Постанова
від 04.02.2013 по справі 804/646/13-а
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

копія

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 лютого 2013 р. Справа № 804/646/13-а Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого суддіЖукової Є.О. при секретаріБерднику С.О. розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Дніпропетровську адміністративну справу за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у Дніпровському районі м. Києва до закритого акціонерного товариства "Фабрика технічних паперів" про стягнення податкової заборгованості по сплаті земельного податку у сумі 97 295,42грн.

ВСТАНОВИВ:

11.01.2013р. до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Державної податкової інспекції у Дніпровському районі м.Києва Державної податкової служби України до закритого акціонерного товариства «Фабрика технічних паперів» про стягнення податкового боргу по земельному податку у сумі 97 295,42грн. на користь державного бюджету в рахунок погашення податкового боргу по земельному податку в сумі 97 295,42грн.

Позовні вимоги обґрунтовано наступним. В порушення вимог Податкового кодексу України, відповідач не сплатив самостійно визначені та задекларовані суми по земельному податку, що призвело до утворення заборгованості з орендної плати за земельну ділянку в розмірі 97 295,14грн.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 14.01.2013р. провадження по даній справі було відкрито та справа призначена до судового розгляду.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, був належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду адміністративної справи, що підтверджується матеріалами справи, 28.01.2013р. надав до суду клопотання про розгляд справи за його відсутності, в якому зазначив, що підтримує позовні вимоги в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце судового розгляду справи неодноразово повідомлявся належним чином, що підтверджується матеріалами справи.

Відповідно до ч.1 ст.41 КАС України, суд під час судового розгляду адміністративної справи здійснює повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу. У разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Враховуючи термін розгляду адміністративної справи, передбачений ст.122 КАС України, а саме: адміністративна справа має бути розглянута і вирішена протягом розумного строку, але не більше місяця з дня відкриття провадження у справі, суд вважає за можливе розглянути дану адміністративну справу за доказами, наявними в матеріалах справи та за даної явки сторін.

Аналогічної думки дотримується і Вищий адміністративний суд України, виклавши її в листі від 01.02.2012 року за №279/11/13-12, згідно з яким визначається необхідність дотримання строків розгляду адміністративних справ, визначених Кодексом адміністративного судочинства України, та зазначається, що потрібно вживати заходів щодо регулярного призначення судових засідань та, у разі потреби, дисциплінування сторін, інших осіб, які беруть участь у справі.

Судом були досліджені наступні письмові докази, наявні в матеріалах справи: копія Витягу з ЄДРПОУ станом на 19.11.2012р.; копія облікової картки платника податку станом на 03.12.2012р.; копія корінця податкової вимоги від 04.09.2012р. №1751; копія реєстру поштових відправлень; копія поштового конверту; копія акту про неможливість вручення податкової вимоги від 03.12.2012р. №50; копія податкової декларації з податку за землю за 2012 рік; копія свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи; копія довідки про взяття на облік платника податків від 12.01.2011р. №1.

Дослідивши матеріали справи, з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується адміністративний позов, суд встановив наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Фабрика технічних паперів» (код ЄДРПОУ 35111589) зареєстроване Виконавчим комітетом Дніпропетровської міської ради 24.04.2007р., що підтверджується Свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи, копія якого міститься в матеріалах справи та взяте на облік платника податків у Державній податковій інспекції у Красногвардійському районі м.Дніпропетровська 13.12.2010р. №34655, що підтверджується Довідкою про взяття на облік платника податків, копія якої міститься в матеріалах справи.

03 лютого 2012 року відповідачем була подана декларація №1629 від 03.02.2012р. з плати за землю за 2012 рік, в якій було самостійно визначено суму податкового зобов'язання в розмірі 403 190,58грн. Сума зобов'язання у розмірі 134 396,88грн. відповідачем погашена не була.

Згідно до облікових карток платника податків, декларацій, відповідач на день звернення до суду має податкову заборгованості перед бюджетом по сплаті земельного податку на загальну суму 97 295,42: 33 599,22грн.х4 (відповідно до декларації №1629) + 514,68 (пеня) - 657,00грн. (переплата) - 36 959,14грн. (сплата).

04 вересня 2012 року позивачем було винесено податкову вимогу №1751 на суму 32 942,22грн., яку було направлено на адресу відповідача, але був повернутий конверт з поштовою позначкою «за місцем обслуговування».

Вищевказану податкову вимогу ЗАТ «Фабрика технічних паперів» не отримувало, що підтверджується Актом про неможливість вручення податкової вимоги від 03.12.2012р. №50, який міститься в матеріалах справи.

Відповідно до п.п. 16.1.4 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України платники податків зобов'язані сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

В порушення обов'язку, визначеного Податковим кодексом України, платник податку не сплатив суму узгодженого податного зобов'язання за 2012 рік по земельному податку, що становить 97 295,42грн.

Згідно з п.59.1. чт.59 Податкового кодексу України у разі, коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Отже, на час розгляду даної справи, відповідачем не була сплачена заборгованість в розмірі 97 295,42грн., яка виникла внаслідок наявності узгодженого податкового зобов'язання зі сплати за землю за податковою декларацією за 2012 рік, також до суду від відповідача не надходило заперечень проти адміністративного позову, додаткових пояснень або заяви з визнання вимог ДПІ у Дніпровському районі м.Києва.

З 01.01.2011р. набрав чинності Податковий Кодекс України від 02.12.2010 р №2755-VI, який регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Згідно до ст.67 Конституції України, кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Згідно із пп.14.1.175 п.14.1 ст.14 ПК України податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Стаття 36 Податкового кодексу України передбачає, що податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи. Податковий обов'язок виникає у платника за кожним податком та збором. Відповідальність за невиконання або неналежне виконання податкового обов'язку несе платник податків, крім випадків, визначених цим Кодексом або законами з питань митної справи.

Відповідно до ст.269 ПК України визначено, що платниками земельного податку є: власники земельних ділянок, земельних часток (паїв); землекористувачі.

Відповідно до ст.270 ПК України об'єктом оподаткування є: земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні; земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Відповідно до ст.285 ПК України базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік.

Відповідно до п.287.3 ст.287 Податкового кодексу України податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Відповідно до пп.20.1.18 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Згідно із п.95.3 ст.95 Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

У відповідності до п.11 ст.10 Закону України «Про державну податкову службу в Україні», державні податкові інспекції в районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об`єднані державні податкові інспекції подають до судів позови до підприємств, установ, організацій та громадян про визнання угод недійсними і стягнення в доход держави коштів, одержаних ними за такими угодами, а в інших випадках - коштів, одержаних без установлених законом підстав, а також про стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами за рахунок їх майна.

Згідно з ч.1 ст.71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Суд, згідно зі ст.86 КАС України, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Враховуючи викладене вище, позивачем - суб'єктом владних повноважень була доведена правомірність та обґрунтованість підстав стягнення з закритого акціонерного товариства «Фабрика технічних паперів» суми заборгованості з орендної плати за земельну ділянку в розмірі 97 295,42грн., натомість відповідачем не було надано суду жодного доказу щодо спростування позиції позивача, викладеної в заявленому адміністративному позові.

За таких підстав, суд вважає адміністративний позов Державної податкової інспекції у Дніпровському районі м.Києва Державної податкової служби України до закритого акціонерного товариства «Фабрика технічних паперів» про стягнення податкового боргу по земельному податку у сумі 97 295,42грн. таким, що підлягає задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст. 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Дніпровському районі м. Києва до закритого акціонерного товариства "Фабрика технічних паперів" про стягнення податкової заборгованості по сплаті земельного податку у сумі 97 295,42грн. - задовольнити повністю.

Стягнути з закритого акціонерного товариства "Фабрика технічних паперів" (код ЄДРПОУ 35111589) до державного бюджету (рахунок: УДК у Дніпровському районі м.Києва, ідентифікаційний код 38012871, банк одержувача - ГУ УДКСУ у м.Києві, МФО 820019, р/р 34122999700005) суму податкової заборгованості по сплаті земельного податку на загальну суму 97 295,42грн.

Постанова суду набирає законної сили відповідно до ст.254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена в порядку та у строки, встановлені ст.186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст постанови складено 04 лютого 2013 року

Суддя (підпис) З оригіналом згідно Постанова не набрала законної сили 04.02.2013р. СуддяЄ.О. Жукова Є.О. Жукова

Дата ухвалення рішення04.02.2013
Оприлюднено07.02.2013
Номер документу29137270
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/646/13-а

Постанова від 04.02.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Жукова Євгенія Олексіївна

Постанова від 04.02.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Жукова Євгенія Олексіївна

Ухвала від 14.01.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Жукова Євгенія Олексіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні