Рішення
від 13.02.2013 по справі 914/2/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.02.13 Справа№ 914/2/13

за позовом: Комунального підприємства «Дрогобичтеплоенерго» Дрогобицької міської ради, м.Дрогобич

до відповідача: Комунального підприємства «Дрогобицька лазня», м.Дрогобич

про: стягнення 402911,54грн.

Суддя Щигельська О.І.

при секретарі Якімець Б.Ю.

Представники:

Від позивача: Пилипів М.І. - представник за довіреністю

Від відповідача: не з'явився

Суть спору: Комунальне підприємство «Дрогобичтеплоенерго» Дрогобицької міської ради, м.Дрогобич звернулось з позовом до Комунального підприємства «Дрогобицька лазня», м.Дрогобич про стягнення 402911,54грн. боргу за спожиту теплову енергію.

Ухвалою господарського суду Львівської області від 03.01.2013р. порушено провадження у справі та призначено до розгляду в судовому засіданні на 17.01.2013 року. Ухвалою суду від 17.01.2013р. розгляд справи відкладено на 13.02.2013р. для надання сторонам можливості забезпечити явку повноважних представників в судове засідання та подати витребувані судом докази.

Представникам сторін роз'яснено їх права згідно ст. 22 ГПК України.

У судовому засіданні 13.02.2013р. представник позивача позов підтримав з мотивів, зазначених у позовній заяві. Ствердив, зокрема, що між Комунальним підприємством «Дрогобичтеплоенерго» та відповідачем - Комунальним підприємством «Дрогобицька лазня» укладено договір про постачання теплової енергії №163 від 02.01.2009р., який переукладено 03.01.2012р. на тих самих умовах. На виконання цього договору позивач поставив теплову енергію для потреб опалення приміщень, вентиляції та гарячого водопостачання, однак відповідач взяті на себе зобов'язання щодо оплати за спожиту теплову енергію не виконував, внаслідок чого утворилась заборгованість в розмірі 408068,71грн., що підтверджено підписаним повноважними представниками сторін актом звірки взаємних розрахунків.

Представник відповідача в судове засідання 13.02.2013р. повторно не з'явився, відзиву на позовну заяву не подав, причин поважності суду не повідомив, хоча про час і місце проведення судового засідання був повідомлений належним чином, що підтверджується поштовим повідомленням про вручення рекомендованої кореспонденції (знаходиться в матеріалах справи).

Відповідно до ст.75 ГПК України, суд, вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами, в яких достатньо доказів для прийняття рішення по суті спору, у відповідності до ч.3 ст.4-3 ГПК України, судом створювались сторонам необхідні умови для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства, у зв'язку із чим передбачені у ст.77 ГПК України підстави для відкладення розгляду справи не вбачаються.

Розглянувши подані докази в їх сукупності, заслухавши пояснення представників позивача, суд встановив наступне.

Між Комунальним підприємством «Дрогобичтеплоенерго» (позивач по справі, енергопостачальна організація за договором) та Комунальним підприємством «Дрогобицька лазня» (відповідач по справі, споживач за договором) укладено договір №163 від 02.01.2009р. про постачання теплової енергії, який був переукладений 03.01.2013р. Як вбачається з матеріалів справи, договірні відносини між сторонами існували з 1997 року.

На виконання договірних зобов'язань, позивач постачав споживачеві теплову енергію для потреб опалення приміщень, вентиляції та гарячого водопостачання. Внаслідок систематичного невиконання у повному обсязі зобов'язання по оплаті за поставлену теплову енергію у відповідача утворилась заборгованість, яка станом на 01.12.2012р. становила 402911,54грн., що підтверджується розрахунком, проведеним позивачем та долученим до позовної заяви.

Згідно з деталізованим розрахунком, проведеним станом на 01.01.2013р., заборгованість КП «Дрогобицька лазня» перед КП «Дрогобичтеплоенерго» за період з січня 1997 року по грудень 2012 року становить 402911,54грн. та визнається відповідачем в повному обсязі, що підтверджується актом звірки взаємних розрахунків, підписаним повноважними представниками сторін.

Відповідно до розділу 1 договору, енергопостачальна організація зобов'язується постачати споживачеві теплову енергію в обсягах, що передбачені проектними тепловими навантаженнями даної будівлі чи споруди або на замовлення споживача з врахуванням кількості споживачів гарячої води, а споживач зобов'язується сплачувати за спожиту теплову енергію за встановленими тарифами (цінами) в терміни, що зазначені в цьому договорі. Такий обов'язок покладається на споживача і п.3.2.3 договору.

Згідно з п.п.6.3, 6.4 договору, оплата наданих послуг теплопостачання здійснюється споживачем помісячно згідно виставлених рахунків шляхом перерахування коштів на банківський рахунок енергопостачальної організації за поточний місяць до 5-го числа наступного календарного місяця. Рахунок споживач зобов'язаний отримати в енергопостачальній організації з власної ініціативи, а його неотримання не впливає на зобов'язання по оплаті вказаних послуг.

За несвоєчасну оплату наданих послуг п.7.2.3 договору передбачена відповідальність споживача.

Згідно ст.509 ЦК України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Відповідно до ст.11 ЦК України, однією з підстав виникнення зобов'язань, є зокрема договори та інші правочини.

Як передбачено ч.1 ст.712 ЦК України та ч.1 ст.265 ГК України, за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

У відповідності до ст.193 ГК України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Згідно зі ст.530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст.229 ГК України, учасник господарських відносин у разі порушення ним грошового зобов'язання не звільняється від відповідальності через неможливість виконання і зобов'язаний відшкодувати збитки, завдані невиконанням зобов'язання, а також сплатити штрафні санкції відповідно до вимог, встановлених цим Кодексом та іншими законами.

Згідно з ст.ст. 256, 257 ЦК України, позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу, тривалість загальної позовної давності - три роки.

Відповідно до ч.ч. 2,3,4 ст.267 ЦК України, заява про захист цивільного права або інтересу має бути прийнята судом до розгляду незалежно від спливу позовної давності, яка застосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробленою до винесення ним рішення. Сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові.

Враховуючи вищевикладене та відсутність заяви відповідача про застосування строку позовної давності, суд дійшов висновку, що позов обґрунтований поданими доказами та підлягає до задоволення.

Спір виник та розглядається з вини відповідача, а тому судові витрати слід покласти на нього, згідно норм ст.49 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 33, 34, 43, 49, 75, 82, 84, 85 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

1. Позов задоволити повністю.

2. Стягнути з Комунального підприємства «Дрогобицька лазня» (Львівська обл., м.Дрогобич, вул.Б.Лепкого, 9/1, код ЄДРПОУ 13821589) на користь Комунального підприємства «Дрогобичтеплоенерго» Дрогобицької міської ради (Львівська обл., м.Дрогобич, вул.Індустріальна, 1 А, код ЄДРПОУ 05445563) 402911,54грн. основного боргу та 8058,23грн. судового збору.

3. Наказ видати згідно ст.116 ГПК України.

Повне рішення складено 18.02.2013р.

Суддя Щигельська О.І.

Строк і порядок оскарження рішення суду визначені ст.ст.91-93 ГПК України.

Дата ухвалення рішення13.02.2013
Оприлюднено18.02.2013
Номер документу29393417
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/2/13

Ухвала від 17.01.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Щигельська О.І.

Рішення від 13.02.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Щигельська О.І.

Ухвала від 03.01.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Щигельська О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні