Постанова
від 18.02.2013 по справі 811/350/13-а
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 лютого 2013 року Справа № 811/350/13-а

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі судді Кармазиної Т.М., розглянувши у порядку письмового провадження справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в м.Олександрії та Олександрійському районі Кіровоградської області до Відкритого акціонерного товариства „Будконструкція" про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому просить стягнути з ВАТ „Будконструкція" заборгованість з витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 2883,67 грн..

В обґрунтування позовних вимог позивач посилався на те, що ВАТ „Будконструкція", в порушення норм пенсійного законодавства, не відшкодовано заборгованість на покриття витрат на виплату та доставку пенсій за віком на пільгових умовах за період з 01.02.2012 року по 31.03.2012 року у розмірі 2883,67 грн.. Тому, станом на 08.02.2012р. за відповідачем рахується заборгованість в сумі 2883,67 грн.

В судове засідання представник позивача не з'явився, подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, зазначивши, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі.(а.с.24).

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про дату, час і місце судового розгляду повідомлений належним чином, про що свідчать відмітки в рекомендованих повідомленнях про вручення поштових відправлень. Причини неявки суду не повідомив, правом подання письмових заперечень проти позову не скористався.

Відповідно до ч.6 ст.128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи те, що представник позивача в судове засідання не з'явився, подавши заяву про розгляд справи за його відсутності, а також неявку відповідача в судове засідання, який про розгляд справи був повідомлений належним чином, здійснення розгляду справи можливо у порядку письмового провадження.

Суд, дослідивши письмові докази, вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступних підстав.

ВАТ „Будконструкція" зареєстровано виконавчим комітетом Олександрійської міської ради 24.06.1994р. та перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в в м.Олександрії та Олександрійському районі Кіровоградської області, як платник страхових внесків. (а.с.5)

Згідно ч.2 розділу XV „Прикінцеві та перехідні положення" Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", п.6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року №21 -1 (далі за текстом - Інструкція №21 -1) підприємства, на яких працівники вийшли на пенсію на пільгових умовах, здійснюють відшкодування коштів Пенсійному Фонду України на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відповідно до п.6.1 Інструкції відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" - для платників страхових внесків - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Згідно з пунктом 6.2 Інструкції витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи з урахуванням вимог абзацу третього підпункту 1 пункту 2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій (п.6.4 Інструкції №21-1).

Розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 та додатком 8а до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії.(п.6.5 Інструкції №21-1).

На підставі п.п.6.8 п.6 Інструкції №21-1 підприємство щомісячно до 25 числа зобов'язане вносити до Фонду зазначену у повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Згідно з пунктом 6.9 Інструкції у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає повідомлення згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї Інструкції для зазначених підприємств у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства. Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

Судом встановлено, що у трудових відносинах із ВАТ „Будконструкція" перебували особи, які отримали право на пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до пунктів „б"-„з" ст.13 Закону України „Про пенсійне забезпечення" (за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць), що підтверджується розрахунками фактичних витрат ВАТ „Будконструкція" на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених у відповідності до ч.2 Прикінцевих положень Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів „б" - „з" ст.13 Закону України „Про пенсійне забезпечення". Вказані розрахунки вручені відповідачеві. (а.с.9-10, 11, 13, 14).

Листами від 28.03.2012р. №1083/02-33 та від 05.12.2012р. №9147/02-33, відповідачеві визначено суму відшкодування витрат за лютий, березень 2012 року у загальному розмірі 2883,67 грн.. (а.с.8, 12)

Однак, відповідачем за період з 01.02.2012 року по 31.03.2012 року не відшкодовано заборгованість на покриття витрат на виплату та доставку пенсії за віком на пільгових умовах у розмірі 2883,67 грн., що підтверджується карткою особового рахунку відповідача по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком №2 (а.с. 6-7).

Доказів погашення відповідачем зазначеної заборгованості суду не надано, як і не надано доказів оскарження вищевказаних розрахунків.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що факт наявності заборгованості відповідача з витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 2883,67 грн. знайшов своє підтвердження, позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Згідно з ч.4 ст.94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Таким чином, судові витрати підлягають компенсації за рахунок Державного бюджету України.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 159-163, 167 КАС України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства „Будконструкція" (код ЄДРПОУ: 05511478) на користь Державного бюджету України, в особі Управління Пенсійного фонду України в м.Олександрії та Олександрійському районі Кіровоградської області (код ЄДРПОУ: 37944495) заборгованість з витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 2883 (дві тисячі вісімсот вісімдесят три) грн. 67 коп..

Судові витрати компенсувати за рахунок Державного бюджету України.

Постанова суду набирає законної сили в порядку, встановленому ст.254 КАС України.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Кіровоградський окружний адміністративний суд шляхом подання в 10-денний строк з дня отримання копії постанови, апеляційної скарги, копія якої одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя підпис

З оригіналом згідно:

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду Т.М. Кармазина

Дата ухвалення рішення18.02.2013
Оприлюднено21.02.2013
Номер документу29434739
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —811/350/13-а

Ухвала від 18.02.2013

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Т.М. Кармазина

Постанова від 18.02.2013

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Т.М. Кармазина

Ухвала від 04.02.2013

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Т.М. Кармазина

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні