Рішення
від 23.11.2006 по справі 16/648-06
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16/648-06

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

23.11.06           Справа № 16/648-06.

За позовом           Сумського транспортного прокурора в інтересах держави в особі Міністерства транспорту та зв'язку України - Державної установи «Лінійна поліклініка станції Суми Південної залізниці»

до відповідача            Комунального підприємства «Сумське міське бюро технічної інвентаризації»

про  визнання права власності

СУДДЯ   МОЇСЕЄНКО В.М.

За участю представників сторін:

від  позивача           Кліпіков Р.Б.

від відповідача           Євтушенко О.А.

прокурор                    Тімашов А.С., Яковенко В.В.

Суть спору: прокурор просить визнати за державою в особі Міністерства транспорту та зв'язку України право державної власності на будівлю № 3-а по вул.Привокзальній в м.Суми, що знаходиться в повному господарському віданні Державної установи «Лінійна поліклініка станції Суми Південної залізниці».

Відповідач відзив на позов не подав, його представник в судовому засіданні проти позовних вимог заперечував.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши прокурора, повноважних представників позивача і відповідача, оцінивши наявні в справі докази, суд встановив наступне:

До сфери управління Міністерства транспорту та зв'язку України входить Державна установа «Лінійна поліклініка станції Суми Південної залізниці», яка є юридичною особою і розташована за адресою: м.Суми, вул.Привокзальна,3-а.

Згідно довідки № 267 від 17.08.2006 року на балансі Лінійної поліклініки станції Суми Південної залізниці знаходиться будівля поліклініки, яка розташована за адресою: м.Суми, вул.Привокзальна,3-а, інвентарний номер 1031001. Будівля складається з 4 поверхів загальною площею 505,2 кв. м., що підтверджується інвентарною справою Сумського обласного об'єднаного бюро технічної інвентаризації.

Відповідно до ст.37 Закону України «Про власність» від 07.02.1991р. та ч.3 ст.73 Господарського кодексу України, майно, що є державною власністю і закріплене за державним підприємством, належить йому на праві повного господарського відання. Згідно з п.1.1. Статуту Лінійної поліклініки ст.Суми Південної залізниці поліклініка є лікувально-профілактичним закладом охорони здоров'я, заснованим на державній власності.

Пунктами 4.1., 4.2. Статуту передбачено, що майно поліклініки становлять фонди, а також інші цінності, вартість яких відображається у самостійному балансі поліклініки. Майно поліклініки є державною власністю і закріплюється за нею на праві повного господарського відання. Поліклініка володіє, користується та розпоряджається зазначеним майном на свій розсуд, вчиняючи до нього будь-які дії, корті не суперечать чинному законодавству.

Відповідно до ч.3 ст. 136 Господарського кодексу України щодо захисту права господарського відання застосовується положення закону, встановлені для захисту права власності.

Статтею 49 Закону України «Про власність» встановлено принцип добросовісного (правомірного) володіння майном - володіння майном вважається правомірним, якщо інше не буде встановлено судом. Володіння майном може грунтуватися на праві власності або на іншому титульному праві.

Таким чином, підтвердженням такого права можуть бути документи, що фіксують, підтверджують і оформлюють самі юридичні факти, на підставі яких у власника виникає право власності.

Зокрема, такими документами є інвентарна справа, видана Сумським обласним об'єднаним бюро технічної інвентаризації, в якій зазначено, що володільцем будівлі № 3-а по вул.Привокзальній в м.Суми є Лінійна поліклініка ст.Суми та довідка Сумської дистанції колії Південної залізниці №561 від 28.10.2004р. згідно якої земельна ділянка у розмірі 0,0613 га, яку займає будівля лінійної поліклініки ст.Суми, знаходиться у смузі відведення Південної залізниці (у межах м.Суми), що підтверджується Державним актом на право постійного користування землею II- СМ №002085, виданий згідно з рішенням XII сесії XXIII скликання Сумської міської Ради народний депутатів від 23.02.2000 року.

Також доказами приналежності будівлі позивачу є її відображення на самостійному балансі лінійної поліклініки ст.Суми та здійснення фінансування (власного та за централізовані кошти) на утримання та ремонт будівлі.

Як встановлено судом, утримання будівлі поліклініки (оплата комунальних послуг, поточний ремонт та інше) здійснюється за рахунок коштів Лінійної поліклініки ст.Суми Південної залізниці, що підтверджується довідкою № 354 від 25.10.2006р.

В зв'язку з тим, що право власності на будівлю поліклініки ст.Суми належним чином не зареєстровано, поліклініка звернулася до відповідача з проханням зареєструвати право власності на вказану вище будівлю. Рішенням реєстратора КП «Сумське міське бюро технічної інвентаризації» від 11.08.2006р. поліклініці відмовлено в реєстрації права власності. в зв'язку з недостатністю правовстановлюючих документів.

Статтею 392 ЦК України передбачено, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.             

Таким чином, існують всі підстави для визнання права власності за позивачем на  будівлю, яка розташована за адресою: м.Суми, вул.Привокзальна,3а.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 83 - 85 Господарського процесуального кодексу України,  суд, -

В И Р І Ш И В:

1.Позов задовольнити.

2.Визнати за державою в особі Міністерства транспорту та зв'язку України право державної власності на будівлю № 3-а по вул.Привокзальній в м.Суми, що знаходиться в повному господарському віданні Державної установи «Лінійна поліклініка станції Суми Південної залізниці» (40003 м.Суми, вул.Привокзальна,3-а, код 01111523).

СУДДЯ                                                                                               В.М. МОЇСЕЄНКО

В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення. Повний текст рішення підписано 23.11.2006  року.   

Дата ухвалення рішення23.11.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу292652
СудочинствоГосподарське
Суть визнання права власності

Судовий реєстр по справі —16/648-06

Рішення від 23.11.2006

Господарське

Господарський суд Сумської області

Моїсеєнко В.М.

Ухвала від 02.11.2006

Господарське

Господарський суд Сумської області

Моїсеєнко В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні