Рішення
від 10.02.2009 по справі 6/179-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

6/179-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця,  Хмельницьке шосе, 7  тел. 66-03-00, 66-11-31       http://vn.arbitr.gov.ua


І м е н е м     У к р а ї н и

РІШЕННЯ

10 лютого 2009 р.           Справа 6/179-08

за позовом:Прокурора м.Вінниці в інтересах держави в особі Вінницької міської ради   

до:  Закритого акціонерного товариства  Фірма "Акцент"   м. Вінниця  

про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки

Головуючий суддя          

Cекретар судового засідання  

Представники

позивача :     Журавський О.А. ( дор. від  09.01.08)

відповідача :    В.Гунько ( дор. від  5.01.2009)

прокурор : В.Мельниченко

інші :          С.Рябцун ( дор. від  17.12.08) представник  Управління з контролю за використанням та охороною земель у Вінницькій області  

      Місце розгляду справи  : приміщення суду к.1107  

ВСТАНОВИВ :

Подано позов до Товариства з обмеженою відповідальністю "Елада" про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки та приведення її в первинний стан.

На підставі клопотання прокурора ухвалою суду від 22.01.2009 здійснено  заміну первісного відповідача належним відповідачем – ЗАТ фірма "Акцент" .

Прокурор подав заяву від 27.01.2009 про уточнення позовних вимог, якою просить звільнити ЗАТ Фірмі "Акцент" ( м. Вінниця, пл. Жовтнева,1, код ЄДРПОУ 13300904) самовільно зайняту земельну ділянку площею 0,0058 га із земель житлової та громадської забудови Вінницької міської ради по вул.  Арабея, 9 ( що позначена на план – схемі) шляхом знесення залізобетонного паркану.

Представник позивача у судовому засіданні пояснив, що спірна земельна ділянка  є прилеглою територією до земельної ділянки, що знаходиться у користуванні на умовах договору оренди, і щодо неї укладений договір від 27.01.2009 р. на комплексне опорядження, утримання і зовнішній благоустрій на території, прилеглій до об'єкту  або землекористування замовника.

Відповідач відзиву на позов та витребуваних судом документів не надав. Його представник у судовому засіданні  пояснив, що відповідачем в даний час подана заява до Вінницької міської ради про оформлення спірної земельної ділянки у користування на умовах договору оренди.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши надані докази, заслухавши представників сторін , прокурора, суд  дійшов висновку про задоволення позову, з огляду на наступне.

18.12.2007  старшим державним інспектором управління з контролю за використанням і охороною земель у Вінницькій області Моркляком М.І. було здійснено перевірку дотримання вимог земельного законодавства за адресою м. Вінниця, вул. Арабея,9, за наслідками якої встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Елада" використовує земельну ділянку площею 0,9895 га по вул. Арабея 9 у м. Вінниці  відповідно договору оренди даної земельної ділянки від 5.06.2003 р., укладеного з Вінницькою міською радою. Перевіркою виявлено, що окрім зазначеної земельної ділянки  ТОВ "Елада" поряд використовує земельну ділянку орієнтовною площею 0,058 га, яка самовільно зайнята та огороджена залізобетонним парканом. Правоустановлювальні документи на право користування даною земельною ділянкою відсутні, що є порушенням ст. ст. 125,126 Земельного Кодексу та кваліфікується як самовільне зайняття земельної ділянки, про що був складений акт за участю директора ТОВ "Елада" Яцкова І.О.

Судом встановлено, що відповідно до договору купівлі – продажу від 7.08.2008, укладеного Товариством з обмеженою відповідальністю "Елада" (Продавець)  та Закритим акціонерним товариством  Фірма "Акцент" (Покупець) , Продавець продав, а Покупець прийняв у власність будівлі , що знаходяться за адресою м. Вінниця, вул. Арабея,9.

Рішенням Вінницької міської ради №2148 від 11.11.2008  "Про передачу земельних ділянок в оренду, оформлення права постійного користування, перехід права на земельну ділянку при переході права на будівлю і споруду та визнання такими, що втратили чинність п.п.2,2.1 рішення Вінницької  міської ради від 04.04.2008 р. №1878" , зокрема пунктом 21 Додатку №3  вирішено : В зв'язку з відчуженням об'єктів нерухомого майна ( договір купівлі – продажу від 7.08.2008 № 1630), укласти додаткову угоду про розірвання договору оренди земельної ділянки від 18.07.2003 №1/98, укладеного з ТОВ  "Елада" на земельну ділянку, що розташована на вул. Генерала Арабея,9, та пунктом 22 Додатку №3 вирішено : Укласти з Закритим акціонерним товариством фірмою "Акцент" договір оренди земельної ділянки, що розташована на вул. Генерала Арабея,9, на якій розташоване майно, належне заявникові, площею 0,9895 га  для громадського призначення ( обслуговування існуючих будівель), терміном на 10 років, за умови укладання інвестиційної угоди.

28 листопада 2008 р. старшим державним інспектором з контролю за використанням і охороною земель у Вінницькій області  Моркляком М.І. здійснено перевірку дотримання вимог земельного законодавства за адресою м. Вінниця, вул. Арабея,9, за наслідками якої встановлено, що ЗАТ Фірма "Акцент"  придбала за договором купівлі – продажу будівлі, що знаходяться за адресою м. Вінниця, вул. Арабея, 9 і в установленому законом порядку набула право на земельну ділянку , на якій розташована відчужена нерухомість. На момент перевірки виявлено, що за вказаною адресою використовується земельна ділянка площею 0,058, самовільно зайнята ТОВ "Елада", огороджена залізобетонним парканом. Вказана земля використовується із порушенням ст. ст. 125, 126 Земельного Кодексу України, про що складено Акт за участю представника  ЗАТ Фірми "Акцент".

На виконання окремого доручення Вінницькою Облдержземінспекцією здійснено додаткову перевірку від 19.01.2009. в результаті якої встановлено, що за адресою вул. Арабея,9 в м. Вінниці знаходиться земельна ділянка площею 0, 9895 га і використовувалась ТОВ "Елада" згідно договору  оренди земельної ділянки від 5 червня  2003 р., укладено із Вінницькою міською радою Також встановлено, що відповідно до перевірки, яка проводилась 18 грудня 2007 р. ТОВ "Елада" фактично збудувала ( встановила) паркан залізобетонний за межами старого встановленого паркану, чим здійснила самовільне зайняття земельної ділянки площею 0,0058 га. На момент перевірки земельна ділянка залишається загородженою, порушення не усунуто.

До матеріалів справи додано план-схему земельної ділянки, що самовільно зайнята, та фотоматеріали, з яких вбачається суть порушення земельного законодавства за адресою м. Вінниця, вул. Арабея,9.

З наданих суду  документальних доказів та пояснень сторін встановлено, що земельна ділянка , площею 0,058 га за адресою м. Вінниця, вул. Арабея,9, перебуває у фактичному користуванні відповідача, однак рішення щодо передачі її у власність чи користування Вінницькою міською радою не приймалось, правоустановлювальний документ щодо вказаної земельної ділянки відсутній.

Відповідно до ст.1 Закону України " Про державний контроль за використанням та охороною земель" , ( в редакції  Закону від 15.04.2008)  термін "самовільне  зайняття  земельної  ділянки"  визначений як  будь-які дії, які свідчать  про   фактичне   використання   земельної   ділянки   за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування  (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є  правомірними.

Відповідно до ст. 125 Земельного Кодексу України право власності та постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації.  Право на оренду земельної ділянки виникає після укладання договору оренди і його державної реєстрації. Приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у  натурі ( на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється.

Відповідно до ст. 212 Земельного Кодексу України самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними.

За таких обставин позовні вимоги підлягають задоволенню на підставі ст. ст. 125, 212 Земельного Кодексу України.

Відповідач подав клопотання про відстрочення виконання рішення на три  місяці, мотивоване тим, що ним здійснюються заходи по оформленню самовільно зайнятої земельної ділянки у користування шляхом оренди. Крем цього, у випадку  відмови міської ради у наданні вказаної земельної ділянки у користування, для демонтажу залізобетонного паркану також необхідний час.

Позивач та прокурор не заперечили проти відстрочення виконання рішення на три місяці.

Відповідно до п.6 ст. 83 ГПК України господарський  суд, приймаючи рішення, має право відстрочити чи розстрочити виконання рішення.

Враховуючи доводи відповідача, суд вважає за можливе   відстрочити виконання рішення на три місяці .

          Керуючись ст. ст. 33, 44, 49, 82,   84, 85, 115, 116  ГПК України;

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити.

Закритому акціонерному товариству Фірмі "Акцент"  ( м. Вінниця, пл. Жовтнева,1, код ЄДРПОУ 13300904) звільнити  самовільно зайняту земельну ділянку площею 0,0058 га із земель житлової та громадської забудови Вінницької міської ради по вул.  Арабея, 9 ( що позначена на план – схемі) шляхом знесення залізобетонного паркану, та передати її Вінницькій міській раді ( м. Вінниця, вул. Соборна,59, код ЄДРПОУ 25512617).

Відстрочити виконання рішення у цій частині до 10 травня 2009 р.

Стягнути із Закритого акціонерного товариства Фірми "Акцент"  ( м. Вінниця, пл. Жовтнева,1, код ЄДРПОУ 13300904)  до державного бюджету України 85 грн. державного мита та 118 грн. судових витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу .

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Суддя                                              

          Повний текст рішення суду оформлено і підписано відповідно до вимог ст.84 ГПК України  12 лютого 2009 р.

віддрук5. прим.:

1 - до справи

2 - позивачу

3 - відповідачу, прокуратура м. Вінниці

Дата ухвалення рішення10.02.2009
Оприлюднено17.02.2009
Номер документу2943856
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/179-08

Постанова від 02.06.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Васищак І.М.

Ухвала від 14.04.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Васищак І.М.

Рішення від 10.02.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

Ухвала від 28.01.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

Постанова від 26.01.2009

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чимбар Л.О.

Ухвала від 17.12.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

Ухвала від 14.11.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

Ухвала від 27.10.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

Ухвала від 20.05.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська І.А.

Ухвала від 02.10.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні