Рішення
від 20.02.2013 по справі 901/9/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

20.02.2013Справа №5002- 901/9/13-г

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Райффайзен Лізінг Аваль» (проспект Московський, 9, корп.. 5, місто Київ, 04073; ідентифікаційний код 34480657)

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Техком-Україна»

(вулиця Соханя, 3, місто Ялта, 98635, ідентифікаційний номер 32836598,

вулиця Гідрографічна, 21, місто Севастополь, 99029)

про стягнення 23109,27 грн.

суддя Шевчук Н.Г.

П Р Е Д С Т А В Н И К И :

Від позивача - не з'явився;

Від відповідача - не з'явився.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Райфайзен Лізінг Аваль» звернулось до господарського суду Автономної Республіки Крим з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю «Техком-Україна» про стягнення грошових коштів у розмірі 23109,27 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач не виконував свої зобов'язання по договору фінансового лізингу № L1049-08/07 від 29.08.2007.

Відповідач не скористався правом, наданим йому статтею 59 Господарського процесуального кодексу України: не надав господарському суду відзив на позовну заяву та документи, що підтверджують заперечення проти позову, про дату, час і місце судового засідання повідомлений належним чином та своєчасно.

Враховуючи те, що матеріали справи в достатній мірі характеризують взаємовідносини сторін, суд вважає за можливе розглянути справу у порядку статті 75 Господарського процесуального кодексу України за наявними у справі матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників позивача суд

В С Т А Н О В И В :

29.08.2007 між товариством з обмеженою відповідальністю "Райффайзен Лізинг Аваль" (лізингодавець) та товариством з обмеженою відповідальністю "Техком -Україна" (лізингоодержувач) укладено договір фінансового лізингу)№ L1049-08/07 (арк. с. 11-13).

Пунктом 8.1 договору встановлено, що цей договір набуває чинності з дня його підписання обома сторонами і діє до повного виконання сторонами своїх обов'язків за цим договором.

Відповідно до пункту 1.1 договору лізингодавець на підставі договору купівлі - продажу (поставки) (надалі - договір купівлі - продажу) зобов'язується придбати у свою власність і передати на умовах фінансового лізингу, без надання послуг з управління та технічної експлуатації, у тимчасове володіння та користування за плату майно, найменування, технічний опис, модель, рік випуску, ціна одиниці, кількість і загальна вартість якого визначаються в спеціфікації (Додаток №2 до договору) (надалі - предмет лізингу), а лізингоодержувач зобов'язується прийняти предмет лізингу та сплачувати лізингові платежі на умовах цього Договору.

Строк лізингу складається з періодів лізингу, зазначених в графі платежів (Додаток № 1 до договору) (надалі - графік), та не може бути менш одного року (пункт 1.2 договору).

Пунктом 2.1 договору визначено, що лізингоодержувач самостійно та на власний ризик обрав предмет лізингу та продавця (постачальника) предмета лізингу товариство з обмеженою відповідальністю ТОВ «Автомир», ЄДРПОУ 21660769, адреса: вул. Бориспільська, 7, місто Київ (надалі - продавець).

Відповідно до пункту 2.2 договору договір купівлі-продажу укладається лізингодавцем та/або набирає чинності після сплати лізингоодержувачем авансового лізингового платежу згідно графіку.

Згідно пункту 2.4 договору відповідальність за ризики, пов'язані з вибором продавця, ціною предмета лізингу, невиконанням або неналежним виконанням продавцем своїх зобов'язань за договором купівлі - продажу та невідповідністю предмету лізингу цілям його виконання, а також будь - які втрати, упущену вигоду, збитки, що виникають у лізингоодержувача або третіх осіб, несе лізингоодержувач.

Вартість предмета лізингу становить 202000,00 грн. (в тому числі 20% ПДВ) (пункт 3.1 договору).

Викупна вартість предмета лізингу становить 1% від визначеної в пункті 3.1 та з урахуванням пункту 3.2 цього договору вартості та підлягає зміні за наведеними в цьому договорі та додатках до нього правилами (пункт 3.3 договору).

Пунктом 4.1 договору встановлено, що лізингові платежі складаються з авансового лізингового платежу та поточних лізингових платежів, що включають: суму, яка відшкодовує частину вартості предмета лізингу, та комісію лізингодовця.

Відповідно до пункту 4.2 договору розмір лізингового платежу за певний період лізингу зазначається в графіку.

Авансовий лізинговий платіж включає суму, яка відшкодовує частину вартості предмета лізинг, в розмірі 20% від вартості предмета лізингу (пункт 4.3. договору).

Поточні лізингові платежі розраховуються на перший робочий день кожного лізингового періоду (пункту 4.4 договору).

Згідно пункту 4.5 договору комісією лізнгодавця вважається різниця поточного лізингового платежу, що підлягає сплаті лізингоодержувачем, і суми, що ставиться в погашення вартості предмета лізингу. Виключення становить комісія, нарахована за правилами частини 2 пункту 4.6. цього договору, оскільки вона нараховується до настання першого періоду лізингу.

Пунктом 4.7 договору встановлено, що оплата всіх лізингових платежів (авансового та поточних), зазначених в цьому розділі договору, здійснюється лізингоодержувачем в національній валюті України - гривнях, шляхом перерахування гршових коштів на рахунок лізингодавця.

Всі визначені цим розділом лізингові платежі, за виключенням компенсації відсотків за фінансовування придбання предмета лізингу, лізингоодержувач сплачує за правилами, наведеними в графіку (пункт 4.9. договору).

Відповідно до пункту 8.2. договору зобов'язання лізингодавця за цим договором набувають чинності з дня сплати лізингоодержувачем авансового лізингового платежу і адміністративної комісії згідно графіку та за умови відсутності заборгованості по сплаті лізингових платежів за іншими договорами фінансового лізингу або оренди між лізингодавцем та лізингооднржувачем.

Додатком № 1 до договору оренди (фінансового лізингу) від 29.08.2007 № L1049-08/07 визначений графік платежів від 29.08.2007 (арк. с. 14). Аванс вартості предмета лізингу - 40400,00 грн. Адміністративна комісія - 2020,00 грн. Кількість періодів лізингу - 60. Щомісячний лізинговий платіж - 4979,24 грн.

Додатком № 2 до договору оренди (фінансового лізингу) від 29.08.2007 № L1049-08/07 визначена специфікація: легковий автомобіль Volkswagen Passat Highline 2.0 2007 р.в., кількість одиниць - 1, ціна з ПДВ - 202 000.00 грн. (арк. с. 15).

Додатком № 3 до договору оренди (фінансового лізингу) від 29.08.2007 № L1049-08/07 є акт приймання передачі предмета лізинга (арк. с. 20).

Додатком № 4 до договору оренди (фінансового лізингу) від 29.08.2007 № L1049-08/07 є загальні умови фінансового лізингу (надалі - загальні умови) (арк. с. 17-19).

Згідно пункту 1.1. загальних умов лізингодавець передає лізингоодержувачу предмет лізингу у визначеному у пункті 2.3. договору місця. При цьому, лізингоодержувач несе (компенсує лізингодовцю) можливі витрати, пов'язані з отриманням предмета лізингу у продавця та його подальшою передачею лізингоодержвачу.

Приймання та передача предмета лізингу оформлюється актом приймання - передачі за формою, наведеною в Додатку № 3 до договору (надалі - акт приймання - передачі) (пункт 1.2. загальних умов).

У пункті 5.3 загальних умов передбачено, що лізингоодержувач сплачує зазначені в графіку поточні лізингові платежі щомісяця авансом до 8 числа поточного місяця на підставі рахунку лізингодавця, направленого на вказану в договорі електронну адресу лізингоодержувача або за допомогою факсимільного зв'язку. При чому, у разі неотримання рахунку лізингодавця до 5 числа поточного місяця лізингоодержувач зобов'язаний звернутися до лізингодавця та отримати свій рахунок самостійно. В цьому випадку лізингоодержувач зобов'язаний оплатити рахунок до 10 числа поточного місяця.

Відповідно до пункту 6.1. загальних умов, лізингодавець має право в односторонньому порядку змінити суму лізингових платежів у наступних випадках (включаючи, але не обмежуючись):

6.1.1. У випадку зміни встановленого на день укладення договору розміру ставки розміру ставки USD LIBOR на період 1 місяць розмір комісії змінюється відповідно за кожний з періодів лізингу починаючи з такого чергового періоду лізингу.

6.1.2. У випадку зміни чинного законодавства щодо лізингової діяльності лізингодавця, системи оподаткування, розміру податків, зборів, обов'язкових платежів, пов'язаних з предметом лізингу та/або виконанням лізингодавцем своїх обов'язків за договором.

6.1.3. У разі перевищення розміру комісії лізингодавця за договором над подвійною обліковою ставкою Національного банку України, встановленою на день нарахування такої комісії за період, який минув з дня нарахування попереднього лізингового платежу за цим Договором, розраховану від вартості предмета лізингу, комісія у складі лізингового платежу підлягає збільшенню на суму, яка дорівнює розміру ПДВ за ставкою 20%, нарахованому на таке перевищення.

6.1.4. Оскільки для розрахунку розміру лізингових платежів у гривен сторони обрали валюту - долари США, то у випадку зміни на день складання рахунку за відповідний лізинговий період, встановленого Національним банком України курсу гривні до доларів США по відношенню до визначеного в пункті 2 графіку курсу, лізингові платежі змінюються пропорційно зміні курсу гривні до доларів США.

6.1.5. В інших випадках, визначених договором та додатками до нього, в тому числі у разі виникнення у лізингодавця додаткових витрат, які виникли в період дії цього договору та пов'язані з ним.

Відповідно до пункту 6.2 загальних умов змінений за правилами пунку 6.1 загальних умов розмір лізингових платежів зазначається у відповідному рахунку лізингодавця та підлягає сплаті лізингоодержувачем у безспірному порядку.

На виконання умов вищезазначеного договору товариство з обмеженою відповідальністю "Райффайзен Лізинг Аваль" придбало предмет лізингу за договором купівлі-продажу та передало у тимчасове володіння товариству з обмеженою відповідальністю "Техком -Україна", що підтверджується підписаним представниками сторін актом приймання-передачі предмета лізингу.

Позивачем були направлені на адресу товариства з обмеженою відповідальністю "Техком -Україна" рахунки - фактури для подальшої сплати, а саме:

- L1049-08/07/27 від 04.01.2010 на суму 7677,58 грн. (арк. с. 21);

- L1049-08/07/27 від 01.02.2010 на суму 7756,97 грн. (арк. с. 22);

- L1049-08/07/27 від 01.03.2010 на суму 7674,72 грн. (арк. с. 23);

Відповідач із заявами або листами про неотримання рахунків до позивача не звертався.

Проте, товариство з обмеженою відповідальністю "Техком -Україна" у порушення умов договору, зокрема, пунктів 5.1-5.5, пункту 8.1.4 загальних умов, належним чином не виконував свої зобов'язання, внаслідок чого за ним утворилась заборгованість на загальну суму 23109,27 грн. за вищезазначеними рахунками.

Пунктами 5.1. - 5.5. загальних умов встановлено, що лізингоодержувач зобов'язується сплачувати зазначені в графіку лізингові платежі. Датою сплати лізингового платежу вважається дата зарахування такого платежу на поточний рахунок лізингодавця.

Лізингоодержувач сплачує зазначені в графіку авансові лізингові платежі на підстав рахунку протягом 5 днів з дня укладення договору. Рахунок на оплату авансових лізингових платежів надається лізингодавцю при укладанні договору.

Лізингоодержувач сплачує зазначені в графіку поточні лізинові платежі щомісячно авансом до 8 числа поточного місяця з урахуванням пункту 5.4. цього договору на підставі рахунку лізингодавця, направленого на вказану в договорі електронну адресу лізингоодержувача або за допомогою факсимільного зв'язку.

У разі неотримання рахунку лізингодавця до 5 числа поточного місяця лізингоодержувач зобовзаний звернутися до лізингодавця та отримати відповідний рахунок самостійно. В цьому випадку лізингоодержувач зобов'язаний оплатити рахунок до 10 числа поточного місяця.

Лізингоодержувач сплачує поточні лізингові платежі починаючи з першого періоду лізингу. Поточний лізинговий платіж за першій період лізингу лізингоодержувач сплачує авансом до 15 числа поточного місяця на підставі рахунку лізингодавця. При цьому, першим періодом лізингу вважається календарний місяць, що слідує за місяцем в якому предмет лізингу був переданий лізингоодержувачу за актом приймання - передачі. Зазначені в графіку порядкові номери періодів лізингу відповідають календарним місяцям, як слідують за першим періодом лізингу, в прямому порядку.

Лізингоодержувач сплачує лізингові платежі незалежно від фактичного користування предметом лізингу. Недоліки якості та комплексності предмету лізингу, його втрата, ремонт, технічне обслуговування не звільняють лізингоодержувача від виконання своїх зобов'язань за договором, в тому числі, своєчасної сплати лізингових платежів.

Пункт 8.1.4 - своєчасно сплачувати лізингові платежі.

Відповідно, відповідач порушив свої зобов'язання за договором оренди (фінансового лізингу) від 29.08.2007 № L1049-08/07.

Внаслідок чого за товариством з обмеженою відповідальністю "Техком -Україна" утворилася заборгованість в розмірі 23109,27 грн.

Умови договору оренди (фінансового лізингу) від 29.08.2007 № L1049-08/07 повністю відповідають статті 16 Закону України "Про фінансовий лізинг", яка передбачає, що до складу лізингових платежів можуть включатися:

а) сума, яка відшкодовує частину вартості предмета лізингу;

б) платіж як винагорода лізингодавцю за отримане у лізинг майно;

в) компенсація відсотків за кредитом;

г) інші витрати лізингодавця, безпосередньо пов'язані з виконанням договору лізингу.

У відповідності до пунктом 3 частини другої статті 11 Закону України "Про фінансовий лізинг", пунктів 5.1, 8.1.4 загальних умов фінансового лізингу лізингоодержувач зобов'язаний своєчасно сплачувати лізингові платежі.

Частина друга статті 1 Закону України "Про фінансовий лізинг" передбачає, що за договором фінансового лізингу (надалі - договір лізингу) лізингодавець зобов'язується набути у власність річ у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов і передати її у користування лізингоодержувачу на визначений строк не менше одного року за встановлену плату (лізингові платежі).

Відповідно до частини першої статті 16 Закону України "Про фінансовий лізинг" сплата лізингових платежів здійснюється в порядку, встановленому договором.

Пунктом 3 частини другої статті 11 Закону України "Про фінансовий лізинг" передбачено, що лізингоодержувач зобов'язаний своєчасно сплачувати лізингові платежі.

Згідно положень статті 193 Господарського кодексу України № 436-ІV від 16.01.2003 та статей 525, 526 Цивільного кодексу України № 435-ІV від 16.01.2003 зобов'язання повинні виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 612 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

За таких обставин позовні вимоги є правомірними і підлягають задоволенню.

Витрати позивача по сплаті судового збору відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України при задоволенні позову підлягають стягненню з відповідача.

Керуючись статтями 49, 82-85, 115, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Техком-Україна» (вулиця Соханя, 3, місто Ялта, 98635, ідентифікаційний номер 32836598) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Райффайзен Лізінг Аваль» (проспект Московський, 9, корп.. 5, місто Київ, 04073; ідентифікаційний код 34480657) заборгованість за договором фінансового лізингу № L1049-08/07 від 29.08.2007 у розмірі 23109,27 грн. (двадцять три тисячі сто дев'ять грн. 27 коп. ) та витрати по сплаті судового збору у сумі 1609,50 грн. (одна тисяча шістсот дев'ять грн. 50коп).

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення підписане 25.02.2013

Суддя Н.Г. Шевчук

Дата ухвалення рішення20.02.2013
Оприлюднено27.02.2013
Номер документу29568486
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 23109,27 грн

Судовий реєстр по справі —901/9/13-г

Рішення від 20.02.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Н.Г. Шевчук

Ухвала від 08.01.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Н.Г. Шевчук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні