Постанова
від 05.02.2013 по справі 808/377/13-а
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 808/377/13-а

05 лютого 2013 року 09год. 20хв. м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі судді Дуляницької С.М., за участю секретаря судового засідання Федорук І.В., та сторін і інших осіб, які беруть участь у справі:

позивача: не прибув;

відповідача: не прибув; треті особи відповідача: не прибули.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом

Бердянської об'єднаної державної податкової інспекції Запорізької області Державної податкової служби до Центру студентських ініціатив "Бердянський інститут молоді" третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 про припинення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ :

Бердянська об'єднана державна податкова інспекція Запорізької області Державної податкової служби звернулась до Запорізького окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Центру студентських ініціатив "Бердянський інститут молоді" про припинення юридичної особи.

Позивач в судове засідання не прибув, до суду надійшло клопотання про розгляд справи без участі його представника, на позовних вимогах наполягає в повному обсязі.

Відповідач заперечень на адміністративний позов не подав, в судове засідання не прибув, причини неприбуття суду не повідомив. Про дату, час і місце судового розгляду був повідомлений належним чином. Судом не визнавалася обов'язковою участь відповідача в судовому засіданні.

Треті особи в судове засідання не прибули, причини неприбуття суду не повідомили. Судом вживалися заходи щодо повідомлення третіх осіб про дату, час і місце судового розгляду справи.

За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу без участі сторін та третіх осіб на підставі наявних доказів.

Враховуючи неявку в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до положень ч.6 ст.12, ч.1 ст.41 КАС України, повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши позовну заяву, дослідивши подані позивачем письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позов слід задовольнити повністю.

При цьому суд виходить з наступного.

Центр студентських ініціатив "Бердянський інститут молоді" (код ЄДРПОУ 26182335) зареєстрований як юридична особа 28.03.2002 виконавчим комітетом Бердянської міської ради (а.с. 11,12, 20).

Відповідно до довідки Бердянської об'єднаної державної податкової інспекції Запорізької області Державної податкової служби від 03.10.2012 №12944/10/18-3-410, відповідач більше року не звітується до органів державної податкової служби, та згідно довідки від 20.09.2012 року №12313/10/19-015 відповідач не має заборгованості зі сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) (а.с.8-9).

Позивач звернувся до Запорізького окружного адміністративного суду з позовною заявою, яку обґрунтовує ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців".

Відповідно до ст.1 Закону України "Про об'єднання громадян" №2460-ХІІ від 16.06.1992 (що діяв на дату реєстрації відповідача), об'єднанням громадян є добровільне громадське формування, створене на основі єдності інтересів для спільної реалізації громадянами своїх прав і свобод. Об'єднання громадян, незалежно від назви (рух, конгрес, асоціація, фонд, спілка тощо) відповідно до цього Закону визнається політичною партією або громадською організацією.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про громадські об'єднання" (що діє на дату розгляду справи), громадське об'єднання - це добровільне об'єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів. Громадське об'єднання за організаційно-правовою формою утворюється як громадська організація або громадська спілка. Громадська організація - це громадське об'єднання, засновниками та членами (учасниками) якого є фізичні особи. Громадське об'єднання може здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи або без такого статусу. Громадське об'єднання зі статусом юридичної особи є непідприємницьким товариством, основною метою якого не є одержання прибутку.

Як вбачається ч.2 ст. 25 Закону України «Про громадські об'єднання», припинення діяльності громадського об'єднання зі статусом юридичної особи має наслідком припинення цієї юридичної особи у порядку, встановленому Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", з урахуванням особливостей, встановлених цим Законом.

Центр студентських ініціатив "Бердянський інститут молоді" за організаційно-правовою формою господарювання являється громадською організацією, має статус юридичної особи (а.с.11,12, 16-19).

Норми Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" є загальними відносно спеціальних норм Закону України "Про громадські об'єднання", які регулюють питання реєстрації об'єднання громадян, припинення їх діяльності і не суперечать загальним нормам.

Відповідно до пп. 16.1.3 ст. 16 Податкового кодексу України, платники податків зобов'язані подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Відповідно до п. 157.14 Податкового кодексу України, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики встановлює порядок обліку і подання податкової звітності про використання коштів неприбуткових організацій.

На виконання зазначеного пункту Наказом Державної податкової адміністрації України від 31.01.2011 № 56 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 лютого 2011 р. за № 192/18930), затверджено Порядок складання Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій, який застосовується установами та організаціями, які визначено підпунктом 14.1.121 пункту 14.1 статті 14 розділу I Кодексу.

Згідно з пунктом 1.3 названого Порядку, податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій складається за формою, затвердженою наказом Державної податкової адміністрації України від 31.01.2011 №56, та подається неприбутковою установою, організацією, їх відокремленими підрозділами за кожний звітний (податковий) період.

В силу ж вимог пункту 1.6 Порядку, податковий звіт складається наростаючим підсумком з початку календарного року. У разі не заповнення того чи іншого рядка через відсутність операції (суми) цей рядок прокреслюється.

Отже, чинним законодавством передбачено обов'язок звітування до контролюючих органів і юридичними особами, які не займаються підприємницькою діяльністю та у зв'язку з чим мають подавати звіт з прокресленнями відповідних рядків.

Слід також зазначити, що податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій має статус податкової декларації, оскільки цей документ подається до контролюючого органу у терміни та за формою, встановленими законодавством.

Відповідно до абз.5 ч.2 ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Відповідно до довідки податкового органу від 03.10.2012 року №12944/10/18-3-410, відповідачем остання податкова звітність надана 09.02.2006 року за 2005 рік (а.с.9), що є підставою для припинення юридичної особи відповідно до абз.5 ч.2 ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців".

Відповідно до пп.20.1.12 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця.

З урахуванням наведеного, позовні вимоги про припинення юридичної особи підтверджуються належними та допустимими доказами, а тому підлягають задоволенню.

Судові витрати, відповідно до статті 94 КАС України, з відповідача не присуджуються.

Керуючись статтями 94, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов - задовольнити в повному обсязі.

Припинити юридичну особу - Центр студентських ініціатив "Бердянський інститут молоді" (код ЄДРПОУ 26182335).

Після набрання постановою законної сили копію постанови направити державному реєстратору виконавчого комітету Бердянської міської ради.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України, або прийняття постанови у письмовому провадженні - з дня отримання копії постанови, апеляційної скарги з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя С.М.Дуляницька

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.02.2013
Оприлюднено21.02.2013
Номер документу29435617
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/377/13-а

Постанова від 05.02.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Дуляницька Світлана Мефодіївна

Ухвала від 17.01.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Дуляницька Світлана Мефодіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні