Рішення
від 30.01.2013 по справі 1112/3568/12
МАЛОВИСКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1112/3568/12

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.01.2013 року Маловисківський районний суд Кіровоградської області

у складі: головуючого - судді Березія Ю.А.,

при секретарі Васильєвій В.М.,

з участю представника позивача ОСОБА_1,

відповідача ОСОБА_2,

представника відповідача ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Мала Виска справу за позовом

ОСОБА_4 до ОСОБА_2 про внесення змін в договір оренди землі, -

в с т а н о в и в :

Позивач ОСОБА_4 звернувся до суду з цим позовом, вимагаючи внести зміни в договір оренди землі від 11 червня 2012 року № 352318164002343, а саме: в пункт 5 - нормативна грошова оцінка земельної ділянки станом на 1 січня 2012 року становить 86235 гривень; в пункт 8 - договір укладено на 5 (п'ять) років; в пункт 9 - орендна плата вноситься орендарем в розмірі 5% від грошової оцінки земельної ділянки шляхом поштового переказу на адресу ОСОБА_4 до 31 грудня кожного року.

Позивач зазначив, що в квітні 2012 року він домовився з відповідачем про те, що відповідач в рахунок орендної плати сплачує позивачеві 25000 гривень, а позивач укладає з ним договір на 49 років. Відповідач не сплатив йому обіцяні кошти і тому він звернувся до відповідача з пропозицією про внесення змін в договір, однак відповіді не отримав. Позивач вказав, що йому були необхідні кошти і тільки тому він погодився на укладення довгострокового договору на невигідних умовах.

В судовому засіданні представник позивача підтримала пред'явлений позов, посилаючись на вищевикладені обставини.

Відповідач ОСОБА_2 та його представник - не визнали пред'явлений позов, посилаючись на відсутність підстав для внесення змін в укладений договір.

Дослідивши зібрані по справі докази, суд дійшов до висновку про те, що позов не підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що дійсно позивач ОСОБА_4 є власником земельної ділянки НОМЕР_1 площею 4,05 га, що підтверджується копією державного акта серії КР № 059150 (а.с. 6).

Між позивачем ОСОБА_4 і відповідачем ОСОБА_2 укладено договір оренди землі, зареєстрований 11 червня 2012 року, відповідно якому об'єктом оренди є земельна ділянка, площею 4,05 га відповідно до державного акта серії КР № 059150, кадастровий номер 3523181600:02:000:0713; строк дії договору - 49 років; орендна плата - в розмірі 3% від грошової оцінки земельної ділянки, що складає 1472 грн. 67 коп., обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексації та інфляції (а.с. 8-9).

Умови укладеного договору відповідають вимогам ст.ст. 19, 21 Закону України «Про оренду землі», відповідно яким строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може перевищувати 50 років; орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України). Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Відповідно до пунктів 34, 35 Договору зміна умов договору здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір вирішується в судовому порядку.

З пояснень представника позивача, відповідача та його представника в судовому засіданні вбачається, що між сторонами не досягнуто згоди, щодо змін умов договору в частині нормативної грошової оцінки, строку дії та розміру орендної плати.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 4 ст. 651 ЦК України у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання.

Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах.

Якщо сторони не досягли згоди щодо приведення договору у відповідність з обставинами, які істотно змінились, або щодо його розірвання, договір може бути розірваний, а з підстав, встановлених частиною четвертою цієї статті, - змінений за рішенням суду на вимогу заінтересованої сторони за наявності одночасно таких умов:

1) в момент укладення договору сторони виходили з того, що така зміна обставин не настане;

2) зміна обставин зумовлена причинами, які заінтересована сторона не могла усунути після їх виникнення при всій турботливості та обачності, які від неї вимагалися;

3) виконання договору порушило б співвідношення майнових інтересів сторін і позбавило б заінтересовану сторону того, на що вона розраховувала при укладенні договору;

4) із суті договору або звичаїв ділового обороту не випливає, що ризик зміни обставин несе заінтересована сторона.

Зміна договору у зв'язку з істотною зміною обставин допускається за рішенням суду у виняткових випадках, коли розірвання договору суперечить суспільним інтересам або потягне для сторін шкоду, яка значно перевищує затрати, необхідні для виконання договору на умовах, змінених судом.

В судовому засіданні представник позивача не довела належними та допустимими доказами, а відповідач не визнав, що він в рахунок орендної плати зобов'язаний сплатити позивачеві кошти в сумі 25000 гривень.

Така умова в договорі оренди землі відсутня.

В договорі відсутня згода сторін на збільшення розміру орендної плати з 3 до 5%, лише передбачено порядок індексації орендної плати та обчислення розміру з урахуванням індексу інфляції, що виключає необхідність внесення змін в договір у разі збільшення нормативної оцінки земельної ділянки.

Тому, в межах пред'явленого позову суд не вбачає законних підстав для його задоволення.

Керуючись ст.ст. 19, 21 Закону України «Про оренду землі», ч.ч. 1, 2, 4 ст. 651 ЦК України, ст.ст. 213 - 215 ЦПК України, -

в и р і ш и в :

ОСОБА_4 відмовити в задоволенні позову до ОСОБА_2 про внесення змін в договір оренди землі.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги.

Апеляційна скарга подається протягом 10 днів від дня отримання копії рішення.

Головуючий

суддя

СудМаловисківський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення30.01.2013
Оприлюднено13.02.2013
Номер документу29159263
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —1112/3568/12

Рішення від 30.01.2013

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Березій Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні