Рішення
від 21.11.2006 по справі 12/390пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

12/390пн

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

21.11.06 р.                                                                               Справа № 12/390пн                               

Господарський суд Донецької області у складі судді Склярук О.І.

при секретарі судового засідання Здоренко В.В.

за участю представників сторін

від позивача – Богданов Г.Г.

від першого відповідача – Козлова Ю.Ю.

від другого відповідача – не з'явився

розглянув у відкритому судовому засіданні справу за позовом

Донецького спеціалізованого управління – дочірнє  підприємство  колективного спеціалізованого підприємства по ремонту металургійних печей та устаткування «Донбассдомнаремонт»

до - Колективного спеціалізованого підприємства по ремонту металургійних печей та устаткування  «Донбасдомнаремонт»

-          Комунального підприємства Бюро технічної інвентаризації

про визнання права власності

ВСТАНОВИВ

   Донецьке спеціалізоване управління – дочірнє підприємство  колективного спеціалізованого підприємства по ремонту металургійних печей та устаткування «Донбассдомнаремонт» звернулося до господарського суду з позовною заявою до Колективного спеціалізованого підприємства по ремонту металургійних печей та обладнання «Донбасдомнаремонт»,   Комунального підприємства Бюро технічної інвентаризації  про визнання права власності на будівлю АБК

( адміністративно-побутовий корпус) , який знаходиться за адресою:  м.Донецьк вул.Артема,1б, інв № 493 та будівлю гуртожитка за адресою м.Донецьк вул.Вільнюсска, 6а,  інв № 4401

 В обгрунтування своїх позовних вимог позивач посилається на положення статуту  та інші документи, які підтверджують його право власності.

  Перший відповідач позовні вимоги визнав повністю.

  Другий відповідач звернувся до суду з клопотанням про відкладання розгляду справи та у відзиві на позов вважає себе не належним відповідачем, в позові просить відмовити.

   Позивач, ознайомившись з відзивом на позов другого відповідача звернувся до суду з клопотанням про виключення Комунального підприємства Бюро технічної інвентаризації зі складу відповідачей.

  Перший відповідач проти задоволення клопотання не заперечував, посилаючись,  що вказані стосунки зачіпають саме його інтереси.

   Клопотання позивача щодо виключення другого відповідача зі складу відповідачів задоволено.

   У зв'язку з чим клопотання другого відповідача щодо відкладання розгляду справи суд не задовольняє.

    Дослідивши обставини справи, вислухав пояснення  представників сторін господарський суд встановив

    17.12.1992 року між Донецьким регіональним відділенням ФДМУ та організацією орендарів спеціалізованого тресту по ремонту металургійних печей та устаткування Донбасдомноремонт підписано договір оренди з правом викупу цілісного майнового комплексу треста «Донбассдомнаремонт».

    30.11.1993 року підписано договір купівлі-продажу державного майна орендного підприємства спеціалізованого треста по ремонту металургійних печей та устаткування «Донбасдомнаремонт».

   20.01.1994 року підписується акт прийома-передачі, яким сторони підтвердили оплату  за вищевказаним договором та  передачу комплексу.               

   Згідно плану приватизації державного майна орендного підприємства спеціалізованого треста по ремонту металургійних печей та обладнання «Донбассдомнаремонт» , затвердженого Донецьким регіональним відділенням ФДМУ 25.11.1993 року, до переліку майна яке передається у власність організації орендарів безкоштовно,  увійшла і будівля гуртожитку, який розташований за адресою:  м.Донецьк,  вул, Вільнюсска,6а.

    29.11.1999 року підписується акт прийомки-передачі об'єктів основних засобів на баланс Донецького СУ КСП «Донбассдомнаремонт» , згідно якого на підставі наказу КСП «Донбасдомнаремонт» за № 71 від 26.11.1999 року передано на баланс Донецького СУ будівля АБК  за інв № 493

    10.03.2000 р. підписується акт прийомки-передачі, згідно якого передається майно на баланс Донецького СУ , зокрема гуртожиток  1967 року побудування ( інв № 4401)          

   Відповідно до  п.1.1. Статуту  позивача – Донецьке спеціалізоване управління – дочірнє підприємство колективного спеціалізованого підприємства по ремонту металургійних печей та устаткування «Донбасдомнаремонт» створено на базі колишнього структурного підрозділу КСП – Донецького СУ.

  Засновниками Донецького СУ «Донбассдомнаремонт» як дочірнього підприємства со  статусом юридичної особи на підставі частини 2 ст.5 Закону України «Про підприємства» є КСП «Донбасдомнаремонт» ( протокол конференції КСП № 3 від 27.05.1999 року, протокол № 2 від 23.11.1999 року, наказ по КСП № 77 від 10.12.1999 р)

  Відповідно до п.4.2. статуту позивача, він є власником будівель, споруд, машин, обладнання, транспортних засобів, об'єктів соціально-культурного та житлового призначення, виготовленої продукції та іншого майна, яке обліковується у нього на балансі.    

  Позивач просить суд визнати за ним право власності на  на будівлю АБК

( адміністративно-побутовий корпус) , який знаходиться за адресою:  м.Донецьк вул.Артема,1б, інв № 493 та будівлю гуртожитку за адресою м.Донецьк вул.Вільнюсска, 6а інв № 4401

  При розгляді справи суд виходить з наступного .

  Закон України «Про власність», зокрема  стаття 21, встановлює, що      право колективної власності виникає на підставі: добровільного об'єднання майна громадян і юридичних осіб для створення кооперативів, акціонерних товариств, інших господарських товариств і об'єднань; передачі державних підприємств в оренду; викупу колективами трудящих державного майна; перетворення державних підприємств в акціонерні та інші товариства; безоплатної передачі майна державного підприємства у власність трудового колективу, державних субсидій; пожертвувань організацій і громадян, інших цивільно-правових угод.

      Стаття 10 Закону України «Про підприємства в Україні» встановлювала, що   майно підприємства становлять основні фонди та оборотні кошти, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі підприємства.

    Частина 2 цієї статті передбачала, що майно підприємства відповідно до законів України, статуту підприємства та укладених угод належить йому на праві власності, повного господарського відання або оперативного управління.

    Частиною 4 вказаної статті визначено джерела формування майна підприємства , а саме:

- грошові та матеріальні внески засновників;

- доходи, одержані від реалізації продукції, а також від інших видів господарської діяльності;

-  доходи від цінних паперів;

-  кредити банків та інших кредиторів;

-  капітальні вкладення і дотації з бюджетів;

-  надходження від роздержавлення і приватизації власності;

-  придбання майна іншого підприємства, організації;

-  безоплатні або благодійні внески, пожертвування організацій, підприємств і громадян;

-  інші джерела, не заборонені законодавчими актами України.

   Згідно частини 5 ст.10 Закону України «Про підприємства в Україні» підприємство, якщо інше не передбачено чинним законодавством та його статутом, має право продавати і передавати іншим підприємствам, організаціям та установам, обмінювати, здавати в оренду, надавати безоплатно в тимчасове користування або в позику належні йому будинки, споруди, устаткування, транспортні засоби, інвентар, сировину та інші матеріальні цінності, а також списувати їх з балансу.

   З матеріалів справи вбачається, що спірне майно передане від відповідача позивачу  за актами прийома- передачі від10.03.2000р. та 29.11.1999 року. і на час розгляду справи обліковується  на балансі саме позивача.

  Згідно ст.49 Закону України «Про власність» володіння майном вважається правомірним доки інше не буде встановлено судом.

 Враховуючи вищевикладене, позовні  вимоги позивача є такими, що підлягають задоволенню.

  На підставі ст. 10 Закону України «Про підприємства в Україні», ст. 21 Закону України «Про власність» та керуючись ст.ст. 33,43,49,82-85 ГПК України, господарський суд

                                          ВИРІШИВ

  Позов задовольнити

  Визнати за Донецьким спеціалізованим управлінням – дочірнє підприємство  колективного спеціалізованого підприємства по ремонту металургійних печей та устаткування «Донбассдомнаремонт» ( м.Донецьк вул.Артема, 1б, ЗКПО 00192235)  право власності на  будівлю АБК ( адміністративно-побутовий корпус) , який знаходиться за адресою:  м.Донецьк вул.Артема,1б, (інв № 493) та будівлю гуртожитка за адресою м.Донецьк,  вул.Вільнюсска, 6а  (інв № 4401)

   Виключити зі складу відповідачів Комунальне  підприємство Бюро технічної інвентаризації

          

Суддя                                                                         Склярук О.І.                               

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення21.11.2006
Оприлюднено22.08.2007
Номер документу293816
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/390пн

Рішення від 21.11.2006

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 15.11.2006

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні