Постанова
від 14.02.2013 по справі 915/141/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"14" лютого 2013 р.Справа № 915/141/13-г м. Миколаїв

Заявник (боржник): Товариство з обмеженою відповідальністю «Кварц-Електронік» (код ЄДРПОУ 20870329, 54010, м. Миколаїв, вул. Морехідна, 2-а, поштова адреса: 54056, м. Миколаїв, а/с 14).

Державний реєстратор: Виконавчий комітет Миколаївської міської ради, 54027, м. Миколаїв, вул. Адміральська, 20.

Головне управління юстиції у Миколаївській області, 54020 , м. Миколаїв, вул. 8-Березня, 107.

Суддя Давченко Т.М.

при секретарі Карманчук І.П.

за участю представника (заявника) боржника - голови ліквідаційної комісії Пономаренко В.Ю.

Суть спору: про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю «Кварц-Електронік» банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

встановив:

Голова ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю «Кварц-Електронік» звернувся до суду із заявою про порушення справи про банкрутство на підставі ст. 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Заяву мотивовано неможливістю задовольнити кредиторські вимоги.

В судовому засіданні заявник просить суд визнати Товариство з обмеженою відповідальністю «Кварц-Електронік» банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру та призначити ліквідатором Пономаренко Валентину Юріївну - голову ліквідаційної комісії.

Вивчивши матеріали справи, заслухавши пояснення учасника процесу, суд дійшов висновку про задоволення заяви боржника, визнання Товариства з обмеженою відповідальністю «Кварц-Електронік» банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.1 п. 1 1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в редакції від 22.12.2011р., положення цього Закону застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження в яких порушено після набрання чинності цим Законом.

Положення цього Закону, що регулюють продаж майна в провадженні у справі про банкрутство, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом.

Положення цього Закону, що регулюють ліквідаційну процедуру, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом, якщо на момент набрання ним чинності господарським судом не було прийнято постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури».

Приймаючи рішення щодо визнання боржника банкрутом, судом застосовані норми Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в редакції від 30 червня 1999 року, оскільки провадження у даній справі порушено 17.01.2013р., тобто до набрання чинності новою редакцією Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Разом з тим, ліквідаційна процедура має здійснюватися відповідно до норм Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» зі змінами та доповненнями станом на 06.12.2012р..

Згідно частини 2 статті 4 1 ГПК України, провадження у справах про банкрутство здійснюється у порядку, передбаченому цим кодексом з врахуванням вимог Закону України про банкрутство, норми якого, як спеціальні норми права, превалюють у застосуванні над загальними нормами ГПК України.

Згідно ст. 5 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», якою встановлені особливості застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником, якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом.

У разі виявлення обставин, зазначених у абзаці першому цієї частини, після прийняття рішення про ліквідацію до створення ліквідаційної комісії (призначення ліквідатора) заява про порушення справи про банкрутство подається власником майна боржника (уповноваженою ним особою).

Необхідною передумовою для звернення з такою заявою є дотримання ліквідатором (ліквідаційною комісією) вимог цивільного та господарського законодавства щодо добровільної ліквідації юридичної особи, зокрема: оцінка вартості наявного майна боржника, публікація оголошення, згідно з вимогами ст. 105 ЦК України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості, повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства та складання проміжного ліквідаційного балансу.

Відповідно до вимог ч.4 ст.105 ЦК України, комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи.

У зв'язку з чим органи державної податкової служби після публікації оголошення та отримання повідомлення про ліквідацію підприємства повинні здійснити позапланову перевірку суб'єкта господарювання в двомісячний термін (ч. 4 ст. 105 Цивільного кодексу України).

Товариство з обмеженою відповідальністю «Кварц-Електронік» зареєстровано як суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа виконкомом Миколаївської міської ради 05.11.1993р.

Відповідно до п. 6.1 та п. 6.3 Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю «Кварц-Електронік» ліквідація товариства здійснюється за рішенням загальних зборів учасників а також за рішенням суду - у випадках, встановлених законом.

14.09.2012р. учасниками Товариства з обмеженою відповідальністю «Кварц-Електронік» прийнято рішення про припинення діяльності підприємства у зв'язку із ліквідацією, призначено ліквідаційну комісію у складі голови ліквідаційної комісії - Пономаренко В.Ю. та члену комісії - Островської М.О.

У відповідності до п.1 ст.105 Цивільного кодексу України учасники юридичної особи, що прийняли рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані протягом трьох робочих днів письмово повідомити про це орган, що здійснює державну реєстрацію, який вносить до єдиного державного реєстру відомості про те, що юридична особа перебуває у процесі припинення.

Згідно із ст.18 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» якщо відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, не були до нього внесені, вони не можуть бути використані в суді в спорі з третьою особою.

Статтею 34 цього Закону встановлена необхідність внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про рішення щодо припинення юридичної особи та порядок внесення такого запису.

Державним реєстратором 14.09.2012р. внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо припинення юридичної особи - боржника.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідне оголошення про ліквідацію Товариства з обмеженою відповідальністю «Кварц-Електронік» опубліковано в офіційному спеціалізованому друкованому засобі масової інформації «Бюлетень державної реєстрації» Державного комітету України з питань регуляторної політики і підприємництва № 225 (25) від 18.09.2012р.

Постанова господарського суду про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури є, за своєю правовою природою, судовим рішенням, яке повинно прийматись у цілковитій відповідності з нормами матеріального і процесуального права та фактичними обставинами справи, з достовірністю встановленими господарським судом, тобто з'ясованими шляхом дослідження та оцінки судом належних і допустимих доказів у конкретній справі (постанова Пленуму Вищого господарського суду України від 23.03.2012 р. № 6).

У відповідності до ч. 1 ст. 22 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців» інформація про проведення державної реєстрації про прийняття засновниками (учасниками) або уповноваженим ними органом рішення щодо припинення юридичної особи підлягає обов'язковому опублікуванню в спеціалізованому друкованому засобі масової інформації.

Згідно до ст. 1 цього Закону спеціалізований друкований засіб масової інформації - видання спеціально уповноваженого органу з питань державної реєстрації, в якому відповідно до цього Закону публікуються відомості з Єдиного державного реєстру.

Частиною 1 ст. 7 згаданого Закону спеціально уповноваженим органом з питань державної реєстрації визначений центральний орган виконавчої влади, який забезпечує реалізацію державної політики у сфері підприємництва.

Таким органом визначений Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва (п. 1 Положення про Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2007 р. № 667).

Листом від 10.10.2007 р. № 7687 Держкомпідприємництво повідомило, що спеціалізованим друкованим засобом масової інформації є «Бюлетень державної реєстрації».

На забезпечення майнових прав кредиторів, 29.09.2012р. в офіційному друкованому засобі масової інформації «Голос України» № 183 (5433) за заявою боржника було надруковано оголошення про ліквідацію Товариства з обмеженою відповідальністю «Кварц-Електронік» з інформацією про прийняття вимог кредиторів протягом двох місяців.

Таким чином, суд визнає належним виконання ліквідатором боржника вимог ст. 105 Цивільного кодексу України та ст.60 Господарського кодексу України щодо вжиття необхідних заходів виявлення кредиторів.

Листом від 17.09.2012р. голова ліквідаційної комісії повідомив ДПІ у Заводському районі м. Миколаєва про прийняття рішення про ліквідацію Товариства з обмеженою відповідальністю «Кварц-Електронік» та надано заяву Форми № 8-ОПП про припинення платника податків.

У встановлений законодавством строк для заявлення вимог кредиторів до боржника звернулася Державна податкова інспекція у Заводському районі м. Миколаєва з кредиторськими вимогами у загальній сумі 383 349 грн. 23 коп.

Грошові вимоги кредитора ліквідаційною комісією визнані в повному обсязі.

Оцінка майна товариства не проводилась в зв`язку з його відсутністю, про що свідчить інвентаризаційний опис від 14.09.2012р.

Проміжний ліквідаційний баланс Товариства з обмеженою відповідальністю «Кварц-Електронік» станом на 25.12.2012р. затверджено загальними зборами учасників боржника (рішення засновників 03.01.2013р.).

14.01.2013р. боржником на адресу Державної податкової інспекції у Заводському районі м. Миколаєва направлено для узгодження проміжний ліквідаційний баланс боржника.

Дебіторська заборгованість, за рахунок якої можливо здійснити погашення зобов`язань перед кредитором, в проміжному ліквідаційному балансі не обліковується.

Боржник не має заборгованості по відшкодуванню шкоди, заподіяної життю та здоров'ю громадян, вихідної допомоги працівникам боржника, виплаті авторської винагороди.

Проміжний ліквідаційний баланс боржника свідчить про відсутність у боржника оборотних та необоротних активів для задоволення вимог кредитора.

Таким чином, фінансовий стан боржника характеризується стійкою неплатоспроможністю, проведення процедури санації не доцільне, підприємство на даний час підприємницької діяльності не здійснює, погашення заборгованості перед кредитором в повному обсязі не можливе.

В зв'язку з неможливістю погасити кредиторську заборгованість, ліквідаційна комісія 03.01.2013р. прийняла рішення про звернення до господарського суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Кварц-Електронік».

Відповідно до ч. 1 ст. 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутися в господарський суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Заявник просить призначити ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю «Кварц-Електронік» голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) Пономаренко В.Ю.

Господарський суд погоджується з цією кандидатурою, оскільки, відповідно до ч. 2 ст. 51 «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності в нього ліцензії.

Керуючись ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції від 30 червня 1999 року, ч.1 п. 1 1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в редакції Закону від 22.12.2011р. зі змінами та доповненнями станом на 06.12.2012р., господарський суд -

П О С Т А Н О В И В:

1. Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю «Кварц-Електронік» (код ЄДРПОУ 20870329, 54010, м. Миколаїв, вул. Морехідна, 2-а) - банкрутом.

2. Відкрити ліквідаційну процедуру.

3. Призначити ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю «Кварц-Електронік» голову ліквідаційної комісії Пономаренко Валентину Юріївну.

4. Зобов'язати ліквідатора здійснити офіційне оприлюднення повідомлення про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю «Кварц-Електронік» банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури в офіційних друкованих органах (газетах «Голос України» або «Урядовий кур'єр»). Оголошення має містити повне найменування банкрута, його поштову адресу, банківські реквізити, найменування та адресу господарського суду, номер справи, відомості про ліквідатора, граничний строк подання заяв конкурсних кредиторів з вимогами до боржника. Докази опублікування оголошення надати суду.

9. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття.

10. Копію постанови надіслати на адресу: банкрута, ліквідатора, державного реєстратора, Головного управління юстиції у Миколаївській області, Заводського ВДВС Миколаївського міського управління юстиції (54029 м. Миколаїв, вул. Робоча 1) та Державної податкової інспекції у Заводському районі м. Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби (54029, м. Миколаїв, вул. Галини Петрової, 2-А).

СуддяТ.М.Давченко

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення14.02.2013
Оприлюднено18.02.2013
Номер документу29371806
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/141/13-г

Ухвала від 18.10.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 24.09.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 17.09.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 17.09.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 17.09.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 04.07.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 01.07.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 30.05.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 08.04.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Постанова від 14.02.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні