Рішення
від 13.02.2013 по справі 5017/3695/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" лютого 2013 р.Справа № 5017/3695/2012

Господарський суд Одеської області

У складі судді - Желєзної С.П.

Секретаря судових засідань - Ярошенко С.П.

За участю представників сторін:

Від позивача: не з'явився;

Від відповідача: не з'явився;

Розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю „Автопромпідшипник" до приватного підприємства „Украгроюг" про стягнення 14 528,17 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю „Автопромпідшипник" (далі по тексту - ТОВ „Автопромпідшипник") звернулось до господарського суду Одеської області з позовом до приватного підприємства „Украгроюг" (далі по тексту - ПП „Украгроюг") про стягнення заборгованості в загальному розмірі 14 528,17 грн., яка складається з суми основного боргу в розмірі 14 370,10 грн. та трьох відсотків річних в сумі 158,07 грн. Позовні вимоги обґрунтовані фактом неналежного виконання відповідачем прийнятих на себе зобов'язань за договором поставки товару № 4815 від 16.03.2012р. щодо своєчасної та в повному обсязі оплати вартості придбаного товару.

Відповідач був належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, що підтверджується наявними в матеріалах справи повідомленнями про вручення поштових відправлень суду під розписку, проте ПП „Украгроюг" не скористалось наданим законом правом на участь свого представника в судовому процесі. Оскільки відповідачем не було подано відзив на позов, справа розглядається за наявними в ній матеріалами згідно зі ст. 75 ГПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

16.03.2012р. між ТОВ „Автопромпідшипник" (Постачальник) та ПП „Украгроюг" (Покупець) було укладено договір поставки товару № 4815, у відповідності до п.п. 1.1, 1.2 якого Постачальник зобов'язується передати, а Покупець прийняти й оплатити на нижчезазначених умовах підшипники, паси привідні, кільця стопорні, ланцюги привідні, манжети й іншу продукцію виробничо-технічного призначення, іменовану надалі - товар, партіями, в асортименті, кількості й за цінами, зазначеними у погоджених рахунках. Рахунок виставляється Постачальником на підставі заявки Покупця.

Згідно зі ст. 712 ЦК України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Виходячи з положень п.п. 4.1, 4.2 договору поставки товарів № 4815 від 16.03.2012р. товар поставляється на умовах FCA - м. Харків, відповідно до Інкотермс-2010. При необхідності, за узгодженням сторін, можуть бути застережені інші умови поставки. Право власності переходить при передачі товару Покупцеві й супровідної документації на партію.

Відповідно до положень ст.ст. 662, 664 ЦК України продавець зобов'язаний передати покупцеві товар, визначений договором купівлі-продажу. Продавець повинен одночасно з товаром передати покупцеві його приналежності та документи (технічний паспорт, сертифікат якості тощо), що стосуються товару та підлягають переданню разом із товаром відповідно до договору або актів цивільного законодавства. Обов'язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним у момент вручення товару покупцеві, якщо договором встановлений обов'язок продавця доставити товар.

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання умов договору поставки товарів № 4815 від 16.03.2012р. позивачем було передано у власність ПП „Украгроюг" товар на загальну суму 18 262,46 грн. з урахуванням ПДВ, а відповідачем вказаний товар було прийнято, що підтверджується видатковими накладними № 3008053 від 30.08.2012р., № 0808064 від 08.08.2012р., № 2507035 від 25.07.2012р., які підписані повноважними представниками сторін та скріплені відповідними печатками. В свою чергу, передачі товару у розпорядження відповідача передувало виставлення з боку ТОВ „Автопромпідшипник" рахунків на оплату проданої продукції № 0708146 від 07.08.2012р., № 2507067 від 25.07.2012р., № 3008076 від 30.08.2012р.

Згідно п.п. 2.1, 4.1, 4.2 договору поставки товарів № 4815 від 16.03.2012р. загальна сума договору визначається як вартість товару, переданого Постачальником відповідно до погоджених рахунків до даного договору. Покупець здійснює 100% передплату кожної партії товару по відповідному рахунку шляхом перерахування коштів на поточний рахунок Постачальника протягом терміну дії рахунку. Датою й фактом оплати вважається дата надходження безготівкових коштів на поточний рахунок Постачальника або дата внесення грошових коштів у касу Постачальника.

Статтею 193 ГК України встановлено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

У відповідності до ч. 2 ст. 509 ЦК України зобов'язання виникають з підстав, встановлених ст. 11 цього Кодексу, у тому числі і з договорів. Згідно ст. 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами. Зобов'язання, в свою чергу, згідно вимог ст.ст. 525, 526 ЦК України, має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу. Одностороння відмова від виконання зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 692 ЦК України покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару. Покупець зобов'язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару. Договором купівлі-продажу може бути передбачено розстрочення платежу.

У відповідності до положень ч. 1 ст. 693 ЦК України якщо договором встановлений обов'язок покупця частково або повністю оплатити товар до його передання продавцем (попередня оплата), покупець повинен здійснити оплату в строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо такий строк не встановлений договором, - у строк, визначений відповідно до статті 530 цього Кодексу. У разі невиконання покупцем обов'язку щодо попередньої оплати товару застосовуються положення статті 538 цього Кодексу.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 4 ст. 538 ЦК України виконання свого обов'язку однією із сторін, яке відповідно до договору обумовлене виконанням другою стороною свого обов'язку, є зустрічним виконанням зобов'язання. При зустрічному виконанні зобов'язання сторони повинні виконувати свої обов'язки одночасно, якщо інше не встановлено договором, актами цивільного законодавства, не випливає із суті зобов'язання або звичаїв ділового обороту. Якщо зустрічне виконання обов'язку здійснено однією із сторін, незважаючи на невиконання другою стороною свого обов'язку, друга сторона повинна виконати свій обов'язок.

В силу положень ст. 530 ЦК України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтями 610, 612 ЦК України встановлено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання). Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Як вбачається з матеріалів справи, ПП „Украгроюг" в порушення прийнятих на себе грошових зобов'язань за договором поставки товарів № 4815 від 16.03.2012р. взагалі не здійснювало попередньої оплати вартості продукції, яка була відображена у виставлених позивачем рахунках. Приймаючи до уваги, що позивач здійснив поставку вартості товару, який був предметом укладеної між сторонами угоди, незважаючи на відсутність попередньої оплати його вартості, відповідно до положень ст.ст. 538, 693 ЦК України суд дійшов висновку що ПП „Украгроюг" мало в будь-якому разі оплатити вартість прийнятого товару в момент його прийняття, факт якого підтверджується вищезазначеними видатковими накладними.

Проте, як свідчить надана позивачем виписка з особового рахунку, ПП „Украгроюг" здійснило лише часткову оплату вартості придбаної продукції в сумі 4 110,29 грн., чим повторно порушило прийняті на себе зобов'язання за договором поставки товарів № 4815 від 16.03.2012р., в результаті чого, станом на момент звернення позивача до суду із даним позовом у ПП „Украгроюг" утворилась заборгованість перед ТОВ „Автопромпідшипник" за вищезазначеним договором в сумі 14 152,17 грн. , а не в сумі 14 370,10 грн., як про це вказує позивач у позовній заяві.

При цьому, суд зазначає, що позовні вимоги в частині стягнення з відповідача решти суми основного боргу в розмірі 217,93 грн. взагалі не підтверджені будь-якими доказами та спростовуються матеріалами справи.

За таких обставин, керуючись ст.ст. 525, 526, 530, 538, 629, 692, 693 ЦК України господарський суд дійшов висновку про наявність правових підстав для часткового задоволення позовних вимог ТОВ „Автопромпідшипник" в частині стягнення з ПП „Украгроюг" заборгованості за придбаний товар на суму 14 152,17 грн.

Згідно ч. 2 ст. 615 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання не звільняє винну сторону від відповідальності за порушення зобов'язання.

Статтею 625 ЦК України передбачено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

У зв'язку із простроченням відповідачем виконання прийнятих на себе грошових зобов'язань зі своєчасної та в повному обсязі оплати вартості придбаної на виконання умов договору поставки товарів № 4815 від 16.03.2012р. продукції, позивачем з посиланням на положення ст. 625 ЦК України було здійснено розрахунок трьох відсотків річних в сумі 158,07 грн., що є наслідком порушення вказаного грошового зобов'язання. Перевіривши здійснений позивачем розрахунок суми трьох відсотків річних /а.с. 5/, господарський суд зазначає, що позивачем було допущено помилку при його здійсненні, яка укладається у наступному.

Так, позивачем не було враховано, що загальна тривалість календарного 2012 року протягом якого триває допущене відповідачем порушення власних грошових зобов'язань за договором поставки товарів № 4815 від 16.03.2012р., складає 366 календарних днів, а не 365 днів, як це визначено у розрахунку. Крім того, позивачем було невірно зазначено суму основного боргу відповідача, яка використана для розрахунку трьох відсотків річних.

З огляду на викладене, за наслідком здійсненого перерахунку суд дійшов висновку про правомірність нарахування відповідачу до сплати трьох відсотків річних в сумі 156,60 грн. , у зв'язку з чим, позовні вимог у названій частині підлягають частковому задоволенню.

Згідно вимог ст.ст. 32, 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. При цьому, докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. В свою чергу, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Враховуючи вищевикладене, факт існування заборгованості ПП „Украгроюг" перед ТОВ „Автопромпідшипник" в загальному розмірі 14 308,77 грн., яка складається з суми основного боргу в розмірі 14 152,17 грн. та трьох відсотків річних в сумі 156,60 грн. витікає з умов укладеної між сторонами по справі угоди, положень чинного законодавства та підтверджується матеріалами справи. Доказів, спростовуючих викладене, відповідачем суду надано не було.

Відповідно до ч. 2 ст. 617 ЦК України особа, не звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання у разі відсутності у боржника необхідних коштів. Крім того, згідно ч. 1 ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Підсумовуючи вищезазначене, суд доходить висновку щодо необхідності частково задоволення позовних вимог шляхом присудження до стягнення з ПП „Украгроюг" на користь ТОВ „Автопромпідшипник" суми основного боргу в розмірі 14 152,17 грн. та трьох відсотків річних в сумі 156,60 грн. відповідно до ст.ст. 11, 509, 525, 526, 530, 538, 610, 612, 615, 617, 625, 629, 662, 664, 692, 693, 712 ЦК України, ст. 193 ГК України.

Судові витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідача пропорційно розміру задоволених позовних вимог згідно зі ст.ст. 44, 49 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 11, 509, 525, 526, 530, 538, 610, 612, 615, 617, 625, 629, 662, 664, 692, 693, 712 ЦК України, ст. 193 ГК України, ст. ст. 32, 33, 43, 44, 49, 75, 82-85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з приватного підприємства „Украгроюг" /67700, Одеська область, м. Білгород - Дністровський, вул. Л. Попова, 2, к. 22, код ЄДРПОУ 31965719, п/р 26009060033072 в ПАТ КБ ПриватБанк, МФО 328704/ на користь товариства з обмеженою відповідальністю „Автопромпідшипник" /61052, м. Харків, вул. Дмитрівська, 20, код ЄДРПОУ 31151565, п/р 26005278066005 в ПАТ КБ „ПриватБанк" м. Харків, МФО 351553/ суму основного боргу в розмірі 14 152 грн. 17 коп. /чотирнадцять тисяч сто п'ятдесят дві грн. 17 коп./, три відсотки річних в сумі 156 грн. 60 коп. /сто п'ятдесят шість грн. 60 коп./, судовий збір в сумі 1 585 грн. 19 коп. /одна тисяча п'ятсот вісімдесят п'ять грн. 19 коп./. Наказ видати.

3. В решті позову відмовити.

Рішення набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 85 ГПК України.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Відповідно до ст. ст. 91, 93 ГПК України сторони у справі мають право подати апеляційну скаргу, а прокурор - апеляційне подання на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало законної сили. Апеляційна скарга подається, а апеляційне подання вноситься, протягом десяти днів з дня прийняття рішення місцевим господарським судом, а у разі якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення - з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.

Повний текст рішення підписано 18.02.2013р.

Суддя С.П. Желєзна

Дата ухвалення рішення13.02.2013
Оприлюднено22.02.2013
Номер документу29471850
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5017/3695/2012

Ухвала від 18.03.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Михайлов М.В.

Рішення від 13.02.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 23.01.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 19.12.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні