Постанова
від 05.02.2013 по справі 0670/8047/12
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа № 0670/8047/12

категорія 10.1

05 лютого 2013 р. м. Житомир

час прийняття: 17 год.10 хв.

Житомирський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Єфіменко О.В.,

за участю секретаря Никифоренко В.В.,

за участю представника позивача Добринчук В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в м. Житомирі Житомирської області до Житомирського інституту Приватного акціонерного товариства "Вищий навчальний заклад "Міжрегіональна академія управління персоналом" про стягнення заборгованості у сумі 18290,96 грн.,

встановив:

27 листопада 2012 року управління Пенсійного фонду України в м. Житомирі Житомирської області звернулось до суду з позовом до Житомирського інституту Приватного акціонерного товариства "Вищий навчальний заклад "Міжрегіональна академія управління персоналом", в якому просить стягнути з відповідача заборгованість в сумі 18290,96 грн., в тому числі: 5951,77 грн. - фінансові санкції та 12339,19 грн. - пеня.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав, просив задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про час, дату та місце розгляду справи повідомлений належним чином, причин своєї неявки суду не повідомив.

Вислухавши представника позивача, перевіривши матеріали справи, вирішивши питання чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, яку правову норму належить застосувати до цих правовідносин, суд дійшов висновку про те, що позов не підлягає задоволенню з таких підстав.

Житомирський інститут Приватного акціонерного товариства "Вищий навчальний заклад "Міжрегіональна академія управління персоналом" (код ЄДРПОУ 25309253) відповідно до вимог Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" є платником єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в м. Житомирі Житомирської області.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі - Закон) платниками єдиного внеску є роботодавці: підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 6 Закону платник єдиного внеску зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Відповідно до ч. 8 ст. 9 Закону платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.

За несвоєчасну сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування позивачем застосовано фінансові санкції на суму 5951,77 грн. та нараховано пеню в сумі розміром 12339,19 грн. відповідно до рішень, винесених управлінням Пенсійного фонду України в м. Житомирі Житомирської області від 20 липня 2012 року №№ 2021-2025 про застосування штрафних санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску (а.с. 6- 10).

Згідно з ч. 14 ст. 25 названого Закону про нарахування пені та застосування штрафів, передбачених цим Законом, посадова особа територіального органу Пенсійного фонду в порядку, встановленому Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, приймає рішення, яке протягом трьох робочих днів надсилається платнику єдиного внеску. Суми пені та штрафів, передбачених цим Законом, підлягають сплаті платником єдиного внеску протягом десяти робочих днів після надходження відповідного рішення. Зазначені суми зараховуються на рахунки органів Пенсійного фонду, відкриті в органах Державного казначейства України для зарахування єдиного внеску. При цьому платник у зазначений строк має право оскаржити таке рішення до органу Пенсійного фонду вищого рівня або до суду з одночасним обов'язковим письмовим повідомленням про це територіального органу Пенсійного фонду, яким прийнято це рішення.

Частиною 15 ст.25 цього Закону передбачено, що рішення територіального органу Пенсійного фонду про нарахування пені та/або застосування штрафів, передбачених частинами одинадцятою і дванадцятою цієї статті, є виконавчим документом. У разі якщо платник єдиного внеску не сплатив зазначені в рішенні суми протягом десяти робочих днів, а також не повідомив у цей строк територіальний орган Пенсійного фонду про оскарження рішення, таке рішення передається державній виконавчій службі в порядку, встановленому законом. Суми штрафів та нарахованої пені, застосованих за порушення порядку та строків нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску, стягуються в такому самому порядку, що і суми недоїмки із сплати єдиного внеску.

Згідно статті 50 Кодексу адміністративного судочинства України, стороною в адміністративному процесі, крім інших, може бути лише юридична особа.

Відповідно до частини 3 статті 95 Цивільного кодексу України філії та представництва не є юридичними особами.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, що знаходиться в матеріалах справи (а.с. 15) Житомирський інститут Приватного акціонерного товариства "Вищий навчальний заклад "Міжрегіональна академія управління персоналом" є відокремленим підрозділом Приватного акціонерного товариства "Вищий навчальний заклад "Міжрегіональна академія управління персоналом".

Крім того, позивачем до позовної заяви додано положення про Житомирський інститут Міжрегіональної Академії управління персоналом "Житомирський інститут МАУП", в п. 1.2 якого вказано, що відповідач не є юридичною особо (а.с.22-25).

Узагальнюючи викладене, суд дійшов висновку, що дійсно у платника єдиного внеску - Житомирського інституту Приватного акціонерного товариства "Вищий навчальний заклад "Міжрегіональна академія управління персоналом" існує заборгованість в сумі 18290,96 грн. перед Пенсійним фондом, однак, подаючи позов позивач зазначив на його думку особу, яка має відповідати за позовом, а вона не є належним відповідачем, так як є лише відокремленим підрозділом.

Таким чином є всі підстави для відмови у задоволенні позову, оскільки відповідачем у адміністративній справі не може бути відокремлений підрозділ не наділений статусом юридичної особи.

Керуючись ст. ст. 23, 162, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

постановив:

В задоволенні позовних вимог управління Пенсійного фонду України в м. Житомирі Житомирської області до Житомирського інституту приватного акціонерного товариства "Вищий навчальний заклад "Міжрегіональна академія управління персоналом" про стягнення заборгованості у сумі 18290,96 грн. - відмовити повністю.

Повний текст постанови виготовлено 8 лютого 2013 року.

Постанова суду може бути оскаржена до Житомирського апеляційного адміністративного суду через Житомирський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Єфіменко О.В.

Дата ухвалення рішення05.02.2013
Оприлюднено21.02.2013
Номер документу29441559
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —0670/8047/12

Постанова від 05.02.2013

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Єфіменко Ольга Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні