Ухвала
від 16.06.2011 по справі 21063/10
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" червня 2011 р.справа № 2-а-58/10/1170

Колегія суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду у складі: головуючого судді: Добродняк І.Ю

суддів: Семененка Я.В. Бишевської Н.А.

при секретарі судового засідання: Ліпіній О.О.

за участю представників:

позивача: - не з'явився

відповідача-1: - не з'явився

відповідача-2: - не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Дніпропетровську

апеляційну скаргу Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспекції

на постанову Кіровоградського окружного адміністративного суду від 26.05.2010

у справі № 2-а-58/10/1170

за позовом Державної податкової інспекції у м. Кіровограді

до відповідача 1 -Державного реєстратора Кіровоградської міської ради

відповідача 2 - товариства з обмеженою відповідальністю «Торгівельно-промислова компанія «Буд-Універсал»

про визнання запису про державну перереєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності,-

ВСТАНОВИЛА :

Державна податкова інспекція у м. Кіровограді звернулася до суду з позовом, в якому просила визнати недійсним запис № 14801070011027945 від 23.12.09 про державну перереєстрацію ТОВ «Торгівельно-промислова компанія «Буд Універсал», зобов'язати Державного реєстратора Кіровоградської міської ради зробити реєстраційну дію «внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах», якою ввести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців інформацію про попереднє місцезнаходження ТОВ «Торгівельно-промислова компанія «Буд Універсал», визнання неправомірними дій посадових осіб ТОВ «Торгівельно-промислова компанія «Буд Універсал»щодо надання недостовірних даних Державному реєстратору Харківської міської ради Ткачук Л. І.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що ТОВ «Торгівельно-промислова компанія «Буд Універсал»не знаходиться за адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі після внесення змін Державним реєстратором про зміну його місцезнаходження з м. Харкова до м. Кіровограда, про що було складено довідку № 5560 від 29.12.09.

Постановою Кіровоградського окружного адміністративного суду від 26.05.2010 у задоволенні позову відмовлено в повному обсязі з тих підстав, що позовні вимоги не ґрунтуються на нормах закону, позивачем заявлені позовні вимоги, які за своєю суттю виходять за межі наданих податковому органу повноважень. Крім того, податковим органом невірно обрано спосіб реалізації власних повноважень в разі встановлення факту відсутності юридичної особи за її місцезнаходженням.

Не погодившись із винесеною постановою суду, Кіровоградська об'єднана державна податкова інспекція, яка є правонаступником ДПІ у м. Кіровограді, подала апеляційну скаргу (а.с.67), в якій просить оскаржувану постанову скасувати та задовольнити позовні вимоги. Позивач зазначає, що судом першої інстанції не прийнято до уваги той факт, що відповідачем-2 надано завідомо неправдиву інформацію щодо свого місцезнаходження. Судом також не взято до уваги, що відповідачем-2 надано державному реєстратору інформацію, яка не відповідала дійсності, а зміни до Єдиного державного реєстру щодо юридичної особи підприємства внесені завідомо з порушенням норм чинного законодавства. Наявність інформації, яка не відповідає дійсності, може завдати значної шкоди державі або учасникам цивільних правовідносин. Закон України «Про державну податкову службу в Україні»не обмежує коло підстав, за якими позивач може звернутися до суду з позовами про скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання. В разі встановлення фактів, які впливають на дійсність проведеної державної дії при виконанні своїх контрольних повноважень, а саме: внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані із змінами в установчих документах, податковий орган вправі звернутися до суду з вимогами про визнання недійсним запису про внесення змін до відомостей про юридичну особу.

Представники позивача, відповідачів у судове засідання не з'явились, про час і місце судового засідання повідомлені судом належним чином.

Перевіривши законність та обґрунтованість постанови суду в межах доводів апеляційної скарги та заявлених вимог, дослідивши матеріали справи, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.2 ст.19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно п. 17 ч. 1 ст. 11 Закону України «Про державну податкову службу в Україні»органи державної податкової служби у випадках, в межах компетенції та у порядку, встановлених законами України, мають право звертатися у передбачених законом випадках до судових органів із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

Відповідно до п.4 ст.17 Кодексу адміністративного судочинства України компетенція адміністративних судів поширюється на спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених законом.

Відповідно до ст.50 КАС України юридичні особи, які не є суб'єктами владних повноважень, можуть бути відповідачами лише за визначеними в цій статті адміністративними позовами суб'єкта владних повноважень.

Позовні вимоги про визнання неправомірними дій посадових осіб відповідача-2 щодо надання недостовірних даних державному реєстратору за своєю суттю не підпадають під положення ст.50 КАС України, ст. 11 Закону України «Про державну податкову службу в Україні», мають інші правові наслідки.

Стосовно решти позовних вимог, як встановлено судом, підтверджено, матеріалами справи, ТОВ «Торгівельно-промислова компанія «Буд-Універсал»зареєстровано 25.07.2006 виконавчим комітетом Харківської міської ради, код ЄДРПОУ 34466522. Місцезнаходження підприємства -м. Харків.

23.12.2009 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців стосовно ТОВ «Торгівельно-промислова компанія «Буд-Універсал» державним реєстратором Харківської міської ради внесений запис -внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах, а саме: зміна місцезнаходження -м. Кіроворгад, вул. Ушакова, 1-а, кімн.503.

23.12.2009 ТОВ «Торгівельно-промислова компанія «Буд-Універсал» видано свідоцтво про державну реєстрацію серія А01 № 422297 (а.с.5).

Відповідно до ст.6 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців» державний реєстратор на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці проводить державну реєстрацію змін до установчих документів юридичних осіб та державну реєстрацію зміни імені або місця проживання фізичних осіб - підприємців;

Статтею 14 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців»встановлений порядок передачі реєстраційних справ, відповідно до якої передача реєстраційних справ здійснюється, зокрема, в разі зміни місцезнаходження юридичної особи, якщо нове місцезнаходження юридичної особи розташоване на території іншої адміністративно-територіальної одиниці.

У цьому випадку передача реєстраційних справ здійснюється на підставі державної реєстрації відповідних змін до установчих документів юридичної особи або державної реєстрації зміни місця проживання фізичної особи - підприємця.

Порядок внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, встановлений в ст.19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців», порядок проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи - ст.29 цього Закону.

Виходячи з наведених правових норм, наявних в матеріалах справи доказів, порушення при проведенні державним реєстратором Харківської міської ради державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу -ТОВ «Торгівельно-промислова компанія «Буд-Універсал», а саме: зміни місцезнаходження підприємства, про що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесений відповідний запис, не встановлено.

Виявлені позивачем в подальшому обставини щодо відсутності юридичної особи за вказаним нею місцезнаходженням самі по собі не свідчать про внесення до установчих документів або інших документів, які подаються державному реєстратору, завідомо неправдивих відомостей, не є законодавчо встановленою підставою для скасування попередніх записів в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців стосовно цієї юридичної особи.

Крім того, як вбачається з матеріалів справи доказами, що підтверджують встановлений позивачем факт, є складена ним довідка про встановлення фактичного місцезнаходження платника податків № 5560 від 29.12.2009 (а.с.6), а також складений 09.03.2010 акт за результатами проведеної перевірки фактичного місцезнаходження ТОВ «Торгівельно-промислова компанія «Буд-Універсал»(а.с.56).

Проте, вказані документи не можуть бути належними доказами в розумінні ст.70 КАС України, які б свідчили про надання відповідачем-2 завідомо неправдивої інформації стовного свого місцезнаходження. Крім того, встановлені позивачем обставини щодо незнаходження відповідача-2 за вказаною ним адресою спростовуються наданими відповідачем-2 доказами, зокрема, договором суборенди нежитлового приміщення № 1209/1 від 21.12.2009, укладеним між ТОВ Торгівельно-промислова компанія «Металстройінвет»(суборендодавець) та позивачем (суборендар), а також актом приймання-передачі приміщення за цим договором від 21.12.2009 -а.с.36, 41.

З огляду на викладене, колегія суддів вважає, що суд першої інстанції під час розгляду даної справи дійшов правильного висновку про відсутність підстав для задоволення позову, прийняв законне рішення. Передбачені статтею 202 Кодексу адміністративного судочинства України підстави для скасування постанови суду першої інстанції та ухвалення нового судового рішення відсутні, у зв'язку з чим колегія суддів вважає за необхідне апеляційну скаргу залишити без задоволення, а постанову суду першої інстанції без змін.

Керуючись п.1 ч.1 ст. 198, ст. 200, 205, 206 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А :

Апеляційну скаргу Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспекції залишити без задоволення.

Постанову Кіровоградського окружного адміністративного суду від 26.05.2010 року у справі № 2а-58/10/1170 залишити без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України шляхом подання касаційної скарги в порядку, встановленому ст.212 Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий: І.Ю. Добродняк

Суддя: Я.В. Семененко

Суддя: Н.А. Бишевська

СудДніпропетровський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.06.2011
Оприлюднено11.02.2013
Номер документу29164186
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —21063/10

Ухвала від 16.06.2011

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Добродняк І.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні