Вирок
від 30.01.2013 по справі 1-1165/2011
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 1-1165/2011

1/755/22/13

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"30" січня 2013 р. Дніпровський районний суд м.Києва в складі:

головуючого судді Курило А.В.,

при секретарі Драганчук А.В.

з участю прокурора Григоренко Л.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальну справу за обвинуваченням

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Києва, громадянина України, українця, не одруженого, з повною вищою освітою, не працюючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 раніше не судимого,

у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 28, ч. 2 ст. 205 КК України,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 діючи з корисливих спонукань, направлених на незаконне збагачення шляхом вчинення умисних злочинів, за попередньою змовою групою осіб в період з кінця 2001 року по 24.06.2008 року діючи умисно, повторно, здійснював державну реєстрацію та придбання зареєстрованих на території міста Києва суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб), з метою прикриття незаконної діяльності цих та інших реально діючих суб'єктів підприємницької діяльності, а саме для використання підприємств для мінімізації податкових зобов'язань діючих суб'єктів господарської діяльності і здійснення видів діяльності по переведенню безготівкових коштів у готівку, що заподіяло великої матеріальної шкоди державі, при наступних обставинах:

Так, ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року,приблизно в кінці 2001 року визначив вид незаконної діяльності яким він буде займатись, а саме створення або придбання суб'єктів підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності у вигляді використання цих підприємств для мінімізації податкових зобов'язань діючих суб'єктів підприємницької та переведення грошових безготівкових коштів у готівку, а також визначив обставини - займаючись цією діяльністю необхідно залучати підконтрольні йому підприємства.

В той же час, ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, будучи директором Київського обласного державно-комунального фонду підтримки підприємництва, діючи з метою реалізації свої злочинних намірів, підшукуючи співучасників вчинення злочинів, звернувся до своїх підлеглих та знайомих ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_1 та інших невстановлених слідством осіб, кримінальна справа відносно яких виділена в окреме провадження, з пропозицією про створення та придбання суб'єктів підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності у вигляді використання підприємств для мінімізації податкових зобов'язань діючих суб'єктів підприємницької, на що отримав їх згоду.

Діяльність співучасників вчинення цих злочинів була спрямована на реєстрацію в органах державної влади суб'єктів підприємницької діяльності - підприємств у формі товариств з обмеженою відповідальністю й інших форм власності, а також придбання, при необхідності, вже зареєстрованих підприємств, для їх подальшого незаконного використання, для оформлення безтоварних операцій, переведення безготівкових коштів в готівку для різних учасників підприємницької діяльності, яких він вирішив підшукувати через залучених ним у злочинну діяльність осіб, з одержанням при цьому матеріальної винагороди у розмірі 5-7 відсотків від суми переведеної у готівку.

Зазначена незаконна діяльність за наміром ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, повинна була здійснюватися шляхом одержання безготівкових коштів на рахунки створених і придбаних співучасниками юридичних осіб від підприємств-контрагентів, за вчинення господарських операцій, з наступним переведення цих засобів на рахунки інших підприємств з ознаками фіктивності на підставі отриманих завідомо підроблених документів по безтоварним видатковим операціям та одержання за свою посередницьку діяльність визначеної домовленістю сторін грошової винагороди.

Такий, непередбачений законодавством рух фінансових ресурсів з безготівкової форми в готівку, за попередньою домовленістю з представниками зацікавлених юридичних осіб, дозволяв при обмінних операціях по переводу безготівкових коштів у готівку, завищувати валові витрати з відповідним заниженням прибутку об'єктам оподаткування, чим заподіювався б матеріальний збиток державі шляхом несплати або заниження податку на додану вартість.

При цьому, ОСОБА_2,якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, планував створити і придбати декілька підприємств, щоб відкрити рахунки в банківських установах і звітувати в державні податкові інспекції по місцю реєстрації - для створення видимості законності їх діяльності.

Незаконна діяльність співучасників ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, - ОСОБА_3, ОСОБА_4 і ОСОБА_1 та інших невстановлених слідством осіб тривала значний час, в період з кінця 2001 по 2008 рік.

Всі співучасники вчинення злочинів (фіктивного підприємництва) були обізнані про план, механізм та схему злочинної діяльності, які розробив ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, відповідно до якого вони вчинювали злочини.

Відповідно до попередньої домовленості, розробленого плану ОСОБА_5, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, ролі між співучасниками були розподілені наступним чином:

- роль ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, як співвиконавця, зводилась до керівництва діяльністю співучасників у вигляді розподілу ролей і обов'язків серед них; планування злочинної діяльності; фінансування створення підприємств із метою прикриття незаконної діяльності; фактичного керівництва підконтрольними підприємствами через підставних осіб та номінальних директорів; залучення осіб у злочинну діяльність; пошуку підприємств-контрагентів, що бажають користатися послугами фіктивних підприємств та проведення з ними попередніх переговорів щодо умов взаємодії; здійснення переведення безготівкових коштів, за допомогою платіжної системи «Банк-Клієнт», на рахунки інших підприємств з ознаками фіктивності; розподілу прибутку, отриманого від здійснення злочинної діяльності між членами групи; видача заробітної плати співучасникам від їх діяльності в зареєстрованих підприємствах; одержання від невстановлених у ході слідства осіб готівкових коштів і передачі їх представникам підприємств-контрагентів разом з підробленими видатковими документами для відображення в бухгалтерському і податковому обліках;

- роль ОСОБА_3, ОСОБА_4, як співучасників злочину зводилася до керівництва створених співучасниками злочинів фіктивних підприємств; складання і підписання фіктивних документів по безтоварних прибуткових і видаткових операціях по підприємству, на якому вони будуть керівниками; пошук підприємств-контрагентів, що користуються послугами підконтрольних їм підприємств; укладання фіктивних договорів з підприємствами-контрагентами через їхніх представників, виконання кур'єрських і посередницьких дій, пов'язаних з передачею бухгалтерських підроблених документів по безтоварних операціях, а також наявних коштів між "фіктивними" підприємствами і підприємствами -контрагентами;

- роль ОСОБА_1, як співвиконавця зводилася до пошуку осіб, які б за винагороду виступили засновниками та директорами підприємств підконтрольних співучасникам вчинення цього злочину; складання та здача податкової звітності по підконтрольних підприємствах з метою надання виду законності їх діяльності; пошук підприємств-контрагентів, що могли користуватись послугами підконтрольних співучасникам вчинення злочину підприємств.

Кожний з співучасників достовірно знав свою роль у зв'язку з розробленим раніше планом, усвідомлював незаконність своїх дій та дій інших співвиконавців, бажав настання злочинних наслідків - спричинення матеріальної шкоди державі та своїми діями сприяв їх настанню, тобто діяв з прямим умислом.

Так, 14.03.1993 в Шевченківській районній у м. Києві державній адміністрації за № 3476 перереєстроване товариство з обмеженою відповідальністю «Лідер»код ЄДРПОУ 21468486, учасниками якого стали ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, ОСОБА_1 та ОСОБА_6, директором якого відповідно до протоколу від 05.03.1993 № 1 став ОСОБА_1

08.05.1998 року ТОВ «Лідер»відкрито рахунок № 2600030012790 у Першій Київській філії АТ «Вабанк»м. Києва.

24 жовтня 2001 року, ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, за попередньою змовою з ОСОБА_3, ОСОБА_1 і невстановленими слідством особами здійснили державну перереєстрацію ТОВ «Лідер», згідно якої ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, щоб мати можливість в подальшому контролювати діяльність цього підприємства, вийшов із складу засновників цього товариства і за грошову винагороду передав свою частку в статутному фонді товариства, ОСОБА_7 якому не було достовірно відомо про злочинні наміри останнього. При цьому статутні документи та печатку товариства ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, за попередньою змовою з ОСОБА_1, ОСОБА_3 і невстановленими слідством особами, залишили собі, для того щоб мати можливість використовувати їх в своїй незаконній діяльності у вигляді використання ТОВ «Лідер»для мінімізації податкових зобов'язань діючих суб'єктів підприємницької діяльності.

11.03.2002 відповідно до протоколу зборів учасників ТОВ «Лідер» № 5 від 26.02.2002, в Шевченківській районній у м. Києві державній адміністрації зареєстровані зміни до договору про продовження діяльності ТОВ «Лідер», відповідно до яких засновниками ТОВ «Лідер»стали ОСОБА_7, ОСОБА_1 та ОСОБА_6

У подальшому невстановлені слідством особи, що діяли за попередньою змовою з ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, ОСОБА_3 та ОСОБА_1 в 2002 році запропонували ОСОБА_8 за грошову винагороду стати директором вказаного підприємства, який для проведення реєстраційних змін надав копію свого паспорту та довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру. При цьому ОСОБА_8 не був обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_3, ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, ОСОБА_1 та невстановлених слідством осіб про використання ТОВ «Лідер»для мінімізації податкових зобов'язань діючих суб'єктів підприємницької.

14.06.2006 року рішенням Шевченківського районного суду м. Києва визнано недійсними установчі документи ТОВ «Лідер»з моменту їх державної перереєстрації, тобто з 11.03.2002 року, первинні документи та податкові накладні з реквізитами ТОВ «Лідер»також від дати перереєстрації, тобто від 11.03.2002 року.

Згідно з висновком економічної експертизи № 00050 від 28.04.2009 року сума податкового зобов'язання з податку на додану вартість ТОВ «Лідер»(код ЄДРПОУ 21468486) не сплачена в розмірі 381 333,33 грн. за серпень 2006 року до державного бюджету є збитком державі.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, в грудні 2001 році ОСОБА_3 повторно, за попередньою змовою з ОСОБА_1, ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, та невстановленими слідством особам з метою збільшення грошового потоку, що направляється підприємствами-контрагентами для отримання готівки, з корисливих спонукань, маючи намір на заняття фіктивним підприємництвом, а саме для використання підприємств для мінімізації податкових зобов'язань реально діючих суб'єктів підприємницької діяльності, використовуючи втрачені документи на ОСОБА_9 (паспорт громадянина України та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру) зареєстрували в Печерському районній в м. Києві державній адміністрації приватне підприємство «Терен»(код ЄДРПОУ 31811986) за реєстраційним номером 30215 в реєстрі суб'єктів підприємницької діяльності від 14.12.2001 року.

При цьому в реєстраційні документи вказаного підприємства, невстановленими слідством особами від імені ОСОБА_9 внесені завідомо неправдиві дані, про те, що це підприємство створюється з метою зайняття фінансово-господарською діяльністю.

Після реєстрації підприємства, отримання печатки та відкриття рахунку № НОМЕР_3 в філії КБ «ПриватБанк»у м. Києві, господарською діяльністю вказане підприємство не займалося, а ОСОБА_3 діючи за попередньою змовою з ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, ОСОБА_1, використовували його для прикриття незаконної діяльності, робили безтоварні операції, зв'язані з отриманням готівки та використовували для мінімізації податкових зобов'язань реально діючих суб'єктів підприємницької діяльності.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, в грудні 2002 році ОСОБА_3 повторно, за попередньою змовою з ОСОБА_1, ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, та невстановленими слідством особами з метою збільшення грошового потоку, що направляється підприємствами-контрагентами для отримання готівки, з корисливих спонукань, маючи намір на заняття фіктивним підприємництвом, а саме використання підприємств для мінімізації податкових зобов'язань реально діючих суб'єктів підприємницької діяльності, зареєстрували в Печерському районній в м. Києві державній адміністрації товариство з обмеженою відповідальністю «Аерокомплект»(код ЄДРПОУ 32204481) за реєстраційним номером 07800 від 16.12.2002 року.

При цьому невстановленими слідством особами, не повідомляючи про дійсні наміри створення суб'єкта підприємницької діяльності, запропоновано ОСОБА_10 і ОСОБА_11 за грошову винагороду стати засновниками даного підприємства, на що останні погодились та надали для реєстрації свої копії паспортів та довідок про присвоєння ідентифікаційного номеру.

Після реєстрації підприємства в державних органах, отримання печатки та відкриття цьому товариству рахунку № НОМЕР_1 в АБ «Діамантбанк»у м. Києві, господарською діяльністю вказане підприємство не займалося, а ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_3, ОСОБА_1 та невстановленими слідством особами, використовували його для прикриття незаконної діяльності, робили безтоварні операції, зв'язані з отриманням готівки та використовували для мінімізації податкових зобов'язань реально діючих суб'єктів підприємницької діяльності.

Крім того, приблизно в лютому 2006 року (точна дата слідством не встановлена), ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, з корисливих спонукань, маючи намір на заняття фіктивним підприємництвом, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_3, ОСОБА_1 та іншими невстановленими слідством особами запропонували ОСОБА_4 створювати суб'єкти підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності та повідомили йому план та механізм злочинної діяльності, на що останній погодився

Реалізуючи свої злочинні наміри, ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, з корисливих спонукань, маючи намір на повторне заняття фіктивним підприємництвом, за попередньою змовою з ОСОБА_3, ОСОБА_1, ОСОБА_4 домовилися створити, зареєструвати суб'єкт підприємницької діяльності з метою прикриття діяльності, директором якого в подальшому став би ОСОБА_4, для чого підготували проекти установчих документів.

14.03.2006 Печерською районною у м. Києві державною адміністрацією зареєстровано товариство з обмеженою відповідальністю «Проект-буд-6»ЄДРПОУ 34240631 за номером 1 070 102 0000 018508 від 14.03.2006, засновником та керівником якого став ОСОБА_12 та відкрито цьому товариству рахунок № НОМЕР_2 в АБ «Діамантбанк»у м. Києві.

Для надання законного виду діяльності вказаного товариства та введення на посаду директора ТОВ «Проект-Буд-6»співучасника цього злочину ОСОБА_4, 12.04.2007 року рішенням засновника ОСОБА_12, останнього звільнено з посади директора ТОВ «Проект-Буд-6»та призначено ОСОБА_4

У подальшому господарською діяльністю підприємства ОСОБА_4 не займався, підписував фінансово-господарські документи ТОВ «Проект-Буд-6», що надавали йому інші співучасники злочину, без з'ясування їх змісту та передав печатку підприємства співучаснику ОСОБА_1, який за попередньою змовою з ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, ОСОБА_3 та невстановленими слідством особами використовували для прикриття незаконної діяльності.

Володіючи печаткою товариства, маючи доступ до банківського рахунку ТОВ «Проект-буд-6», ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, за попередньою змовою з ОСОБА_3, ОСОБА_1, ОСОБА_4 і невстановленими слідством особами використовували його з метою прикриття незаконної діяльності, а саме для мінімізації податкових зобов'язань реально діючих суб'єктів підприємницької діяльності.

Продовжуючи свої злочинні дії, в квітні 2006 року ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, повторно, діючи з метою прикриття незаконної діяльності, а саме використання підприємства для мінімізації податкових зобов'язань діючих суб'єктів господарської діяльності та з метою в подальшому мати можливість переводити безготівкові кошти у готівку, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_1, кримінальну справу відносно якого виділено в окреме провадження та останнього оголошено в розшук, ОСОБА_4, ОСОБА_3 та невстановленими слідством особами придбали у невстановлених слідством осіб реєстраційні документи ТОВ «НВП «Софія»(код ЄДРПОУ 30108482) з метою подальшого введення в склад засновників цього товариства осіб, на яких можна зареєструвати підприємство та мати можливість від їх імені керувати фінансово-господарською діяльністю.

При цьому невстановлені слідством особи, в квітні 2006 року, м. Києві, використовуючи тяжкий матеріальний стан ОСОБА_13 та ОСОБА_14, запропонували останнім підписати реєстраційні документи щодо оформлення на їх ім'я юридичної особи -ТОВ «НВП «Софія», на що останні погодились і підписала їх без ознайомлення зі змістом підписаних документів.

В травні 2006 року Дніпровською районною у м. Києві державною адміністрацією здійснено державну перереєстрацію товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-виробничого підприємства «Софія»(код ЄДРПОУ 30108482) за номером 1 067 105 000 300 7710 від 22.05.2006 року, засновниками якого стали ОСОБА_13 і ОСОБА_14, яким не було відомо про злочинні наміри ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, ОСОБА_3, ОСОБА_1, ОСОБА_4 та невстановлених слідством осіб, а колишні засновники ОСОБА_15 і ОСОБА_16 виведені зі складу учасників цього товариства.

У подальшому співучасники злочину ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, ОСОБА_1, ОСОБА_4, ОСОБА_3 діючи за попередньою змовою між собою, використовували установчі і бухгалтерські документи, а також банківські рахунки ТОВ «НВП «Софія»для мінімізації податкових зобов'язань діючих суб'єктів господарської діяльності та прикриття фіктивних фінансово-господарських операцій, пов'язаних з придбанням товарів і переведенням безготівкових грошових засобів у готівку та укриття їх від бухгалтерського обліку.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, повторно, з метою збільшення грошового потоку, що направляється підприємствами-контрагентами для отримання готівки, 09.06.2006 року, з корисливих спонукань, маючи намір на заняття фіктивним підприємництвом, за попередньою змовою з ОСОБА_3, ОСОБА_1, ОСОБА_4 та невстановленими слідством особами з метою прикриття своєї злочинної діяльності зареєстрували в Печерській районній в м. Києві державній адміністрації товариство з обмеженою відповідальністю «Укркомплекс»(ЄДРПОУ 34414144) за номером 1 070 102 0000 020409 від 08.06.2006 року.

При цьому невстановлені слідством особи, в червні 2006 року, перебуваючи в одній з приватних осель м. Києва, після сумісного вживання алкогольних напоїв з ОСОБА_13, запропонували останній підписати реєстраційні документи щодо створення юридичної особи, на що остання погодилась і підписала їх без ознайомлення зі змістом підписаних документів, не будучи обізнаною про злочинні наміри ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_1

У подальшому невстановлені слідством особи, діючи від імені ОСОБА_13 на підставі підписаної нею довіреності, відкрили цьому товариству рахунок № 26000132369 в АБ «Дамантбанк»у м. Києві, який використовували для транзитного перерахування грошових коштів.

В подальшому господарською діяльністю підприємство не займалося, а ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_3, ОСОБА_1, ОСОБА_4 та невстановленими слідством особами використовували його з метою прикриття незаконної діяльності, а саме для мінімізації податкових зобов'язань реально діючих суб'єктів підприємницької діяльності.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, повторно, з метою збільшення грошового потоку, що направляється підприємствами-контрагентами для отримання готівки, 09.06.2006 року, з корисливих спонукань, маючи намір на заняття фіктивним підприємництвом, за попередньою змовою з ОСОБА_3, ОСОБА_1, ОСОБА_4 та іншими невстановленими слідством особами з метою прикриття своєї злочинної діяльності зареєстрували в Печерській районній в м. Києві державній адміністрації товариство з обмеженою відповідальністю «Альфаприм»(ЄДРПОУ 34478208) за номером 1 070 102 0000 020736 від 21.06.2006 року.

При цьому невстановлені слідством особи, в червні 2006 року, використовуючи тяжкий матеріальний стан ОСОБА_14 запропонували останній, за грошову винагороду, підписати реєстраційні документи ТОВ «Альфаприм», ввівши останню в оману щодо дійсності створення цього підприємства для зайняття підприємницькою діяльністю.

У подальшому невстановлені слідством особи, діючи від імені ОСОБА_14 на підставі підписаної нею довіреності, відкрили цьому товариству рахунок № 26000169800063 в ВАТ «Кредитпромбанк» у м. Києві, який використовували для транзитного перерахування грошових коштів.

В подальшому господарською діяльністю підприємство не займалося, а ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_3, ОСОБА_1, використовували його з метою прикриття незаконної діяльності, а саме для мінімізації податкових зобов'язань реально діючих суб'єктів підприємницької діяльності.

Крім того, з метою розширення своєї злочинної діяльності і збільшення грошового потоку, що направляється підприємствами-контрагентами для отримання готівки, приблизно в жовтні 2006 року (точна дата слідством не встановлена), ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, з корисливих спонукань, маючи намір на заняття фіктивним підприємництвом, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_3, ОСОБА_1, ОСОБА_4 і невстановленими слідством особами, з метою конспірації злочинної діяльності групи, запропонував ОСОБА_17 за визначену щомісячну грошову винагороду зареєструвати на своє ім'я й оформитися директором юридичної особи, відкрити рахунок у банку і надалі підписувати фінансово-господарські документи підприємства складені підконтрольними ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, та іншим співучасникам злочину бухгалтерами.

Одержавши згоду від ОСОБА_17, що не був обізнаний про злочинні наміри ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, ОСОБА_3, ОСОБА_1, ОСОБА_4 і невстановлених слідством осіб, 15.11.2006 Дніпровською районною в м. Києві державною адміністрацією зареєстровано товариство з обмеженою відповідальністю «ІРБІС-РАВ»ЄДРПОУ 34726836 за реєстраційним номером 1067 102 0000 09407, засновниками якого стали ОСОБА_17 і його дружина ОСОБА_18, а директором призначено ОСОБА_17, та відкрили цьому товариству рахунок № 26009169800105 у ВАТ «КРЕДИТПРОМБАНК»у м. Києві.

У подальшому господарською діяльністю підприємства ОСОБА_17 не займався, передав печатку підприємства ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, який володіючи печаткою і банківськими реквізитами ТОВ «ІРБІС-РАВ», діючи за попередньою змовою з ОСОБА_3, ОСОБА_1, ОСОБА_4 та невстановленими слідством особами використовували його з метою прикриття незаконної діяльності, робили безтоварні операції, зв'язані з отриманням готівки та використовували для мінімізації податкових зобов'язань реально діючих суб'єктів підприємницької діяльності.

Продовжуючи свою незаконну діяльність в грудні 2006 року та реалізуючи свої злочинні наміри, ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, з корисливих спонукань, маючи намір на заняття фіктивним підприємництвом, за попередньою змовою з ОСОБА_3, ОСОБА_1, ОСОБА_4 та невстановленими слідством особами, повторно, домовилися створити, зареєструвати суб'єкт підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, одним із засновником якого став би співучасник злочину ОСОБА_4, а іншим засновником та директором їх спільний знайомий ОСОБА_19, який не був обізнаний про злочинні наміри співучасників вчинення цього злочину, для чого підготували проекти установчих документів.

26.12.2006 Печерською районною в м. Києві державною адміністрацією товариство з обмеженою відповідальністю «БУД-ЮА»ЄДРПОУ 34808253 за реєстраційним номером 1 070 102 0000 024824 від 20.12.2006, на прізвище ОСОБА_19 та ОСОБА_4 і відкрили цьому товариству рахунок № 26000169800096 в ВАТ «Кредитпромбанк»у м. Києві. В подальшому господарською діяльністю підприємство не займалося, а ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_3, ОСОБА_1 і ОСОБА_4 використовували його з метою прикриття незаконної діяльності, робили безтоварні операції, зв'язані з отриманням готівки, а також для мінімізації податкових зобов'язань реально діючих суб'єктів підприємницької діяльності.

Для надання законного виду діяльності вказаного товариства та введення на посаду директора ТОВ «Буд-ЮА»співучасника цього злочину ОСОБА_3, 17.01.2008 внесені зміни до Єдиного державного реєстру фізичних та юридичних осіб-підприємців, відповідно до яких ОСОБА_3 став директором цього товариства.

У подальшому господарською діяльністю підконтрольне підприємство ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, ОСОБА_3, ОСОБА_1, ОСОБА_4 та невстановленим слідством особам не займалось, а використовувались установчі документи, печатка ТОВ «Буд-ЮА»для прикриття незаконної діяльності, а саме для мінімізації податкових зобов'язань реально діючих суб'єктів підприємницької діяльності.

Згідно з висновком економічної експертизи № 00049 від 28.04.2009 року документально не підтверджується (надання послуг, виконання робіт, постачання товарно-матеріальних цінностей) по договорам, що укладені між ТОВ «Буд-ЮА»та наступними підприємствами, установами і організаціями: ТОВ «Хагастройімпекс», ТОВ «Укр Агро Інвест», ТОВ «ТД «Еліон-НТ», ТОВ «АлтинДан Україна», адже первинні документи не містять обов'язкових реквізитів на виконання вимог п. 2 ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»від 16.07.1999 року та пп. 2.4, п. 2 «Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку»затверджене наказом Міністерства фінансів України від 24.05.1995 року № 88, а тому не мають юридичної сили та доказовості.

В порушення вимог п.7.4.5 Закону України «Про податок на додану вартість»від 03.04.1997 року, п. 18 Порядку заповнення податкової накладної, що затверджені наказом Державної податкової адміністрації України від 30.05.1997 року №165 при оформленні та складанні документів податкового обліку ТОВ «Буд-ЮА», сприяли безпідставному внесенню до податкового кредиту в 2007-2008 р.р. сум податку на додану вартість. Державі заподіяно шкоду у вигляді не сплати податку на додану вартість у зв'язку завищенням податкового кредиту за період 2007-2008 р.р. діяльності ТОВ «Буд-ЮА»на загальну суму 1 188 421,26 грн., тобто на суму яка в 1 000 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Продовжуючи свою незаконну діяльність в січня 2008 року та реалізуючи свої злочинні наміри, ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, з корисливих спонукань, маючи намір на заняття фіктивним підприємництвом, за попередньою змовою з ОСОБА_3, ОСОБА_1, ОСОБА_4, повторно, домовилися створити, зареєструвати суб'єкт підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, засновником якого став би їх спільний знайомий ОСОБА_21, що не був обізнаний про злочинні наміри указаних вище осіб.

Одержавши згоду від ОСОБА_21, що не був обізнаний про злочинні наміри ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, ОСОБА_3, ОСОБА_1, ОСОБА_4 стати засновником та керівником комерційної структури, 18.02.2008 року Дніпровською районною в м. Києві державною адміністрацією зареєстровано товариство з обмеженою відповідальністю «Торговий Дім «Інтер-2008»код ЄДРПОУ 35727322 за реєстраційним номером 1067 102 0000 12306, учасником та директором якого став ОСОБА_21 та відкрили цьому товариству рахунок № 26000299800029 у ВАТ «КРЕДИТПРОМБАНК»у м. Києві.

У подальшому господарською діяльністю підприємства ОСОБА_21 не займався, передав статутні документи та печатку підприємства ОСОБА_1

ОСОБА_1 за попередньою змовою з ОСОБА_2, якого звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «в»ст. 1 Закону України «Про амністію»від 12.12.2008 року, постановою суду від 21.10.2011 року, ОСОБА_3 і ОСОБА_4 володіючи печаткою товариства і маючи доступ до банківського рахунку ТОВ «Торговий Дім «Інтер-2008», використовували його з метою прикриття незаконної діяльності, робили безтоварні операції, зв'язані з отриманням готівки та використовували для мінімізації податкових зобов'язань реально діючих суб'єктів підприємницької діяльності

Допитаний у судовому засіданні підсудний ОСОБА_1 свою вину у вчиненому злочині передбаченого ч.2 ст.28, ч.2 ст.205 КК України визнав повністю, дав покази, підтвердив обставини вчинення злочину, викладені в установчій частині вироку та щиро розкаялися у скоєному.

Покази ОСОБА_1 є послідовними, логічними і не викликають у суду сумніву щодо правильності розуміння підсудним змісту обставин злочину, добровільності та істинності його позиції.

Інші докази по справі в судовому засіданні не досліджувались в порядку, передбаченому ст. 299 КПК України.

Суд вважає доведеною вину ОСОБА_1 у створенні і придбанні суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, вчиненому повторно, що заподіяли велику матеріальну шкоду державі, за попередньою змовою групою осіб.

Суд кваліфікує дії ОСОБА_1 за ч.2 ст.28, ч. 2 ст. 205 КК України.

Призначаючи міру покарання ОСОБА_1, суд у відповідності до ст.65 КК України враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, який є злочином середньої тяжкості, особу підсудного, який не працює, не одружений, за останнім місцем роботи характеризується позитивно, вперше притягується до кримінальної відповідальності.

Обставиною, яка пом'якшує покарання ОСОБА_1, є щире каяття у вчиненні злочину.

Обставин, які обтяжують покарання підсудному, суд не вбачає.

З урахуванням ступеню тяжкості вчиненого ОСОБА_1 злочину, даних про особу підсудного, наявності пом'якшуючої вину обставини, а також тієї обставини, що злочин вчинено у співучасті і роль ОСОБА_1 як співвиконавця у його вчиненні є незначною, відповідно до ч.2 ст. 53 КК України, суд вважає за доцільне призначити йому покарання у мінімальних межах визначених санкцією ч. 2 ст. 205 КК України.

Цивільний позов не заявлено.

Речові докази по справі: документи (т.8 а. с.77-78, т. 11 а. с. 170-171, т. 19 а. с. 104-105, т. 22 а. с. 128-129, т. 25 а. с. 68-69, т. 59 а. с. 42, т. 61 а. с. 3-11, 13) -слід зберігати в матеріалах справи.

Керуючись ст.ст. 323, 324 КПК України, суд -

з а с у д и в:

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.28, ч. 2 ст. 205 КК України та призначити йому покарання у виді штрафу в розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що на день постановлення вироку становить 51 000 гривень.

Запобіжний захід ОСОБА_1 до набрання вироком законної сили залишити без змін -у виді підписки про невиїзд.

Цивільний позов не заявлено.

Речові докази по справі: документи (т. 8 а. с. 77-78, т. 11 а. с. 170-171, т. 19 а. с. 104-105, т. 22 а. с. 128-129, т. 25 а. с. 68-69, т. 59 а. с. 42, т. 61 а. с. 3-11, 13) -зберігати в матеріалах справи.

Вирок може бути оскаржено до Апеляційного суду м. Києва через Дніпровський районний суд м. Києва протягом 15 діб з моменту проголошення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення30.01.2013
Оприлюднено11.02.2013
Номер документу29228904
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-1165/2011

Ухвала від 23.06.2015

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 23.06.2015

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 24.12.2014

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Постанова від 06.03.2014

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Постанова від 06.03.2014

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Вирок від 30.01.2013

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Постанова від 07.02.2012

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Постанова від 27.02.2012

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Постанова від 14.03.2012

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Постанова від 17.01.2012

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні