Постанова
від 13.02.2013 по справі 359/623/13- к
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

дата документу:

1-кс/359/46/2013

359/623/13-к

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 лютого 2013 року суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області Кабанячий Ю.В.

при секретарі судового засідання Кравцовій А.В.

за участю прокурора Осипчука Є.М.

розглянувши в приміщенні суду у відкритому судовому засіданні скаргу на постанову про відмову в порушенні кримінальної справи за матеріалами перевірки ЖРЗПЗ №9376 від 05.11.2012 р. по заяві Голови Бориспільської районної ради ОСОБА_6, винесену о/у СДСБЕЗ Бориспільського МВГУ МВС України в Київської області ст. лейтенантом міліції Хільченком А.В.

встановив:

В.о. голови ради ОСОБА_7 звернувся до суду із вказаною скаргою та обґрунтовує її тим, що 05.11.2012 року Бориспільська районна рада зі заявою звернулася до Бориспільського МВ (з обслуговування м. Бориспіль та Бориспільського району) ГУ МВС в Київській області, щодо неправомірних дій посадових осіб ТОВ «Іріко» та ТОВ «Марія», які незаконно користуються приміщеннями банно-прального комбінату «Лотос», яке є власністю Територіальної громади сіл Бориспільського району в особі Бориспільської районної ради та має потребу користуватися в повному обсязі майном на яку 12.11.2012 року оперуповноваженим СДСБЕЗ Бориспільського МВ (з обслуговування м. Бориспіль та Бориспільського району) ГУ МВС в Київській області старшим лейтенантом міліції Хільченком А.В. було винесено постанову від 12.11.2012 року про відмову в порушені кримінальної справи за ознаками злочину, передбаченого ст. 190 КК України з якою Бориспільська районна рада не погоджується виходячи з наступного.

Рішенням господарського суду Київської області від 17.09.2010р. у справі №14/033-09 (залишеним без змін ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 27.07.2011р. та постановою Вищого господарського суду України від 05.10.2011р.) позов Бориспільського міжрайонного прокурора Київської області в інтересах держави в особі Бориспільської районної ради Київської області задоволено повністю та: визнано незаконним та скасовано рішення виконавчого комітету Бориспільської міської ради Київської області (ідентифікаційний код 33003375) №276 від 24.03.2009 „Про оформлення права власності ТОВ „Іріко" на цілісний майновий комплекс банно-пральний комбінат „Лотос", що знаходиться за адресою: м. Бориспіль, вул. Київський шлях, 79-А; визнано недійсним договір купівлі-продажу цілісного майнового комплексу банно-пральний комбінат «Лотос» від 24.04.2009р., укладений між товариством з обмеженою відповідальністю «Іріко» (ідентифікаційний код 20581476) та товариством з обмеженою відповідальністю «Марія» (ідентифікаційний код 13728358), який посвідчено приватним нотаріусом Бориспільського міського нотаріального округу Київської області ОСОБА_4 та зареєстрований в реєстрі за №880; визнано право власності за територіальною громадою Бориспільського району Київської області в особі Бориспільської районної ради Київської області (ідентифікаційний код 04054837) на приміщення банно-прального комбінату «Лотос», що знаходиться за адресою: вул. Київський шлях, 79-А, м. Бориспіль, Київська область; витребувано у товариства з обмеженою відповідальністю «Марія» (ідентифікаційний код 13728358) на користь територіальної громади Бориспільського району Київської області в особі Бориспільської районної ради Київської області (ідентифікаційний код 04054837) приміщення банно-прального комбінату «Лотос», що знаходиться за адресою: вул. Київський шлях, 79-А, м.Бориспіль, Київська область.

15.03.2012р. комунальним підприємством «Бориспільське бюро технічної інвентаризації» зареєстровано право комунальної власності за територіальною громадою Бориспільського району Київської області в особі Бориспільської районної ради Київської області на приміщення банно-прального комбінату «Лотос», яке розташоване по вул. Київський шлях, 79-А в м.Борисполі Київської області.

30.03.2012р. комісія райради намагалася провести обстеження та технічну інвентаризацію будівлі колишнього банно-прального комбінату за адресою: вул. Київський шлях, 79-А, м. Бориспіль, Київська область, однак, колишній власник приміщення директор ТОВ «Іріко» ОСОБА_5 відмовила комісії у допуску до приміщення, що унеможливило провести зазначені дії.

З даною постановою не погоджуються, так як оперуповноваженим Хільченком А.В. не було проведено ряд робіт щодо фактичного встановлення осіб, що займають вищезазначені приміщення та на яких підставах вони там перебувають. Не було опитано директорів ТОВ «Іріко», ТОВ «Марія» та інших осіб.

Представник райради Мотрич А.С. дану скаргу підтримав та просив її задовольнити, але в наступне судове засідання не з'явився.

Прокурор вважає постанову про відмову в порушенні кримінальної справи законною і такою, що не підлягає до скасування, оскільки в ході проведеної перевірки встановлено достатньо даних, які вказують на відсутність ознак злочину, передбаченого ст.190 КК України, що підтверджується відмовним матеріалом, дані відносини є цивільно-правові та пов'язані з господарською діяльністю. Тому підстави скасування відсутні.

Суд, вислухавши доводи учасників процесу, перевіривши матеріали перевірки вважає, що у задоволенні скарги слід відмовити з наступних підстав.

Скарга подана в строк передбачений ст.236-1 КПК України.

Відповідно до п.5 Листа Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №1735/0/4-12 від 26.11.2012 р. «Про деякі питання застосування розділу ХІ «Перехідних положень» Кримінального процесуального кодексу України», розгляд даної скарги підлягає за нормами КПК України 1960 р. Таким чином у вимозі про поновлення строку звернення до суду з метою оскарження даної постанови немає необхідності, так як оскаржувана постанова отримана скаржником 04.02.2013 р. Скаргу на дану постанову подано до суду 04.02.2013 р. Таким чином строки звернення до суду відповідно до ст.236-1 КПК України (1960 р.) не порушені.

Дослідивши приводи та підстави для винесення оскаржуваної постанови та матеріали перевірки по даному факту, а також письмові докази в рамках матеріалів перевірки, судом встановлено, що у власністі Територіальної громади сіл Бориспільського району в особі Бориспільської районної ради перебуває цілісний майновий комплекс банно-пральний комбінат „Лотос", що знаходиться за адресою: м. Бориспіль, вул. Київський шлях, 79-А. Даний комплекс перейшов у власність громади відповідно до рішення господарського суду Київської області від 17.09.2010р. у справі №14/033-09 (залишеним без змін ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 27.07.2011р. та постановою Вищого господарського суду України від 05.10.2011р.) позов Бориспільського міжрайонного прокурора Київської області в інтересах держави в особі Бориспільської районної ради Київської області задоволено повністю: визнано незаконним та скасовано рішення виконавчого комітету Бориспільської міської ради Київської області (ідентифікаційний код 33003375) №276 від 24.03.2009 „Про оформлення права власності ТОВ „Іріко" на цілісний майновий комплекс банно-пральний комбінат „Лотос", що знаходиться за адресою: м. Бориспіль, вул. Київський шлях, 79-А; визнано недійсним договір купівлі-продажу цілісного майнового комплексу банно-пральний комбінат «Лотос» від 24.04.2009р., укладений між товариством з обмеженою відповідальністю «Іріко» (ідентифікаційний код 20581476) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Марія» (ідентифікаційний код 13728358), який посвідчено приватним нотаріусом Бориспільського міського нотаріального округу Київської області ОСОБА_4 та зареєстрований в реєстрі за №880; визнано право власності за територіальною громадою Бориспільського району Київської області в особі Бориспільської районної ради Київської області (ідентифікаційний код 04054837) на приміщення банно-прального комбінату «Лотос», що знаходиться за адресою: вул. Київський шлях, 79-А, м. Бориспіль, Київська область; витребувано у Товариства з обмеженою відповідальністю «Марія» (ідентифікаційний код 13728358) на користь територіальної громади Бориспільського району Київської області в особі Бориспільської районної ради Київської області (ідентифікаційний код 04054837) приміщення банно-прального комбінату «Лотос», що знаходиться за адресою: вул. Київський шлях, 79-А, м.Бориспіль, Київська область.

Підставою для звернення скаржника до Бориспільського МВ ГУ МВС України в Київській області послужили дії колишньої власниці приміщення директор ТОВ «Іріко» ОСОБА_5, яка відмовила комісії у допуску до приміщення, що унеможливило провести інвентаризацію.

Зважаючи на приводи та підстави зазначені скаржником, та враховуючи думку прокурора та оперативного працівника, суд вбачає постанову про відмову в порушенні кримінальної справи, яка оскаржується, законною, хоча перевірка проведена неповно. З даних матеріалів перевірки вбачаються правовідносини, які випливають з господарської діяльності суб'єктів господарювання, що призводить до позбавлення права власника Територіальну громаду сіл Бориспільського району в особі Бориспільської районної ради у володінні, користуванні та розпорядженні банно-пральним комбінатом «Лотос».

Згідно ст.94 КПК України справа може бути порушена тільки в тих випадках, коли є достатні дані, які вказують на наявність ознак злочину. Відповідно до ст.99 вказаного Кодексу, при відсутності підстав до порушення кримінальної справи прокурор, слідчий, орган дізнання або суддя своєю постановою відмовляють у порушенні кримінальної справи.

Дані правовідносини вирішуються судом в цивільному, господарському або адміністративному провадженні, в залежності від учасників процесу та позовних вимог чи на стадії виконання рішення суду.

Суд не вбачає в діях посадових осіб ТОВ «Іріко», ТОВ «Марія» та інших осіб складу злочину, передбаченого ст.190 КК України, за відсутності жодної його складової частини.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.22,94,99, 236-1-236-2 КПК України, суд-

постановив:

Скаргу в.о. голови ради ОСОБА_7 на постанову про відмову в порушенні кримінальної справи від 05.11.2012 р. винесену о/у СДСБЕЗ Бориспільського МВГУ МВС України в Київської області ст. лейтенантом міліції Хільченком А.В.- залишити без задоволення.

Постанова судді протягом 7-ми днів з дня її винесення може бути оскаржена до апеляційного суду Київської області шляхом подання апеляції через Бориспільський міськрайонний суд.

Суддя Бориспільського

міськрайонного суду Ю.В.Кабанячий

Дата ухвалення рішення13.02.2013
Оприлюднено07.03.2013
Номер документу29286019
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —359/623/13- к

Постанова від 13.02.2013

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Кабанячий Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні