Постанова
від 28.11.2006 по справі 2/336-ап-06
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/336-АП-06

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Горького, 18


П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

28.11.2006                                                           Справа № 2/336-АП-06

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Скобєлкіна С.В. при секретарі Лисенко Н.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу              

за позовом Прокурора Голопристанського району Херсонської області в інтересах держави в особі  Голопристанського районного центру зайнятості, м.Гола пристань Херсонської області

до Радгосп-робкоопу "Круглоозерський", с.Круглоозерка Голопристанського району Херсонської області   

про  стягнення 370,30 грн.

за участю представників сторін:  

за участю прокурора - Павленко І.В.

від позивача:  Куликовська А.В., дов. у справі

від відповідача:  не прибув

в с т а н о в и в:

Прокурор Голопристанського  району Херсонської області  звернувся до суду в інтересах держави в особі Голопристанського районного центру зайнятості до радгоспу-робкоопу "Круглоозерський" про стягнення 370,30 грн. заборгованості - пені нарахованої при проведенні планової перевірки за несплату страхових внесків у 2003-2005 роках.

У судовому засіданні позовні вимоги прокурором та представником Голопристанського районного центру зайнятості підтримані у повному обсязі, з посиланням на надані докази та матеріали справи.

Відповідач або його представник до суду не прибули, про причини свого неприбуття суд не повідомили, будь-яких заяв або клопотань по цьому питанню не надали.

Радгосп-робкооп "Круглоозерський" отримав позовну заяву та ухвалу  суду про порушення справи, про що свідчать дані канцелярії суду про відправлення кореспонденції 09.11.2006 року за вих.№ 26104, поштовим повідомленням № 1332540 від 15.11.2006 року про вручення відділенням зв'язку рекомендованого поштового відправлення відповідачу.

Відповідач до суду не прибув, своїми правами не скористався, участі у розгляді справи не прийняв.

У відповідності до положень ст.128 ч.2 КАС України за таких обставин суд розглядає справи у відсутності відповідача, який без поважних причин не прибув у судове засідання.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши позивача і прокурора, дослідивши докази, суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню у повному обсязі виходячи з наступного.

Як встановлено судом та вбачається  з матеріалів справи, відповідно до ст.121 Конституції України на прокуратуру покладено представництво інтересів держави в судах.

Згідно рішення Конституційного суду України від 08.04.1999 року прокурор самостійно визначає і обґрунтовує в позовній заяві в чому полягає порушення інтересів держави чи в чому існує загроза інтересам держави. Тобто прокуратура набула права визначати наявність інтересів держави у конкретних спірних правовідносинах, які підлягають захисту та вирішенню у судовому порядку.

Відповідно до ст.12 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" Голопристанський районний центр зайнятості є робочим органом виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, на який державою покладено зобов'язання здійснення контролю з виконанням законодавства у цій сфері. Його діяльність регламентується  Положенням про Голопристанський районний центр зайнятості, затвердженим директором обласного центру 17 лютого 2002 року. Враховуючи соціальну  значущість функцій даного Фонду, невиконання підприємствами, установами, організаціями вимог чинного законодавства про зайнятість населення ставить під загрозу виконання Державної програми зайнятості, що в свою чергу негативно  впливає на виконання державою своїх функцій та зобов'язань перед громадянами,  визначених чинним законодавством.

Відповідно до ст.35, 38 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне   страхування   на   випадок   безробіття"   у   разі   несвоєчасної   сплати  страхових   внесків   або   неповної  їх   сплати   страхувальники   сплачують суму донарахованих страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню, які стягуються в доход Фонду із страхувальника у безспірному порядку. Строк давності у разі стягнення страхових внесків, пені, та фінансових санкцій, передбачених цією статтею, не застосовується.

Згідно розділу 7 Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття контроль за правильним  нарахуванням, своєчасним і повним перерахуванням та надходженням страхових внесків здійснюється центрами зайнятості шляхом проведення планових перевірок.

За результатами перевірки складається акт. В акті зазначається: за який період проведено перевірку, які виявлено порушення при нарахуванні і сплаті  страхових внесків.

Таку перевірку проведено у Радгоспі-робкоопі "Круглоозерський"  24 лютого 2006 року, акт № 14. За несплату страхових внесків з 01.01.2003 року по 31.12.2005 року за наслідками перевірки нараховано пеню у сумі 370,30 грн., яку пропонувалося сплатити у 10 денний термін. Дане зобов'язання станом на 01 листопада 2006 року не виконане.

У відповідності до положень ст.ст.20, 173, 230 ГК України господарські зобов'язання повинні виконуватись належним чином, а порушені права підлягають судовому захисту.

З урахуванням досліджених обставин справи суд вважає позовні вимоги законними та обґрунтованими, а тому такими, що підлягають задоволенню.

Судові витрати по справі суд стягує з відповідача, оскільки з вини останнього спір доведено до судового розгляду.

На підставі викладеного, вищезазначених правових норм та керуючись ст.ст.158-167 КАС України, суд -

постановив:

1. Адміністративний  позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з радгоспу-робкоопу "Круглоозерський", 75654 Херсонська область, Голопристанський район, с.Круглоозерка, вул.Леніна, 48, код ЄДРПОУ 01769955, р/р.26004304225 у Голопристанському відділенні Ощадного банку України, МФО 342133 на користь Голопристанського районного центру зайнятості, 75600 Херсонська область. м.Гола Пристань, вул.1 Травня, 67 код ЄДРПОУ 22737830, р/р. для сплати пені 37174305900133 Банк УДК в м.Херсон, МФО 852010 - 370,30 грн. (триста сімдесят гривень 30 коп.) пені нарахованої за несплату страхових внесків з 01.01.2003 року до 31.12.2005 року.

3.Роз"яснити сторонам, що дана постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не буде подано. Якщо буде подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не буде подана у строк, встановлений цим Кодексом, постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи. Заява про апеляційне оскарження постанови суду подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі   складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя                                                                  С.В.Скобєлкін

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення28.11.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу293055
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/336-ап-06

Постанова від 28.11.2006

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Скобєлкін С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні