Рішення
від 05.02.2013 по справі 482/25/13- ц
НОВООДЕСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

05.02.2013

Справа №482/25/13-ц

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 лютого 2013 року м. Нова Одеса

Новоодеський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого судді Баранкевич В.О.,

при секретарі Андрусенко В.А.,

за участю представника позивача Козбур Н.Г.,

прокурора Федірчик Н.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Нова Одеса справу за позовом Новоодеської районної державної адміністрації Новоодеського району Миколаївської області в інтересах ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, -

В С Т А Н О В И В:

09 січня 2013 року позивач звернувся до суду з позовом в інтересах ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, посилаючись на те, що відповідач ухиляється від виконання своїх батьківських обов'язків по вихованню дитини ОСОБА_2.

Представник позивача в судовому засіданні пояснила, що Громадянин ОСОБА_3 являється батьком малолітнього ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 Мати ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2.

З 1 вересня 2009 року за заявою батька ОСОБА_2 навчається в Лисогірській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті. За період навчання в даному закладі ОСОБА_2 батько відвідав лише один раз, привіз солодощі. В кінці 2009-2010 навчального року хлопчика забрала на літні канікули сестра. Після канікул привезла. З 1 вересня 2010 року до ОСОБА_2 ні батько, ні родичі не приїздили, одягом та шкільним приладдям не забезпечували, на канікули не забирали.

На початку жовтня 2011 року, після того, як працівниками служби у справах дітей Новоодеської райдержадміністрації було вказано на необхідність утримання та відвідання дитини, батько зателефонував до вихователя і пообіцяв до 10 жовтня відвідати дитину і привести одяг, але так і не приїхав.

З тих пір батько не телефонував, не відвідував сина, не забирав на канікули і взагалі не цікавився долею дитини. При цьому, батько отримує пенсію по втраті годувальника на сина, але використовує її на власні потреби.

Питання про позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 було розглянуто на засіданні виконавчого комітету Димівської сільської ради та прийнято рішення про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 відносно сина ОСОБА_2

На засіданні комісії з питань захисту прав дитини при Новоодеській райдержадміністрації також було розглянуто питання про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 відносно його дитини ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1.

За результатами розгляду прийнято рішення за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_3 відносно його сина ОСОБА_2 так, як батько у житті дитини не бере ніякої участі, ухиляється від виконання своїх батьківських обов'язків, не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини, його навчання, підготовку до самостійного життя, не спілкується з дитиною в обсязі, необхідному для його нормального самоусвідомлення, не виявляє інтересу до його внутрішнього світу, що відповідно до ч.1 п.2 ст.164 Сімейного Кодексу України може бути підставою для позбавлення його батьківських прав.

Представник позивача зазначила, що внаслідок таких дій з боку батька, дитина залишилась без батьківської турботи та уваги, права на належне і повноцінне батьківське виховання, спілкування, життя і розвиток в сім'ї, відповідач ухиляється від виконання своїх батьківських обов'язків по вихованню дитини, що є підставою для позбавлення її батьківських прав.

Представник позивача підсумувала, що зважаючи на вищевикладене, керуючись ст.ст. 150,152, ч.1.п.2.ст.164, ст.165, ст.180 Сімейного кодексу України орган опіки та піклування вважає за доцільне та просить суд позбавити батьківських прав громадянина ОСОБА_3 відносно малолітнього сина ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, а також просила стягнути з відповідача на користь Лисогірської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату на утримання малолітнього ОСОБА_2 аліменти у розмірі 1/4 частки з усіх видів доходів.

Відповідач в судове засідання повторно не з'явився хоча належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи, про причини неявки суд не повідомив, заяв про розгляд справи в його відсутність до суду не надходило. Згідно ст.ст.224, 225 ЦПК України судом проводиться заочний розгляд справи.

Заслухавши пояснення позивача, представника Новоодеської РДА, вивчивши матеріали справи та оцінивши зібрані по справі докази у їх сукупності, суд дійшов наступного.

Відповідно до вимог ст.ст.150,180 СК України, батьки зобов'язані виховувати дитину, піклуватися про стан здоров'я, її фізичний, духовний та моральний розвиток, що є найважливішими обов'язками матері і батька, а також повинні утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно ст.11 Закону України „Про охорону дитинства" від 26.04.2001 року, сім'я є природним середовищем для фізичного, духовного, інтелектуального, культурного, соціального розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов'язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров'я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Водночас статтею 164 СК України визначені підстави позбавлення батьківських прав. Зокрема, якщо вона чи він: не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

Право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім'ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров'я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років (ст. 165 СК України).

Разом з тим, Пленум Верховного Суду України у своїй постанові від 30 березня 2007 р. (з наступними змінами) ,,Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" роз'яснив, що ухилення батьків від виконання своїх обов'язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов'язками.

Позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов'язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об'єктивного з'ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

З матеріалів справи вбачається, що громадянин ОСОБА_3 являється батьком малолітнього ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, що підтверджується свідоцтвом про народження НОМЕР_1 виданим Димівською сільською радою Новоодеського району Миколаївської області 21 березня 2001року. Мати ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2, що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_2 виданим Димівською сільською радою Новоодеського району Миколаївської області ІНФОРМАЦІЯ_2.

Згідно висновку Новоодеської РДА ОСОБА_3 вихованням сина ОСОБА_2 - не займається, у житті дитини не бере ніякої участі, ухиляється від виконання своїх батьківських обов'язків, не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини, його навчання, підготовку до самостійного життя, не спілкується з дитиною в обсязі, необхідному для його нормального самоусвідомлення, не виявляє інтересу до його внутрішнього світу, чим зашкодив правам та інтересам дитини, які захищаються Декларацією прав дитини, Конвенцією про права та чинним законодавством України, зокрема ст.ст.150, 152-153, 155 СК України. На підставі вищевикладеного орган опіки та піклування дійшов до висновку про доцільність позбавлення відповідача батьківських прав відносно його дитини ОСОБА_2

Обставини викладені позивачем підтверджуються також: актами обстеження матеріально-побутових умов сім'ї складеним представниками служби у справах дітей від 02.08.2011року та 14.09.2012року, характеристикою виданою Димівською сільською радою на ОСОБА_3 за №631 від 14.09.2012року на ОСОБА_3, письмовими поясненнями наданими відповідачем працівнику ССД 14.09.2012року, актом попередження від 14.09.2012року, листом Лисогірської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату №41 від 16.01.2012року, актом про невідвідування батьком дитини ОСОБА_2 №367 складеним працівниками Лисогірської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату 15.08.2012року, рішенням Димівської сільської ради №52 від 12.12.2012року.

На підставі викладеного суд вважає встановленим, що відповідач свідомо, без будь-якої поважної причини ухиляється від виконання батьківських обов'язків по вихованню і утриманню сина, оскільки не цікавиться його життям, не займається вихованням дитини, не піклується про стан його здоров'я, не надає матеріальної допомоги на його утримання.

Суд вважає поведінку ОСОБА_3 ухиленням від виконання батьківських обов'язків та підставою для позбавлення його батьківських прав щодо його сина відповідно до п. 2 ч.1 ст.164 СК України.

Згідно ч.2 ст. 193 СК України якщо батьки не беруть участі в утриманні дитини, влаштованої до державного або комунального закладу охорони здоров'я, навчального або іншого закладу, аліменти на дитину можуть бути стягнуті з них на загальних підставах.

З наведеного видно, що позов в частині стягнення з відповідача аліментів на користь навчального закладу також обґрунтований та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.14, 209, 212-215 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов Новоодеської районної державної адміністрації Новоодеського району Миколаївської області в інтересах ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів - задовольнити повністю.

Позбавити ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3 батьківських прав відносно його сина ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Стягнути з ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3 на користь Лисогірської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату, поштовий індекс 55250, вул. Велика, 100-А, с. Лиса Гора, Первомайський район, Миколаївська обл. (р/р 35420002001556, УДКСУ у Миколаївській обл. МФО 826013, код ОКПО 20904732), аліменти на утримання дитини ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 в розмірі 1/4 частки з усіх видів доходів починаючи з 09.01.2013року до досягнення дитиною повноліття.

Рішення суду про стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць підлягає обов'язковому негайному виконанню.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Миколаївської області через Новоодеський районний суд Миколаївської області шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду протягом 10 днів з дня його проголошення .

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача. Заява про перегляд заочного рішення може бути подана протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення05.02.2013
Оприлюднено04.01.2016
Номер документу29157031
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —482/25/13- ц

Ухвала від 14.01.2013

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

Рішення від 05.02.2013

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні