Постанова
від 11.02.2013 по справі 808/710/13-а
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 лютого 2013 року , о 10-55 годині, Справа № 808/710/13-а м.Запоріжжя Запорізький окружний адміністративний суд у складі: головуючого-судді Матяш О.В., розглянувши у порядку письмового провадження в м. Запоріжжя справу за адміністративним позовом управління Пенсійного фонду України в Заводському районі м. Запоріжжя до ПрАТ «Хлібрембудмонтаж» про відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій,

ВСТАНОВИВ:

позивач звернувся до суду із вказаним позовом та обґрунтовує свої вимоги тим, що у них на обліку знаходиться ПрАТ «Хлібрембудмонтаж», яке зобов'язане відшкодовувати органам ПФУ фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п. «б» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» №1788-XII від 05.11.1991 (далі - Закон №1788-XII).

Згідно з розрахунками по відшкодуванню цих витрат, УПФУ в Заводському районі м. Запоріжжя було нараховано відповідачу до сплати 2040,56 гривень з вересня по грудень 2012 року.

У зв'язку з тим, що нарахована сума сплачена не була, представник позивача просить задовольнити позов й стягнути з відповідача вказану заборгованість, розглянувши справу без їх участі.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився з неповажної причини, про час та місце слухання справи був повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

Згідно із ч.6 ст.128 КАС України, «якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.»

Згідно із ст.41 КАС України, «якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється».

У зв'язку із вищенаведеним суд розглянув справу в порядку письмового провадження.

Дослідивши наявні у справі докази, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з огляду на таке.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 працював на ПрАТ «Хлібрембудмонтаж» та був зайнятий повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, а тому має право на призначення пенсії на пільгових умовах.

Стаж роботи ОСОБА_1 на ПрАТ «Хлібрембудмонтаж» становить 3 роки 1,15 місяця, тому частка плати даного підприємства становить 25%. Загальна сума плати становить 8162,16 гривні за період з вересня по грудень 2012 року, відповідно, сума плати ПрАТ «Хлібрембудмонтаж» Пенсійному фонду України становить 2040,56 гривень.

Судом також встановлено, що пенсіонеру ПрАТ «Хлібрембудмонтаж» ОСОБА_1 призначено та виплачується пенсія за віком на пільгових умовах, відповідно до п. «б» ст. 13 Закону № 1788-XII. Згідно з розрахунком фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, заборгованість відповідача по відшкодуванню цих витрат з з вересня по грудень 2012 року становить 2040,56 гривень.

У зв'язку з цим відповідач за рахунок власних коштів повинен покривати фактичні витрати на виплату і доставку пільгової пенсії своєму працівнику.

Як визначено в п. «б» ст.13 Закону №1788-XII, «на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи:.. працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах; жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи з шкідливими і важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченого статтею 12 цього Закону, на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи чоловікам і за кожні 2 роки такої роботи - жінкам.»

Відповідно до п. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058-VI від 09.07.2003 (далі - Закон № 1058-VI), «пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.»

Відповідно до пп. 6.1 п. 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками і застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за №64/8663, «відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч. 2 «Прикінцевих положень» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в таких розмірах: для платників, зазначених у пп. 2.1.1 п. 2.1 цієї Інструкції (крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого ч. 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.»

Згідно з пп.пп. 6.4, 6.8 зазначеного пункту, «розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 «Прикінцевих положень» Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах."

Крім того, як вбачається з матеріалів справи, позивачем направлено відповідачу копії виплатних відомостей по пенсіонеру, зазначеному у позові.

Отже, якщо вищевказаному пенсіонеру призначено пенсію за п. «б» ст.13 Закону №1788-XII, то фактичні витрати на виплату і доставку пенсії за віком на пільгових умовах покриваються підприємством, робота на якому дає право на пільгову пенсію, - ПрАТ «Хлібрембудмонтаж».

Оскільки відповідачем до цього часу заявлену суму заборгованості по відшкодуванню вказаних витрат не сплачено, позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.128,158,160-163,167 КАС України, ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», ст.ст. 1, 2 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування», суд

ПОСТАНОВИВ:

позов задовольнити.

Стягнути з ПрАТ «Хлібрембудмонтаж» (69000, м. Запоріжжя, вул. Готвальда, буд. 2, код ЄДРПОУ 05379470) на користь УПФУ в Заводському районі м. Запоріжжя заборгованість з фактичних витрат на виплату та доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах, пенсіонеру ОСОБА_1 за вересень-грудень 2012 року у розмірі 2040 (двох тисяч сорока) гривень 56 копійок на р/р 25603301001077, МФО 313957, банк: запорізьке обласне управління «Державний ощадний банк України».

Постанова може бути оскаржена у Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд через Запорізький окружний адміністративний суд у десятиденний строк з дня отримання постанови шляхом подання апеляційної скарги. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, що її подає, до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо її не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Копію постанови направити сторонам.

Суддя О.В. Матяш

Дата ухвалення рішення11.02.2013
Оприлюднено15.02.2013
Номер документу29316203
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/710/13-а

Постанова від 11.02.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Матяш Ольга Віталіївна

Ухвала від 25.01.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Матяш Ольга Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні