Постанова
від 27.11.2012 по справі 2-а-122/11/1470
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

----------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 листопада 2012 р.Справа № 2-а-122/11/1470

Категорія: 8.3.2 Головуючий в 1 інстанції: Зіньковський О. А. Колегія суддів Одеського апеляційного адміністративного суду в складі:

головуючого - Потапчука В.О.

суддів - Коваля М.П.

- Семенюка Г.В.

при секретарі - Алексєєвої Н.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Одесі апеляційну скаргу Благодійної організації Миколаївський обласний благодійний фонд "МАРІЇ" на постанову Миколаївського окружного адміністративного суду від 17 лютого 2011 року по справі за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Миколаєва до Благодійна організація Миколаївський обласний благодійний фонд "МАРІЇ" про припинення юридичної особи, -

В С Т А Н О В И Л А:

Державна податкова інспекція у Ленінському районі м. Миколаєва звернулася до суду з адміністративним позовом до Благодійна організація Миколаївський обласний благодійний фонд "МАРІЇ" про припинення відповідача у зв'язку з відсутністю підприємства за його місцезнаходженням.

Вимоги обґрунтовані доводами позовної заяви.

17.02.2011 року Миколаївським окружним адміністративним судом по даній справі в порядку скороченого провадження винесена постанова якою позов задоволено та суд постановив припинити юридичну особу: Благодійна організація Миколаївський обласний благодійний фонд "МАРІЇ" (код ЄДРПОУ 36700804).

Не погоджуючись з постановою суду відповідачем подано апеляційну скаргу в якій зазначається, що рішення суду винесене з порушенням норм процесуального та матеріального права, що призвело до неправильного вирішення справи та судом не в повній мірі з'ясовані обставини, що мають значення для вирішення справи.

Вимоги апелянта обґрунтовані тим, що організація знаходиться за вказаним місцем розташування, а рішення про її відсутність за адресою не відповідає дійсності, тому рішення про припинення юридичної особи є безпідставним.

В зв'язку з викладеним апелянтом ставиться питання про скасування постанови суду та ухвалення нового рішення про відмову в задоволені позовних вимог.

Зважаючи на те, що сторони були належним чином повідомлені про дату, час і місце апеляційного розгляду справи і в судове засідання не з`явились, будь-яких клопотань від них по цьому питанню не надійшло та не має підстав для їх обов'язкової участі, колегія суддів вважає, що немає перешкод для розгляду справи за відсутності сторін.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши доповідача, доводи апеляційної скарги, перевіривши законність і обґрунтованість судового рішення в межах позовних вимог і доводів апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню.

Судом першої інстанції та матеріалами справи встановлено, що в Єдиному державному реєстрі наявний запис про відсутність Благодійної організації Миколаївський обласний благодійний фонд "МАРІЇ" за вказаним місцем знаходження.

Суд першої інстанції з посиланням на ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців»задовольнив позов податкової інспекції.

Колегія суддів дослідивши доводи апеляційної скарги приходить до висновку, що вони є обґрунтованими з наступних підстав.

Благодійна організація Миколаївський обласний благодійний фонд «Марії»винаймає кімнату під офіс, що знаходиться за адресою м. Миколаїв, вул. Казарського, 2 Е, відповідно до договору оренди від 01.03.2009 року.

Факт знаходження Благодійної організації Миколаївський обласний благодійний фонд «Марії»підтверджується договором оренди кімнати для офісу від 01.03.09 року та довідкою № 4/04 від 04.04.11 року виданими ВАТ «Микмясотранс».

Позивач не проводив перевірки фактичного місця заходження Благодійної організації Миколаївський обласний благодійний фонд «Марії»за юридичною адресою.

Крім того, відповідно до ст. 8 Закону України «Про благодійництво та благодійні організації», рішення про державиу реєстрацію благодійної організації може бути анульоване всудовому порядку в разі встановлення реєструючим органом факту фальсифікації установчих документів або ненадання/несвоєчасного падання повідомлення про зміни у статутних документах або структури власності юридичної особи - засновника або за наявності особи, яка здійснює прямий або опосередкований вплив на юридичну особу - засновника та/або одержує значну частину прибутку від її діяльності, що внесена до переліку осіб, пов'язаних із здійсненням терористичної діяльності.

Як позивач, так і суд першої інстанції цих обставин не з'ясовували, тому рішення про припинення юридичної особи є необґрунтованим.

Згідно до п. 1, 4 ст. 202 КАС України підставами для скасування постанови або ухвали суду першої інстанції та ухвалення нового рішення є порушення норм матеріального або процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи або питання, а так само неповне з'ясування судом обставин, що мають значення для справи.

Таким чином, суд першої інстанції при вирішені справи допустив порушення норм матеріального та процесуального права, не з'ясував в повній мірі обставини, які мають значення для справи, що призвело до неправильного вирішення справи, та таке є підставою для скасування оскаржуваної постанови та винесення нового рішення про відмову в задоволенні позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 195, 196, 198, 202, 205 КАС України, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу Благодійної організації Миколаївський обласний благодійний фонд "МАРІЇ" -задовольнити.

Постанову Миколаївського окружного адміністративного суду від 17 лютого 2011 року по справі за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Миколаєва до Благодійна організація Миколаївський обласний благодійний фонд "МАРІЇ" про припинення юридичної особи -скасувати та постановити по справі нове рішення.

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Миколаєва до Благодійна організація Миколаївський обласний благодійний фонд "МАРІЇ" про припинення юридичної особи -залишити без задоволення.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з моменту проголошення, але може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого Адміністративного Суду України протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили судовим рішенням апеляційного суду.

Суддя-доповідач: В.О. Потапчук

Судді: М.П. Коваль

Г.В. Семенюк

СудОдеський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.11.2012
Оприлюднено12.02.2013
Номер документу29242303
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-122/11/1470

Ухвала від 11.07.2011

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Потапчук В.О.

Постанова від 27.11.2012

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Потапчук В.О.

Ухвала від 11.07.2011

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Потапчук В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні