Ухвала
від 13.02.2013 по справі 405/1233/13-к
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/1233/13-к

1-кс/405/329/13

УХВАЛА

13.02.2013 Слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда Тищук Н.О., розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС СВ ДПС у Кіровоградській області ОСОБА_1 про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС СВ ДПС у Кіровоградській області ОСОБА_1 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів. Зазначив, що слідчим відділом ДПС у Кіровоградській області здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32012120000000043 від 18.12.2012року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.212 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що службовими особами ПП „СпецзовнішкомплектВ» (код ЄДРПОУ 232223906, м.Світловодськ Кіровоградської області) шляхом завищення податкового кредиту та валових витрат по не підтверджених фактичними обставинами фінансово-господарських операціях з придбання в травні 2012 року насіння соняшнику врожаю 2011 року в СТОВ „ЛьонокВ» (код ЄДРПОУ 24703737, с.Цвітянка Червоноармійського р-ну Житомирської області), занижено належні до сплати в бюджет ПДВ за травень 2012 року в розмірі 931614грн. та податку на прибуток за 2 квартал 2012 року в розмірі 978195грн., разом на загальну суму 1909809грн., чим завдано державі збитків у вигляді ненадходження грошових коштів до Державного бюджету України у великих розмірах.

Відомості про кримінальне правопорушення внесені на підставі матеріалів акту №3577/2200/23222306 від 01.11.12 позапланової виїзної перевірки ПП „СпецзовнішкомплектВ» по взаємовідносинах з СТОВ „ЛьонокВ» , в ході якої встановлено відсутність поставок та укладення угоди без мети настання реальних наслідків.

Під час вказаної перевірки з Володарськ-Волинської МДПІ Житомирської області ДПС, де перебуває на обліку СТОВ „ЛьонокВ» , отримано акт №2/21/22-04/24703737 від 22.08.12 про неможливість проведення зустрічної перевірки СТОВ „ЛьонокВ» , яке за місцем реєстрації не знаходиться.

В ході розслідування з головного управління агропромислового розвитку Житомирської ОДА (лист №105/8 від 11.10.13) отримані відомості про те, що СТОВ „ЛьонокВ» у 2010 році обробляло 67га, з них 20га озимим житом та 47га багаторічними травами. В 2011 році виробничою діяльністю не займалось та соняшник не вирощувало і, відповідно, поставляти соняшник врожаю 2011 року не могло.

Крім того, в ході досудового розслідування по кримінальному провадженню, встановлено, що ПП „СпецзовнішкомлектВ» має відкриті в АТ „УкрексімбанкВ» у м.Кіровограді, за адресою: м.Кіровоград, вул. Жовтневої Революції, 16, корп. 1, рахунки №№2600802551 (українська гривня), НОМЕР_1 (долар США).

З метою встановлення походження коштів, обставин проведення взаєморозрахунків між ПП „СпецзовнішкомплектВ» та СТОВ „ЛьонокВ» , встановлення осіб причетних до відкриття та керування рахунками, отримання доказів вчинення злочину пов'язаного з умисним ухиленням від сплати податків, з метою встановлення документального підтвердження надходження коштів на рахунки та їх вибуття, встановлення та перевірки підстав декларування відповідних обсягів податкового кредиту та податкових зобов'язань від зазначених фінансових операцій, необхідно проведення виїмки даних руху коштів у вигляді роздруківок руху коштів по вказаних рахунках з магнітного носія інформації серверу банку, з посекундною реєстрацією із зазначенням часу (дат, годин, хвилин) проведення платежів, з вхідним та вихідним сальдо, дебетовими та кредитовими оборотами за кожен операційний банківський день, з розшифровкою кореспондентів (назва, код ЄДРПОУ, номер рахунку, назва банку, МФО банку), дати та часу проведення та призначення платежу по рахунку, роздруківок протоколів обліку інформації, в яких відображаються ІР-адреса з якої клієнт користувався Інтернетом і при цьому надсилав до банку платіжні документи, документів юридичних справ пов'язаних з відкриттям рахунків та їх використанням переліченими суб'єктами господарювання.

Зазначені документи зберігаються (перебувають у власності) в АТ „УкрексімбанкВ» у м.Кіровограді, за адресою: м.Кіровоград, вул. Жовтневої Революції, 16, корп. 1, тобто за місцем відкриття та обслуговування вищезазначених розрахункових рахунків перелічених клієнтів банківської установи, відповідно до постанови Правління Національного банку України від 08.12.2004 року №601 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 24.12.2004 року за №1646/10245 «Про затвердження Переліку документів, що утворюються в діяльності Національного банку України та банків України, із зазначенням строків зберігання» та відповідно до постанови Правління Національного банку України від 14.07.2006 року №267 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 03.08.2006 року за №935/12809 «Про затвердження Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці».

Крім того, вищевказані документи містять важливу доказову базу щодо вставлення походження коштів, які надходили на рахунки підприємств та фізичних осіб, щодо встановлення осіб причетних до відкриття та керування рахунками, зняття грошових коштів з рахунків, встановлення осіб причетних до діяльності підприємств, проведення почеркознавчих та економічних експертиз по кримінальному провадженню, отримання додаткових доказів вчинення злочину та є необхідними для забезпечення належного проведення в рамках даного кримінального провадження перевірки діяльності вищенаведених підприємств та осіб. Враховуючи, що документи по обслуговуванню клієнта банківської установи, відповідно до норм Закону України «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000 № 2121-III (зі змінами та доповненнями) становлять банківську таємницю, доступ до яких та їх виїмка іншим способом, відмінним від тимчасового доступу до документів та речей - неможливий, на даний час по кримінальному провадженню виникла необхідність в отриманні дозволу суду на тимчасовий доступ до вищеперелічених документів.

Перевіривши надані матеріали клопотання, заслухавши думку слідчого, jособи, у володінні якої знаходяться речі і документи, та дослідивши докази по даних матеріалах, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей і документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Наведені обставини дають підстави вважати, що вказані вище речі і документи перебувають у володінні АТ „УкрексімбанкВ» у м.Кіровограді, за адресою: м.Кіровоград, вул. Жовтневої Революції, 16, корп. 1; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подано дане клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; відомості, що містяться в цих документах можуть бути використані як докази; довести в інший спосіб обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів неможливо.

Керуючись ст.ст. 159-166 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Надати старшому слідчому з ОВС СВ ДПС у Кіровоградській області ОСОБА_1 тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні АТ „УкрексімбанкВ» у м.Кіровограді, за адресою: м.Кіровоград, вул. Жовтневої Революції, 16, корп. 1, з можливістю їх вилучення, а саме:

1) відомостей про рух коштів з посекундною реєстрацією із зазначенням часу (дат, годин, хвилин, секунд) проведення платежів, розшифровкою кореспондентів, призначення платежу по розрахунковим рахункам наступного клієнта банку, а саме:

- ПП „СпецзовнішкомлектВ» (код ЄДРПОУ 23222306) по рахункам №№2600802551 (українська гривня), НОМЕР_1 (долар США), відкритим в АТ „УкрексімбанкВ» у м.Кіровограді, за адресою: м.Кіровоград, вул. Жовтневої Революції, 16, корп. 1, що являють собою роздруківку з магнітного носія інформації з серверу банку на паперовий носій інформації, завірений належним чином керівником (головним бухгалтером) та відтиском печатки банківської установи за період з 01.05.2012 - 01.11.2012 року (включно);

2) заяв про відкриття (закриття) рахунків, договори розрахунково-касового обслуговування рахунків, корінців повідомлень від платника податків про відкриття рахунку в установі банку, довідок про взяття на облік платника податків, страхового свідоцтва, статутних документів, копій паспортів засновників та директорів підприємства, копій довідок фізичних осіб платників податків, довідки форми 4-ОПП, наказів (розпоряджень) про призначення директорів;

3) роздруківок протоколів обліку інформації, в яких відображаються ІР-адреси з якої вказаний клієнт - ПП „СпецзовнішкомлектВ» користувався Інтернетом і при цьому надсилав до банку платіжні документи;

4) актів інсталяції системи Інтернет-Клієнт-Банк, регенерації ключів, встановлення комунікаційної системи, актів приймання-передачі виконаних робіт, з зазначенням адрес та телефонів за якими встановлено та через які здійснювався зв'язок з сервером банку по вказаних рахунках;

5) довіреності ПП „СпецзовнішкомлектВ» на осіб які мають право отримувати як на паперовому носії так і в електронному виді відомості, інформацію про рух коштів по рахунку, отримувати готівкові кошти, чекові книжки;

6) акт виконаних робіт, яким підтверджено факт встановлення системи Клієнт-Банк та передачі банком електронного шифру (ключа) уповноваженому представнику підприємства, регенерації ключів;

7) карток із зразками підписів та відбитку печатки ПП „СпецзовнішкомлектВ» , що діяли на протязі періоду з моменту відкриття рахунку, а також наявні копії паспортів осіб, яким надано право підпису та розпорядження коштами підприємства;

8) платіжних доручень ПП „СпецзовнішкомлектВ» , в т.ч. на сплату податків, зборів, обов'язкових платежів по рахунку;

9) заяв на видачу готівки ПП „СпецзовнішкомлектВ» ;

10) інформації відносно ПП „СпецзовнішкомлектВ» , яка була зібрана банківською установою при укладанні угод по наданню відповідних послуг та інше (в тому числі відомості про банківських співробітників, які безпосередньо працювали з клієнтом);

11) інформації про організаційно-правову структуру юридичної особи ПП „СпецзовнішкомплектВ» , їх керівників, напрями діяльності, осіб, які правомочні здійснювати правочини від імені керівників підприємств, в тому числі що пов'язано з переміщенням та зняттям грошових коштів по поточних рахунках;

12) заяв на отримання чекових книжок по рахункам ПП „СпецзовнішкомлектВ» ;

13) заяв на встановлення системи „Клієнт-БанкВ» ПП „СпецзовнішкомлектВ» ;

14) договорів про порядок проведення електронних платежів за допомогою системи „Клієнт-БанкВ»

15) актів передачі ключів програмного комплексу „Bank On-LineВ» по рахункам ПП „СпецзовнішкомлектВ» ;

16) чеків на отримання готівкових коштів та платіжних доручень по рахункам ПП „СпецзовнішкомлектВ» ;

17) заяв на отримання кредитів, овердрафтів ПП „СпецзовнішкомлектВ» ;

18) кредитних договорів, договорів овердрафтів ПП „СпецзовнішкомлектВ» ;

19) договорів застави, якими забезпечувалася виплата банку кредитів та відсотків за їх використання, та документів, які підтверджують право заставодавця на внесення в заставу предмету застави;

20) платіжних документів, якими підтверджується перерахування кредиту на рахунки ПП „СпецзовнішкомлектВ» ;

21) інформації щодо звітності банківської установи відносно ПП „СпецзовнішкомлектВ» в тому числі аудиторських та інших перевірок, порядок проведення яких передбачений, чинним законодавством та внутрішніми нормативними документами даної банківської установи

Строк дії ухвали - до 13.02.2013 року.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Н.О.Тищук

Дата ухвалення рішення13.02.2013
Оприлюднено22.01.2014
Номер документу29275362
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —405/1233/13-к

Ухвала від 13.02.2013

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Тищук Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні