Рішення
від 05.02.2013 по справі 5010/1607/2012-17/105
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 лютого 2013 р. Справа № 5010/1607/2012-17/105

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Неверовська Л. М. , при секретарі судового засідання Семчук Д. О., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Приватного підприємства "Легіон-захід ІФ", вул. Чорновола 103/23, м. Івано-Франківськ, 76018;

до відповідача: Публічного акціонерного товариства "Авангард", вул. Підгірка, с. Загвіздя, Тисменицький район, Івано-Франківська область, 77450;

про стягнення 112570 грн. 58 коп., з яких 110019 грн. 26 коп. основного боргу, 2126 грн. 12 коп. пені, 425 грн. 20 коп. 3% річних,

за участю представників сторін:

від позивача: Козаченко К. І. - юрист, (довіреність №1 від 10.01.13)

від відповідача: Різнічук О. І. - представник, (довіреність №11 від 26.12.12)

ВСТАНОВИВ: Приватним підприємством "Легіон-захід ІФ" подано позов до Публічного акціонерного товариства "Авангард" про стягнення 112570 грн. 58 коп., з яких 110019 грн. 26 коп. основного боргу, 2126 грн. 12 коп. пені, 425 грн. 20 коп. 3% річних.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав з підстав, викладених в позовній заяві, просить позов задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги позовні вимоги визнає. У відзиві на позов (вх. № 235/13 від 10.01.13) не заперечує наявність боргу за надані позивачем послуги за листопад 2012 р. та грудень 2012р. Зазначає, що з моменту виникнення заборгованості відповідачем регулярно проводяться часткові виплати заборгованої суми.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши представників сторін, господарський суд встановив наступне.

Між Приватним підприємством "Легіон-захід ІФ" та Публічним акціонерним товариством "Авангард" укладено договір № 04/09-12 від 04.09.12.

Згідно п. 1.1. договору, відповідач передає, а позивач приймає під сторожову охорону "Об'єкт" та/або його відокремлені приміщення (будівлі), тим самим бере на себе обов'язки по підтриманню громадського порядку, організації пропускного, та внутрішньо об'єктового режиму, товарно-матеріальних цінностей, запобігання несанкціонованого вивозу (виносу) готової продукції і матеріальних цінностей, проникнення сторонніх осіб на територію об'єкта відповідача Публічного акціонерного товариства "Авангард" розташованому за адресою: с. Загвіздя, вул. Підгірянка, на умовах і в порядку, передбаченому договором.

У відповідності до п. 2.2. додаткової угоди № 1 від 01.11.12 сторони внесли зміни до п. 2.2. договору, домовившись про здійснення охорони об'єкта відповідно до дислокації постів, яка спільно визначається сторонами в додатку № 2 до договору, який є невід'ємною його частиною.

Додатковою угодою внесено зміни до п. 3.1. договору, який викладено в новій редакції і яким передбачено, що вартість цілодобового посту охорони на охоронному об'єкті складає 11 грн./год., денного посту - 15 грн./год., вартість роботи старшого зміни охорони - 16,50 грн./год. Позивач забезпечує надання послуг одночасним перебуванням на об'єкті охорони 16 (шістнадцяти охоронців) та 1 (одного) старшого зміни. Загальна сума щомісячної плати за даним договором складає 133224 грн., без ПДВ.

Згідно п. 3.4. договору, розрахунки за послуги сторожової охорони здійснюються відповідачем на умовах попередньої (авансової) оплати, щомісячно до 5-го числа поточного місяця на підставі договору, шляхом перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок позивача.

На виконання умов договору № 04/09-12 від 04.09.12, Приватним підприємством "Легіон-захід ІФ" надано охоронні послуги згідно акту № 0000063 здачі-прийняття робіт (надання послуг) від 30.11.12 на суму 133224 грн., акту №0000070 здачі-прийняття робіт (надання послуг) від 05.12.12 на суму 21487 грн. 74 коп.

В порушення договірних зобов'язань, відповідач за надані позивачем послуги своєчасно та в повному обсязі не розрахувався, внаслідок чого борг згідно вищевказаних актів здачі-прийняття робіт (надання послуг) становив 109711 грн. 74 коп.

Пунктом 3.3. договору сторони встановили, що зміна розміру мінімальної заробітної плати та індексу інфляції встановлених Кабінетом Міністрів України прямо пропорційно складає вартість послуг наданих позивачем.

У зв'язку зі зміною розміру мінімальної заробітної плати у грудні 2012 р., відповідачем не оплачено за послуги охорони 307 грн. 52 коп.

З урахуванням зміни розміру мінімальної заробітної плати, станом на день подання позову, борг відповідача перед позивачем становив 110019 грн. 26 коп.

Як вбачається з матеріалів справи, після звернення позивача до суду з позовом, відповідачем здійснювались платежі на оплату боргу, загальна сума яких становить 45000 грн. З врахуванням вказаної оплати сума боргу становить 65019 грн. 26 коп.

На підставі положень Цивільного Кодексу України суд робить висновок про те, що між сторонами виникло цивільно-правове зобов'язання. Відповідно до ст.509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених Цивільним Кодексом, зокрема з договорів та інших правочинів.

За приписами ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Нормою ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, встановлено, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ч.1 ст. 901 Цивільного Кодексу України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором (ч.1 ст. 903 Цивільного Кодексу України ).

Відповідно до ст. 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 625 Цивільного кодексу України встановлено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Відповідачем не заперечуються доводи позивача щодо наявності боргу, який з врахуванням часткових оплат становить 65019 грн. 26 коп.

За наведених обставин, вимоги позивача про стягнення 65019 грн. 26 коп. основного боргу обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Відповідно до п. 1-1 ч. 1 ст. 80 ГПК України господарський суд припиняє провадження у справі, якщо відсутній предмет спору. Враховуючи часткову сплату відповідача після звернення позивача до суду з позовом, провадження в частині стягнення основного боргу в сумі 45000 грн. слід припинити.

Частиною 1 ст. 612 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України, боржник, що прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Господарським судом встановлено факт прострочення грошового зобов'язання відповідачем, здійснено перевірку поданого позивачем розрахунку 3 % річних.

З огляду на обґрунтованість позовних вимог в цій частині та правильність поданого розрахунку, позовні вимоги про стягнення 425 грн. 20 коп. 3 % річних підлягають задоволенню.

Частиною 2 статті 218 Господарського кодексу України передбачено, що учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення.

У разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки (ст. 611 Цивільного Кодексу України).

Ст. 230 Господарського кодексу України встановлено, що штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Пунктом 3.6. договору сторони передбачили, що в разі порушення умов п. 3.1., 3.3., 3.4. договору, відповідач зобов'язується сплатити на користь позивача пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, за кожний календарний день прострочки платежу.

На підставі вказаного пункту договору за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань позивач просить стягнути 2126 грн. 12 коп. пені.

Господарським судом здійснено перевірку поданого позивачем розрахунку пені. З огляду на обґрунтованість поданого розрахунку, позовні вимоги про стягнення 2126 грн. 12 коп. пені підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.33 ГПК кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Вказаною нормою обов'язок доказування покладений на сторони процесу. Доказування полягає у поданні доказів сторонами та доведенні їх переконливості суду.

Статтею 43 ГПК України встановлено, що господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

З огляду на встановлені судом обставини, позов слід задовольнити частково, стягнути з відповідача 65019 грн. 26 коп. основного боргу, 425 грн. 20 коп. 3 % річних, 2126 грн. 12 коп. пені. В частині позовних вимог про стягнення боргу в сумі 45000 грн. - припинити провадження відповідно до п. 1-1 ч.1 ст. 80 ГПК України.

Враховуючи те, що спір виник внаслідок неправильних дій відповідача, у відповідності до приписів встановлених ст.49 ГПК України, судові витрати по оплаті судового збору слід покласти на відповідача.

Частиною 2 ст. 44 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

У відповідності до ч. 1 ст. 3 Закону України "Про судовий збір", судовий збір справляється, зокрема, за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

За приписами ч. 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір", судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру судовий збір встановлено в розмірі 2 відсотки ціни позову, але не менше 1,5 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 60 розмірів мінімальних заробітних плат.

Відповідно до ч.1 п.1 ст.7 Закону України "Про судовий збір", сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду в разі: зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом. Згідно ч. 2 ст.7 Закону України "Про судовий збір", у випадках, установлених пунктом 1 частини першої цієї статті, судовий збір повертається в розмірі переплаченої суми.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач звертався до господарського суду з позовною заявою про стягнення з відповідача - Публічного акціонерного товариства "Авангард" 142211 грн. 43 коп. за надані охоронні послуги, однак позовна заява (вх. № 2856 від 11.12.12) та додані до неї документи були повернуті позивачу без розгляду ухвалою від 14.12.12 у справі № 5010/1559/2012-28/105, на підставі п. 6 ч.1 ст. 63 ГПК України.

За подання позовної заяви (вх. № 2856 від 11.12.12) позивачем, у відповідності до вимог ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір", сплачено 2 відсотки ціни позову - 2844 грн. 23 коп. (квитанція № 43 від 11.12.12).

При повторному зверненні з позовною заявою після усунення допущених недоліків, позивачем заявлено до стягнення суму грошових коштів у розмірі 112570 грн. 58 коп. Отже, 2 відсотки ціни позову за заявленими позовними вимогами по справі №5010/1607/2012-17/105 становитиме 2251 грн. 41 коп.

Враховуючи викладене, суд дійшов до висновку про необхідність повернення позивачу - Приватному підприємству "Легіон-захід ІФ" з Державного бюджету України судового збору внесеного в більшому розмірі, ніж встановлено законом, а саме в розмірі 592 грн. 82 коп. (сплаченого згідно квитанції № 43 від 11.12.12), про що видати ухвалу.

Керуючись ст.ст. 509, 525, 530, 611, 612, 625, 901, 903 Цивільного кодексу України, ст.ст. 193, 218, 230 Господарського кодексу України, ст.7 Закону України "Про судовий збір", ст.ст. 33, 43, 49, 80, ст. 82 -85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов Приватного підприємства "Легіон-захід ІФ" до Публічного акціонерного товариства "Авангард" про стягнення 112570 грн. 58 коп. задовольнити частково.

Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Авангард", вул. Підгірка, с. Загвіздя, Тисменицький район, Івано-Франківська область, 77450 (ідентифікаційний код 00853582) на користь Приватного підприємства "Легіон-захід ІФ", вул. Чорновола 103/23, м. Івано-Франківськ, 76018 (ідентифікаційний код 33644669) 65019 (шістдесят п'ять тисяч дев'ятнадцять) грн. 26 коп. - основного боргу, 425 (чотириста двадцять п'ять) грн. 20 коп. - 3 % річних, 2126 (дві тисячі сто двадцять шість) грн. 12 коп. - пені, 2251 (дві тисячі двісті п'ятдесят одну) грн. 41 коп. - судового збору, про що видати наказ після набрання рішенням законної сили.

В частині позовних вимог про стягнення основного боргу в сумі 45000 грн. - припинити провадження.

Повернути Приватному підприємству "Легіон-захід ІФ", вул. Чорновола 103/23, м. Івано-Франківськ, 76018 (ідентифікаційний код 33644669) з Державного бюджету 592 (п'ятсот дев'яносто дві) грн. 82 коп. - судового збору, про що винести ухвалу.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 07.02.13

Суддя Неверовська Л. М.

Виготовлено в КП "Діловодство спеціалізованого суду"


Озарко Л. Р. 07.02.13

Дата ухвалення рішення05.02.2013
Оприлюднено12.02.2013
Номер документу29231772
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 112570 грн. 58 коп., з яких 110019 грн. 26 коп. основного боргу, 2126 грн. 12 коп. пені, 425 грн. 20 коп. 3% річних

Судовий реєстр по справі —5010/1607/2012-17/105

Ухвала від 15.01.2013

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Рішення від 05.02.2013

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 07.02.2013

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 18.01.2013

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 24.12.2012

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні