Рішення
від 24.12.2008 по справі 22/177-08-4665
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

22/177-08-4665

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"24" грудня 2008 р.Справа  № 22/177-08-4665

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Агросфера";

до відповідача: Фермерського господарства "СТЕПЧИШИН";

про стягнення 23743,1 грн.;  

Суддя Торчинська Л.О.

Представники:

Від позивача: Жижин Р.В. - за довіреністю № 43 від 21.02.2008р.;

Від відповідача: не з'явився;

СУТЬ СПОРУ: позивач Товариство з обмеженою відповідальністю "Агросфера" звернулось до господарського суду Одеської області з позовною заявою до відповідача Фермерського господарства "СТЕПЧИШИН" про стягнення 23743,1 грн.

          В ході розгляду справи позивач надав заяву про уточнення позовних вимог, відповідно до якої просив суд стягнути з відповідача 13875,91грн. –основного боргу, 870,77 грн. - сума пені за прострочену заборгованість по товарному кредиту, 1 027,28 грн. - сума відсотків за прострочену заборгованість по товарному кредиту, 8 199,43 грн. - проіндексована сума платежу.

          Представник позивача в судовому засіданні уточнені позивні вимоги підтримав та просив суд задовольнити їх в повному обсязі, з підстав викладених у позовній заяві.

          Відповідач у судове засідання не з'явився, відзив на позов не надав, у зв'язку з чим справа розглядається за наявними у справі матеріалами, відповідно до ст.75 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи

та заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив:

25 лютого 2008 року між позивачем Товариством з обмеженою відповідальністю "Агросфера" та відповідачем Фермерським господарством "СТЕПЧИШИН" було укладено договір купівлі-продажу №253-СЧО, відповідно до умов якого продавець-позивач зобов'язався передати, а покупець-відповідач зобов'язався прийняти й оплатити насіннєвий матеріал, іменований надалі товар, відповідно до умов даного договору.

Відповідно до пункту 3.1. договору конкретний асортимент, кількість, ціна, термін поставки кожної партії товару наведені в Специфікаціях до даного договору. Специфікації є невід'ємною частиною даного договору.

Згідно пункту 3.2. договору загальна сума договору складається із суми всіх специфікацій, підписаних в рамках цього договору, які є його невід'ємною частиною.

Пунктом 4.1. договору передбачено, що покупець, згідно умов даного договору, повинен до дати передачі товару перерахувати на поточний рахунок продавця суму попередньої оплати у розмірі 30% від суми вартості всього товару по Специфікації.

Відповідно до умов пункту 4.2. договору на залишок заборгованості. Продавець надає покупцю товарний кредит з наступним графіком його сплати:

- 30% від суми вартості всього товару вказаного в Специфікації, покупець має сплатити до «25»серпня 2008 року;

- 40% від суми вартості всього товару вказаного у Специфікації, покупець має сплатити до «25»жовтня 2008 року.

Товарний кредит надається на умовах сплати 0,01% річних за користування товарним кредитом.

В свою чергу, Специфікаціями від 25.02.2008 №1, №2 та від 27.03.2008 №3 до договору сторони узгодили перелік насіннєвого матеріалу та умови його оплати, що мав передаватися продавцем покупцю на суму –35996,40грн. на підставі видаткової накладної №120413/07 від 12.04.2008р.

На виконання умов договору відповідачем частково здійснено оплату боргу на загальну суму 22120,49 грн., таким чином, заборгованість основного боргу відповідача перед позивачем станом на 08.12.2008р. складає 13875,91грн.

Пунктом 4.3. договору передбачено, що нарахування процентів по договору здійснюється на суму товарного кредиту, тобто на суму вартості товару, що передавався на умовах товарного кредиту, за період з моменту фактичного відвантаження товару до моменту сплати покупцем суми вартості товару отриманого на умовах товарного кредиту. Нарахування процентів здійснюється щомісяця, в останній робочій день поточного місяця. продавець виставляє рахунок - фактуру на суму нарахованих процентів, а також підписується Акт виконаних робіт між сторонами. Період нарахування процентів починається з дня фактичного надання товарного кредиту в перший період, а в наступному - з першого календарного дня поточного місяця, і закінчується останнім календарним днем поточного місяця. Момент фактичного відвантаження товару - дата вказана у видатковій накладній.

Пункт 4.4. договору встановлює, що сплата нарахованих процентів здійснюється покупцем у строк, який визначається: датою погашення (сплати) товарного кредиту; датою фактичного погашення товарного кредиту, у випадку дострокового погашення товарного кредиту. Оплата товару та нарахування процентів проводиться в гривнях.

Пунктом 7.1. договору встановлено, що у випадку порушення покупцем термінів оплати, згідно цього договору він оплачує продавцю штрафну неустойку у вигляді пені у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від своєчасно неоплаченої суми заборгованості, за кожний день прострочення оплати.

Сума пені за порушення відповідачем термінів оплати станом на 08.12.2008 р. складає 870,77грн. (згідно наданого розрахунку).

Згідно п. 7.2 договору, у разі несвоєчасного погашення заборгованості за товарним кредитом у відповідності з п. 4.2. даного договору, з дати виникнення простроченої заборгованості, на суму заборгованості нараховуються відсотки за користування товарним кредитом з розрахунку 40% річних.

Сума відсотків складає 1027,28 грн. (згідно наданого розрахунку).

Пунктом 4.5. договору сторони встановили, що при підписанні Специфікації, де базова ціна на товар зазначена у доларах США, Сторони домовились, що у випадку збільшення на дату платежу офіційного курсу долара США до гривні більше ніж: 2% від його офіційного курсу встановленому НБУ на момент підписання Специфікації до договору, покупець зобов'язаний сплатити продавцю проіндексовану суму відповідного платежу по договору.

Пунктом 4.6. договору сторони узгодили, що при підписанні Специфікації, де базова ціна на товар зазначена у євро, сторони домовились, що у випадку збільшення на дату платежу офіційного курсу євро до гривні більше ніж: 2% від його офіційного курсу встановленому НБУ на момент підписання Специфікації до договору. Покупець зобов'язаний сплатити продавцю проіндексовану суму відповідного платежу по договору.

Проіндексована сума платежу станом на 08.12.2008 складає 8199,43 грн. (згідно наданого розрахунку).

Відповідно до ч. 5 ст. 694 ЦК України, якщо покупець прострочив оплату товару, на прострочену суму нараховуються проценти відповідно до статті 536 цього Кодексу від дня, коли товар мав бути оплачений, до дня його фактичної –оплати. Договором купівлі-продажу може бути передбачений обов'язок покупця сплачувати проценти на суму, що відповідає ціні товару, проданого в кредит, починаючи від дня передання товару продавцем.

Частиною 2 ст. 536 ЦК України, встановлено, що розмір процентів за користування чужими грошовими коштами встановлюється договором, законом або іншим актом цивільного законодавства.

Відповідно до п. 1 ст. 509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Статтею 525 ЦК України передбачено, що одностороння відмова від виконання зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст. 526 ЦК України зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору, Цивільного кодексу України та інших правових актів.

Крім того, відповідно ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України, боржник зобов'язаний, на вимогу кредитора, сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочки.

Також, відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України, боржник зобов'язаний на вимогу кредитора при сплаті боргу врахувати 3% річних, від простроченої суми.

Згідно статті 610 Цивільного кодексу України, порушення зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язань.

Частиною першою статті 216 Господарського кодексу України передбачено, що учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Згідно частини 2 статті 551 Цивільного кодексу України, якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

Згідно частини 3 статті 549 Цивільного кодексу України пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Частиною 6 статті 232 Господарського кодексу України передбачено, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Частиною 2 статті 549 Цивільного кодексу України передбачено, що штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання.

Згідно частини 1 статті 551 Цивільного кодексу України сплата (передання) неустойки не звільняє боржника від виконання свого обов'язку в натурі.

При вказаних обставинах, суд вважає що вимоги позивача документально обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Відповідно до правил ст.44,49 ГПК України витрати по сплаті державного мита та ІТЗ судового процесу покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Уточнені позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Стягнути з Фермерського господарства "СТЕПЧИШИН" (Одеська область, Фрунзенський район, с. Леніне, ЄДРПОУ 32651874, МФО 380805, р/р 2600372245 в філії Райффайзен банк «Аваль») на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Агросфера" (49083, м. Дніпропетровськ, вул. Собінова, 1, р/р 26003001300072 в ВАТ „АКТАБАНК" м. Дніпропетровськ, МФО 307394, ЄДРПОУ 31320991, ІПН 313209904610, № свідоцтва 03909804) заборгованість по договору у розмірі 23 973,39/двадцять три тисячі дев'ятсот сімдесят три грн.39коп./, з яких: 13875,91грн. - сума основного боргу, 870,77 грн. - сума пені за прострочену заборгованість, 1027,28 грн. - сума відсотків за прострочену заборгованість, 8199,43 грн. - проіндексована сума платежу, витрати по сплаті державного мита у сумі 327,94/триста двадцять сім грн. 94коп./ та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу у сумі 118 /сто вісімнадцять гривень/

Рішення суду набуває законної сили в порядку ст.85 ГПК України.

Наказ видати в порядку ст. 116 ГПК.

Суддя                                                                                       Торчинська Л.О.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення24.12.2008
Оприлюднено17.02.2009
Номер документу2944464
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —22/177-08-4665

Рішення від 24.12.2008

Господарське

Господарський суд Одеської області

Торчинська Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні