Постанова
від 14.02.2013 по справі 2а-2866/12/2770
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ПОСТАНОВА

Іменем України

14 лютого 2013 року Справа №2а-2866/12/2770

Окружний адміністративний суд міста Севастополя в складі:

головуючого судді - Гавури О.В.;

при секретарі - Плаксіній О.С.,

за участю: представника позивача - Севастопольського прокурора з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері - Негеля Марини Олександрівни, службове посвідчення №005829 від 25.09.12р.;

представника позивача - Головної державної інспекції на автомобільному транспорті, від імені та за дорученням якої діє Територіальне управління Головної державної інспекції на автомобільному транспорті в місті Севастополі - в судове засідання не з'явився, повідомлявся належним чином, причини не явки суду не відомі;

представника відповідача - Приватного підприємства "Анклав" - в судове засідання не з'явився, повідомлявся належним чином, причини не явки суду не відомі.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Севастополі адміністративну справу за позовом Севастопольського прокурора з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері в інтересах держави в особі Головної державної інспекції на автомобільному транспорті, від імені та за дорученням якої діє Територіальне управління Головної державної інспекції на автомобільному транспорті в місті Севастополі до Приватного підприємства "Анклав" про стягнення суми фінансових санкцій, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Севастопольський прокурор з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері в інтересах держави в особі Головної державної інспекції на автомобільному транспорті, від імені та за дорученням якої діє Територіальне управління Головної державної інспекції на автомобільному транспорті в місті Севастополі звернувся до суду з адміністративним позовом до ПП "Анклав" про стягнення суми штрафних санкцій у розмірі 6 800,00 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що начальником ТУ Головавтоінспекції у м. Севастополі були прийняті постанови №146509 від 17.04.2012р.; №123817, №123815 від 03.04.2012р., №123822 від 10.04.2012р. про застосування до відповідача фінансових санкції у розмірі 1700 грн., а всього на суму 6 800,00 грн., за надання послуг з перевезення пасажирів без оформлення документів, перелік яких визначений ст. 39 Закону України "Про автомобільний транспорт". Вказана сума фінансової санкції до цього часу відповідачем не сплачена, у зв'язку з чим прокурор просить стягнути її з відповідача.

У судовому засіданні прокурор Негеля М.О. підтримала позовні вимоги у повному обсязі, просила позову задовольнити у повному обсязі.

Представник позивача Головної державної інспекції на автомобільному транспорті, від імені та за дорученням якої діє Територіальне управління Головної державної інспекції на автомобільному транспорті в місті Севастополі у судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду повідомлений належним чином.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду повідомлений належним чином.

Суд вважає за можливе розглянути справу у відсутність повідомленого належним чином представника позивача Головної державної інспекції на автомобільному транспорті, від імені та за дорученням якої діє Територіальне управління Головної державної інспекції на автомобільному транспорті в місті Севастополі та відповідача.

Заслухавши пояснення прокурора, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.6 Закону України "Про автомобільний транспорт", загальне державне регулювання діяльності автомобільного транспорту здійснює Кабінет Міністрів України відповідно до своїх повноважень. Центральний орган виконавчої влади з питань автомобільного транспорту забезпечує проведення державної політики на автомобільному транспорті через урядові органи державного управління на автомобільному транспорті, службу міжнародних автомобільних перевезень та місцеві органи виконавчої влади і органи місцевого самоврядування. У складі центрального органу виконавчої влади з питань автомобільного транспорту функціонує Урядовий орган державного управління з питань контролю на автомобільному транспорті.

Відповідно до Положення про Головну державну інспекцію на автомобільному транспорті, затвердженого постановою КМУ від 08.09.2004 №1190, Головна державна інспекція на автомобільному транспорті (Головавтотрансінспекція) є урядовим органом державного управління, що діє у складі Міністерства транспорту та зв'язку і йому підпорядковується. Головна державна інспекція на автомобільному транспорті відповідно до покладених на неї завдань здійснює державний контроль за додержанням суб'єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері автомобільного транспорту загального користування, вимог законодавства про автомобільний транспорт, норм та стандартів, що регулюють організацію перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом загального користування; здійснює державний нагляд за забезпеченням суб'єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері автомобільного транспорту загального користування, безпеки автомобільних перевезень та ін.

Згідно вимог п. 8 цього положення, Міністерство транспорту та зв'язку України наказом від 14.12.05 за № 888, затвердило Положення про територіальні органи Головної державної інспекції на автомобільному транспорті, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 28 грудня 2005 р. за N 1573/11853. Згідно п.1 цього Положення, Територіальний орган Головної державної інспекції на автомобільному транспорті в м. Севастополі (далі - територіальне управління) є територіальним структурним підрозділом Головавтоінспекції без права юридичної особи.

Відповідно до п.5 Положення про територіальні органи Головної

державної інспекції на автомобільному транспорті, територіальні управління відповідно до покладених на них завдань у відповідному регіоні здійснюють державний контроль за виконанням суб'єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері автомобільного транспорту загального користування, правил перевезень пасажирів і вантажів; дотриманням вимог нормативно-правових актів, стандартів і норм, що регулюють перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом; здійснюють державний нагляд за забезпеченням безпеки перевезень суб'єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері автомобільного транспорту загального користування та ін.

Згідно п. 10 цього Положення, начальник територіального управління у відповідному регіоні представляє інтереси Головавтотрансінспекції з питань, пов'язаних з діяльністю територіального управління, у стосунках з державними органами, суб'єктами господарювання, громадськими організаціями та іншими установами, громадянами відповідно до визначених цим Положенням завдань територіального управління.

Постановою Кабінету Міністрів України від 08.11.06 за № 1567 затверджено Порядок здійснення державного контролю на автомобільному транспорті. Пунктом 3 цього Порядку передбачено, що одним з органів державного контролю на автомобільному транспорті є територіальне управління Головавтотрансінепекції в м. Севастополі.

Згідно вимог ст. 6 Закону України "Про автомобільний транспорт" та Порядку здійснення державного контролю на автомобільному транспорті, державний контроль за дотриманням автомобільними перевізниками законодавства про автомобільний транспорт здійснюється посадовими особами органу державного контролю шляхом проведення планових і рейдових перевірок. У разі виявлення порушення справа про порушення розглядається посадовою особою органу державного контролю за місцезнаходженням суб'єкта господарювання або за місцем виявлення порушення (за письмовою заявою уповноваженої особи суб'єкта господарювання) не пізніше ніж протягом двох місяців з дня його виявлення. Справа про порушення розглядається у присутності уповноваженої особи суб'єкта господарювання. Про час і місце розгляду справи про порушення уповноважена особа суб'єкта господарювання повідомляється під розписку чи рекомендованим листом із повідомленням. У разі неявки уповноваженої особи суб'єкта господарювання справа про порушення розглядається без її участі. За наявності підстав керівник органу державного контролю або його заступник виносить постанову про застосування фінансових санкцій, яка повинна бути перерахована суб'єктом господарювання на зазначений у постанові рахунок не пізніше ніж протягом п'ятнадцяти днів після отримання ним копії постанови про застосування фінансових санкцій, про що повідомляється орган державного контролю, посадовою особою якого винесено відповідну постанову.

Відповідно до абз.2 ч. 1 ст. 60 вказаного Закону, за порушення законодавства про автомобільний транспорт до автомобільних перевізників застосовуються санкції за надання послуг з перевезень пасажирів та вантажів без оформлення документів, перелік яких визначений статтями 39 та 48 цього Закону, у вигляді штрафу у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У судовому засіданні встановлено, що спеціалістами відділу державного контролю ТУ Головавтотрансінспекції у м. Севастополі (далі-відділ) 04.04.2012 року проведено перевірку ПП "Анклав" з питань додержання вимог законодавства про автомобільний транспорт. Проведеною перевіркою виявлено факт надання ПП "Анклав" послуг з пасажирських перевезень без оформлення документів, визначених ст. 39 Закону України "Про автомобільний транспорт", що підтверджується актом № 022127 від 04.04.2012. Перевірка засвідчила, що транспортним засобом марки " Volkswagen " державний номер: НОМЕР_3, який згідно свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів належить ПП "Анклав", надаються послуги з регулярних перевезень пасажирів за маршрутом №12 "Максимова дача - Центр міста" без оформлення документів, перелік яких визначено ст. 39 Закону України "Про автомобільний транспорт", а саме: схеми маршруту, розкладу руху.

Начальником ТУ Головавтоінспекції в м. Севастополі, на підставі зазначеного акту перевірки, стосовно ПП "Анклав" прийнято постанову №123822 від 10.04.2012 про застосування фінансових санкцій за порушення законодавства про автомобільний транспорт, відповідальність за яке передбачена абз.3 ч. 1 ст. 60 Закону України "Про автомобільний транспорт", а саме застосування фінансових санкцій у розмірі 1700,00 грн.

Також спеціалістами відділу 29.03.2012 року проведено перевірку ПП "Анклав", якою також виявлено факт надання ПП "Анклав" послуг з пасажирських перевезень без оформлення відповідних документів. За результатами перевірки складено акт №022108 від 29.03.2012, у якому зафіксовано, що транспортним засобом марки " Mercedes-Benz " державний номер: СН 0797 АА, який згідно свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів належить ПП "Анклав", надаються послуги з регулярних перевезень пасажирів за маршрутом №12 "Максимова дача - Центр міста" без оформлення відповідних документів, а саме: схеми маршруту, розкладу руху. Начальником ТУ Головавтоінспекції в м. Севастополі на підставі зазначеного акту перевірки стосовно ПП "Анклав" винесено постанову № 123815 від 03.04.2012 про застосування фінансових санкцій у розмірі 1700,00 грн.

Також спеціалістами відділу 29.03.2012 року проведено перевірку ПП "Анклав", якою також виявлено факт надання ПП "Анклав" послуг з пасажирських перевезень без оформлення відповідних документів. За результатами перевірки складено акт №022087 від 29.03.2012. Перевіркою встановлено, що транспортним засобом марки " Volkswagen " державний номер НОМЕР_1, який згідно свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів належить ПП "Анклав", надаються послуги з регулярних перевезень пасажирів за маршрутом №12 "Максимова дача - Центр міста" без оформлення відповідних документів, а саме: схеми маршруту, розкладу руху. Начальником ТУ Головавтоінспекції в м. Севастополі, на підставі зазначеного акту перевірки, стосовно ПП "Анклав" винесено постанову №123817 від 03.04.2012 про застосування фінансових санкцій у розмірі 1700,00 грн.

Також спеціалістами відділу 10.04.2012 року проведено перевірку ПП "Анклав", якою також виявлено факт надання ПП "Анклав" послуг з пасажирських перевезень без оформлення відповідних документів. За результатами перевірки складено акт № 022161 від 10.04.2012. Перевіркою встановлено, що транспортним засобом марки " Mercedes-Benz " державний номер НОМЕР_2, який згідно свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів належить ПП "Анклав", надаються послуги з регулярних перевезень пасажирів за маршрутом №12 "Максимова дача - Центр міста" без оформлення відповідних документів, а саме: схеми маршруту, розкладу руху. Начальником ТУ Головавтоінспекції в м. Севастополі, на підставі зазначеного акту перевірки, стосовно ПП "Анклав" винесено постанову №146509 від 17.04.2012 про застосування фінансових санкцій у розмірі 1700,00 грн.

Отже, за виявлені зазначеними перевірками порушення до ПП "Анклав" було застосовано фінансові санкції у загальному розмірі 6 800,00 грн. Копії постанов були представник відповідача отримав на руки, про що вказує напис та підпис на кожній постанові.

Проте, сума застосованих фінансових санкцій до державного бюджету на зазначеній у постановах рахунок відповідачем до цього часу не перерахована.

Отже, суд дійшов висновку, що з ПП "Анклав" підлягає стягненню заборгованість зі сплати штрафних санкцій у загальній сумі 6 800,00 грн.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Повний текст постанови складено та підписано 21 лютого 2013 року.

Керуючись ст.ст. 11,71, 76, 94, 158-161, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги задовольнити.

Стягнути з Приватного підприємства "Анклав" (99012, м. Севастополь, вул. Паршина, 29; код ЄДРПОУ 31935003) штрафні санкції за порушення законодавства про автомобільний транспорт у сумі 6 800,00 (шість тисяч вісімсот) гривень на користь Державного бюджету Нахімовського району м. Севастополя (УДКС у м. Севастополі, р/р 31119106700008, МФО 824509, ОКПО 24035606).

Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України, та може бути оскаржена до Севастопольського апеляційного адміністративного суду у порядку і строки, передбачені статтею 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя О.В. Гавура

СудОкружний адміністративний суд міста Севастополя
Дата ухвалення рішення14.02.2013
Оприлюднено22.02.2013
Номер документу29464456
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2866/12/2770

Постанова від 14.02.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Севастополя

Гавура О.В.

Ухвала від 30.11.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Севастополя

Гавура О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні