Постанова
від 05.02.2013 по справі 344/964/13- а
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/964/13- а

Провадження № 2-а/344/279/13

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 лютого 2013 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої - судді Ковалюк І.П.

секретаря Гречун Т.Б.

за участі представників позивача ОСОБА_1, представника позивача ОСОБА_2, представника відповідача Кошика О.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі міського суду справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Департаменту містобудування та архітектури виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради про визнання дій протиправними та зобов'язати вчинити дії, суд -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1. звернувся в суд із адміністративним позовом до департаменту містобудування та архітектури виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради про визнання дій протиправними та зобовязання розглянути питання та видати будівельний паспорт для будівництва індивідуального житлового будівництва на земельній ділянці площею 0, 0237 га, яка знаходиться в АДРЕСА_1.

В судовому засіданні позивач позов підтримав, просить задоволити. Суду пояснив, що він є власником земельної ділянки площею 0, 0237 га, яка знаходиться в АДРЕСА_1 на підставі договору дарування від 25.03.2011року. Однак використати земельну ділянку по призначенню (будівництву будинку) він не може, так як відповідач не надає будівельний паспорт.

Представник відповідача позов не визнав, суду пояснивши, що згідно затвердженого Генерального плану міста Івано-Франківська, земельна ділянка, яка перебуває у власності позивача, відноситься до перспективної території багатоквартирної житлової забудови, а тому індивідуальне будівництво не дозволяється. Просить в позові відмовити.

Заслухавши пояснення сторін та їх представників, дослідивши письмові докази, надані суду в розпорядження, дослідивши таким чином всі обставини справи, суд приходить до переконання про підставність позову та наявність достатніх підстав для його задоволення, виходячи із наступного.

Так, судом встановлено, що позивач, ОСОБА_1 є власником земельної ділянки площею 0, 0237 га, яка знаходиться в АДРЕСА_1 на підставі договору дарування від 25.03.2011року.

19.06.2012 року ОСОБА_1 звернувся із заявою до Департаменту містобудування та архітектури виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради про видачу будівельного паспорту з метою забудови власної земельної ділянки за адресою АДРЕСА_1, яка належить йому на підставі договору дарування земельної ділянки від 25.03.2011р. № 3-520.

21.06.2012року листом № 40430 відповідач повідомив позивача про відмову у наданні будівельного паспорта на будівництво індивідуального житлового будинку тому, що ділянка пропонована під будівництво згідно генерального плану міста розташована на території багатоквартирної житлової забудови.

Відповідно до ст. 316-319 ЦК України, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Власникові належить право володіння, користування та розпорядження своїм майном. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд та вправі вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав. Держава не втручається у здійснення власником права власності.

За правилами ст. 26 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", забудова територій здійснюється шляхом розміщення об'єктів будівництва.

Суб'єкти містобудування зобов'язані додержуватися містобудівних умов та обмежень під час проектування і будівництва об'єктів.

Виконавчий орган сільської, селищної, міської ради вживає заходів щодо організації комплексної забудови територій відповідно до вимог цього Закону.

Право на забудову земельної ділянки реалізується її власником або користувачем за умови використання земельної ділянки відповідно до вимог містобудівної документації.

Проектування та будівництво об'єктів здійснюється власниками або користувачами земельних ділянок у такому порядку: 1) отримання замовником або проектувальником вихідних даних; 2) розроблення проектної документації та проведення у випадках, передбачених статтею 31 цього Закону, її експертизи; 3) затвердження проектної документації; 4) виконання підготовчих та будівельних робіт; 5) прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів; 6) реєстрація права власності на об'єкт містобудування.

Відповідно до ст. 27 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", забудова присадибних, дачних і садових земельних ділянок може здійснюватись на підставі будівельного паспорту.

Будівельний паспорт визначає комплекс містобудівних та архітектурних вимог до розміщення і будівництва індивідуального (садибного) житлового будинку, садового, дачного будинку не вище двох поверхів (без урахування мансардного поверху) з площею до 300 квадратних метрів, господарських будівель і споруд, гаражів, елементів благоустрою та озеленення земельної ділянки.

Будівельний паспорт складається з текстових та графічних матеріалів.

За наявності плану зонування території розроблення будівельного паспорта здійснюється на його підставі.

Проектування на підставі будівельного паспорта здійснюється без отримання містобудівних умов та обмежень. Для об'єктів, зазначених у частині першій цієї статті, розроблення проекту будівництва здійснюється виключно за бажанням замовника.

Надання будівельного паспорта здійснюється спеціально уповноваженим органом містобудування та архітектури на безоплатній основі протягом десяти робочих днів з дня надходження відповідної заяви та пакета документів, перелік яких визначається центральним органом виконавчої влади з питань будівництва, містобудування та архітектури.

Згідно наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №103 від 05.07.2011р. "Порядок видачі будівельного паспорту забудови земельної ділянки", забудовник, для отримання будівельного паспорту, звертається до відповідного спеціального уповноваженого органу містобудування і архітектури з письмовою заявою щодо намірів забудови земельної ділянки. Органи містобудування та архітектури визначають відповідність намірів забудови земельної ділянки чинній містобудівній документації у частині функціонального, цільового, будівельного та ландшафтного використання земельної ділянки.

На виконання вимог вказаного Закону, наказом Мінрегіонбуду від 05.07.2011 року №103 затверджено "Порядок видачі будівельного паспорту забудови земельної ділянки", яким, зокрема, визначено додатки до заяви. До заяви замовником повинні додаватися:

- засвідчена в установленому порядку копія документа, що засвідчує право власності або користування земельною ділянкою;

- засвідчена в установленому порядку згода співвласника земельної ділянки (житлового будинку) на забудову зазначеної земельної ділянки;

- ескіз намірів забудови (місце розташування будівель та споруд на земельній ділянці, фасади, максимальні відмітки висотності, відстані від сусідніх земельних ділянок);

проект будівництва (за наявності).

Як вбачається із робочих креслень, загальна площа індивідуального житлового будинку ОСОБА_1 (проекту) становить 145,85 кв.м.

Відмова відповідача у видачі будівельного паспорту порушує та обмежує права власника ОСОБА_1 на користування, володіння та розпорядження своїм майном - земельною ділянкою.

Згідно ст. 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього кодексу.

Суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконання, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному і об'єктивному дослідженні (стаття 86 КАС України).

Відповідно до ст. 159 КАС України, судове рішення повинно бути законним і обґрунтованим. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Виходячи із наведеного та враховуючи те, що позивач надав достатньо доказів на обґрунтування своїх позовних вимог, суд вважає позов підставним та таким, що підлягає до задоволення.

На підставі наведеного, ст.27 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" від 17.02.2011року № 3038-МІ, наказу Мінстерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05.07.2011року №103, керуючись ст.ст. 1,18, 71, 159, 161, 162, КАС України суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Позов ОСОБА_1 до Департаменту містобудування та архітектури виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради про визнання дій протиправними та зобов'язати вчинити дії - задоволити.

Визнати протиправною і скасувати відмову Департаменту містобудування та архітектури виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, викладену в листі від 21.06.2012р. №40430 щодо видачі ОСОБА_1 будівельного паспорту на будівництво індивідуального житлового будинку, на земельній ділянці площею 0,0237 га., яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, кадастровий номер 2610100000:01:008:0072:3:003, і належить йому на підставі договору дарування земельної ділянки від 25.03.2011р. № 3-520.

Зобов'язати Департамент містобудування та архітектури виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради розглянути питання щодо видачі ОСОБА_1 будівельного паспорту на будівництво індивідуального житлового будинку, на земельній ділянці площею 0,0237 га., яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, кадастровий номер 2610100000:01:008:0072:3:003, і належить йому на підставі договору дарування земельної ділянки від 25.03.2011р. №3-520.

Зобов'язати Департамент містобудування та архітектури виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради видати ОСОБА_1 будівельний паспорт для будівництва індивідуального житлового будинку на земельній ділянці площею 0,0237 га., яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, кадастровий номер 2610100000:01:008:0072:3:003, і належить йому на підставі договору дарування земельної ділянки від 25.03.2011р. № 3-520.

Постанова може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський міський суд протягом десяти днів з дня її проголошення, в порядку і строки, визначені статтею 186 КАС України.

Суддя Ковалюк І.П.

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення05.02.2013
Оприлюднено15.02.2013
Номер документу29291683
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —344/964/13- а

Постанова від 05.02.2013

Адміністративне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Ковалюк І. П.

Постанова від 05.02.2013

Адміністративне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Ковалюк І. П.

Ухвала від 24.01.2013

Адміністративне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Ковалюк І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні