Ухвала
від 04.02.2013 по справі 5009/4257/12
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Артема, 157, м. Донецьк, 83048, тел. 332-57-40

У Х В А Л А

04.02.2013 р. справа № 5009/4257/12

Донецький апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: суддівМ'ясищева А.М. Манжур В.В., Москальової І.В. при секретарі: за участю представників сторін: від скаржника - від банкрута, від кредитора ліквідатор розглянувши у судовому засіданні апеляційну скаргу Лебеденко В.В. не з'явився; не з'явився не з'явився; не з'явився. державна податкова інспекція у Голосіївському районі м. Києва Державної податкової служби на постанову господарського судуЗапорізької області від 28.11.2012р. у справі№ 5009/4257/12(суддя Юлдашев О.О.) за заявоюприватного підприємства "Вілена" м. Київ до боржника протовариство з обмеженою відповідальністю "Лідерпромпостач" м. Запоріжжя банкрутство

В С Т А Н О В И В:

Постановою господарського суду Запорізької області від 28.11.2012р. визнано ТОВ "Лідерпромпостач" м. Запоріжжя, код ЄДРПОУ 37118701 - банкрутом; відкрито ліквідаційну процедуру; ліквідатором підприємства -банкрута призначено арбітражного керуючого Клименка О.Ю. (ліцензія серія НОМЕР_1 від 14.05.2012); зобов'язано ліквідатора згідно з п. 5 ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" повідомити про визнання господарським судом відсутнього боржника банкрутом усіх відомих йому кредиторів відсутнього боржника, у т.

ч. ВАТ "Запоріжгаз", ВАТ "Запоріжжяобленерго", КП "Міські теплові мережі"; зобов'язано ліквідатора прийняти заходи щодо виявлення кредиторів банкрута та здійснити ліквідаційну процедуру відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"; зобов`язано ДПІ у Голосіївському районі м. Києва ДПС здійснити перевірку ТОВ "Лідерпромпостач" у місячний строк з дня винесення постанови про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури і надати ліквідатору та суду результати перевірки.

Постанова господарського суду мотивована тим, що боржник на момент розгляду справи має заборгованість перед кредитором у сумі 26 000грн., яка підтверджується наявними у справі матеріалами, а саме: простим векселем серія АА 2517109 від 12.07.2012р. на суму 26 000, 00 грн., протестом про неоплату векселя № 984 від 06.09.2012р., виконавчим написом нотаріуса №985 від 06.09.2012р.

Виконавчий напис нотаріуса пред'явлено кредитором до ВДВС Печерського РУЮ у м. Києві для примусового виконання.

26.10.2012. ВДВС Печерського РУЮ у м. Києві винесено постанову про повернення виконавчого документа стягувачеві, згідно якої за даною адресою боржник не розшуканий, місце знаходження не встановлено. Кошти на рахунках відсутні, майна для звернення стягнення в рахунок погашення боргу не виявлено, всі заходи по розшуку виявились безрезультатними.

До цього часу кредиторська заборгованість не погашена.

За таких обставин, суд першої інстанції визнав ТОВ "Лідерпромпостач" м. Запоріжжя банкрутом та відкрив ліквідаційну процедуру.

Оскаржуючи постанову суду ДПІ у Голосіївському районі м. Києва просить її скасувати, оскільки вона винесена з порушенням норм процесуального та матеріального права, а саме: 129 Конституції України, ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності або визнання його банкрутом" (далі - Закон про банкрутство), ст. 36, ст. 43 ГПК України та ст. 19 Закону України від 15.05.03р. № 755 "Про порядок реєстрації юридичних осіб - підприємців", а також без врахування вимог Податкового кодексу України, Законів України "Про державну податкову службу в Україні", "Про оподаткування прибутку підприємств" щодо недопущення порушень інтересів держави, здійснення контролю за чим покладено на податкові органи, виходячи з наступного.

Аналіз господарської діяльності боржника свідчить про наявність численних порушень законодавства, вчинених підприємством за час існування, та здійснення процедури банкрутства включно з метою уникнення відповідальності, унеможливлення визнання недійсними угод, укладених із суб'єктами господарювання, що мають ознаки "фіктивності", оскільки завершальним етапом процедури банкрутства є виключення платника податків з Єдиного державного реєстру та позбавлення його таким чином правосуб'єктності.

Відповідальний за ведення фінансово-господарської діяльності на підприємстві - ОСОБА_6, (директор та засновник в одній особі). Статутний фонд складає 1000грн. ТОВ "Лідерпромпостач" м. Запоріжжя зареєстровано платником ПДВ від 10.06.2010р. свідоцтво № 100287696, виключено з реєстру платників ПДВ від 08.11.2012р.

Останній звіт підприємством до ДПІ подано: 1) з податку на додану вартість - за квітень 2012 року, 2) з податку на прибуток - за І квартал 2012р., згідно якої підприємство звітувало до ДПІ з наступними показниками: доходи, що враховуються при визначенні об'єкта оподаткування - 492 283 702 грн.; витрати, що враховуються при визначенні об'єкта оподаткування - 492 283 702грн.; об'єкт оподаткування - 0грн.; податок на прибуток, нарахований за результатами останнього календарного кварталу податкового періоду - 0грн.

ТОВ "Лідерпромпостач" м. Запоріжжя за результатами фінансово-господарської діяльності за січень - квітень 2012р., відображено в податковій звітності з ПДВ загальний обсяг постачання на десятки мільйонів гривень. За період 2012 року ТОВ "Лідерпромпостач" м. Запоріжжя вчинено оподатковуваних операцій (за даними платника): січень 2012 року - 130 522 384 грн., сума ПДВ, яка підлягає сплаті в бюджет 647 756 грн., лютий 2012 року -161 374 513 грн., сума ПДВ, яка підлягає сплаті в бюджет 800 213 грн., березень 2012 року - 204 627 348 грн., сума ПДВ, яка підлягає сплаті в бюджет 1 013 451 грн., жовтень 2012 року - 155 171190 грн., сума ПДВ, яка підлягає сплаті в бюджет 767 441 грн.

Зазначене свідчить про ведення підприємством фінансово-господарської діяльності зі значними оборотними коштами та підприємство мінімізує свої податкові зобов'язання.

Згідно інформаційних баз даних ДПІ (а саме Системи автоматизованого співставлення податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів на рівні ДПА України) за результатами фінансово-господарської діяльності підприємства за 2012 рік: заниження податкових зобов'язань складає -87,7 тис. грн., завищення податкового кредиту - 125 691,5 тис. грн.

За таких обставин, визнання ТОВ "Лідерпромпостач" м. Запоріжжя банкрутом унеможливить надходження до бюджету України сум податків, що повинні бути сплачені суб'єктами господарювання згідно діючого податкового законодавства, та притягнення винних осіб до відповідальності, в тому числі кримінальної.

Крім того, скаржник вважає, що при порушенні провадження у справі про визнання банкрутом ТОВ "Лідерпромпостач" м. Запоріжжя не були дотримані вимоги ст.7, ст.52 Закону про банкрутство, ст. 43 та ст. 34 ГПК України, так як не надано достатніх доказів відсутності платоспроможності боржника.

Відповідно до ч. 1 ст. 91 ГПК України сторони у справі, прокурор, треті особи, особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало законної сили.

Відтак, в силу особливостей справи про банкрутство (ст. 4-1 ГПК України), коло осіб, які мають право оскаржити судові рішення у справі про банкрутство, діючим законодавством звужено до учасників такої справи задля попередження необґрунтованого втручання інших осіб, які не є учасниками справи, у хід процедури банкрутства.

Ст.1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", встановлено, що сторонами у справі про банкрутство є кредитори (представник комітету кредиторів), боржник (банкрут).

Учасниками провадження у справі про банкрутство є сторони, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, а також у випадках, передбачених цим Законом, інші особи, які беруть участь у провадженні справи про банкрутство, Фонд державного майна України, державний орган з питань банкрутства, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа акціонерів або учасників товариств з обмеженою чи додатковою відповідальністю.

При цьому вищевказаний перелік учасників провадження у справі про банкрутство не є вичерпним, оскільки до учасників справи про банкрутство названа стаття відносить також інших осіб, які у випадках, передбачених Законом про банкрутство, беруть участь у провадженні у справі про банкрутство.

Однак, інші випадки участі ДПІ у справі про банкрутство Законом про банкрутство не передбачені. Таким чином, ДПІ не віднесена чинним законодавством до інших, окрім кредиторів, учасників справи про банкрутство.

Необхідно зазначити, що особа, яка має грошові вимоги до боржника, набуває статусу учасника провадження у справі про банкрутство, а саме кредитора, лише після подачі у встановленому порядку заяви з грошовими вимогами до боржника. Тільки після цього така особа має процесуальне право на оскарження процесуальних документів у справі про банкрутство.

Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою господарського суду від 16.11.2012р. на підставі ст. ст. 7, 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" порушена справа про банкрутство ТОВ "Лідерпромпостач" м. Запоріжжя, копію якої господарським судом направлено на адресу державної податкової служби за місцезнаходженням боржника.

Постановою господарського суду Запорізької області від 28.11.2012р. визнано боржника банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру та між іншим зобов`язано ДПІ у Голосіївському районі м. Києва ДПС здійснити перевірку ТОВ "Лідерпромпостач" м. Запоріжжя у місячний строк з дня винесення постанови про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури і надати ліквідатору та суду результати перевірки.

В апеляційній скарзі державна податкова інспекція у Голосіївському районі м. Києва жодним чином не посилається на наявність у ТОВ "Лідерпромпостач" м. Запоріжжя заборгованості перед бюджетом та відповідно, будь-яких майнових (грошових) претензій до боржника, розмір таких претензій (суму вимог), характер вимог (майнові або грошові). Окрім цього, в скарзі відсутнє посилання на будь - які докази, з їх наданням, що підтверджують такі вимоги.

Пунктом 12 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 18.12.2009р. № 15 "Про судову практику в справах про банкрутство" передбачено, що юридичні та фізичні особи, акціонери, учасники господарських товариств, що не мають статусу сторони чи учасника у справі про банкрутство, не мають права на оскарження судових рішень у справі про банкрутство, а помилково порушене апеляційне і касаційне провадження підлягають припиненню в порядку, передбаченому статтею 80 ГПК України на підставі статей 91 та 106 ГПК України як такі, що не підлягають вирішенню в господарських судах. В інших випадках такі скарги повертаються без розгляду.

Тому, з огляду на приписи чинного законодавства, у скаржника відсутнє право на звернення з апеляційною скаргою, а провадження за нею підлягає припиненню.

Разом з тим, колегія суддів зазначає, що ДПІ у Голосіївському районі

м. Києва Державної податкової служби після набуття нею статусу учасника провадження у справі про банкрутство не позбавлена права на оскарження винесених у справі судових рішень.

Керуючись ст.ст. 80, 91, 106 ГПК України, судова колегія,

У Х В А Л И Л А:

Апеляційне провадження за скаргою ДПІ у Голосіївському районі

м. Києва Державної податкової служби на постанову господарського суду Запорізької області від 28.11.2012р. по справі № 5009/4257/12 - припинити.

Головуючий А.М. М'ясищев

Судді: В.В. Манжур

І.В. Москальова

Надруковано: 6 прим.

1. арбітражному керуючому-ліквідатору

2. банкруту

3. скаржнику

4. у справу

5. апеляційному суду

6. ініціюючому кредитору

Дата ухвалення рішення04.02.2013
Оприлюднено08.02.2013
Номер документу29142188
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5009/4257/12

Ухвала від 20.02.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 26.02.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 04.02.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 27.12.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Постанова від 28.11.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 16.11.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні