 8197,52 грн., натомість позивач довів правомірність позовних вимог.

Враховуючи вищевикладене позовні вимоги є обґрунтованими, такими що підтверджуються матеріалами справи та підлягають задоволенню у повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 158-163, ст. 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити.

2. Стягнути з Фірми "Єнікале" (колективне підприємство) (98300, АР Крим, м.Керч, вул. Берегова, буд. 2; ЄДРПОУ 00464082) на користь Управління пенсійного фонду України в м.Керч АР Крим (98329, АР Крим, м. Керч, шосе Героїв Сталінграду, буд. 60/1, код ЄДРПОУ 22300406, МФО 324805, на р/р 25603010045601 в КРУ ВАТ "Державний ощадний банк України" м. Сімферополь) заборгованість з фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за вересень 2012 року в розмірі 8197,52 грн.

Постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її проголошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну частину постанови або справу розглянуто у порядку письмового провадження, постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі неподання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення. У разі проголошення вступної та резолютивної частини постанови або розгляду справи у порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Севастопольського апеляційного адміністративного суду.

Суддя Панов О.І.

Дата ухвалення рішення05.02.2013
Оприлюднено07.02.2013
Номер документу29130395
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —801/825/13-а

Ухвала від 16.01.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Панов О.І.

Постанова від 05.02.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Панов О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні