Постанова
від 05.02.2013 по справі 902/95/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 лютого 2013 р. Справа № 902/95/13-г

Провадження № 10/902/3/13

за заявою :Міського комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна контора №5" 21001, м. Вінниця, вул. Коцюбинського, 11

до :Міського комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна контора №18" 21037, м. Вінниця, вул. Червоноармійська, 48А, код ЄДРПОУ 13341760

про визнання банкрутом

Господарський суд Вінницької області у складі:

Головуючий суддя Даценко М.В.

Секретар судового засідання Грушецька Г.В.

Представники сторін:

МКП "ЖЕК № 5", Романенко Ю.В., довіреність № б/н від 11.01.13, ;

Вінницька міська рада, Дзигун О.Л., довіреність № 30 від 03.01.13, ;

В С Т А Н О В И В :

17 січня 2013 року господарським судом Вінницької області порушено провадження у справі № 902/95/13-г про банкрутство Міського комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна контора №18" м. Вінниця за заявою Міського комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна контора №5" м. Вінниця в порядку ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі Закон про банкрутство).

З 19 січня 2013 року набрав чинності Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 22 грудня 2011 року, який визначив новий порядок застосування Закону про банкрутство. Відповідно до ч. 1 Розділу Х "Прикінцеві та перехідні положення" вказаного Закону (в редакції Закону від 02 жовтня 2012 року) положення цього Закону застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження в яких порушено після набрання чинності цим Законом.

Оскільки провадження у справі № 902/95/13-г порушено до 19 січня 2013 року, у даній справі застосуванню підлягають положення Закону про банкрутство до внесення вищевказаних змін, оскільки в новій редакції Закону про банкрутство відсутні аналогічні норми, які б регулювали спрощену процедуру банкрутства відсутнього боржника.

Згідно з ч. 1 ст. 5 Закону про банкрутство провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України (далі ГПК України), іншими законодавчими актами України.

Господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому ГПК України, з урахуванням особливостей, встановлених Законом про банкрутство (ст. 4-1 ГПК України).

В поданій до суду заяві ініціюючим кредитором, зокрема, повідомлено, що 01.07.2011 року між МКП «ЖЕК №5» та МКП «ЖЕК № 18» було укладено договір б\н по виконанню ремонтних робіт.

Відповідно до п. 1.1 договору божник доручає, а кредитор приймає на себе зобов'язання по виконанню ремонтних робіт сантехнічного обладнання в підвальних приміщеннях житлових будинків. В свою чергу замовник зобов'язується прийняти виконані роботи і оплатити їх, у відповідності до умов цього договору.

Вартість робіт визначена сторонами у кошторисі, який є невід'ємною частиною цього договору, складає 5400,00 грн.

Кошти за ремонтні роботи перераховуються підряднику на його розрахунковий рахунок, який вказано у договорі.( п.2.3).

Строк дії Договору з 01.07.2011 по 29.07.2011 року.

Кредитором було надано послуг за договором б\н від 01.07.2011 року на загальну суму 5400,00 грн. Зазначене підтверджується підписаним 29.07.2011 року актом № 12\07 здачі приймання виконаних робіт.

До цього часу виконані роботи боржником не оплачені.

Заборгованість перед кредитором в сумі 5400,00 грн. визнана боржником, що підтверджується актом звіряння розрахунків станом на 01.08.2011 року.

Відповідно до довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 16.01.2013 року наявний запис 10 «щодо відсутності юридичної особи за вказаною адресою».

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представника ініціюючого кредитора, проаналізувавши норми чинного законодавства України, суд приходить до висновку про банкрутство боржника на підставі наступного.

Згідно зі ст. 12 ГПК України справи про банкрутство підвідомчі господарським судам. На підставі положень ч. 3 ст. 209 Господарського кодексу України та ст. 1 Закону про банкрутство суб'єктом банкрутства може бути лише суб'єкт підприємницької діяльності.

Ст. 1 Закону про банкрутство зазначає, що кредитором може бути юридична або фізична особа, яка має у встановленому порядку підтверджені документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника, щодо виплати заборгованості із заробітної плати працівникам боржника, а також органи державної податкової служби та інші державні органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов'язкового державного соціального страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів).

Ст. 52 Закону про банкрутство передбачає спеціальні норми, які регулюють банкрутство за спрощеною процедурою.

Законодавець, порівняно із загальними процедурами провадження у справах про банкрутство встановив у ст. 52 Закону про банкрутство особливості застосування процедур банкрутства щодо відсутнього боржника.

Суб'єктом права, що ліквідується в порядку, визначеному ст. 52 Закону про банкрутство є будь-який підприємець, який відповідно до законодавства України є суб'єктом банкрутства.

У відповідності до ст. 52 Закону про банкрутство у разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника-юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

За змістом даної норми встановлено, що суб'єктом, до якого застосовуються особливості, передбачені цією статтею є дві категорії боржників: громадянин-підприємець - боржник та боржник - юридична особа.

Заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань. Отже кредитор, набуває процесуального права та може здійснити дії, які зазначені вище лише при наявності хоча б однієї з умов: громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника-юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням; ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності; за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника.

За змістом ч. 3 ст. 6 та ч. 1, 8 ст. 7 Закону про банкрутство справа про банкрутство порушується господарським судом лише у разі підтвердження кредитором своєї вимоги до боржника документами, що свідчать про їх безспірність.

За приписами Закону про банкрутство для порушення справи про банкрутство як за загальною, так і за спрощеною процедурою (зокрема, процедурою банкрутства відсутнього боржника) грошові вимоги ініціюючого кредитора повинні мати безспірний характер.

У відповідності до ст. 1 Закону про банкрутство безспірними являються вимоги кредиторів, визнані боржником, інші вимоги кредиторів, підтверджені виконавчими документами чи розрахунковими документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника.

Відповідно до матеріалів справи заявлені ініціюючим кредитором вимоги до Міського комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна контора №18" в сумі 5400,00 грн. визнані боржником.

Відповідно до ст. 32 ГПК України доказами у справі, що розглядається господарським судом, є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги.

За положеннями ст. 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Таким чином, відповідно до матеріалів справи боржник заборгованість перед ініціюючим кредитором не сплачує, відсутній за вказаною адресою, що є підставою для визнання боржника банкрутом відповідно до положень ст. 52 Закону про банкрутство.

Згідно ч. 2 ст. 52 Закону про банкрутство господарський суд у двотижневий строк з дня винесення ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника виносить постанову про визнання відсутнього боржника банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру і призначає ліквідатором ініціюючого кредитора за згодою останнього.

Ініціюючий кредитор - Міське комунальне підприємство "Житлово-експлуатаційна контора №5" не дав згоду на призначення його ліквідатором Міського комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна контора №18".

Арбітражний керуючий Белінська Наталія Олександрівна дала згоду на призначення його ліквідатором Міського комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна контора №18".

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 1, 3-1, 5, 22 - 25, 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 32 -34,36, 115 Господарського процесуального кодексу України суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Визнати боржника - Міське комунальне підприємство "Житлово-експлуатаційна контора №18" 21037, м. Вінниця, вул. Червоноармійська, 48А, код ЄДРПОУ 13341760 банкрутом.

Відкрити ліквідаційну процедуру.

Призначити ліквідатором Міського комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна контора №18" 21037, м. Вінниця, вул. Червоноармійська, 48А, код ЄДРПОУ 13341760 арбітражного керуючого Белінську Наталію Олександрівну (ліцензія серії АВ № 499090 від 25 грудня 2009 року; м. Вінниця, вул. Тухачевського, буд. 67, кв. 1, ідентифікаційний номер 3062012368).

Ліквідатору виконати вимоги розділу ІІІ та ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Постанову направити згідно переліку.

Суддя Даценко М.В.

віддрук. 10 прим.:

1 - до справи

2 - Міському комунальному підприємству "Житлово-експлуатаційна контора №5" 21001, м. Вінниця, вул. Коцюбинського, 11,

3- Міському комунальному підприємству "Житлово-експлуатаційна контора №18" 21037, м. Вінниця, вул. Червоноармійська, 48А,

4- Головному управлінню економіки Вінницької обласної державної адміністрації,

5- Головному управлінню статистики Вінницької області,

6- ДВС у Замостянському районі м. Вінниці,

7- державному реєстратору Вінницького міськвиконкому,

8- фонду державного майна у Вінницькій області,

9- Головному управлінню юстиції у Вінницькій області м. Вінниця, вул. Хмельницьке шосе, 7,

10- арбітражному керуючому Белінській Н. О. м. Вінниця, вул. Тухачевського, буд. 67, кв. 1.

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення05.02.2013
Оприлюднено08.02.2013
Номер документу29145591
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —902/95/13-г

Ухвала від 09.12.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Даценко М.В.

Ухвала від 30.09.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Даценко М.В.

Ухвала від 15.01.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Даценко М.В.

Ухвала від 15.10.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Даценко М.В.

Постанова від 05.02.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Даценко М.В.

Ухвала від 17.01.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Даценко М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні