Постанова
від 18.02.2013 по справі 804/782/13-а
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

копія ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 лютого 2013 р. Справа № 804/782/13-а Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Ільков В.В. розглянувши у письмовому провадженні у місті Дніпропетровську адміністративну справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Саксаганському районі м.Кривого Рогу до Державного підприємства - спеціалізаване управління підпривних робіт "Криворіжшляхвибухпром" про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на доставку та виплату пільгових пенсій за Списком № 2 у загальній сумі 5817,08 грн., -

ВСТАНОВИВ :

Управління Пенсійного фонду України в Саксаганському районі м.Кривого Рогу звернулося до суду із адміністративним позовом до Державного підприємства - спеціалізоване управління підривних робіт «Криворіжшляхвибухпром» про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на доставку та виплату пільгових пенсій за Списком № 2 у загальній сумі 5817,08 гривень.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач зобов'язаний вносити з коштів, призначених на оплату праці, плату, що покриває фактичні витрати на виплату та доставку пенсій застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених КМ України, та за результатами атестації робочих місць, що дають право за призначення за віком на пільгових умовах або за вислугу років. Відповідачем в терміни визначені законом не сплачено кошти, призначені на покриття витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 за період з 01.10.2012р. по 31.12.2012 року відповідно до пунктів «б» - «з» частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в загальній сумі 5817,08 гривень.

Позивач в судове засідання не з'явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином відповідно до вимог ч. 8 ст. 35 КАС України, що підтверджується матеріалами справи, надав до суду заяву про розгляд справи без його участі.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином відповідно до вимог КАС України шляхом направлення судових повісток на адресу, зазначену в ЄДРПОУ та факсограм. До суду від відповідача заперечень проти позову та клопотань не надходило.

За таких обставин суд, керуючись положеннями ч. 6 ст.128 КАС України, вважає за можливе розглянути справу без участі сторін в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи та подані до суду докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному та об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи, суд встановив таке.

Державне підприємство - спеціалізоване управління підривних робіт «Криворіжшляхвибухпром» (код ЄДРПОУ 03443784) зареєстроване в Управлінні Пенсійного фонду України в Саксаганському районі м.Кривого Рогу Дніпропетровської області, як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є, зокрема суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Відповідно до п.1 ст.2, п. 1 ст. 4 Закону України «Про збір на обов'язкове пенсійне страхування» суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи і організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи сплачують також фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п.п. «а», «б» - «з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991р. за № 1788-ХІІ, у розмірі 100%.

Таким чином, на відповідача покладено обов'язок в повному обсязі відшкодовувати витрати Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій, призначених особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими або важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах у сумі 5817,08 грн. за період з 01.10.2012р. по 31.12.2012 року мали місце, що підтверджується доказами (розрахунками про розмір фактично отриманої пенсії пенсіонерами, актами звірки), які долучені до матеріалів справи.

Витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003р. за № 1058-ІV, підлягають відшкодуванню в порядку, передбаченому п.6.1 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками і застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», затвердженою постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. за № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004р. за № 64/8663 (далі - Інструкція).

Згідно п. 6.1 Інструкції відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в таких розмірах: також 100 % фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 1 та за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Суми відшкодувань, відповідно до п. 6.4 Інструкції, визначаються відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6.7.), які надсилаються підприємствам до 20 січня поточного року, та протягом 10 днів - з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Відповідно до п.6.8 Інструкції підприємства щомісяця до 25 числа, вносять до УПФ зазначену у повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

З матеріалів справи вбачається, що відповідачем не сплачено кошти, призначені на покриття витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених застрахованим особам, які працювали або працюють на державному підприємстві - спеціалізоване управління підривних робіт «Криворіжшляхвибухпром» на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 за період з 01.10.2012р. по 31.12.2012 року в терміни визначені законом.

На вимогу суду позивачем було надано до суду докази на підтвердження призначення та виплати пенсіонерам пільгових пенсій за списком № 2 за період з 01.10.2012р. по 31.12.2012 року у сумі 5817,08 гривень.

У матеріалах справи відсутні відомості щодо оскарження відповідачем сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за списком № 2 за період з 01.10.2012р. по 31.12.2012 року, тому вони вважаються узгодженими зобов'язаннями.

Таким чином, підлягає сплаті заборгованість відповідача по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 2 у сумі 12280,43 гривень. До теперішнього часу заборгованість залишається несплаченою, що є підставою для задоволення позовних вимог.

Згідно ч.4 ст. 94 КАС України в справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 86, 94, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Саксаганському районі м.Кривого Рогу до Державного підприємства - спеціалізоване управління підривних робіт «Криворіжшляхвибухпром» про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на доставку та виплату пільгових пенсій за Списком № 2 у загальній сумі 5817,08 грн. - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Державного підприємства - спеціалізоване управління підривних робіт «Криворіжшляхвибухпром» на користь Управління Пенсійного фонду України в Саксаганському районі м.Кривого Рогу Дніпропетровської області заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком № 2 у сумі 5817 (пять тисяч вісімсот сімнадцять) грн. 08 копійок.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги через Дніпропетровський окружний адміністративний суд з одночасним направленням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі складення постанови у повному обсязі, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна, скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

У разі якщо справа розглядалась судом за місцезнаходженням суб'єкта владних повноважень і він не був присутній у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, але його було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо у суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова суду набирає законної сили відповідно до вимог ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя (підпис) З оригіналом згідно. Постанова не набрала законної сили СуддяВ.В Ільков 18.02.2013р. В.В. Ільков

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.02.2013
Оприлюднено20.02.2013
Номер документу29426829
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/782/13-а

Ухвала від 20.06.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ільков Василь Васильович

Ухвала від 01.06.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ільков Василь Васильович

Ухвала від 08.07.2016

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Барановський Роман Анатолійович

Ухвала від 02.06.2016

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Барановський Роман Анатолійович

Постанова від 18.02.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ільков Василь Васильович

Ухвала від 19.02.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ільков Василь Васильович

Ухвала від 22.01.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ільков Василь Васильович

Ухвала від 14.01.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ільков Василь Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні