Постанова
від 12.02.2013 по справі 805/756/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 лютого 2013 р. Справа № 805/756/13-а

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

Донецький окружний адміністративний суд у складі судді Дмитрієва В.С., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до приватного підприємства «Украгросвіт» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків у сумі 396,89 грн., -

В С Т А Н О В И В :

Донецьке обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності звернулось до суду з позовом до приватного підприємства «Украгросвіт» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків у сумі 396,89 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначав, що приватне підприємство «Украгросвіт» перебуває на обліку в Куйбишевській районній виконавчій дирекції м. Донецька Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності як платник страхових внесків з 05.03.2002, тобто є страхувальником.

Приватним підприємством «Украгросвіт» відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 27 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» подано звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП за 2009 рік, в якому значиться заборгованість на кінець звітного періоду в сумі 396,89 грн. Після надання звіту за 2009 рік відповідач більше не надавав звітів за формою Ф4-ФСС з ТВП, тому сума заборгованості приватного підприємства «Украгросвіт» перед Куйбишевською районною виконавчою дирекцією м. Донецька Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності складає 396,89 грн. На теперішній час відповідачем заборгованість не погашена, тому позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить стягнути з відповідача заборгованості по сплаті страхових внесків.

Представник позивача до суду не прибув, про дату, час і місце розгляду справи повідомлений належним чином. Через відділ діловодства та документообігу суду надав клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся судом належним чином, причин неявки суду не повідомив. Заяв про відкладення розгляду справи або про розгляд справи за його відсутності відповідач суду не надавав. За таких обставин та враховуючи приписи ч. 4 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вважає за можливе розглянути справу за його відсутності та наявних у справі доказів.

Перевіривши матеріали справи, вирішивши питання, чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги, та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, яку правову норму належить застосувати до цих правовідносин, суд приходить до висновку про те, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Позивач - Донецьке обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності зареєстровано як юридична особа 26.06.2001 виконавчим комітетом Донецької міської ради (а.с.8), включено до ЄДРПОУ за № 21955772 та є у розумінні ст. 14 Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування страховим фондом, тобто органом, який здійснює керівництво та управління окремим видом загальнообов'язкового державного соціального страхування, провадить збір та акумуляцію страхових внесків, контроль за використанням коштів, забезпечує фінансування виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням та здійснює інші функції.

Таким окремим видом загальнообов'язкового державного соціального страхування є страхування громадян на випадок тимчасової втрати працездатності, правові, організаційні та фінансові основи якого визначені Законом України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 № 2240-ІІІ (далі за текстом - Закон № 2240-ІІІ).

Відповідно до ст. 9 Закону № 2240-ІІІ Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, провадить акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачені статтею 34 цього Закону, та забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів.

Частиною 1 ст. 10 зазначеного Закону передбачено, що управління Фондом здійснюють правління та виконавча дирекція Фонду. В Автономній Республіці Крим, областях та в містах Києві і Севастополі безпосереднє управління здійснюють правління та виконавча дирекція відповідних відділень Фонду.

Пункт 4 ч. 1 ст. 13 Закону № 2240-ІІІ встановлює, що виконавча дирекція фонду забезпечує цільове використання коштів загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.

Куйбишевська районна виконавча дирекція м. Донецька Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності не є юридичною особою, тому в її інтересах виступає Донецьке обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Таким чином, позивач - Донецьке обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є суб'єктом владних повноважень та здійснює у даних правовідносинах повноваження, надані йому Законом № 2240-ІІІ.

Згідно з пунктом «а» ч. 3 ст. 2 та п. 1 ч. 1 ст. 6 цього Закону, страхувальник - роботодавець - для осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності та господарювання або у фізичних осіб, у тому числі в іноземних дипломатичних та консульських установах, інших представництвах нерезидентів, а також обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в інших органах; члени колективних підприємств, сільськогосподарських та інших виробничих кооперативів.

Судом встановлено, що відповідач - приватне підприємство «Украгросвіт» зареєстроване у встановленому законом порядку як юридична особа 04.07.2001, що підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб'єкта підприємницької діяльності-юридичної особи (а.с.9). Відповідач включений до ЄДРПОУ за № 31578060 та перебуває на обліку як платник страхових внесків в Куйбишевській районній виконавчій дирекції м.Донецька Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності з 05.03.2002, що підтверджується заявою про реєстрацію та довідкою Куйбишевської районної виконавчої дирекції м. Донецька Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (а.с.6, 11).

Відповідно до п. 11 ст. 2 Закону № 2240-ІІІ страхові кошти - це акумульовані страхові внески, суми від фінансових санкцій та інші надходження відповідно до законодавства для здійснення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг за цим Законом.

Відповідно до ст. 19 Закону № 2240-ІІІ платниками страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, є страхувальники та застраховані особи.

Обов'язок відповідача оплачувати застрахованим особам у разі настання страхового випадку відповідний вид матеріального забезпечення та соціальних послуг, вести облік коштів загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, і своєчасно надавати органам Фонду встановлену звітність щодо цих коштів, встановлений п.п. 3, 4 ч. 2 ст. 27 Закону №2240-ІІІ.

Пунктом 2 ч. 2 ст. 27 цього Закону, який на даний час втратив чинність, але діяв до 01.01.2011, передбачалось, що страхувальник зобов'язаний нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Як встановлено судом, 12.01.2010 приватним підприємством «Украгросвіт» подано звіт про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані з загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності за 2009 рік за формою Ф4-ФСС з ТВП (а.с.7). У зазначеному звіті відповідач визначив суму заборгованості на кінець звітного періоду, пов'язаною з невиплатою заробітної плати в сумі 396,89 грн.

Сума заборгованості приватного підприємства «Украгросвіт» перед Фондом виникла до 1 січня 2011 року, та станом на 1 січня 2011 року відповідачем не погашена, тому на момент виникнення заборгованості діяли вимоги Закону №2240-ІІІ у редакції до 01.01.2011.

Пунктом 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 №2464-VІ передбачено, що стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється.

На період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

За змістом ч. 2 ст. 30 Закону № 2240-ІІІ не сплачені в строк страхові внески, пеня і штраф стягуються в доход Фонду із страхувальника у безспірному порядку. Строк давності в разі стягнення страхових внесків, пені та фінансових санкцій, передбачених цією статтею, не застосовується.

Оскільки відповідачем самостійно не сплачена сума заборгованості, суд вважає, що вимоги позивача про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків у розмірі 396,89 грн. підлягають задоволенню в повному обсязі.

Виходячи з положень ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства, якщо спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. ст. 2-15, 17-18, 33-35, 41-42, 47-51, 56-59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110-111, 121, 122-143, 151-154, 158, 160, 162, 163, 167, 185, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до приватного підприємства «Украгросвіт» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків у сумі 396,89 грн. - задовольнити.

Стягнути з приватного підприємства «Украгросвіт» (юридична адреса: 83096, м. Донецьк, вул. Цимлянська, буд. 2/64, кв. 5, код ЄДРПОУ 31578060) на користь Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (р/р 25608160986001 у ПАТ КБ «Надра», м. Київ, МФО 380764, ЄДРПОУ 26081409) заборгованість зі сплати страхових внесків до Фонду в сумі 396 (триста дев'яносто шість) гривень 89 копійки.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. У разі застосування судом ч. 3 ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Дмитрієв В.С.

Дата ухвалення рішення12.02.2013
Оприлюднено20.02.2013
Номер документу29413624
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/756/13-а

Постанова від 12.02.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Дмитрієв В.С.

Ухвала від 24.01.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Дмитрієв В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні